Kol futbolas dar iki galo neužbūrė 0

Jo Didenybė futbolas! Viso pasaulio akys šiuo metu yra nukreiptos būtent į jį. Neseniai Vokietijoje prasidėjusios planetos pirmenybės ir Lietuvoje bent jau mėnesiui į šalį nustūmė šalies religiją – krepšinį. Pastarosiomis dienomis kur kas dažniau bus galima pamatyti, kuomet kiemuose lankstantys vaikai oranžinį kamuolį ir sportbačius pakeis futbolo kamuoliu ir „butsais“ bei pasipuoš savo mėgiamų žaidėjų atributika.

Tačiau nors šiuo metu krepšinis liko tik antrame plane, vis dėl to jis liko.

Taigi pirmiausia pradėsime nuo mūsų šalies  reikalų. 

Ketvirtadienį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė stovykla Palangoje pradėjo pasirengimą 2006 metų pasaulio čempionatui Japonijoje.

Į pirmąją stovyklą rinktinės treneriai pakvietė daugiausia rinktinės naujokus. Į pirmąją treniruotę susirinko 13 žaidėjų, kurie pajūryje treniruosis iš viso 10 dienų ir jau birželio 19 dieną išvyks į turnyrą Italijoje, Riečio mieste, kur susitiks su Venesuelos, Čekijos ir Italijos rinktinėmis.

Į pirmąją stovyklą atvyko 5 įžaidėjai, ši  poziciją yra pati opiausia Lietuvos rinktinės problema  Kartu su rinktinės senbuviu Giedriumi Gustu Palangoje treniruosis Tomas Delninkaitis, Darius Pakamanis, žalgirietis Vytenis Jasikevičius, Gediminas Maceina. „Žalgirio“ gynėjas Mantas Kalnietis ir Martynas Pocius treniruojasi su jaunimo rinktine ir gali būti pakviesti į kelias treniruotes su vyrais. Nelabai aišku, ką naujo tikisi išvysti vyriausiasis rinktinės treneris, norėdamas pasikviesti M.Kalnietį – jis turėjo galybę progų matyti, kaip šis jaunas gynėjas žaidžia tiek dukterinėje, tiek pagrindinėje  „Žalgirio“ komandoje. Viena aišku, M.Kalnietis  veikiausiai bus lyderis jaunimo rinktinėje, čia jis bus gerokai naudingesnis. O kvietimas „pasižaisti“ su vyrų rinktinės kandidatais  tik blaškys  M.Kalniečio dėmesį ir trukdys  jaunimo rinktinės strategui R.Kurtinaičiui tinkamai paruošti komandą Europos jaunimo pirmenybėms.

Žalgirietis Vidas Ginevičius prie rinktinės prisijungs nuo antrosios stovyklos, kuri prasidės birželio 25 dieną. Šioje stovykloje jau turėtų dalyvauti visi į rinktinę kviečiami krepšininkai.

Be gynėjų Palangoje treniruosis puolėjai Artūras Jomantas, Stepas Babrauskas, Aurimas Kieža, Vladimiras Severovas, žalgirietis Jonas Mačiulis ir Valdas Vosylius. Vidurio puolėjams atstovaus „Žalgirio“ aukštaūgis Darius Šilinskis, Povilas Čukinas ir Marijonas Petravičius. Lietuvos rinktinės kandidatus Palangoje treniruos vyriausiasis rinktinės treneris Antanas Sireika bei treneriai Robertas Kuncaitis, Valdemaras Chomičius ir Aleksandras Kosauskas.

Toliau vykstame į Ispaniją. ACB lygoje tęsiasi kova dėl geriausiųjų vardo. „Geležinį“ antausį gavo „geležinę“ diktatūrą propaguojantis Barselonos klubo strategas Duško Ivanovičius.

Katalonai ir trečiose, lemiamose pusfinalio rungtynėse nesugebėjo nieko priešpriešinti sėkmingam Vitorijos „Tau Ceramica“ klubo žaidimui. Nors po trijų kėlinių katalonai ir pirmavo  15 taškų skirtumu, tačiau charakteringieji baskai nepasidavė ir paskutinį ketvirtį laimėję net 9:28, vedini komandos kapitono ir ekipos lyderio, argentiniečio L.Scola,  išplėšė pergalę šešių taškų skirtumu (84:78).

 Aišku, „Barcelona“ atsigaus, tačiau šios pusfinalio serijos dar ilgai negalės pamiršti.  Jaunas ir talentingas „Tau Ceramicos“ treneris V.Perasovičius, kuris trenerio darbą ėmėsi iš karto po to, kai 2003 metais baigė krepšininko karjerą,   po pergalės pripažino – jei Vitorijos klubas nelaimės čempionato, ši „sausa“ serija prieš Katalonijos krepšininkus neteks savo vertės. Taigi panašu, kad baskams nesvetimas ir kuklumas, dar viena šios stiprios komandos charakteringa savybė, kuri dažnai „apgauna“ varžovus.

„Tau Ceramica“ savo priešininkų dėl čempionų titulo dar turės palaukti. Mat Malagos „Unicaja“ sugalvojo prasitęsti pusfinalio seriją ir suteikti šansą kitai katalonų ekipai – Badalonos „Juventut“ , kuri visu šimtu procentų pasinaudojo suteikta galimybe ir po dviejų pergalių iš eilės išlygino serijos rezultatą 2:2.

Lemiamas rungtynes “Unicaja” žais namuose jau rytoj ir abejingų po šio mačo neliks – andalūzai verks –  arba iš džiaugsmo, arba bandydami nuplauti didžiulį kartėlį. 

Italijos čempionate pusfinalių mįslė jau įminta – Trevizo „Benetton“ klubas, kuriame žaidžia R.Šiškauskas ir Bolonijos „Climamio“ – finale. „Benetton“ savo pranašumui įrodyti prireikė tik ketverių rungtynių – Romos „Lotomatica“ krepšininkus Trevizo klubas nugalėjo serijoje iki trijų pergalių – 3:1.

 Italijos čempiono titulą bandančio apginti Bolonijos „Climamio“ klubo padėtis, likus   paskutinėms pusfinalio rungtynėms buvo gana komplikuota. . Prieš Neapolio „Carpisa“ komandą  laimėję abi dvikovas namuose, Bolonijos krepšininkai bejėgiškai atrodė ir nieko negalėjo padaryti priešininkams išvykoje – „Climamio“ gerbėjus galėjo guosti tik tai, jog lemiamas penktąsias pusfinalio rungtynes čempionai žais savo arenoje, kurioje juos lydi sėkmė, bent jau lydėjo iki šiol. Namų sienos nenuvylė šeimininkų. Neapolio klubas neatsilaikė prieš „Climamio“ uraganą ir buvo nušluoti net dvidešimties taškų skirtumu. Tas uraganas turi ir savo vardą – M.Belinelli, italas į varžovų krepšį įmetė net 34 taškus.  „Climamio“ talentas pataikė net aštuonis tritaškius iš keturiolikos mestų.

Graikijos čempionate griuvo paskutiniai „Olympiacos“ bastionai.

Šiemet ypač didelio susidomėjimo sulaukęs HEBA lygos finalas ir prieš paskutines rungtynes sutraukė tūkstančius žiūrovų. Į lemiamą dvikovą Atėnų „Panathinaikos“ namų Olimpinėje OAKA arenoje buvo išparduoti visi buvo 20 tūkstančių bilietų. “Panathinaikos”  tikėjosi 8-ą kartą per pastaruosius 9 metus laimėti čempionų titulus. Kaip tarė – taip padarė. Atėnų klubas nepaliko vilčių J.Kazlausko treniruojamam “Olympiacos” klubui ir 27 kartą klubo istorijoje iškovojo aukso medalius.

Slovėnija taip pat turi naują – seną čempioną. Trečius metus iš eilės šį titulą iškovojo Liublijanos „Olimpija“ krepšininkai, serijoje iki trijų pergalių (3:2) įveikę kitą to paties miesto „Geoplin Slovan“ komandą.

Kroatijos pirmenybėse Zagrebo „Cibona“ lemiamose rungtynėse 25 taškais sumindė Zadaro „Zadar“ bei tryliktą kartą per 15 pastarųjų sezonų tapo šalies čempionu. “Cibonai” ši pergalė lėmė ir trejų metų sutartį su Eurolyga, nes tik po šių rungtynių Zagrebo klubas Eurolygos reitinge aplenkė “Zadar” komandą. 

Po penkerių metų pertraukos ir ketvirtą kartą per 13 metų klubo gyvavimo istoriją Turkijos krepšinio čempionu tapo Stambulo „Ulker“ klubas, nutraukęs keturių sezonų iš eilės (2002-2005 metais) čempionu buvusio „Efes Pilsen“ klubo viešpatystę. Serijoje iki trijų pergalių Stambulo krepšininkai savo varžovus įveikė “sausu” rezultatu.

Visiška vienvaldystė  Izraelio lygoje. Čia tryliktą sezoną iš eilės bei 46-ą kartą per 47 pastaruosius metus Izraelio čempionų titulą iškovojo Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai, finale sutriuškinę Jeruzalės „Hapoel Midgal“ ekipą.

 Kol futbolas dar iki galo neužbūrė, spėsime „lengvai ir saldžiai“ paskutiniesiems Europos lygų čempionams sudainuoti „We are the Champions“ ir, atlikę visus tuos formalumus, naujojo sezono krepšinio šachmatų lentoje pradėsime dėlioti naujas figūras.

 

Komentarai