“Žalgirio” kraują kaitins A.Sabonis, „Kauno diena“ 0

Alvydas STANIULIS

Visų laikų geriausias Lietuvos krepšininkas padės gimtajai komandai krepšinio aikštelėje ir už jos ribų

Arvydas Sabonis paneigė skeptikų nuogąstavimus, kad jis gali nesugrįžti į “Žalgirį”. Šiomis dienomis krepšinio superžvaigždė tai patvirtino žengdamas ne vieną, o du ryžtingus žingsnius. Vidurio puolėjas viešai atsisakė NBA klubo “Trail Blazers” siūlomų 7 JAV milijonų dolerių ir pareiškė, jog ateinantį sezoną žais gimtojoje Kauno komandoje už jam nežinomą simbolinę kainą. Iki šiol turėjusiam 15 proc. klubo akcijų, Arvydui atsirado galimybė perimti nepalyginamai didesnę jų dalį ir stoti prie “Žalgirio” vadovybės vairo.

Permainoms pribrendo metas

Legendinis krepšininkas rengiasi perimti dabartinio UAB “A.Sabonio Žalgirio krepšinio centro” valdybos pirmininko Mindaugo Plūko, kuriam priklauso 42,5 proc. akcijų, dalį. Vakar “Kauno dienai” pavyko sužinoti, kad M.Plūkas gali perleisti už simbolinę kainą visas jam priklausančias akcijas ir atsisakyti Krepšinio centro vadovo posto. Apie tai jis svarstė ir anksčiau, buvo prasitaręs žiniasklaidos atstovams, bet galutinai nusprendė šiomis dienomis, “Žalgirio” naujojo sezono išvakarėse.
“Esu tikras, kad Arvydas sugebės padėti komandai ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Su Arvydu esame pažįstami ne vienerius metus – nematau tinkamesnio žmogaus, kuriam galėčiau patikėti savo akcijas ir funkcijas”, – teigia M.Plūkas.
Krepšinio visuomenei išplatintame pareiškime ilgametis “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininkas nurodo pagrindines priežastis, kurios jį verčia atsistatydinti iš užimamų pareigų. Pasak Mindaugo Plūko, šiandien profesionalus sportas yra pernelyg priklausomas nuo finansavimo ir konkuruoti dėl didelių pergalių su klubais, kurių biudžetai kartais net 10 kartų didesni negu “Žalgirio”, yra nepaprastai sunku.
“Tuo buvo įsitikinta pastaraisiais metais, kai dėl įvairių – dažniausiai nuo klubo nepriklausančių priežasčių – iš dalies sutriko realus biudžeto formavimas”, – tvirtina M.Plūkas.
Ne sykį krepšinio visuomenės kritikuotas už per mažą finansinę paramą tituluočiausiam Lietuvos krepšinio klubui, jo vadovas įsitikinęs, jog yra nemažai padėjęs “Žalgiriui”, kuris karaliavo Europos krepšinio aikštelėse 1998 ir 1999 metais, o praėjusį sezoną susigrąžino LKL čempionų titulą ir įsitvirtino 16 pajėgiausių ULEB Eurolygos klubų gretose.
“Aš ir “Žalgiris” tapome lyg vienas organizmas. Kita vertus, pasitraukiu įsitikinęs, kad nepalieku nualintų dirvonų ir kad, sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, naujo derliaus meto ilgai laukti nereikės”, – sako verslininkas.

Pasiryžęs spręsti įsisenėjusias problemas

Ar Arvydas Sabonis pakeis Mindaugą Plūką “Žalgirio” vadovo poste, paaiškės po klubo akcininkų ir valdybos narių posėdžių. Šiomis dienomis jie tvarko akcijų pardavimo ir pirkimo sutarčių dokumentus.
Tačiau jau dabar galima prognozuoti, kad garsusis krepšininkas yra rimčiausias kandidatas tapti “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininku. Interviu dienraščiui “Respublika” jis išdėstė savo veiklos programą, kurios imsis įgyvendinti sugrįžęs į gimtąją komandą.
Pasak Arvydo, jam nerimą kelia ne viena, o keletas įsisenėjusių problemų, kurias reikia spręsti operatyviai, kompleksiškai ir ryžtingai. Didžiausias galvos skausmas – besivelkantis skolų šleifas dar nuo tų metų, kai “Žalgiris” tapo Eurolygos čempionu. Nesulaukiantys žadėtų atlyginimų kai kurie buvę žalgiriečiai net padavė savo klubą į teismą.
A.Sabonis pareiškė, jog yra pribrendusios reformos ir klubo viduje. Jam net pačiam keista, kaip vienas seniausių krepšinio klubų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje neturi savo treniruočių ir varžybų bazės, administracijos patalpų, kurių nuomai reikia skirti nemažai lėšų.
Pripažindamas, jog jo ir bendražygių laukia ne vienerių metų sunkus darbas, A.Sabonis nebijo jo imtis ir mano, jog ilgiau delsti negalima.
“Kol esu ant bangos, kol kas nors dar su manimi sveikinasi, pažįsta, reikia tuo pasinaudoti ir kažką daryti dėl “Žalgirio”. O kai niekas nesisveikins su manimi, pamirš – tada jau sunkiai ką nors gero padarysiu komandai. Galų gale “Žalgiris” turi tokią istoriją, o yra tokioje pozicijoje, kad net nepatogu. Norisi ką nors pakeisti”, – teigia A.Sabonis.

Pasiilgęs komandos

38 metų 220 cm ūgio vidurio puolėjas jaučia didelę atsakomybę padėti žalgiriečiams ir krepšinio aikštelėje. Tris pastaruosius mėnesius nesportavęs krepšininkas jau pradėjo individualiai treniruotis, kad, pasak jo, galėtų įeiti į intensyvių treniruočių ritmą, kuris laukia “Žalgirio” nuo rugsėjo pradžios.
Visų laikų geriausias Lietuvos krepšininkas tvirtina, kad šiuo metu jį apėmęs atsinaujinęs pakilimo jausmas ir jis pasiilgęs krepšinio. Tai susiję su nauja jo karjeros tąsa. Arvydas įsitikinęs, jog Lietuvos krepšinio aistruoliai jį puikiai prisimena iš auksinių laikų “Žalgirio” ir vėl tikisi jo puikaus žaidimo.
Garsusis krepšininkas neišsisukinėja kaip prieš kelias savaites, kai buvo remiamas prie sienos, kodėl atsisako atstovauti šalies rinktinei Europos čempionate Švedijoje. Šį sykį jis nesako, kad jo pavardė viena belikusi, o kūnas jau sudilęs. A.Sabonis labai atsakingai svarsto apie savo žaidimo perspektyvas ir kiek jis sugebės padėti savo komandai krepšinio aikštelėje.
“Neįsivaizduoju savęs žaidžiančio po 30 minučių. O gal ir ištversiu jas. Viskas priklausys nuo traumų”, – sako krepšininkas.

Visi bursis apie Arvydą

Krepšinio specialistai įsitikinę, jog Arvydo Sabonio sugrįžimas į gimtąjį klubą – didžiulis Lietuvos krepšinio įvykis.
“Arvydas yra dar jaunas vyras, kupinas energijos ir ambicijų krepšinio aikštelėje bei organizacinėje veikloje. Vien jo autoritetas ką reiškia, – vakar teigė “Kauno dienai” buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas, šio klubo valdybos narys Gediminas Budnikas. – Sabonis suburs pajėgią bendražygių komandą ir padarys tai, ką planuoja. Kaunas vėl didžiuosis labai pajėgia krepšinio komanda”.
Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų, Miuncheno olimpinis čempionas Modestas Paulauskas sako, kad A.Sabonio sugrįžimas į “Žalgirį” labai pasitarnaus Kauno klubo ir visos Eurolygos teigiamam įvaizdžiui.
“Visas krepšinio pasaulis bursis apie Arvydą, – įsitikinęs M.Paulauskas. – Tačiau nereikia manyti, kad Arvydui bus lengva įveikti daugelio metų susikaupusias problemas. Turės prabėgti kažkiek laiko, kad reikalai pajudėtų iš vietos. Svarbiausia, kad Sabonio komandoje dirbtų profesionalūs krepšinio žinovai ir rėmėjai. Gal ir turtingas verslininkas Šabtajus Kalmanovičius, kuris visada pabrėžia nestokojantis žalgirietiško kraujo, sugrįš į partnerių gretas?”
“Ne kiekvienas žmogus gali atsisakyti milijonų JAV dolerių ir sutikti žaisti nežinodamas konkretaus atlyginimo. Arvydas įrodo, kad jis – tikras “Žalgirio” patriotas, – tvirtina buvęs jo partneris “Žalgirio” ekipoje bei tuometinėje TSRS rinktinėje, Seulo olimpinis čempionas Rimas Kurtinaitis. – Tuo Sabonis išsiskiria iš kitų krepšinio žvaigždžių ir yra nepralenkiamas. Tačiau ir Lietuvos vadovai turi tai įvertinti ne padėkos žodžiais, o konkrečia parama “Žalgiriui”.

Pasak Azerbaidžano krepšinio čempionų klubo Baku “Gala” vyriausiojo trenerio R.Kurtinaičio, A.Sabonio laukia nelengvas sezonas. Visos Eurolygos komandos “Žalgirio” vidurio puolėjui skirs daug dėmesio, todėl Arvydui ir žalgiriečių treneriams teks parengti ne vieną kombinaciją, kuri padėtų įveikti varžovų gynybą.
“Arvydas yra kuklus žmogus, todėl nereikia kreipti dėmesio į jo žodžius, kad yra ne tas žaidėjas, kurį visi prisimena jo geriausiais sportinės karjeros metais. Jis išlieka nepralenkiamas virtuozas krepšinio aikštelėje ir žais už “Žalgirį” tiek, kiek reikės. Žiūrovai pamatys aukščiausio lygio krepšinį”, – tvirtino Rimas Kurtinaitis.

Komentarai