“Žalgiris” pražuvo klaidų labirinte, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

“Žalgiris” Eurolygos varžybose dar kartą buvo paguldytas ant menčių. Eurolygos antrojo rato pirmoje dvikovoje Atėnuose neleistinai dažnai klydę Lietuvos čempionai 80:91 nusileido “Panathinaikos” ekipai. Kito turo rungtynes sausio 15 dieną “Žalgiris” žais namuose su Sienos “Montepaschi” (Italija).

Gerai žaidusiųjų – nedaug

5:20 – toks “Panathinaikos” ir “Žalgirio” klaidų santykis tarpusavio dvikovoje Atėnuose. Prisiminus ir skylėtą Kauno krepšininkų gynybą, gilesnių pralaimėjimo priežasčių, regis, net neverta ieškoti.
Tačiau “Žalgirio” nesėkmių ruožas per ilgai užsitęsė. Pralaimėtos trys svarbios paskutinės rungtynės Maskvos CSKA, Vilniaus “Lietuvos rytui”, užvakar – ir “Panathinaikos”. Visose jose gerai žaidė tik vienas žmogus – Arvydas Sabonis, kuris, be kita ko, savo komandos draugams dar ir atlyginimą yra sumokėjęs, ir treniruočių bazę nupirkęs.
Iš trijų legionierių dvikovoje su “Panathinaikos” prastai žaidė tik Edas Kota. Iš Lietuvos krepšininkų normaliai rungtyniavo tik A.Sabonis ir jaunasis Paulius Jankūnas. Dainius Šalenga, regis, pastaruoju metu daugiau rūpinosi šukuosenos atnaujinimu, neseniai vedęs Giedrius Gustas, matyt, labiau džiaugiasi medaus mėnesiu nei krepšiniu. Mindaugas Timinskas – kovojo, bet to geru žaidimu negalima pavadinti. Kiti, daugiau sėdintys ant atsarginių suolo, taip pat nelabai ką galėjo pasiūlyti treneriams.
Tad nestebina sklandančios kalbos, jog vakar į Kauną atvykęs latvis Ainaras Bagatskis gali pakeisti kurį nors lietuvį žaidėją.

Atostogos sukėlė abejonių

“Kauno dienos” kalbinti krepšinio specialistai svarbiausiomis pralaimėjimo priežastimis įvardijo atsainią gynybą, klaidas ir A.Sabonio neišnaudojimą. Savitarpio supratimo nepagerino ir atostogos, kurios buvo suteiktos legionieriams.
Buvęs ilgametis “Žalgirio” krepšininkas, pasaulio čempionas, olimpinių žaidynių prizininkas Sergejus Jovaiša sakė, kad jam suprantamas krepšininkų noras aplankyti namiškius, pajusti šventinę ramybę namuose, tačiau prastas Edo Kotos žaidimas sukėlė abejonių, ar atostogų metu jis pakankamai rūpinosi savo sportine forma.
Algis Gedminas, ilgametis treneris, krepšinio ekspertas įsitikinęs, kad atostogos viduryje sezono žaidėjams, kurie ir taip vėlai pradėjo jam rengtis, buvo visiškai netikslingos.
“Jeigu krepšininkams, kurių laukia labai svarbios kovos, prieš jas reikia atostogų, tai jie amatininkai, o ne profesionalai. Aš nebūčiau jų išleidęs, ypač po tokio blogo žaidimo su “Lietuvos rytu”, – teigė A.Gedminas.

Gynyba – atsaini

“Pralaimėjimą Atėnų klubui turbūt reikia nurašyti kaip per ilgai užsitęsusį švenčių sindromą, – kalbėjo S.Jovaiša. – Tačiau vieną neigiamą dalyką “Žalgirio” žaidime jau pastebiu dažnai – tai atsainią gynybą. “Panathinaikos” vyrai į krepšį metė būdami laisvi. Galbūt žalgiriečiai per daug pasitiki Saboniu, galvodami, kad jis vienas uždengs visą varžovų komandą. Rungtynių pradžioje šeimininkai atrodė išsigandę ir “Žalgiris” diktavo savo sąlygas, tačiau savo atsainiu žaidimu patys leido varžovams atsigauti.
Antano Sireikos zoninė gynyba ne kartą pasiteisino, bet vakar, ir jau ne pirmą kartą, joje atsirado skylių, kai kurie krepšininkai akivaizdžiai neatliko savo pareigų. Tai labiausiai pasakytina apie Kotą, Šalengą. Taip gindamiesi praėjusį sezoną pralošėme ir Sienos komandai, kuri kitą savaitę atvyksta į Kauną.
Puldami žalgiriečiai sunkiai randa Sabonį, ypač jeigu varžovai pradeda kombinuotai gintis. Trūksta tokio lyderio, kuris galėtų tempti komandą pataikydamas iš bet kokios padėties. Juk mačo Atėnuose pabaigoje dauguma metimų buvo neužtikrinti. Galbūt šią padėtį pataisys A.Bagatskis.
Visiška nesąmonė yra toks klaidų skaičius. Aukšto lygio komanda neturi teisės klysti 20 kartų tokios svarbos rungtynėse. Piktino ir tai, kad žalgiriečiai ne tik nepasinaudojo Saboniu, bet ir Arvydo sudarytomis progomis kitiems žaidėjams.
Tikiu, kad šios mano mintys bus suprastos ne kaip kritika, o kaip penas apmąstymams”.

Nevyriški pasiaiškinimai

Buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas Algirdas Linkevičius negailėjo kritikos žalgiriečiams, ypač – lietuviams: “Ne vienas Kota kaltas dėl pralaimėjimo. Bet kodėl jis taip ilgai žaidė, jeigu jam nesisekė? Manau, dėl to dalį kaltės turi prisiimti treneriai.
Kilo klausimas, kodėl taip blogai žaidžia Šalenga, Timinskas? Atseit Šalenga pavargęs. Nuo ko jis pavargęs? Tai – ne pasiteisinimas. Vienos rungtynės per savaitę Eurolygoje, LKL čempionate, išskyrus “Lietuvos rytą”, nėra lygiaverčių varžovų, tad nėra nuo ko pavargti. Sako, vasarą dirbo rinktinės stovyklose. Chomičius, Jovaiša, Kurtinaitis, Sabonis SSRS stovyklose irgi dirbdavo ištisas vasaras, o po to grįžę į “Žalgirį” žaisdavo po 40 minučių SSRS čempionate. Teisintis nuovargiu šiais laikais, kai yra tiek atstatomųjų priemonių, kai mokami tokie atlyginimai – nevyriška. Reikia savyje ieškoti priežasčių ir išmokti susitelkti”.

Vėl pamiršo A.Sabonį

A.Gedmino nuomone, “Žalgiris” gynėsi neleistinai blogai ir neišnaudojo A.Sabonio: “Trenerių mintis kaitalioti gynybos sistemas buvo gera, tačiau asmeninė gynyba buvo tragiška, aikštės – irgi ne ką geresnė. Daugybė nedovanotinų klaidų ir bloga gynyba, mano supratimu, rodo juodo darbo treniruotėse trūkumą. Sabonis nuolat blogai išnaudojamas, o Atėnuose – blogiausiai per visus sezono mačus. Varžovai Arvydui nieko negalėjo padaryti, bet kamuolį jis gaudavo labai retai. Net vidutiniškai žaisdamas Sabonis galėjo įmesti 30 taškų. Treneriai turi priversti komandą žaisti per savo “centrą”, ypač tokiose rungtynėse, kur jis kone vienas galėjo visus aplošti.
Man atrodė, kad per ilgai aikštėje buvo labai prastai žaidęs Kota, jis savo neapgalvotais veiksmais sugadino rungtynių pabaigą, kai buvo pavykę sumažinti skirtumą. Amerikietis yra lyderis, o kai lyderiui nesiseka, jis tik gadina žaidimą. Nors Giedrius Gustas neblizgėjo, galbūt jis būtų įsižaidęs ir sėkmingai pavadavęs amerikietį.
Neblogą įspūdį paliko Paulius Jankūnas – tai labai perspektyvus krepšininkas. Išskyrus jį ir A.Sabonį, kiti lietuviai žaidė blankiai”.

Savęs neteisino

“Panathinaikos yra puiki komanda, todėl norint žaisti su ja tokiu pačiu lygiu, negalima daryti tiek klaidų, – pripažino ir “Žalgirio” treneris Antanas Sireika. – Nors rungtynėse buvo ir gerų momentų, tačiau mūsų gynėjai sužaidė žemiau savo lygio”.
“Tai buvo blogiausios rungtynės per mano karjerą, – prisipažino 7 klaidas padaręs Edas Kota. – Blogiau žaisti neįmanoma, tačiau nėra priežasčių teisintis – visko pasitaiko. “Panathinaikos” puikiai gynėsi ir neleido mums žaisti savo žaidimo. Tačiau priekyje laukia dar daug rungtynių, o mes turime padirbėti, kad pataisytume reikalus”.
“Panathinaikos” treneris Želkas Obradovičius pasidžiaugė savo ekipos kovingumu ir drausme.
“Išskyrus pirmąjį kėlinį, labai agresyviai gynėmės ir privertėme juos padaryti 20 klaidų, o patys suklydome tik 5 sykius, – sakė jis. – Dėl to nesijautė jų pranašumo kovojant po krepšiais. Trečiajame kėlinyje sėkmingai keitėme gynybos sistemas, kai to reikėjo, ir pelnėme nemažai taškų greitai puldami”.

Komentarai