Varžybų maratonas išsunkė jaunus žaidėjus, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Suklupę LKAL čempionate, “Žalgirio” dubleriai sieks pergalių Tel Avive

Lietuvos vyrų krepšinio A lygos (LKAL) favorite vadinta Kauno “Žalgirio-A.Sabonio krepšinio mokyklos” komanda, ketvirtfinalyje praradusi čempionų titulą, rengiasi naujiems išbandymams. Talentingą jaunimą subūręs ekipos vyriausiasis treneris Rimantas Grigas tikisi, kad tarptautinėse arenose sėkmingai kovojanti ekipa parodys, ką gali, ir balandžio 29 dieną prasidėsiančiame turnyre Tel Avive, kur tuo metu vyks Eurolygos finalo ketverto varžybos.

Neišlaikė krūvio

– Kodėl komanda iš LKAL čempionato pasitraukė jau ketvirtfinalyje? – “Kauno diena” pasiteiravo trenerio R.Grigo.
– Viena pagrindinių priežasčių – didelis varžybų krūvis ir nuovargis. Buvome ką tik grįžę iš turnyro Ispanijoje, kur rungtyniavome aštuoniese, nes dalis mūsų žaidėjų atstovavo Lietuvos jaunių rinktinei Europos čempionato pusfinalio varžybose. Nors “Žiemgala-Šiaurės vilkas”, sugebėjusi pasinaudoti mūsų nuovargiu, žaidė tikrai gerai, tuo metu galėjome pralaimėti ir kitai LKAL komandai.

– Bet juk ir praėjusį sezoną dalyvavote dviejuose rimtuose tarptautiniuose turnyruose, tačiau tai nesutrukdė komandai tapti LKAL čempione?
– Praėjusį sezoną nerungtyniavo Lietuvos jaunių rinktinė, kuri šįmet koregavo komandos mūsų planus. Tuomet į Vilagarsiją važiavo 11 krepšininkų, dabar – tik aštuoni, o visos varžybos vyko taškas į tašką.

Puolėjas neteko 8 kg svorio

– Ar jauni žaidėjai turi stimulą kovoti A lygoje? Juk jie žino, kad LKL negalės žaisti, net jeigu tapę čempionais laimėtų pereinamąsias rungtynes, be to, tenka dalyvauti stipriuose turnyruose, kuriems nacionalinio čempionato varžybos tik trukdo.
– Stimulas laimėti visą laiką yra, kitaip ir būti negali. Galų gale aš netoleruočiau tokio požiūrio. Jeigu krepšininkas nebejaučia stimulo, gali išvis nesportuoti. Vaikinai tikrai stengėsi ir norėjo laimėti, tačiau iš Ispanijos grįžome pervargę. Jonas Mačiulis, anksčiau pelnydavęs po 20-25 taškus, vos pusę jų surinkdavo ketvirtfinalio mačuose. Ispanijoje jis žaidė visas septynerias rungtynes be keitimų, namo grįžo netekęs 8 kg svorio.
Be to, traumą atstovaudamas rinktinei patyrė mūsų pagrindinis vidurio puolėjas Martynas Andriuškevičius, kuris negalėjo žaisti su “Žiemgala-Šiaurės vilku”. Sportinę formą buvo praradęs dar vienas svarbus krepšininkas Paulius Abromavičius. Lietuvos rinktinės nariai du mėnesius su mumis nesitreniravo, tai labai atsiliepė komandos rezultatams.
– Galbūt trūko įžaidėjo Gedimino Maceinos, kurį paskolinote Klaipėdos “Neptūnui”, nors gynėjas realios pagalbos tai komandai nesuteikė?
– Suprantama, Maceina Ispanijoje būtų padėjęs. Bet mūsų tikslas ir yra rengti žaidėjus aukštesnio lygio komandoms. Jeigu yra poreikis, mes juos stengiamės iškart atiduoti, kad jie labiau tobulėtų.

Vėl kovos su CSKA

– Ar galima lyginti, kurios varžybos “Žalgirio” dubleriams svarbesnės – LKAL čempionatas ar, pavyzdžiui, aukšto lygio tarptautiniai turnyrai?
– Vilagarsijos turnyras mums yra labai svarbus ir jame privalome kuo geriau žaisti, kad ir ateityje būtume į jį kviečiami. Norėdami išlaikyti aukštą varžybų lygį organizatoriai silpnesnes komandas iškart keičia kitomis. Todėl negalime pro pirštus žiūrėti į Ispanijoje vykstantį turnyrą, nes ten susirenka stipriausios Europos komandos, kurioms atstovauja žaidėjai iki 20 metų.

– Kokie komandos planai Tel Avive?
– Šis turnyras – prestižo reikalas, todėl norėtume kuo geriau sužaisti. Tačiau didelį nerimą kelia mūsų vidurio puolėjo Martyno Andriuškevičiaus sportinė forma, kuris po traumos pradėjo treniruotis tik praėjusį ketvirtadienį. Ir visi kiti vaikinai dar neatsigavę, juntamas itin sunkaus sezono nuovargis. Bet stengsimės sužaisti kuo geriau ir laimėti, nors grupėje iškart teks kovoti su Maskvos CSKA ekipa, kuri sieks revanšo už pralaimėjimą mums Vilagarsijoje.

– Į Tel Avivą iš pagrindinės komandos išvyksta tik keturi žaidėjai. Ar nebus problemų dėl tarpusavio supratimo su skolintais krepšininkais?
– Visko gali būti. Tačiau visi tie skolinti žaidėjai, kurie skrenda į Tel Avivą, ateityje bus visateisiais mūsų komandos krepšininkais. Tai Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos auklėtiniai Vilmantas Dilys, Tautvydas Barštys, Martynas Maumevičius, taip pat – Mantas Simonavičius iš Mažeikių, Aidas Viskontas iš Kretingos, kaišiadorietis Remigijus Trakimas.

Komentarai