Finale „Žalgiris“ ir CSKA: kodėl gi ne? 0

Šį savaitgalį Sankt Peterburge vyks tarptautinis keturių komandų turnyras „V.Kondrašino ir A.Belovo taurė“, kurį pristato atominės energetikos korporacija TVEL. Rusijos krepšinio gerbėjai vėl turės galimybę pamatyti legendinio Kauno „Žalgirio“ žaidimą, taip pat susipažinti su ULEB Eurolygos komandomis – Sopoto „Trefl“ (Lenkija) ir Frankfurto „Skyliners“ (Vokietija).
Įdomu tai, jog „V.Kondrašino ir A.Belovo taurės“ finale vėl gali susitikti Maskvos CSKA ir „Žalgiris“ – pusfinalio rungtynių favoritai. Vyresnio ir vidutinio amžiaus krepšinio gerbėjams tikrai nereikia priminti apie šių komandų kovas TSRS finaluose, kuriems gali prilygti nebent Kijevo „Dinamo ir Maskvos „Spartako“ futbolo komandų susitikimai.Tris metus iš eilės (1985-1987) „Žalgiris“ iškovojo TSRS čempionų vardus! Kokie išskirtiniai žaidėjai tuo metu atstovavo kauniečiams – Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša ir, žinoma, Arvydas Sabonis.
Dauguma žmonių sako “Žalgiris”, o mintyse galvoja apie A.Sabonį. Geresnio apibūdinimo Kauno klubui ir nesugalvosi. 1982 metais Sabas su TSRS rinktine tapo pasaulio čempionu. O juk tada jam dar nebuvo 18 metų – labai retas atvejis krepšinio pasaulyje. Kitas įsimintinas A.Sabonio pasiekimas – aukso medalis su TSRS rinktine Seulo olimpiadoje. Tačiau geriausias visų laikų Europos vidurio puolėjas brangiausiu jam apdovanojimu laiko bronzos medalį, iškovotą kartu su Lietuvos rinktine 1992 m. Barselonos olimpiadoje. “Tai buvo nepakartojamas jausmas. Mes pirmą kartą Olimpinėse žaidynėse atstovavome savo šalį”, – prisimena Arvydas.
Lietuvį nekart kvietė į NBA. Dar 1986 m. NBA naujokų biržoje jį pakvietė “Portland Trail Blazers” klubas, tačiau amerikiečiams vidurio puolėjo teko laukti ilgai. A.Sabonis nutarė atstovauti Ispanijos klubams Valjadolido “Forum” ir Madrido “Real”. Tik 1995 m. pirmąkart “centras” apsivilko “Portland Trail Blazers” marškinėlius. Tapęs pačiu vyriausiu naujoku NBA istorijoje, jau antrajame sezone Sabas buvo vienas iš komandos lyderių. Praėjusiame sezone “Žalgirio” auklėtinis ir savininkas, po daugelio sezonų praleistų užsienyje, nusprendė grįžti į Kauną ir baigti karjerą gimtajame klube. “Galėjau dar kelis sezonus likti Portlende, tačiau kam? – sako A.Sabonis. “Juk su “Žalgiriu” galiu dar daug ką nuveikti”. Tuo metu “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika pastebėjo: “Jeigu žaidėjai “susigros” su Arvydu, mes galime ne tik patekti į kitą etapą, bet ir žaisti “Finaliniame ketverte”.Ir tai juk beveik pavyko! „Žalgirio“ gerbėjai, kurių nuo senų laikų netrūksta ir už Lietuvos ribų, su nuoskauda vis prisimena lemiamą kauniečių susitikimą Tel Avive su „Maccabi“. Ypač nerealų D.Sharpo tritaškį paskutinėmis mačo sekundėmis bei prieš tai pramestus G.Gusto baudos metimus. „Žalgiris“ jau buvo beveik „Finaliniame ketverte“, tačiau dėl nesuprantamai susiklosčiusių aplinkybių A.Sireikos auklėtiniams nepavyko iškovoti teisės rungtis dėl pajėgiausios Europos lygos taurės. Deja, kauniečiams nepavyko pakartoti 1999 metų pasiekimo, kada Eurolygos finale „Žalgiris“ nepaliko jokių vilčių „Kinder“ ekipai. Po šios nesėkmės žalgiriečiai be vargo, nesutikdami Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkų pasipriešinimo, iškovojo eilinį LKL čempionų titulą.
Po 2003/2004 metų sezono Kauno klubo gretose įvyko nedaug permainų. Artėjančiam sezonui kartu su komanda ruošiasi ir A.Sabonis. Į Rostovo „Lokomotiv“ išvyko G.Gustas, o Sankt Peterburgo „Dinamo“ komandai nusprendė atstovauti E.Cota.
Pirmajame „V.Kondrašino ir A.Belovo taurės“ pusfinalyje „Žalgiris“ susitiks su Sopoto „Trefl“ (Lenkija). Ši komanda iš miesto, kuris daugiau žinomas kaip dainų festivalių rengimo vieta. „Trefl“ šį sezoną debiutuos ULEB Eurolygoje. Įdomiausia tai, jog vieni iš Lenkijos klubo lyderių yra lietuviai – T.Pačėsas, D.Maskoliūnas ir T.Masiulis. Be jų, komandoje netrūksta ir kitų legionierių. Paskutiniu naujoku tapo Harold Jamison, kuris yra atstovavęs NBA klubams „Miami Heat“ ir „Los Angeles Clippers“.
Antrajame turnyro pusfinalyje Maskvos CSKA susitiks su Frankfurto „Skyliners“. Abu klubai rungtyniaus Eurolygos C grupėje. Vokietijos komandos gretose nėra išskirtinių žvaigždžių, todėl klubo vadovai patekimą į kitą etapą Eurolygos varžybose kol kas laiko svajone.

Pagal Rusijos spaudą paruošė Gediminas Jonaitis.

Komentarai