M.Kalnietis: „Esame greitesni nei anksčiau“ 0

Donatas Miklovas, „Eurobasket.lt“ koresp.

Vienas perspektyviausių Lietuvos gynėjų Mantas Kalnietis tiki Lietuvos jaunimo rinktinės sėkme Europos čempionate. 19 metų 195 centimetrų įžaidėjas baigia pasiruošimą liepos 14-23 dienomis Turkijoje vyksiančiam Europos čempionatui ir mano, kad ūgio trūkumas nesutrukdys lietuviams vėl sėkmingai pasirodyti tarp stipriausių Senojo žemyno komandų.

„Kovoti galime su visais“

– Nors Lietuvoje netrūksta talentingų 1986-1987 metais gimusių krepšininkų, iki šiol šiai mūsų šalies kartai nė karto nepavyko sėkmingai pasirodyti Europos čempionatuose. Kodėl?

– Prieš du metus vykęs Europos jaunių čempionatas su 1986 metų komanda buvo vienintelis čempionatas, kuriame dalyvavome (Jame Lietuvos rinktinė užėmė 9 vietą, red.).

Manau tiek mums, tiek metais jaunesniems lietuviams labiausiai trūko žaidybinės patirties, nes visi mūsų rinktinės žaidėjai rungtyniavo LKAL lygoje. Tuo tarpu varžovai turėjo žaidėjų, jau žaidusių ne tik jų šalies aukščiausiuose čempionatuose, bet ir Eurolygoje.

– Esi vienintelis Lietuvos rinktinės žaidėjas, jau dalyvavęs Europos jaunimo čempionate. Ar galėtum palyginti praėjusių ir šių metų komandas?

– Abi komandos atrodo panašios: nei pernai, nei šiemet neturėjome aukštų vyrukų. Tiesa, gal pernai turėjome daugiau patyrusių žaidėjų, bet, kaip treneris sako, šiemet esame greitesni ir fiziškai stipresni nei praėjusių metų komanda.

– Kuriuos varžovus įvardytum kaip didžiausius čempionato favoritus?

– Europos čempionate žaidžia geriausios Senojo žemyno komandos, todėl favoritų yra ne vienas. Bet manau, kad pagrindiniai varžovai bus Europos čempionai Rusijos krepšininkai, taip pat ispanai, italai, šeimininkai turkai ir kitos komandos. Manome, kad esame pajėgūs kovoti su šiomis komandomis.

– Pažvelgus į rinktinės žaidėjų sąrašą, į akis krenta mažas ne tik priekinės linijos, bet ir kitų pozicijų krepšininkų ūgis. Kaip tai gali atsiliepti komandos žaidimui?

– Mūsų komanda tikriausiai bus viena žemiausių čempionate, bet praėjusių metų pavyzdys rodo, kad tai nėra labai didelė problema. Turime gerai atitverti varžovus nuo krepšio ir išnaudoti savo greitį. Manau, kad varžovams bus sunku sugaudyti mobilius mūsų aukštaūgius Povilą Butkevičių ir Vilmantą Dilį.

Sėkmės priežastis – darbas ir pasitikėjimas

– Praėjusio sezono viduryje buvai pakviestas į pagrindinę Kauno „Žalgirio“ sudėtį ir sėkmingai debiutavai ULEB Eurolygoje. Kas padėjo taip greitai peršokti iš NKL į stipriausią klubinį turnyrą žemyne?

– Į Eurolygą iš NKL peršokti padėjo didelis pasitikėjimas savo jėgomis. NKL pirmenybėse turėjau didelę veiksmų laisvę ir galimybę improvizuoti, todėl kai kuriuos žaidimo elementus pavyko išnaudoti ir Eurolygoje.

– Krepšinio gerbėjai jau pastebėjo tavo veržlumą ir šoklumą. Ši tavo savybė įgimta ar išugdyta sunkiu darbu?

– Šoklumas – vienintelė savybė, kurios nereikėjo labai stipriai lavinti. Visa kita pasiekta sunkiu darbu.

– Kita vertus, tavo metimui dar akivaizdžiai trūksta stabilumo…

– Taip, sutinku, metimas nėra stabilus, bet savyje jaučiu, kad mažais žingsneliais judu į priekį ir, manau, šį minusą ištaisysiu dirbdamas per treniruotes.

– Kiek laiko be šio sezono galios tavo sutartis su „Žalgiriu“?

– Kol kas tiksliai nežinau, nors buvo viliojančių pasiūlymų iš užsienio, agentui sakiau, kad „Žalgiris“ vienintelė komanda, kuri mane domino. Manau, kad jaunam žaidėjui pirmiausia reikia įrodyti, kad esi geras Lietuvoje ir tik vėliau, jau įgijus patirties, važiuoti į užsienį.

– Sulaukei kvietimo ir į vyrų rinktinę. Ar po jaunimo čempionato dar liks jėgų save išbandyti ir nacionalinės rinktinės stovyklose?

– Šiuo metu visos mintys ir jėgos yra sutelktos į Europos jaunimo čempionatą. Be abejo, jei po to dar būsiu pakviestas nors į vyrų rinktinės stovyklą, labai džiaugsiuosi, nes vien treniruotės su stipriausiais šalies krepšininkais, manau, atneš daug patirties, kuri tikrai pravers.

Komentarai