Sudrebinti Europą 0

Ar svetinga Turkija bus mūsų jaunimui? Šis klausimas neduoda man ramybės nuo pastarojo penktadienio, kuomet Izmyro mieste startavo Europos (iki 20 metų) jaunimo krepšinio čempionatas. Mūsiškių vyriausiasis treneris Rimas Kurtinaitis, prieš išvykdamas į šią turistų taip pamėgtą šalį, žadėjo atvežti auksą. Kol kas šis pažadas atrodo realus, nors ne viskas iš pradžių klojosi taip sklandžiai. Truputį apmaudu, kad mūsų jaunimo, kuris yra vyrų rinktinės ateitis, kovų netransliuoja Lietuvos televizijos, o žinant, kad krepšinis yra antroji mūsų šalies religija, tai ir truputį keista.

Lietuvos rinktinė – su žaliu skydu

Dėl geriausiųjų vardo Turkijoje varžosi 16 komandų, kurios buvo suskirtstytos į keturis pogrupius. Lietuva pateko į D grupę kartu su Ispanija, Bulgarija ir Graikija. Būtent pastarosios šalies bendraamžiai pirmieji metė iššūkį lietuviams. Helenai, lietuviškai juos būtų galima pavadinti „saulės žmonėmis“, sugebėjo įkąsti mūsiškiams.

Lietuvos rinktinė dešimties taškų skirtumu turėjo pripažinti varžovų pergalę.Tačiau jau pirmoji čempionato dvikova parodė, kad Lietuvos rinktinės branduolys – žalgiriečių bastijonas. Mūšyje su graikais Vilmantas Dilys pelnė 18 taškų ir atkovojo 15 kamuolių, Mantas Kalnietis pridėjo 14 taškų, Andrius Aleksandrovas – 9, Povilas Butkevičius – 8 ir 9 atkovotus kamuolius.

Antrose rungtynėse lietuviai šventė pergalę. Mūsiškiai dvylikos taškų skirtumu nugalėjo bulgarus. Lietuvą į pergalę tąsyk vedė Martynas Pocius, pelnęs 32 taškus, tačiau ne ką prasčiau ginklais ir vėl mosavo žalgiriečiai – Mantas Kalnietis (18 taškų, 7 rezult. perd.), Povilas Butkevičius (16 taškų, 9 atk. kam.), Vilmantas Dilys (15 taškų, 5 atk. kam.), Andrius Aleksandrovas (11 taškų, 4 atk. kam.).

Norint žengti toliau – reikėjo tik pergalės. Pergalės prieš ispanus. „Ant kalno mūrai, joja lietuviai..“ Matadorų ir Flamenko šalies atstovai buvo palikti užnugaryje.

Prie kol kas svarbiausios Lietuvos pergalės, kuri leido pakliūti tarp 8 stipriausių Europos jaunimo komandų, daugiausiai prisidėjo Mantas Kalnietis, surinkęs 25 taškus, atlikęs 8 rezultatyvius perdavimus bei atkovojęs 6 kamuolius. Žalgirietis, kuris yra naudingiausias žaidėjas mūsiškių gretose, po trejų Europos čempionato rugtynių bendroje visų krepšininkų statistikoje – trečias pagal pelnomus taškus (vidutiniškai 19 per mačą) ir trečias pagal atliktus rezultatyvius perdavimus (vidutiniškai 6.3 per mačą). Vienas perspektyviausių Lietuvos gynėjų yra daugiausiai laiko aikštėje praleidžiantis krepšininkas apskritai ( vidutiniškai 39.3 min.).

Daugiausiai kamuolių (vidutiniškai po aštuonis) Lietuvos rinktinėje atkovoja dar vienas „Žalgirio“ atstovas Vilmantas Dilys. Pagal šią statistinę kategoriją tarp visų čempionato krepšininkų šis puolėjas yra septintas. O žalgirietis Povilas Butkevičius lietuvių gretose karaliauja pagal blokuotus metimus. Per kiekvienas rungtynes jis po du kartus taip nubaudžia varžovus. Turnyre pagal šį rodiklį jis rikiuojasi trečias.

Lietuvos rinktinė tarp visų dalyvių yra daugiausiai taškų per mačą pelnanti komanda (87 tšk.) ir antra pagal taiklumą ekipa čempionate (47.5 %). Lietuviai – mažiausiai klystanti ekipa. Palyginimui – Lietuva per kiekvienas rungtynes suklysta po 10.3 karto, o Vengrija, kuri užima pirmąją vietą pagal šią statistinę kategoriją, suklysta net 26.3 karto. Nenuostabu, kad pastarieji Turkijoje dar neiškovojo nei vienos pergalės. Tokiais pat nelaimėliais, kurių pergalių skaičiuje taip pat boluoja apskritas nulis, galima pavadinti Vokietiją ir Latviją.

Mobili, taikli, greita ir „sprogstanti“ – su tokiu Lietuvos rinktinės užtaisu teks susikauti Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkams, kurie bus pirmieji mūsiškių varžovai ketvirfinalyje. Dėl kelialapio į pusfinalį ketvirtfinalio E grupėje Lietuvos rinktinei taip pat teks kautis su Slovėnijos ir Prancūzijos nacionalinėmis komandomis.

Ketvirtfinalio F grupėje rungtyniaus Graikija, Kroatija, Italija ir šeimininkė Turkija. Viena iš didžiausių turnyro staigmenų – už atkrintamųjų varžybų borto liko Europos čempionų vardus gynę Rusijos krepšininkai.

Nors ir pavargę

Pasiruošimą artėjančiam Pasaulio čempionatui tęsia Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė – 16 kandidatų, pasiryžusių už savo šalį atiduoti viską. Ir tik 12 iš jų turės galimybę parodyti tokią didelę savo meilę Tėvynei. Jau liepos 19 dieną krepšininkai paliks Lietuvos pajūrį ir dalyvaus keturiuose draugiškuose turnyruose Prancūzijoje, Ispanijoje, Vilniuje (čia bus surengtos ir ekipos palydėtuvės) bei Pietų Korėjoje. Iš Korėjos Lietuvos rinktinė jau negrįš namo, o vyks tiesiai į Japoniją. Patekti tarp keturių stipriausių planetos komandų – tokie tikslai keliami mūsų komandai. Tik va, savaitgalį (visų mūsų liūdesiui) paaiškėjo, kad prie šių tikslų įgyvendinimo tikrai neprisidės ilgametis rinktinės žaidėjas Ramūnas Šiškauskas. Gynėjas sakė esąs labai pavargęs ir paprašė nekviesti jo į šalies rinktinę šįsyk.

Nuo Sidnėjaus olimpinių žaidynių 2000 m. R.Šiškauskas dalyvavo visose oficialiuose turnyruose, kuriuose žaidė Lietuvos rinktinė. Praėjusiame krepšinio sezone 28 metų gynėjas žaidė Trevizo “Benneton” klube ir tapo Italijos čempionu bei buvo pripažintas naudingiausiu finalo serijos žaidėju. Ateinančiame sezone lietuvis rungtyniaus Atėnų „Panathinaikos“ klube. R.Šiškauskas pasirinko ir tokį jo verdiktą turime gerbti.

Tik man vis dažniau atrodo, kad lietuviai krepšininkai ne šiaip persidirbę, o pavargę širdim. Tikiuosi aš klystu…

Gražios draugystės pradžia?

FIBA Europe pagaliau ryžosi ULEB „pakviesti į pirmąjį pasimatymą“. Pagaliau tarp šių dviejų krepšinio organizacijų prasidėjo dialogas. Kol kas dar neaišku, kiek jis bus sėkmingas ir efektyvus, tačiau bet kokia pradžia jau yra kažką žadanti. Eurolyga siūlo ateityje padidinti dalyvių skaičių iki 32, tačiau FIBA Europe stipriausių komandų varžybas nori rengti nauja tvarka. FIBA Europe pageidauja, kad pusė turnyro dalyvių sudarytų su Eurolyga ilgalaikes sutartis turinčios komandos, o dar 16 prisijungtų po kvalifikacinio atrankos turnyro. Tokiam turnyrui, kuriame dalyvautų 64 ekipos, norėtų vadovauti pati FIBA Europe. Tokiu atveju ULEB turėtų 16 vietų perleisti FIBA valdžion. Tai yra nelabai realu, nes Eurolyga jau dabar yra labai stiprus ir didelį autoritetą bei patirtį turintis turnyras. Kokią naudą gaus ULEB, jei pusę pirmenybių perleis į FIBA Europe rankas?

Lauksime koks bus tolimesnis FIBA Europe ir ULEB pokalbis, kokie sprendimai ir kompromisai bus priimti ir kokią naudą iš viso to gaus krepšinio mėgėjai.

Kūrybos procesai Europoje 3

Europos klubai toliau tęsia ekipų komplektacijas. Modeliavimus tęsia netgi tos komandos, kurios jau gerokai anksčiau skelbėsi jas sėkmingai pabaigę.

Kauno „Žalgiris“ šiuo metu žvalgosi į Lietuvos jaunimą, į tą, kuris žaidžia Europos čempionate, į tą, kuris žaidė kauniečių dukterinėje komandoje. Kiekvienais metais į Kauno klubo gretas įsilieja talentingi jauni mūsų krepšininkai, kurie čia auga ir bręsta, o kartais tampa didele paspirtimi ir pačiose sunkiausiose kovose.

Skelbiama, jog praėjusiame sezone nesėkmingai NBA debiutavęs A.Macijauskas artimiausiu metu turėtų papildyti Pini Gershono treniruojamą Pirėjo „Olympiacos“ komandą. Graikijoje teigiama, esą A.Macijauskas davė žodinį sutikimą „Olympiacos“ klubui, kuris lietuviui pasiūlė 4 metų 9 mln. eurų sutartį. Jei šis sandoris įvyks, jis taps didžiausiu Europos krepšinio istorijoje.

Tuo tarpu R.Javtoko svajonė žaisti NBA dar neišsipildys. Aukštaūgis vietoj išsvajotosios Amerikos keliasi į Graikiją. R.Javtokas kartu su R.Šiškausku naujajame sezone gins Atėnų „Panathinaikos“ garbę.

Nuo graikų čempionų bando neatsilikti ir mirtinas jų priešas – Pirėjo „Olympiacos“, kuris pranešė, jog įsigijo 193 cm ūgio atakuojantį gynėją Henry Domercantą. 25 metų krepšininkas komandoje praleis du sezonus.H.Domercantas atvyksta iš Stambulo „Efes Pilsen“ klubo.Turkijos komandoje žaidėjas praleido du sezonus ir padėjo jai dukart iš eilės patekti į Eurolygos ketvirtfinalį. Jis taip pat 2005 m. laimėjo Turkijos lygą, o 2006 m. Turkijos taurę.

Ambicingus planus puoselėjanti Sopoto „Prokom Trefl“ komanda pristatė pagrindinę sudėtį ateinančiam sezonui.Tarp dvylikos pagrindinės sudėties krepšininkų – net dešimt užsieniečių, įskaitant tris lietuvius.Prie anksčiau šioje ekipoje rungtyniavusių įžaidėjo Tomo Pačėso bei Tomo Masiulio, prisijungė dvejų metų kontraktą pasirašęs bei iš Sevilijos „Caja San Fernando“ atėjęs Donatas Slanina.Likusi Lenkijos krepšinio čempionų sudėtis ateinančiam sezonui:Gynėjai – Justinas Hamiltonas, Rashidas Atkinsas (abu – JAV) bei Christianas Dalmau (Puerto Rikas);Puolėjai – Žasminas Hukičius (Bosnija ir Hercegovina), Jeffas Nordgaardas (JAV/Lenkija), Adamas Wojcikas ir Filipas Dylewiczius (abu- Lenkija);Vidurio puolėjai – Huseyinas Besokas (Turkija) bei Michaelas Andersenas (Danija).

Toliau stiprinasi Eurolygos prizininkė ir ACB lygos finalininkė Vitorijos „Tau Ceramica“. Baskai pasirašė trejų metų sutartį su gynėju I.Rakočevičiumi. 28 metų krepšininkas praėjusį sezoną atstovavo Madrido „Real“ komandai ir reguliariajame Eurolygos sezone pagal rezultatyvumą tarp visų žaidėjų buvo šeštas.

Atrodo, kad Bolonijos „Fortitudo“ klubas, pastaruoju metu žaidęs „Climamio“ pavadinimu, vėl keis savo vardą. Neseniai komandos prezidentas G.Seragnoli pardavė klubą buvusiam Rozeto „Basket“ klubo vadybininkui M.Martinelli. Taigi, jei naujasis Bolonijos klubo vadovas sugalvos keisti ekipos pavadinimą, tai bus jau šeštasis toks kartas per pastaruosius 11 metų ir 9 – asis nuo 1988 m. Tačiau tai dar toli gražu ne viskas „Climamio“ stovykloje. Taip pat pranešama, jog šią italų komandą gali palikti treneris J.Repeša bei puolėjas M.Belinelli.

Sudrebinti Europą galima įvairiai, tačiau geriausia tai daryti pergalėmis.

Komentarai