Italai pasinaudojo žalgiriečių klaidomis, „Respublika“ 0

Tadas LAURYNAS

Pirmą pralaimėjimą per antras ULEB Eurolygos krepšinio turnyro aštuonių komandų B grupės rungtynes patyrė Kauno "Žalgirio" klubas.
"Žalgirio" krepšininkai ketvirtadienį svečiuose 56:64 (18:16, 16:24, 7:6, 15:18) pralaimėjo Mindaugo Žukausko Sienos "Montepaschi" (Italija) ekipai.
Žalgiriečių gretose išsiskyrė Arvydas Sabonis ir Tanoka Berdas, pelnę atitinkamai 16 ir 14 taškų. Be to, A.Sabonis per 35 minutes po krepšiais atkovojo 18 ir perėmė 5 kamuolius, atliko du rezultatyvius perdavimus ir blokavo tris varžovų metimus. Šeimininkų ekipoje sėkmingiausiai žaidė Vrbica Stefanovas (14 tšk.) ir Deividas Andersonas (12).
M.Žukauskas per 15 minučių prametė po vieną dvitaškį bei tritaškį ir taškų nepelnė.
Po šio pralaimėjimo B grupėje "Žalgiris" su dar trimis komandomis, iškovojusiomis vieną pergalę ir patyrusiomis pralaimėjimą, dalijasi trečią-šeštą vietas. Pirmauja B grupėje ketvirtadienį antrąsias pergales iškovojusios Šarūno Jasikevičiaus Tel Avivo "Maccabi" (Izraelis) ir Maskvos CSKA (Rusija) komandos.

Patys išleido pergalę iš rankų

"Žalgirio" vyriausiasis treneris Antanas Sireika po rungtynių teigė, jog negalįs džiaugtis auklėtinių žaidimu. "Žaidėme prastai, negražiai. Viskas nesisekė dėl gynybos, todėl gražaus reginio aikštėje nebuvo. Todėl šįvakar negaliu džiaugtis. A.Sabonis mums labai svarbus ir didžiuojuosi, kad jis žaidžia mūsų komandoje, net jeigu kas ir pasakys, kad žaidėme per lėtai", – kalbėjo treneris.
"Žalgirio" trenerio Gintaro Krapiko nuomone, kauniečiai patys išleido pergalę iš rankų. "Pirmus du kėlinukus mus paveikë ganėtinai šiurkšti varžovų gynyba. Pelnant tik 56 taškus sunku pasiekti pergalę, – sakė G.Krapikas. – Gustas įėjo į aikštelę, nes M.Beričius prasižengė tris kartus, o Kota reikëjo leisti atsikvėpti. Tad teko išleisti dar vieną krepšininką. Kaip tik tuo metu komanda papuolė į "duobę". A.Sabonis kovėsi iš visų jėgų, bet šiandien, deja, to neužteko".
Pasak G.Krapiko, komandos nuotaikos po pralaimėjimo nëra blogos. Žaidėjai nusiteikę toliau siekti pergalių. Tad pralaimėjimas neturėtų pakeisti komandos tikslų patekti į kitą etapą.

Padarė daugiau, nei tikėjosi

"Montepaschi" vyriausiasis treneris Karlas Rekalkatis po rungtyniø teigė, jog Italijos ekipa įvykdė daugiau, negu tikėjosi. "Žalgiris" yra puiki komanda, savo gretose turinti tokią žvaigždę kaip Arvydas Sabonis. Mes prastai metėme baudų metimus ir žaidėme gana nervingai. Mūsų aukštaūgiai gerai sužaidė gindamiesi, tačiau apie jų veiksmus puolant to pasakyti negalėčiau", – kalbėjo K.Rekalkatis.

Sunkios rungtynės

Mindaugo Žukausko nuomone, susitikimas nebuvo gražus. "Bet mes esame patenkinti, nes iškovojome pergalę. Žiūrovai taip pat turėtų būti patenkinti, nes galėjo stebėti puikų Arvydo Sabonio žaidimą", – teigė Europos čempionas.
"Montepaschi" puolėjas Dušanas Vukčevičius pabrėžė, jog susitikimas buvo sunkus, o abi komandos gerai gynėsi. "Tai buvo labai sunkios rungtynës. Abi komandos jautė labai stiprią priešininko gynybą ir nepataikė daug metimų", – sakė nugalėtojų ekipos žaidėjas.
Gynėjas Vrbica Stefanovas teigė žinojęs, kad žaisti bus nelengva. "Žinojome, kad tai bus sunkios rungtynës. Mes puikiai gynėmės ir šitaip visą laiką kontroliavome "Žalgirio" veiksmus", – tvirtino rezultatyviausias Sienos ekipos krepšininkas.

Šeimininkai naudojosi klaidomis

Daugybę kartų vaikiškai klydę "Žalgirio" legionieriai padėjo Sienos komandai iškovoti pergalę. T.Berdas suklydo 5 kartus, M.Beričius – 4, E.Kota – 3. Ypač apmaudžios klaidos buvo lemiamu momentu – A.Sabonis paskutinę minutę metė iš beviltiškos padėties, o T.Berdas ir vėl perdavė kamuolį varžovui.
"Žalgirio" vidurio puolėjas Arvydas Sabonis įsitikinęs, jog varžovams labiau sekėsi susitikimo pabaigoje: "Manau, kad "Montepaschi" labiau sekėsi rungtynių pabaigoje. Aš žaidžiau 35 minutes, nes treneris norėjo, kad šįvakar žaisčiau. Šį laiką išnaudojau savo fizinei formai patobulinti".
Gynėjas Edas Kota pabrėžė, jog rungtynės buvo sunkios, "Montepaschi" gerai gynėsi ir pasinaudojo Kauno krepšininkų klaidomis. "Mes labai prastai žaidėme", – pripažino amerikietis.
Jam pritarė puolėjas Tanoka Berdas: "Montepaschi" žaidė tikrai labai sumaniai, pasinaudodami mūsų klaidomis".

Rungtynės prasidėjo tylos minute

Prieš prasidedant rungtynėms Sienoje dalyviai tylos minute pagerbė trečiadienį Irake þuvusių italų kariškių atminimą. Dėl gedulo šalyje Sienos klubas atidėjo Europos čempiono Mindaugo Žukausko bei trečios vietos laimėtojų Džakomo Galandos, Roberto Čjacigo ir trenerio Karlo Rekalkačio pagerbimo ceremoniją.
Sienos klubas kartu su miesto vadovybe ir pagrindiniu komandos rėmėju – seniausiu pasaulyje banku "Monte dei Paschi" kevirtadienį norėjo apdovanoti sėkmingai Europos čempionate pasirodžiusius krepšininkus.
Rungtynes aktyviau pradėjo šeimininkai, o kauniečiai neretai atakas baigdavo iš nepatogių padėčių. Po pirmojo kėlinuko 18:16 "Žalgirio" naudai. Antrame kėlinyje patikimai gynyboje žaidė A.Sabonis, jis neleido pelnyti nė vieno taško iš po krepšio. Tačiau po kelių "Žalgirio" klaidų puolant Sienos krepšininkai pelnė 5 taškus iš eilės ir atitrūko 36:30. Toks skirtumas ir išliko iki kėlinuko pabaigos – 40:34.
Trečiame kėlinuke abi komandos žaidė labai nerezultatyviai. "Žalgiris" gynėsi kibiai, tačiau praradinėjo kamuolius puolant.
Ketvirtame kėlinyje kova buvo labai atkakli. Kauniečiai puikiai pradėjo ketvirtį spurtuodami 8:0 ir po ilgos pertraukos išsiverždami į priekį. Likus dviem minutėms italai pirmavo 56:53. Likus minutei – 57:54. Dvi baudas pataikė M.Timinskas. Likus pusei minutės varžovai pirmavo dviem taškais, tačiau "Žalgiriui" dukart nepavyko pelnyti taškų. Po atkovoto ginantis kamuolio sekë T.Berdo klaida, o Mindaugo Timinsko pražanga buvo įvertinta kaip nesportinė. Du taiklūs varžovų metimai ir likus 16 sekundžių rungtynių likimas jau tapo aiškus – 61:56.

Sabas – tūkstantininkas

Po ketvirtadienio rungtynių vienas geriausių visų laikų Europos krepšininkų Arvydas Sabonis tapo antruoju žaidėju "Žalgiryje", pelniusiu per tūkstantį taškų Europos klubų turnyruose.
Prieš pradėdamas šį sezoną Sabas savo sąskaitoje turėjo 980 taškų. A.Sabonis šiuos taškus pelnė žaisdamas Kauno klube 1984-1989 metų sezonais.
Per pirmas šio sezono Eurolygos rungtynes su Atėnų "Panathinaikos" (Graikija) A.Sabonis pelnė 15 taškų. Per ketvirtadienio rungtynes, norint pasiekti keturženklę taškų ribą, reikėjo pelnyti tik 5 taškus. Tą Sabas padarė – pelnė 16 ir dabar jo sąskaitoje – 1111 taškų. Ligi šiol įmesti tūkstantį taškų tarptautinėse "Žalgirio" varžybose pavyko tik vienam krepšininkui – Rimui Kurtinaičiui. Jis įėjo į istoriją su 1320 taškų.

Komentarai