“Žalgirio” gynyba pranoko varžovų puolimą, “Kauno diena” 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Džiaugsmas, nuovargis, neatvėsęs kovos įkarštis – visa tai atsispindėjo Kauno “Žalgirio” krepšininkų veiduose iškart po pirmųjų Eurolygos rungtynių su Atėnų “Panathinaikos” (Graikija), kurias Lietuvos čempionai laimėjo 80:74. Antrąjį Eurolygos mačą “Žalgiris” žais lapkričio 12 d. Italijoje su Sienos “Montepaschi”.

Puolėjas tapo slaptuoju ginklu

Po rungtynių pirmą kartą žiniasklaidos atstovai galėjo stebėti visas krepšininkų emocijas jų rūbinėje. Truputį sutrikęs dėl to atrodė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika, kuriam naujoji ULEB taisyklė, leidžianti spaudos atstovams apsilankyti komandos persirengimo kambaryje, dar atrodė neįprasta – ji sutrikdė tradicinį ritualą, kai treneris po rungtynių auklėtiniams pasako žodžius, kurie yra skirti tik žaidėjams, o ne svetimoms ausims.
Dauguma žalgiriečių, varžydamiesi sugužėjusių pašalinių žmonių, santūriai džiaugėsi pergale. Labiausiai švytėjo Paulius Jankūnas, tapęs slaptuoju “Žalgirio” ginklu – per 27 min. jis pelnė 12 taškų ir atkovojo 6 kamuolius.
“Be abejonės, tai buvo mano geriausios rungtynės “Žalgiryje”, – džiaugėsi P.Jankūnas. – Tikrai nesitikėjau, kad tiek daug laiko praleisiu aikštėje. Bet geru žaidimu išsikovojau vietą joje”.

Sabas gyrė Mičą

Lygindamas žaidimą NBA ir Eurolygoje, į senąjį žemyną po 7 metų pertraukos sugrįžęs A.Sabonis kalbėjo: “Eurolygoje stipresnis komandinis žaidimas, čia daugiau įtampos, būtina laimėti – kiekvienas taškas yra aukso vertės. NBA viskas greitai bėga ir greitai keičiasi – pralaimi varžybas, bet neturi kada apie tai galvoti, nes rytoj vėl reikia žaisti, laimi – vėl nėra kada džiaugtis, nes jau kita kova laukia”.
Į klausimą, kodėl tikrąjį Sabonį išvydome tik po pertraukos, jis atsakė: “Nežinau, gal jaudinausi iš pradžių, gal visi jaudinomės, nes po geros pradžios įkritome į duobę. Po to susikaupėme, ypač gindamiesi. Gynyba, galima sakyti, mus ir ištraukė. Šiaip visi gerai sužaidėme, ypač Miča (Miroslavas Beričius – red.). Nors nebuvo kada stebėti, kaip kas žaidžia – dirbti reikėjo. Gal iš pradžių tik baudų per daug prisirinkome, todėl priekinė linija turėjo atsargiau žaisti”.
Pergalę Arvydas teigia pajutęs ketvirtajame kėlinyje, kai persvarą pavyko padidinti maždaug iki 10 taškų: “Trečiajame kėlinyje turėjome 16 taškų pranašumą, bet buvo likę daug laiko ir galvojau, kad visko dar gali būti. Tik ketvirtajam baigiantis patikėjau, kad jau laimėjom”.

Auklėtiniams – komplimentai

“Pirmos varžybos ne taško lentelėje atžvilgiu turi svarbiausią reikšmę – sėkmė jose turi labai didelės įtakos tolimesniam komandos darbui ir nuotaikai. Belieka pasidžiaugti, kad iškovojome sunkią pergalę”, – su būdingu santūrumu kalbėjo A.Sireika.
Jo teigimu, į pergalę savo indėlį įdėjo visi aikštėje buvę žaidėjai.
“LKL varžybose ne kartą buvau klausiamas, ar patenkina mane Miroslavo Beričiaus žaidimas. Esu patenkintas, kad jis įrodė, jog gali gerai žaisti. Tanoka Berdas savo įnašą taip pat padarė, nors truputį nervingas buvo – dvi nekaltai skirtos pražangos jį išmušė iš vėžių, o jis nori daug žaisti, yra kovotojas. Labai gerai vertinu ir Paulių Jankūną. Jau esu sakęs, kad iš jaunų žaidėjų tikiuosi paramos, nes nė vienas iš jų į komandą nepateko atsitiktinai. Kaip jiems seksis, parodys ateitis”, – kalbėjo A.Sireika.
Daugiausia komplimentų jis skyrė pagirtinai kovojusiam D.Šalengai: “Esu sužavėtas jo žaidimu, ypač ginantis. Jis parodė, kaip reikia gintis”.

Varžovų treneris pratrūko

“Abi komandos žaidė gerai – taip, kaip būdinga Eurolygai. Esu patenkintas savo auklėtinių žaidimu, kadangi jie nepasidavė ir kovojo iki paskutiniųjų minučių. Manau, taip reikės rungtyniauti ir ateityje. O dalyvavimo Eurolygoje taisyklės paprastos – privalai kovoti taip, kad patektum į pirmąjį grupės penketą, kuris varžysis antrajame etape”, – kalbėjo “Panathinaikos” vyriausiasis treneris Želko Obradovičius.
Tačiau jo žodžiai šiek tiek skyrėsi nuo veiksmų. Įpykęs treneris rūbinėje piktu tonu kažką ilgai aiškino žaidėjams ir neleido ten užeiti žurnalistams. Vėliau, paprašytas įvertinti A.Sabonio žaidimą, Ž.Obradovičius atsakė: “Pasakyti ką nors naujo apie Sabonį yra sunku. Šįvakar jis žaidė nuostabiai Tai mano geras bičiulis, stiprus žaidėjas ir kas svarbiausia, puikus žmogus. Todėl linkiu jam geros kloties bet kurioje gyvenimo srityje”.
Ž.Obradovičiaus teigimu, “Žalgiris” – stipri komanda, kurioje yra ne tik A.Sabonis, bet ir kiti patyrę žaidėjai – Edas Kota, Mindaugas Timinskas, Tanoka Berdas, Dainius Šalenga.
Žymusis “Panathinaikos” treneris teigė, kad halėje buvo nuostabi atmosfera, tačiau kalbėdamas apie teisėjus jis pratrūko: “Jie teisėjavo labai blogai, nuo pirmosios iki paskutinės minutės palaikė “Žalgirį” ir padėjo jam”. Po tokio pareiškimo spaudos centre nuvilnijo nepasitenkinimo šurmulys, o priblokštas A.Sireika atsakė trumpai: “Norėčiau išlikti taktiškas, todėl galiu pasakyti tik tiek – neturiu žodžių”.
Daugelio “Kauno dienos” kalbintų specialistų nuomonė teisėjavimo klausimu buvo vieninga – jeigu arbitrų darbe pasitaikė klaidų, jos buvo ne “Žalgirio”, o “Panathinaikos” naudai. Ž.Obradovičius teisėjams reiškė pretenzijas beveik po kiekvieno švilpuko ne jo komandos naudai.

Jaunystės ir patirties derinys

Buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas Algirdas Linkevičius sakė, kad “Žalgirio” ir “Panathinaikos” dvikova paliko labai gerą įspūdį: “Visi žaidė labai gerai. Labiausiai nustebino jaunasis Paulius Jankūnas, kurio žaidimas vertas 10 balų įvertinimo. Tai – drąsus, nebijantis autoritetų krepšininkas, jis gerai ginasi”. A.Linkevičiaus manymu, dabartinės sudėties “Žalgiris” yra pajėgus nugalėti bet kurį varžovą Eurolygoje.
“Komanda yra gerai sukomplektuota – galinga priekinė linija su Arvydu Saboniu, kurio varžovai pastebimai bijo, taip pat stiprūs ir atsitraukusieji žaidėjai, kurie gali pataikyti iš toli. Manau, šį sezoną dar išvysime daug gražaus “Žalgirio” žaidimo”, – kalbėjo buvęs žalgiriečių snaiperis A.Linkevičius.
Jam pritarė ir dar vienas buvęs “Žalgirio” gynėjas bei kapitonas Mindaugas Arlauskas: “Be galo smagu žiūrėti tokį krepšinį. “Žalgirio” gynyba buvo geresnė už “Panathinaikos” puolimą, tai ir lėmė pergalę”.
M.Arlauskui taip pat gerą įspūdį paliko P.Jankūnas: “Niekas nesitikėjo tokio patikimo šio puolėjo žaidimo, tačiau tuo malonesnė jo pateikta staigmena. Jis visada atsidurdavo laiku ir vietoje. Mače su Atėnų klubu puikiai veikė patirties ir jaunystės derinys. Vertinant penkių balų sistemoje, nė vienas krepšininkas nesužaidė mažiau kaip ketvertui”.

Komentarai