“Neptūnas” paskandino LKL vicečempionus, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Pajėgiausios šalies krepšinio komandos – Kauno “Žalgiris” ir Vilniaus “Lietuvos rytas” – po nesunkių pergalių serijos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate pagaliau buvo priverstos kovoti visomis jėgomis, kad išvengtų pralaimėjimų. Žalgiriečiams tai pavyko padaryti – tik varžovų dėka jie išvengė nesėkmės Šiauliuose, o sostinės krepšininkai tapo pirmosios šio sezono sensacijos bendraautoriais – trenerio Jono Kazlausko auklėtiniai turėjo pripažinti ambicingo Klaipėdos “Neptūno” pranašumą.

Lemiami metimai buvo netikslūs

“Pergale išplėštas taškas – teigiamas dalykas, tačiau taip žaisti negalima”, – po dramatiškų rungtynių Šiauliuose apie savo komandos pasirodymą sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Kauniečiai į priekį išsiveržė antrojo kėlinio pabaigoje (33:28): tada, “Šiauliams” pirmaujant 6 taškais, “Žalgiris” spurtavo 11:0. Šiauliečiai trečiajame kėlinyje tritaškiais išlygino (46:46), tačiau po rezultatyvių Pauliaus Jankūno ir Miroslavo Beričiaus atakų vėl pirmavo Kauno komanda (29-ąją minutę – 69:52).

Iki rungtynių pabaigos likus 5 min., per anksti atsipalaidavusių žalgiriečių pranašumą (82:70) ištirpdė trys iš eilės šiauliečių tritaškiai (82:79), o paskutinę mačo minutę “Šiaulių” snaiperiai Arvydas Čepulis ir Vaidas Pauliukėnas tolimais metimais persvėrė – 89:88.

Dar – 21 sekundė. Šiauliečiai nesulaikė Edo Kotos, ir “Žalgiris” priekyje – 90:89. Žalgiriečiai spaudė varžovus, tačiau paskutinę mačo akimirką V.Pauliukėną pražanga sustabdė Tanoka Berdas. Jau pasibaigus rungtynių laikui nuščiuvusioje sporto salėje abu šiauliečio metimai buvo netikslūs…

Kauniečiams daugiausiai rūpesčių kėlęs A.Čepulis iš 9 tritaškių pataikė septynis. Emocijų nesuvaldė “Žalgirio” kapitonas Mindaugas Timinskas – už grumtynes su “Šiaulių” gynėju Tomu Balčiūnu jis buvo nubaustas nesportine, po to už ginčus su arbitrais – ir technine pražangomis.

Šiauliai svetingai pasitiko varžovus

Beje, šiauliečiai svetingai sutiko kauniečius – jie prieš rungtynes pagerbė Europos čempionais tapusius žalgiriečius trenerius A.Sireiką ir Gintarą Krapiką, fizinio parengimo trenerį Aleksandrą Kosauską, gydytoją Robertą Narkų, žaidėjus Giedrių Gustą ir Dainių Šalengą.

A.Sireikai, be kita ko, “Šiaulių” klubo vadovai ir rėmėjai įteikė vardinį aukso atminimo medalį bei bronzinę skulptūrą.

Painiavos neišvengė rungtynių sekretoriatas, vienu metu “prirašęs” šiauliečiams nepelnytus taškus, po to, taisydamas klaidą, jų “padauginęs” žalgiriečiams ir vėl atėmęs ne tiek, kiek reikia.

Šiauliuose, kaip ir Kaune per rungtynes su Panevėžio “Aukštaitija” (jas “Žalgiris” laimėjo 118:68), nežaidė sirguliavęs Arvydas Sabonis, tačiau Kauno ekipos vidurio puolėjas jau atsigavo ir rengiasi spalio 30 dienos dvikovai su Vilniaus “Lietuvos rytu”.

Aštuonerias “Žalgirio” rungtynes Lietuvos krepšinio aikštėse jau stebėjo 19390 žiūrovų (vid. 2423). Kauno sporto halėje vykusiose LKL čempionų rungtynėse apsilankė 13650 sirgalių (vid. 3412), svečiuose – 5740 (vid. 1435). Nė viena kita komanda negali pasigirti tokiu lankomumu.

“Lietuvos ryto” populiarumo rodikliai – gerokai kuklesni: 5120 (vid. 1280) žiūrovų savo arenoje ir 4210 (vid. 1052) – varžovų aikštėse.

“Neptūnas” įveikė vicečempionus

Uostamiestyje permainingai susiklostęs “Neptūno” ir “Lietuvos ryto” susitikimas baigėsi netikėtu klaipėdiečių triumfu 91:89 (22:29, 18:12, 22:19, 29:29).

Beveik 17 minučių vilniečiai pirmavo 4-7 taškais. Antrojo kėlinio pabaigoje “Neptūnas” persvėrė rezultatą savo naudai – 40:39, o trečiajame kontratakomis padidino persvarą – 56:50. Ketvirtajame kėlinyje, Petrui Šalviui pataikius tritaškį, Klaipėdos ekipa pirmavo 78:69, tačiau, iki mačo pabaigos likus 5 sekundėms, “Lietuvos rytas” beveik pasivijo varžovus – 89:91.

Šiuo momentu dviejų tritaškių nepataikė sostinės ekipos senbuvis Andrius Šležas. Vieną paskutinių “Neptūno” atakų vilniečiai nutraukė pražanga, tačiau klaipėdietis Vaidotas Pridotkas neįmetė abiejų baudų. Kamuolį atkovojęs Ramūnas Šiškauskas dar veržėsi prie Klaipėdos komandos krepšio, bet metimui pristigo laiko.

Nugalėtojams P.Šalvis pelnė 29 taškus (iš jų tritaškiai – 7/11), Audrius Mineikis – 21, latvis Janis Porzingis – 17. LKL vicečempionų gretose pasižymėjo R.Šiškauskas (23 tšk.), Aronas Lukasas (15) ir Tomas Delininkaitis bei Robertas Javtokas (po 12).

“Neptūnas” ypač pranoko Vilniaus komandą tritaškių taiklumu (atitinkamai 50 ir 32 proc.) bei rezultatyvių perdavimų skaičiumi (20:9).

Atletiečiai – jau ne autsaideriai

Pirmąją pergalę LKL čempionate šventė Kauno “TOPO centras-Atletas”, namuose po atkaklios kovos 69:68 įveikęs Kėdainių “Nevėžį”.

Kėdainiškiai buvo įgiję net 16 taškų persvarą, tačiau nesugebėjo jos išsaugoti. Antrojoje rungtynių dalyje kauniečiai pagerino gynybą ir perėmė iniciatyvą. Iki finalinio švilpuko likus mažiau nei 30 sekundžių, Kauno krepšininkai pirmavo vienu tašku, bet “Nevėžio” žaidėjams Dariui Čiūtai ir Arvydui Straupiui nepavyko persverti rezultato – nė vienas iš keturių jų baudų metimų nepasiekė tikslo…

“TOPO centro-Atleto” gretose debiutavo du nauji žaidėjai – Sidnėjaus olimpiados bronzos medalio laimėtojas Kęstutis Marčiulionis ir vidurio puolėjas Nerijus Lisauskas. K.Marčiulionis buvo rezultatyviausias (17 tšk.), tačiau daugiau nei pusę savo taškų pelnė baudų metimais (9/11), o dvitaškiai ir tritaškiai “nekrito” (atitinkamai 1/10 ir 2/6).

Savaitgalį paaiškėjo, jog K.Marčiulionis Kauno komandoje neužsibus – jį pakvietė Brėmerhafeno (Vokietija) klubas, kuriame treneriu dirba Šarūnas Sakalauskas.

Kėdainiškiai iš 14 mestų tritaškių pataikė tik vieną. Ypač nesisekė A.Straupiui (0/8).

Prireikė net trijų pratęsimų

Per “Aukštaitijos” ir “Sakalų” rungtynes buvo pelnyti net 254 taškai – mačą po trijų pratęsimų 130:124 laimėjo panevėžiečiai. Kai kurie abiejų ekipų žaidėjai aikštelėje praleido beveik po valandą (Mindaugas Jaruševičius ir Audrius Stašaitis iš “Aukštaitijos” – atitinkamai 55 ir 54 min., Rolandas Matulis iš “Sakalų” – 55 min.).

Nugalėtojams Marius Janišius pelnė 36 taškus ir atkovojo 15 kamuolių. Vilniečių gretose rezultatyvumu išsiskyrė R.Matulis – 27 taškai. Panevėžiečiai laimėjo kovą dėl kamuolio 45:38.

Kitų rungtynių rezultatai, rezultatyviausieji žaidėjai: “Sakalai” – “Šiauliai” 104:96 (M.Česnauskis ir R.Matulis po 18/A.Čepulis 24), “Neptūnas” – “Alita” 76:81 (P.Šalvis 22/M.Spirsas 23), “Nafta” – “Lietuvos rytas” 58:72 (A.Jomantas 13/R.Šiškauskas 26), “Alita” – “Nafta” 86:56 (T.Klimavičius 27/A.Jomantas 15).

Komentarai