Pralaimėjimai paruošia pergalėms 0

Kauno „Žalgirio“ priešsezonio darbai jau įsibėgėjo. Lietuvos čempionai rimtai ruošiasi naujojo sezono dvikovoms – lengvos bus jos ar sunkios – pamatysime ateityje, o tiksliau, jau spalio 12-tąją, kuomet Kauno „Žalgiris“ pradės savo žygį LKL/BBL čempionate.

 Dabar galime atidžiau pažvelgti, kaip „žalgiriečiai“ atlieka namų darbus.

Nereikia būti dideliu krepšinio specialistu, kad suprastum, jog kauniečių pasiruošimą naujam sezonui apsunkina tai, kad komanda galutinai sukomplektuojama gana vėlai. Tai lemia daugelis priežasčių ir aplinkybių – žaidėjų paieška, užsitęsusios legionierių  atostogos bei kitos planuotos arba neplanuotos žaidėjų rokiruotės. Didelę pyrago dalį Kauno „Žalgiris“ „atpjovė“ ir 2005 Europos čempionate šiemet sėkmingai pasirodžiusiai Lietuvos nacionalinei rinktinei. Kauno „Žalgiris“ tokiu būdu norom nenorom padeda atsiskleisti nacionalinei ir giliai įsišaknijusiai lietuviškajai charakterio ypatybei – perdėtam pesimizmui, kuris, akivaizdu, ne visada yra pagrįstas. Juk su panašiomis problemomis kaip Kauno „Žalgiris“,  susiduria beveik visi Europos klubai.

Gal kam nors tokia įžanga gali nuskambėti taip, tarsi norėtumėme pateisinti „žalgiriečius“, pavyzdžiui, jų pralaimėjimus Prancūzijoje. Tačiau šiuo atveju galima pasakyti tik tiek, kad pralaimėjimai, ypač dar neprasidėjus sezonui, kuomet jie yra ne tokie skaudūs, užgrūdina komandos charakterį, paruošia žaidėjus, ypač jaunuosius krepšininkus ar klubo naujokus, lemtingoms pergalėms. Vis dėlto norisi galvoti, kad „tutto bus bene[1]“.

Prieš naująjį sezoną komandos turi iš naujo „susiklijuoti“  – draugiškų rungtynių ciklas Prancūzijoje Lietuvos čempionams buvo šio proceso pradžia, gal todėl ir jų žaidimas buvo gana banguotas.

Pirmosios rungtynės su Vilerbano „Asvel“ ekipa – fortūna kauniečius „aplenkė“, pralaimėta,  vos vieno taško skirtumu. Tačiau būtent šias varžybas Žagirio treneris Gintaras Krapikas išskyrė kaip  aukšto lygio dvikovą – abi komandos demonstravo gražų krepšinį. Šiose rungtynėse išsiskyrė amerikietis Tanoka Beard‘as, kuris ne tik pelnė 23 taškus, bet ir atkovojo 20 kamuolių. Net šešis rezultatyvius perdavimus atliko kitas amerikietis Reggie Freeman‘as. „Prancūzijos čempionatas jau prasidėjo, todėl šios šalies ekipos yra gana pajėgios, neblogai susižaidusios – labai gerai , kad mums pavyko parungtyniauti šiame turnyre“ – sakė G.Krapikas. Ar  „Žalgiris“ jau komanda??

„Dar per anksti, ant komandinio žaidimo dar galima uždėti klaustuką, nes Prancūzijoje  mūsų komandos  svarbūs žaidėjai  susirinko tik rungtynių su „Asvel“ dieną. Prie ekipos buvo visiškai neseniai prisijungęs įžaidėjas Ed‘as Cota, kuris daugiausiai laiko praleido ne krepšinio aikštelėse, o lėktuvuose ir autobusuose, todėl apie  šio žaidėjo formą kalbėti labai sunku. Ed‘as Cota rungtyniaudavo mažiau, nes amerikiečiui greitai pradėdavo skaudėti visus raumenis, be fizinio parengimo treniruočių Cota negalėjo žaisti pilna jėga. Svarbiausia, kad individualią aukštą formą jis būtų pasiekęs, prasidėjus čempionatams.“ – aiškino G.Krapikas.

„Auksinės žvaigždės“ turnyre buvo testuojami ir jaunieji žalgiriečiai. „Bandėme V.Dylį, daug žaidė ir Ž.Kelys. Galima išskirti ir D.Šilinskį, kuris  bus vertingas žaidėjas Kauno „Žalgiriui“. Aišku Tanokos žaidimas palieka įspūdį, jis neveltui buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju, tačiau netgi šio krepšininko žaidimas buvo banguotas, buvo ir labai gerų, ir prastesnių  mačų.“ – pripažino G.Krapikas.

Anot trenerio, nereikėtų kolkas išskirti nė vieno žaidėjo, dabar svarbu formuoti komandinį žaidimą ir, kad krepšininkai pradėtų suprasti vienas kitą.

Spalio 6 dieną Kauno „Žalgiris“ išvyksta į Vokietiją, kur toliau tęs pasiruošimą naujajam sezonui.  Lietuvos čempionai Vokietijoje rugtyniaus stipriausios sudėties, prie komandos prisijungs ir tie žaidėjai, kurie ilsėjosi po 2005 Europos čempionato.

  

 

 


[1] Viskas bus gerai (it.)

Komentarai