“Žalgirį” uždusino savos klaidos ir varžovų gynyba, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno “Žalgirio” krepšininkai patyrė pirmąją nesėkmę sezone. Antrose Eurolygos turnyro rungtynėse žalgiriečiai išvykoje 56:64 nusileido Sienos “Montepaschi” (Italija) ekipai ir patyrė pirmąjį pralaimėjimą. Sienoje rungtyniavo tarsi visai kita komanda nei ta, kuri prieš savaitę buvo nugalėjusi Atėnų “Panathinaikos” – išskyrus pasiaukojamai žaidusį A.Sabonį, visiems kitiems žalgiriečiams tai buvo juoda diena. Trečiąsias Eurolygos rungtynes “Žalgiris” žais lapkričio 20 dieną Kaune su kitu italų klubu Bolonijos “Skipper”.

Puolant trūko proto

Nuo pat pirmųjų minučių “Žalgirio” krepšininkams krito kamuolys iš rankų, jie strigo šiurkščios varžovų gynybos gniaužtuose ir sunkiai rinko taškus. Visi žaidėjai, išskyrus A.Sabonį, atrodė tarsi savo pačių šešėliai. Išvengti dar liūdnesnės baigties padėjo tai, kad ir aikštės šeimininkai neblizgėjo.
“Žalgiris” gerai sužaidė tik pirmąsias dvi paskutiniojo ketvirčio minutes, kurias laimėjo 8:0 ir išsiveržė į priekį 49:46. Nors komanda turėjo po krepšiu karaliavusį A.Sabonį, iš viso žaidusį 35 minutes, tačiau tuo nepasinaudojo ir darė sunkiai paaiškinamas klaidas.
“Mūsų gydytojas pastebėjo, kad buvo 13-oji diena ir pilnatis – gal dėl to tokia juoda diena pasitaikė, – bandė juokauti vakar į Vilnių parskridęs “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Kalbant rimčiau, nesisekė, nes blogai organizavome puolimą, žaidėme tiesmukiškai. Reikėjo tik rečiau klysti ir protingiau pulti ir nebūtume turėję tokių problemų”.
Šiurkšti varžovų gynyba, anot trenerio, nebuvo netikėta: “Žinojome, kad jie taip ginasi. Kantri gynyba iki pat pabaigos – tai trenerio Karlo Rekalkačio stilius, kurį matėme Europos čempionate ir kuris padėjo Italijos rinktinei iškovoti bronzos medalius”.

T.Berdas – neatpažįstamas

“Rungtynės buvo sunkios. Sienos komanda tikrai gerai gynėsi, rasdama būdų priversti mus daryti klaidas. Žaidėme baisų krepšinį”, – sakė “Žalgirio” įžaidėjas Edas Kota.
Kitas žalgiriečių legionierius Tanoka Berdas, praėjusį sezoną buvęs tikru lyderiu, šį sezoną vis dar blaškosi po aikštę, sunkiai rasdamas joje vietą. Nervingumas, nepasitenkinimas tuo, kas vyksta aplink, nenoras gintis vakar visų rungtynių metu atsispindėjo amerikiečio veide.
A.Sireika kol kas neranda atsakymo, kodėl T.Berdas toks neatpažįstamas: “Jis buvo nervingas ir per mačą su “Panathinaikos”, tačiau prieš dvikovą Sienoje jo nuotaika atrodė jau visai kitokia ir tikėjausi, kad panašių problemų nebus. Bandysiu kalbėtis, aiškintis, kas yra blogai”.

Pastebimas buvo tik A.Sabonis

Buvęs “Žalgirio” krepšininkas, 1972 m. olimpinis čempionas Modestas Paulauskas negalėjo rasti atsakymo, kodėl po puikiai sužaistų rungtynių su “Panathinaikos” kauniečiai Sienoje rungtyniavo taip blogai.
“Gaila, kad kovos lauke buvo matomas tik vienas kareivis A.Sabonis. Jis vienintelis išlaikė aukštą lygį. Tačiau sunku paaiškinti, kas atsitiko Edui Kotai, visiškai pilkas, nepastebimas atrodė Tanoka Berdas. Beveik visus taškus jis pelnė per didelį vargą. Nemanau, kad reikėtų kaltinti jaudulį – tuo galėtų pasiteisinti nebent Paulius Jankūnas, o visi kiti žaidėjai jau yra pakankamai patyrę ir “apsitrynę” Eurolygoje. Galbūt žalgiriečiai, vėlokai ir skirtingu metu pradėję pasirengimą sezonui, dar tik pratinasi vienas prie kito”, – svarstė M.Paulauskas.
Legendinis krepšininkas dėl tokio prasto žaidimo nebuvo linkęs kaltinti “Montepaschi” gynybos: “Eurolygoje visi panašiai ginasi. Dėl daugybės šiurkščių klaidų žalgiriečiai patys kalti. Sienos komanda taip pat žaidė prastai”.

Nemoka išnaudoti “centro”

M.Paulauskas “Žalgirio” ir “Montepaschi” dvikovoje įžvelgė dar vieną seną lietuviškojo krepšinio bėdą: “Sabas nuolat laukė kamuolio, bet kai jo negaudavo po krepšiu, atsitraukdavo prie 6 metrų linijos. Atsimenu auksinius “Žalgirio” laikus – Sabas ir tada kone verkdamas prašydavo kamuolio iš komandos draugų. Tai, kad neišnaudojamas vidurio puolėjas, kad jam neperduodamas kamuolys arba jis perduodamas tada, kai “centras” nebeturi ką su juo daryti, yra pilka Lietuvos krepšinio dėmė”.
Anot M.Paulausko, A.Sabonis Sienoje pasinaudojo amerikietiškąja mokykla, pagal kurią geras vidurio puolėjas “pats sau duoną užsidirba” – jis rinko kamuolius ir pats susikurdavo progas atakuoti.

Nepasinaudojo italų trūkumais

Dar vienas praeityje garsus “Žalgirio” krepšininkas Sergejus Jovaiša teigė, kad “Žalgiriui” koją pakišo agresyvumo stoka: “Italai mūsų bijojo, tačiau nesugebėjome tuo pasinaudoti. Skurdus puolimas, kai komanda, atrodo, užsimerkusi galėtų įmesti 80 taškų, daugybė klaidų, silpnas antrosios linijos krepšininkų žaidimas paliko labai slogų įspūdį”.
S.Jovaiša negailėjo komplimentų A.Saboniui, tačiau komanda, jo teigimu, be reikalo prisitaikė prie Arvydo lėtumo.
“Puolime “Žalgiriui” nesisekė, tačiau gynyba, mano vertinimu, buvo nebloga. Pavyko uždengti Italijos rinktinės žaidėjus R.Kjačigą ir Dž.Galandą”, – sakė S.Jovaiša.

Komentarai