„Žalgirio“ vasarai – Braziliškos saulės spindulys 0

„Žalgiryje“ sulaukėme naujoko. Gal todėl pastarąją savaitę rytais, užuot pasiėmęs pirmąjį rytinį puodelį kavos, bėgdavau prie kompiuterio ir paskubomis įvesdavau „Žalgirio“ svetainės adresą. „Žalgiryje“ – legionierius iš Brazilijos. Iš šalies, kur visada norėjau nuvykti. Dabar pati Brazilija atvyksta pas mane – truputis saulės, truputis sambos ritmų ir Rio De Ženeiro karnavalo spalvų. Tačiau ne tai svarbiausia. Jis vienas geriausių krepšininkų savo šalyje – tiek klubinėse komandose, tiek rinktinėje jis buvo lyderis. Pavydžiai žiūrėjau į jo paskutiniųjų metų statistiką, kai, prisipažinsiu, man nežinomam Uberlandijos klubui jis pelnydavo daugiau nei 25 taškus, godžiai akimis rijau šiuos skaičius ir jau įsivaizdavau kaip jo mestas kamuolys skrodžia krepšio tinklelį.

Kiek anksčiau teko „suvalgyti“ ir kitą žinią – žalgiriečių gretas paliko A.Kosauskas, ilgametis ekipos treneris, komandoje buvęs daugiau nei 20 metų. Žemai lenkiu galvą prieš jį už visus tuos metus. Tačiau kaip ten bebūtų, norisi žiūrėti pirmyn. Naujas sezonas su nauja komanda – per ugnį ir per vandenį drauge.

Praėjusią savaitę vieną keistybė taip pat nedavė ramybės – atrodo, kad šiemet mūsų kaimynai latviai ir estai vėl pretenduoja gauti Lietuvos pilietybę. Jei LKL posėdyje būtų patvirtintas toks lygos nuostatų projektas, trys Pabaltijo valstybės virs viena – kažkokia keista tautų draugystė. Na taip, sportas vienija, bet kad taip??

Už tai, kad latviams ir estams būtų suteiktas „lietuviškas pasas“ balsavo „Lietuvos rytas“, „Sakalai“, „Šiauliai“, „Panevėžys“, Neptūnas“,

Prieš – Kauno „Žalgiris“ ir Kėdainių „Nevėžis“. Neutralią pozą pademonstravo „Atletas“.

Šis klausimas dar yra tik įtrauktas į LKL nuostatų projektą, kuris bus tvirtinamas kitą savaitę. Taigi yra vilčių, kad viskas liks senose vežėčiose – latviai bus latviais, estai estais, o lietuviai lietuviais.

Paskaičiau komentarus, susijusius su šia tema. Pasirodo šis klausimas kelia diskusijas ne tik man.

sariuks
2006-06-16 10:52:52

jo, man idomu o gal latviai su estais prades ir musu rinktineje losti, jei jau ne legionieriai. Cia kaip tik izaidejo truksta

b-boy
2006-06-15 23:32:22

smagiausia buna ziureti kaip LKL rungtynese latviai ir estai buna laikomi savais, o va per zvaigzdziu rungtynes jie tampa legionieriais :D va cia tai cirkas, jauciu reiktu kokio plakatuko per zvaigzdziu diena „LKL – latvis savas, AllStars – latvis legionierius“ :D idomu ar bent vienoj kitoj lygoj pasaulio yra tokia nesamone? jauciu greit ir australai bus pas mus nebe legionieriai, jei rytas dar viena kengura nusipirktu.

Į pastarasias įsitraukia ir krepšinio specialistai, kurie dar anksčiau zalgiris.lt svetainei išsakė savo nuomonę. Olimpinis čempionas M.Paulauskas sakė, jog norėtų, kad Lietuvos komandose būtų kuo mažiau užsieniečių. „Todėl didelis legionierių skaičius užkerta kelią mūsų jaunimo tobulėjimui – komandos neaugins perspektyvių mūsų šalies žaidėjų, jei joje bus apstu kitų šalių krepšininkų. Todėl lietuviai ieško laimės kitur, už Lietuvos ribų, o tai tikrai nėra pliusas mūsų krepšiniui.

Dėl latvių ir estų statuso naujajame LKL sezone – logiška, kad mūsų kaimynai turėtų būti laikomi užsieniečiais „

Praeityje buvęs žinomas Lietuvos krepšininkas A. Čiupkovas teigė nesuprasiąs, jei LKL čempionate latviai ir estai bus laikomi nelegionieriais. „Bet koks ne Lietuvos pilietis turi būti laikomas legionieriu, kuo latvis ar estas skiriasi nuo kroato, ispano ar amerikiečio? Jei vis dėlto ir naujajame sezone Latvijos ir Estijos krepšininkai turėtų „nelegionieriaus“ statusą, tokį sprendimą vertinčiau labai neigiamai. Turime šansų auginti savo jaunimą, gabius krepšininkus, tačiau tokioj situacijoj jie buvo priversti trinti atsarginių suolą. LKL lyga turėtų bendradarbiauti su NKL, o ne didinti užsieniečių skaičių, kuris turėtų neigiamą įtaką Lietuvos krepšiniui – dabar mūsų šalies jaunimas gauna vis mažiau progų žaisti aukštesniame lygyje. Lietuvos krepšinio strategija turėtų rūpintis mūsų krepšinio federacija, tai jos darbas.“

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas V.Garastas teigė, jog kiekvienas užsienio šalies žaidėjas turėtų būti laikomas legionieriu, be jokių išlygų tai turėtų būti taikoma tiek latviams, tiek estams. „Nežinau, kodėl latvis ar estas yra geresnis už lietuvį krepšininką. Tose šalyse aš nematau didžiulių talentų, daug pajėgių žaidėjų. Nežinau kuo jie geresni už lietuvius, kodėl mes iš šių šalių turi importuoti žaidėjus. „

Na jei jau prakalbom apie užsienį – užmeskim akį į Ispaniją. Čia – ACB lygos finalas, kuriame kovoja Vitorijos „Tau Ceramica“ ir Malagos „Unicaja“ krepšininkai. „Unicaja“ komandai tai trečiasis finalas klubo istorijoje, o baskams – ketvirtasis. Prieš ketverius metus šios ekipos jau žaidė tarpusavy dėl šalies čempiono titulo ir tąsyk „Tau Ceramica“ krepšininkai nugalėjo bei pirmą ir vienintelį kartą tapo Ispanijos čempionais. Taigi andalūzai nori keršto.

Ir pirmajame finalo mače pastarieji pradėjo sėkmingai vykdyti savo planą. Malagos krepšininkai namuose užkūrė tikrą pirtį „Tau Ceramicai“ ir iškovojo pergalę keturiolikos taškų skirtumu.

Šiame sezone Malagos komanda yra neįveikiamas barjeras baskams. Andalūzai laimėjo visas tris dvikovas ( dvi reguliariajame sezone – 87-76 Malagoje; 70-77 Vitorijoje) ir yra vienintelė komanda, kurios „Tau Ceramica“ krepšininkams taip ir nepavyko įveikti.

„Unicaja“ namuose žaidžia tarsi ant sparnų – Sergio Scariolo auklėtiniai savo arenoje jau nepralaimi devynių rungtynių iš eilės, įskaitant šešias atkrintamųjų varžybų dvikovas. Paskutinį kartą varžovai mėgavosi pergale andalūzų aikštėje balandžio šešioliktą dieną, tie laimingieji buvo Barclonos „Winterthur FCB“ krepšininkai.

.Dar vienas iškalbingas faktas – per 41 ACB lygoje sužaistas rungtynes Vitorijos krepšininkai visuomet sugebėdavo perlipti 70 taškų ribą, tačiau pirmajame finalo mače sumetė tik 67 – tai prasčiausios “Tau Ceramica” rungtynės ir rezultatyvumo prasme.

Šie skaičiai buvo iki antrų finalo rungtynių. Po pastarųjų Malagos klubas tik dar labiau pasigerino savo situaciją – dar viena pergalė savų žiūrovų akivaizdoje – šįkart tik penkių taškų skirtumu, tačiau pergalė. “Tau Ceramica” komandą gali guosti tik tai, kad dabar rungtynės keliasi į baskų žemes. Vitorijos ekipa dar gali parodyti savo charakterį ir išsikapstyti iš komplikuotos situacijos. Tačiau jei pažvelgsime į ACB finalų istoriją, Vitorijos „Tau Ceramicos“ akcijos turėtų tik dar labiau nusmukti.

Per 22 sezonus net 20 kartų čempionate triumfavo ta komanda, kuri iškovojo pirmąją pergalę.

Dar daugiau – 14 kartų auksu pasipuošė komandos, kurios pirmąsias pergales šventė namuose.

Šie skaičiai yra kol kas tik skaičiai, bet netrukus sužinosime, ar „Tau Ceramica“ klubui pavyks sutrukdyti andalūzams papildyti istorijos puslapius.

Italijos čempionate Trevizo „Benetton“ klubas pasiryžę nukarūnuoti praėjusio sezono čempionus. Tiesa, Bolonijos „Climamio“ griebėsi šiaudo galo ir namuose sugebėjo sušvelninti serijos rezultatą (2:1), tačiau ar pavyks čempionams išsigelbėti? Abi komandos yra finalų senbuvės – devynis kartus čia išbandė savo jėgas. Tik Trevizo krepšininkams finalai buvo keturis kart sėkmingesni – o paskutinį sykį aukso medalius jie iškovojo prieš trejus metus, todėl veikiausiai jau pajuto aukso alkį. „Climamio“ komanda Italijos čempione pernai tapo pirmąjį kartą.

13 – šis skaičius tapo simbolišku vienam Turkijos klubui. Tiek metų gyvavęs Stambulo „Ulker“ baigė savo gyvavimą. Iškovojo čempionų titulus Turkijos čempionate ir pasitraukė į krepšinio istoriją. Išnykusi Stambulo ekipa paliko skylę ir Eurolygos turnyre, tačiau greitai ji bus vėl užpildyta.

O pabaigai „Nusikaltimas ir bausmė“ – „dostojevskiškas“ vaizdelis, kuris susiklostė Serbijos sostinėje Belgrade.

Nusikaltimas: šalies krepšinio čempionato finalo serijos derbyje tarp mirtinų priešų „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“ kilo masinės riaušės.

Incidentas prasidėjo ketvirtame kėlinyje, kai nedidelė grupė „Crvena Zvezda“ fanų pradėjo mėtyti į aikštę plastmasinius maišelius su šlapimu, kėdes bei petardas. Policija besistengdama nuraminti įsisiautėjusius fanus juos nustūmė link tribūnų krašto ir daugelis fanų krito ant žemės iš 4 m aukščio.

Net patys „Crvena Zvezda“ krepšininkai bandė sustabdyti policijos veiksmus, tačiau ir jie nukentėjo nuo policijos, o du fanai buvo sunkiai sužeisti.

Kuomet padėtis arenoje normalizavosi, abi komandos buvo paprašytos sugrįžti į aikštę, tačiau „Crvena Zvezda“ krepšininkai tai padaryti atsisakė

Bausmė: Serbijos ir Juodkalnijos krepšinio federacija Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai įskaitė techninį pralaimėjimą rezultatu 0:20 . Likusios serijos rungtynės vyko tuščioje arenoje. Tokį sprendimą taip pat priėmė šalies krepšinio federacija.

„Partizan“, pirmaudamas serijoje iki trijų pergalių 2:0, viską užbaigė trečiose rungtynėse – laimėjo šešiolikos taškų skirtumu ir džiaugėsi čempionų titulu bei galimybe toliau žaisti Eurolygoje.

Vasara…Užteks sėdėti prie kompiuterio. Šioje savaitės apžvalgoje dedu tašką.

Komentarai