L. Ayuso: „Aš pasiruošęs tapti lyderiu“ 0

Vos prieš dvi dienas, LKL/BBL čempionato, Kauno „Žalgirio“ ir to paties miesto „Atleto“ komandų rungtynėse, kurios vyko A.Sabonio krepšinio mokyklos salėje, buvo oficialiai pristatytas naujasis Lietuvos čempionų legionierius Larry Elias Ayuso. 192 cm. ūgio ir 97 kg svorio žaidėjas iš Puerto Riko į aikštelę išbėgo kartu su visais žalgiriečiais, jam marškinėlius, pažymėtus 23 numeriu, įteikė „Žalgirio“ kapitonas, amerikietis T.Beardas. Žiūrovai, susirinkę stebėti šį mačą, L.Ayuso pasitiko labai svetingai – puertorikiečio pasirodymą pilna A.Sabonio krepšinio mokyklos salė palydėjo didelėmis ovacijomis. Už tokį palaikymą visi Kauno „Žalgirio“ krepšininkai atsilygino gražiu žaidimu ir įspūdinga pergale. Tiesa, prie septintojo „Žalgirio“ triumfo LKL/BBL čempionate, L.Ayusas kolkas galėjo prisidėti tik mintimis, komandos draugų žaidimą jis stebėjo nuo atsarginių suolo.

Į Lietuvą L.Ayuso atvyko prieš pat šias rungtynes. Legionierius, pakeliui į Kauną pripažino, kad nemiegojo jau 16 valandų, tačiau mielai sutiko pasikalbėti su zalgiris.lt.

28-erių metų gynėjas yra kilęs iš gausios šeimos – L.Ayuso turi dvi seseris ir du brolius iš pirmosios tėvo santuokus ir dar du brolius iš antrosios.

Pats L.Ayuso yra dar nevedęs, nes, anot jo, pasaulyje yra per daug gražių moterų. “Ypač Venesueloje – ten kiekviena mergina viena už kitą gražesnė” – sakė L.Ayuso. Laisvalaikiu “Žalgirio” naujokas mėgsta žiūrėti filmus, kartais – nueiti į klubus.

“Aš mėgstu atsipalaiduoti, “pasikalbėti su savimi”. Man svarbu žinoti, kas ir kodėl vyksta mano gyvenime, ką aš pasiekiau ir ką dar galiu pasiekti. Būtina suprasti save ir visą tave supantį pasaulį, kad galėtum iš jo pasiimti viską, kas įmanoma. Nemėgstu savęs apgaudinėti.” – pripažino L.Ayuso.

Kada pradėjai žaisti krepšinį?

– „Nuo 16 metų, iki tol buvau „sunkus“ vaikas, bandžiau išgyventi nuodėmingajame Niujorke (juokiasi).

Šiame mieste ir pradėjau po truputį žaisti krepšinį, vėliau, kai tėtis vedė antrą kartą, perskraustėme gyventi į Naujojo Meksiko valstiją – ten rungtyniavau aukštųjų mokyklų komandose“.

19 metis L.Ayuso debiutavo gimtojo Puerto Riko čempionate, “Piratas de Quebradillas” ekipoje, kurioje praleido trejis metus. 1999 metų balandžio 4 dieną debiutavo savo šalies nacionalionėje rinktinėje. 2004 metų Atėnų Olimpinėse žaidynėse L. Ayuso buvo vienas iš Puerto Rikui lyderių – šis gynėjas savo komandai vidutiniškai pelnydavo po 16.5 taško.

„ Puerto Riko lyga yra labai stipri, truputį panaši į NBA. Kai prasidėdavo čempionatas, per savaitę tekdavo sužaisti po 3-4 mačus. Todėl pats turnyras vykdavo gana trumpai – keturis arba penkis mėnesius ir būdavo varginantis.“

L.Ayuso išbandė krepšininko duoną ir Europoje – žaidė Turkijos ir Graikijos klubuose, kuriuose vidutiniškai pelnydavo po 19 taškų, atkovodavo po tris kamuolius ir atlikdavo 2.6 rezultatyvaus perdavimo.

„Europos krepšinis yra lėtesnis, tačiau taktiškai stipresnis, reikalaujantis protingo žaidimo. Puerto Rike, kaip ir NBA, dominuoja jėgos krepšinis.Europoje svarbu ne tik įmesti, bet ir apsiginti. Bet man patiko europietiškas žaidimo stilius, neturėjau jokių problemų rungtyniaudamas Graikijoje ar Turkijoje.“

Šią vasarą dalyvavai Dalaso „Maverics“ klubo stovykloje, prieš metus bandei įsitvirtinti San Antonijo „Spurs“. Kokį įspūdį susidarei apie NBA virtuvę?

– „NBA – stipriausia, geriausia lyga pasaulyje. Klubų, čempionato organizacija yra profesionali, geri treneriai, kokybiškas darbas ir gražus krepšinis. Beveik kiekvienas krepšininkas svajoja išbandyti save NBA – tai žaidėjo karjeros viršūnė. “

O ką žinai apie Lietuvą?

– „Aš nieko nežinau apie jūsų šalį, tačiau žinau apie šios šalies krepšinį – daug ką pasako tokios pavardės – A.Sabonis, Ž.Ilgauskas, Š.Jasikevičius, kurį prisimenu dar nuo Atėnų olimpinių žaidynių.

2004 m. Atėnų Olimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinei įmetei 25 taškus. Ar pažadi, kad po 25 taškus sumesi kiekvienam “Žalgirio” varžovui?

“Žinoma. Aš stengsiuosi daryti viską, kad “Žalgiris” laimėtų.”

Kodėl pasirinkai Kauno “Žalgirį”?

„Apsispręsti buvo gana lengva, nes “Žalgiris” rungtyniauja stipriausiame Europos klubinių komandų čempionate – Eurolygoje, ši komanda yra neabejotinas lyderis Lietuvos lygoje. Man patinka žaidėjai, kurie rungtyniauja “Žalgiryje” – gerai pažįstu R.Freeman’ą ir E.Cota, nes jie abu iš Niujorko. Eurolyga – man bus naujas ir įdomus iššūkis.“

Kokia stiprioji tavo žaidimo pusė?

-„Aš galiu būti greitas, tikslus, taiklus. Manau, kad manimi visada galima pasikliauti, aikštelėje darysiu viską, ko iš manęs reikalaus treneris ir susiklosčiusi situacija. Jei prireiks, aš pasiruošęs tapti lyderiu. Juk praėjusiais metais buvau Puerto Riko rinktinės kapitonas,todėl žinau kaip „užvesti“ komandą, žinau, kokių žaidėjo savybių reikia lemiamais momentais.“

Nuotraukos: zalgiris.lt

Komentarai