Mūsų vėliavos plazdės 0

Kas nebuvo šį šeštadienį Kauno sporto halėje, tas nesupras, koks uraganas ten anądien pralėkė. „Žalgirio“ namų aikštė savaitgalį griaudėjo nuo žiūrovų „ačiū“, plojimų, pergalės šūkių ir skanduočių.

Tačiau apie viską nuo pradžių. Praėjusi krepšinio savaitė Lietuvai prasidėjo nekaip, matyt komandos, artėjančių žiemos švenčių proga, nenorėjo pernelyg išlepinti savo gerbėjų. „Italija, prakeiktoji Italija…“ – ši šalis mums buvo ypatingai nesvetinga. Apeninų pusiasalyje antrąją nesėkmę moterų Eurolygos turnyre patyrė super mergaitės. „Lietuvos telekomą“ Neapolio „Phard“ krepšininkės nenorėjo išleisti tuščiomis rankomis, tačiau antrasis pralaimėjimas turbūt buvo ne ta dovana, kurios tikėjosi vilnietės. Tačiau kaip ten bebūtų, „Lietuvos telekomas“ su aštuoniomis pergalėmis užima antrąją vietą C grupėje ir yra vienas iš šio turnyro lyderių.

Iš Neapolio miesto pajudėkime į Italijos šiaurę. Bolonija. Paskutinės Kauno „Žalgirio“ pirmojo turo Eurolygos rungtynės. Ir pagrindinė to mačo antraštė – juoda tarsi degutas diena. Atrodė, kad žalgiriečių rankos buvo tarsi surakintos storiausiomis grandinėmis, nes taip prastai pataikančių žalgiriečių jau seniai kas bematė.

Tokio striginėjančio puolimo negalėjo kompensuoti ir laimėtas mikro karas baudos aikštelėje, neužteko ir trijų labiausiai matomų to mačo žaidėjų – D.Lavrinovičiaus, P.Jankūno bei L.Ayuso individualaus pasirodymo ir pastangų. Lietuvos čempionai, iki tol demonstravę geležinį komandinį žaidimą, „Climamio“ ekipą bandė nukenksminti individualiai.

Kaip sakoma – vienas lauke ne karys. Šis priežodis yra visiems gerai žinomas, tačiau tąkart buvo pamirštas. Aišku, Bolonijoje tikrai nepaskutinį vaidmenį suvaidino Italijos klubo agresyvi gynyba.

Taigi, pirmąjį Eurolygos ratą „Žalgiris“ baigė su penkiomis pergalėmis ir A grupėje jaukiai įsitaisė trečioje vietoje. Vertinant pagal tai, kokias komandas žalgiriečiai įveikė, savo grupėje kauniečiai dabar turėtų būti pirmi, nes juos lenkiantys Trevizo ir Vitorijos žaidėjai buvo įtikinamai nugalėti.

Penkias pergales per pirmąjį turą surinko aštuoni iš dvidešimt keturių stipriausių Europos klubų, todėl „Žalgirio“ pasirodymas gali būti vertinamas tik teigiamai.

Jau pamažu tampa įprasta, kad šio sezono Eurolyga kiekvieną savaitę pateikia staigmenų. Retas, kuris galėjo nuspėti, kad Vitorijos „Tau Ceramica“ antrąjį pralaimėjimą patirs Prancūzijoje, mače su „Strasbourg“ ekipą. Turbūt retas, kuris Stambulo „Efes Pilsen“ ir Zagrebo „Cibona“ komandų tarpusavio mače būtų statęs už kroatus. Pastarieji, po gana nesėkmingos turnyro pradžios, šoktelėjo į ketvirtąją B pogrupio poziciją ir vienu laipteliu aplenkė tituluotąją „Barceloną“.

Mažai kas tikėjo, kad Sienos „Montepaschi“ nesugebės palaužti C grupės gale snūduriuojančius Stambulo „Ulker“ vyrus. Šio sezono Eurolyga sugeba nustebinti ir kiekvienas mačas kelia vis didesnę intrigą, o tuo pačiu, vis didesnį žiūrovų susidomėjimą.

Dabar grįžkime nuo ten, kur pradėjome. Kaunas – Vilnius. Didysis šeštadienis. Didysis ne tik pergale, bet ir žaidimo grožiu. Lietuvos čempionai dar kartą įrodė, kad mūsų šalyje yra stipriausi. Iki šios dvikovos, „Lietuvos rytas“ prieš „Žalgirį“ sugebėjo laimėti dar 2004 metų lapkričio mėnesį. Po to sekė sausas rezultatas – 8:0. Dar pridėjus 2003/04 metų sezono rezultatą – 7:1, bendra tarpusavio mačų statistika pasako daug – 15: 2.

Po Eurolygos mačo su Sopoto „Prokom Trefl“ krepšininkais, Vilniaus klubo vyriausiasis treneris N.Spahija sakė: „Nežinau, kas mus galėtų sustabdyti“. Dabar jau žino. Ir ieškoti toli nereikia.

Nepaisant ilgos ir netikėtai susiklosčiusios kelionės iš Italijos, nepaisant to, kad žalgiriečiai turėjo labai mažai laiko atgauti jėgas po akistatos su „Climamio“, nepaisant to, kad „Žalgirio“ lyderis ir komandos kapitonas po penkių savaičių priverstinio poilsio, treniravosi tik mačo dieną, rytinės treniruotės metu ir tik iš dalies. „Žalgiris“ tą vakarą buvo geresnis. Labiau vertas pergalės. Tą pripažino ir Vilniaus klubo strategas. „Turime puikų kolektyvą“ – po mačo džiaugėsi A.Sireika.

LKL čempionate Kauno „Žalgiris“ su aštuoniomis pergalėmis yra absoliutus lyderis, BBL turnyre Lietuvos čempionai turi jų jau šešiolika ir taip pat pirmauja.

Šį penktadienį prasidėjo mūsų šalies lygos “Žvaigždžių dienos” rinkimai, kuriuose neišvengta šokių tokių paradoksų. Prisiminkime LKL čempionato nuostatus, pagal kuriuos latviai ir estai turi ne legionieriaus statusą. Tačiau jei Latvijos ir Estijos piliečiai yra ne užsieniečiai, kodėl jie yra renkami į legionierių „Time Team“ ekipą? Matyt į šį klausimą atsakymo vargu ar sulauksime, todėl jis ir liks tik retorinis.Tad, mielieji ponai, jei esame teisingi iki galo, viską darykime nuosekliai ir venkime dviprasmybių. Jei latvis ir estas skelbiamas lietuviu, tai tegu krepšinio mėgėjai juos renka į Lietuvos krepšininkų komandą.

Krepšinio kamuolys yra apvalus ir visiems vienodas, todėl paslėpti net ir menkiausią „nelygumą“ yra neįmanoma.

Komentarai