Priešintis vien noro neužtenka 0

Vilniaus „Lietuvos rytas“ Lietuvos krepšinio lygos finale iš paskutiniųjų stengėsi pasipriešinti Kauno „Žalgiriui“. Tačiau jėgos buvo nelygios. Vilniečiams trūko ne tik geresnių žaidėjų, bet ir labiau patyrusio trenerio. Taip mano krepšinio specialistai, mūsų tinklalapiui komentavę finalo seriją tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Paskutinį mačą „Lietuvos rytas“ sužaidė truputį geriau. Ramūnas Šiškauskas jau buvo panašus į komandos lyderį. Bet Vilniaus klubo įžaidėjo Aarono Lucaso pasirodymas – tikras absurdas. Amerikietis gadino visą „Lietuvos ryto“ komandinį žaidimą. Sostinės ekipos priekinė linija visiškai neišnaudojama, ypač Saulius Kuzminskas. Pastebėjau, kad jis per labai trumpą laiką suorganizavo tris ar keturias atakas. Tai kodėl jam neleidžiama rungtyniauti?
„Žalgiris“ demonstravo sau įprastą žaidimą. Iš žalgiriečių elgesio jautėsi, kad jie už varžovus jaučiasi dviem galvom stipresni, todėl kartais atsipalaiduodavo, kartais – spusteldavo. Džiugu, kad aktyvumą ir meistriškumą pademonstravo Arvydas Sabonis. „Žalgirio“ treneriai į aikštę galėjo leisti visus. Labai patiko jaunasis Simonas Serapinas. Iš jo išaugs geras krepšininkas.
Kaip apskritai vertinu finalo seriją? Mano nuomone, viskas vyko nelabai logiškai. „Lietuvos rytas“ silpnesnis už „Žalgirį“, bet ne tiek daug, kiek gavo. Vilniaus krepšininkai psichologiškai nebuvo parengti kovai su kauniečiais. Ypač tai matėsi iš Povilo Čiukino ir Sauliaus Kuzminsko.
„Lietuvos ryto“ žaidime nepastebėjau jokių komandinių veiksmų, o taip kovoti su Sabu — beviltiška. Jei prie sostinės komandos vairo būtų likęs Jonas Kazlauskas, vilniečiai švęstų bent vieną pergalę. O Kęstutis Kemzūra – tuščia vieta. Kaip jis gali vesti seminarus? K.Kemzūra nevaldo ekipos. „Lietuvos rytas“ su dabartiniu treneriu laikėsi tol, kol jautėsi J.Kazlausko įtaka. Vėliau komanda visai subyrėjo.
Po ketverių metų pertraukos tai pirmas toks neįdomus ir neintriguojantis finalas. Apmaudu, bet tenka pripažinti, jog „Lietuvos ryte“ jauni žaidėjai ne tik netobulėja, bet net regresuoja. Ypač tai pamatėme finalo serijoje. Nesuprantu, kodėl nepasitikima S.Kuzminsku? Kodėl jis neišnaudojamas“?

Sergejus Jovaiša, buvęs „Žalgirio“ krepšininkas, pasaulio ir Europos čempionas: „Per ketvirtąsias finalo rungtynes krito į akis tai, kad labai stengėsi ir geriau žaidė vilnietis Ramūnas Šiškauskas. Po trijų nesėkmingai sužaistų rungtynių jis troško įrodyti, kad yra komandos lyderis. Jautėsi, kad žalgiriečiai buvo truputį atsipalaidavę, tačiau kai tik vilniečiai priartėdavo ar persverdavo rezultatą savo naudai, LKL čempionai iš karto susigriebdavo, o po pertraukos greitai atitrūko.
Per visą finalo seriją neįmanoma buvo nepastebėti, kad „Žalgiris“ visa galva pranašesnis už „Lietuvos rytą“. Vilniečiams taip ir nepavyko „užsikabinti“. Šis finalas man priminė senus laikus, kai Vilniaus „Statybos“ krepšininkai ant mūsų, žalgiriečių, būdavo pikti, įniršę, bet nieko nesugebėdavo padaryti. Manau, kad jei Arvydas Sabonis liks „Žalgiryje“, kitais metai situacija LKL nesikeis. Žinoma, „Lietuvos rytas“ gali stiprintis.
Įsitikinęs, kad Vilniaus klubas padarė klaidų taip vadinamais kadrų klausimais. Nereikėjo atleisti amerikiečio Dickey Simpkinso. „Lietuvos ryto“ žaidime trūko organizacijos. Aaronas Lucasas nėra įžaidėjas, jis – atakuojantysis gynėjas. Vilniaus klubui trūko tokio įžaidėjo, kaip kažkada turėtas Ericas Elliottas. Sostinės krepšininkai po 5 ar 10 minučių pamiršdavo, kas jiems buvo sakoma ir pradėdavo žaisti „Žalgiriui“ parankų krepšinį.
Sabo buvimas padėjo stabiliau rungtyniauti daugeliui žalgiriečių – Mindaugui Timinskui, Tanokai Beardui, Edui Cotai. Finalo serijoje puikiai žaidė Simonas Serapinas, iš gilios duobės iškopė Dainius Šalenga, kuris finale atrodė visai solidžiai. Treneris Antanas Sireika, Tel Avive patyręs skaudžią pamoką, sugebėjo išlaikyti rimtį ir be panikos nuvairuoti komandą iki LKL čempionų vardo“.

Algirdas Linkevičius, buvęs „Žalgirio“ gynėjas: „Šeštadienį Vilniuje „Žalgiris“ vėl išnaudojo savo stipriąsias puses. Kauno komandos treneriai nenorėjo rizikuoti, todėl ilgiau aikštelėje laikė Arvydą Sabonį. Viskas vyko pagal planą. „Žalgirio“ aukštaūgiai nesunkiai įrodė pranašumą – Arvydas Sabonis apžaidė Robertą Javtoką, o Tanoka Beardas – Povilą Čiukiną.
Finalo seriją prasčiau nei gali sužaidė „Lietuvos ryto“ lyderis Ramūnas Šiškauskas. Tik per paskutinį mačą jis atrodė geriau. Nepanašu, kad Ramūnas būtų gerai pasirengęs finalui. Prisiminkime, kaip gerai jis žaidė atstovaudamas Lietuvos rinktinei. Manau, jog jis padarė klaidą, likdamas Vilniaus klube. R.Šiškauskas dabar yra „sėdęs“, jam reikėtų atstovauti komandai, rungtyniaujančiai Eurolygoje. Tada jis būtų priverstas pasitempti. Prisiminkime Šarūno Jasikevičiaus pavyzdį. Metus pažaidęs „Lietuvos ryte“, jis perėjo į Liublianos „Olimpija“, vėliau užsivilko „Barcelona“ marškinėlius. Kuo jis tapo, visi žinome.
Nepasakyčiau, kad tobulėtų ir kiti „Lietuvos ryto“ jauni krepšininkai – Saulius Kuzminskas, Tomas Delininkaitis. Tobulėjama krepšinio aikštelėje, o ne ant suoliuko. Ir Simas Jasaitis nedemonstruoja tokio žaidimo, kokio iš jo buvo tikimasi.
Ar galima buvo tikėtis kitokio finalo scenarijaus, jei Vilniaus komandą treniruotų Jonas Kazlauskas? Žinoma. Aš tikiu, kad tokiu atveju sostinės krepšininkai švęstų bent vieną pergalę. J.Kazlauskas – puikus treneris, jo atsisakymas – didelė klaida. J.Kazlauskas sugeba mobilizuoti komandą, žaidėjai jo klauso. Kęstučiui Kemzūrai patikėti tokią ekipą buvo per anksti. Treneris turi būti autoritetas.
Apgailestauju, kad LKL finalas buvo neįdomus. Visada norisi kautynių, nors ir palaikai vieną ar kitą komandą. Deja, šiemet finale neišvydome jokios kovos. Aš maniau, kad „Lietuvos rytas“ priešinsis, bet vilniečiai tam nebuvo pasirengę“.

Komentarai