Aš laimingas, kad jis toks 0

Rašydamas „jis“, turėjau omeny krepšinis. Jis toks visoks, todėl aš ir esu laimingas.

Kauno „Žalgiris“ praėjusią savaitę sulaukė svečių. Į laikinąją sostinę trumpam buvo užsukęs naujasis „Žalgirio“ legionierius, kroatas Marko Popovičius arba tiesiog Popas. Aišku, jis dar sugrįš.

Iš širdimi, ir protu

Įžaidėjas, šiuo metu kartu su Kroatijos rinktine ruošiasi Europos čempionato atrankos varžyboms. Balkanų talentui Kaune buvo patikrinta sveikata, krepšininkas susipažino su „Žalgirio“ ekipos vadovais, apžiūrėjo treniruočių kompleksą, pasivaikščiojo po senamiestį bei pasimatavo 24 numeriu pažymėtus marškinėlius, kuriuos vilkės ateinančius du sezonus. M.Popovičius sakė, jog yra pasiruošęs žaisti komandai ir dėl komandos, pagrindinis „Žalgirio“ įžaidėjas, kuris lipdys ir organizuos Kauno klubo žaidimą, žadėjo viską daryti iš širdies ir pamažu – „žingsnis po žingsnio“. Tarsi žinodamas lietuvišką patarlę, jog „skubos darbą velnias veja“. Truputį pavargęs, tačiau smalsus ir ugningas kroato žvilgnis jau dabar išdavė šio žaidėjo temperamentą – manau, jog M.Popovičius, jei reikės, krepšinio aikštėje kovos ir pagal ringo įstatymus – bet kokia kaina bandys palaužti varžovo priešinimąsi. Jis krepšinį jaučia širdimi ir suvokia protu.

Tuo tarpu „Žalgirio“ vyriausiasis treneris A.Bagatskis visai neseniai sugrįžo iš stažuotės JAV. Kauno klubo strategas už Atlanto kartu su NBA, NCAA lygos treneriais dalinosi žiniomis, kaupė patirtį bei sėmėsi naujų patyrimų. „Gavau nepamirštamus įspūdžius, naują patirtį. Pamačiau kaip dirba visokio lygmens JAV treneriai – nuo NCAA iki NBA. Susitikau su daugybę žmonių – profesionalių krepšinio specialistų, vadybininkų, žaidėjų. Pagrindinis mano kelionės tikslas buvo pamatyti kaip JAV treneriai dirba su jaunimu, kaip išauginamos tokios NBA žvaigždės, kurios vėliau yra žinomos visame pasaulyje, koks yra to „super krepšininko“ gamybos procesas.

Kad ir kaip ten bebūtų, JAV diktuoja krepšinio madas, todėl įlįsti į jų virtuvę labai įdomu ir vertinga. „Žalgirio“ ekipoje labai daug jaunų žaidėjų, ši mano kelionė bus labai naudinga jiems. Kažką pakeisim treniruočių procese, kažką tobulinsime. Bandysiu įgyvendinti „Žalgiryje“ visas tas naudingas žinias, kurias gavau šioje stažuotėje.“ – sakė Kauno ekipos strategas.

Sidabriniai Lietuvos jauniai

Graikijoje vykusiame Europos jaunių (iki 18 metų) krepšinio čempionate Lietuvos komanda laimėjo septynias rungtynes iš aštuonių. Aišku, tas vienintelis pralaimėjimas kainavo daug, tačiau mūsų jaunieji krepšininkai verti didžiausių komplimentų. Už tai, kad parodė, kokia yra Lietuvos krepšinio mokykla, už tai, jog žinau, kad mūsų šalies vyrų rinktinė turi ateitį.

Amaliados mieste tik Prancūzai sugebėjo palaužti mūsiškius. Nors finalinė kova vyko apylygiai, tačiau visą laiką nedidelę persvarą turėjo lietuvių varžovai, šventę pergalę penkiais taškais (72:77).Tačiau jau patekusi į Europos čempionato pusfinalį Lietuvos komanda užsitikrino teisę dalyvauti Kanadoje vyksiančiame pasaulio jaunių (iki 19 metų) krepšinio čempionate. Mažajame čempionato finale dėl bronzos Ispanijos komanda įveikė turkus.

Per kiekvienas rungtynes Lietuvos rnktinė varžovams sumesdavo 83.4 taško ir tai yra trečias rezultatas visame turnyre. Už mūsiškius rezultatyviau žaidė tik Ispanai ir Latviai. Atkovotų kamuolių kategorijoje lietuviai užėmė antrąją vietą (46.1), į priekį užleidę tik čempionato auksą iškovojusius prancūzus (49.5). Kovoje po krepšiais labiausiai pastebimi buvo P. Skurdauskas ir M.Valukonis, asmeninėje įskaitoje tarp visų čempionato krepšininkų užėmę atitinkamai antrą ir šeštą vietas. P.Skurdauskas per kievieną mačą sugriebdavo po 11 kamuolių, M.Valukonis – 8.6.

P.Skurdauskas užėmė pirmąją vietą pagal atliktus dublius – per aštuonius mačus jis net penkis kartus taip pasižymėjo. Pastarasis aukštaūgis, per kiekvieną akistatą blokavęs po du priešininkų metimus, užėmė antrą vietą šioje kategorijoje.

Lietuvos jauniai užėmė pirmąją vietą pagal atliktus rezultatyvius perdavimus (17.3 ). Todėl nenuostabu, jog ir asmeninėje įskaitoje čia nepralenkiamas buvo alytiškis Ž.Janavičius, kuris per kiekvieną dvikovą atlikdavo po 5.3 rezultatyvaus perdavimo. Penktas šioje statistinėje kategorijoje liko M.Gecevičius (3.3 rez.perd.).

Parodyti geresnį žaidimą

Liepos 31 – rugpjūčio 2 dienomis Lietuvos krepšinio mėgėjai turės progą išvysti 2006 m. pasaulio čempionatui Japonijoje besiruošiančias Lietuvos ir Senegalo rinktines bei Europos čempionato atrankos varžyboms besirengiančias Rusijos ir Izraelio komandas.Jau šiandien. Vilniuje, „Siemens“ arenoje varžysis visame pasaulyje žinomos žvaigždės: A.Macijauskas, D.Songaila, rusai V.Chriapa, S.Monia, N.Morgunovas. Keturios rinktinės varžysis antrus metus iš eilės rengiamose tarptautinėse varžybose „Federacijų Supertaurė 2006”.
Dėl pirmosios Federacijų Supertaurės pernai varžėsi dvi komandos – Lietuva ir Rusija. Komandos pasidalino po pergalę. Vilniuje laimėjo lietuviai, atsakomąsias rungtynes Maskvoje laimėjo Rusijos rinktinė. Siekdami dar labiau išpopuliarinti šį turnyrą ir padaryti jį tradiciniu, organizatoriai šiemet pakvietė jau keturias komandas.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas dabar sumažėjo iki 14 žaidėjų. Į galutinį rinktinės dvyliktuką jau nebepretenduoja M.Pocius ir S.Serapinas, kuris buvo pasitempęs čiurną, todėl nevyko į turnyrą Prancūzijoje bei negalėjo treniruotis savaitę laiko.

Kaip rinktine.lt teigė komandos trenerio asistentas Gintaras Krapikas, turnyre Vilniuje lietuviai ne vien tik stengsis vykdyti pasirengimo pasaulio čempionatui uždavinius, bet ir sieks pergalių. – „Be abejo sieksime nugalėti. Turnyras Vilniuje – tai pasirengimo pasaulio čempionatui dalis ir medalių už pirmąją vietą jame niekas nedalins, tačiau savų sirgalių akivaizdoje kovosime dėl pergalių.“ Nors po turnyro Prancūzijoje prie komandos prisijungė Darius Songaila, Arvydas Macijauskas bei Paulius Jankūnas, G.Krapikas lengvų rungtynių Vilniuje nesitiki. Treneris teigia, kad Federacijų Supertaurės turnyre rungtyniaus pajėgios ekipos ir pergales reikės iškovoti.

Tačiau G.Krapikas pažymėjo, jog skirtingai nei Prancūzijoje, kuomet krepšininkai buvo ką tik baigę fizinių treniruočių ciklą ir dėl to neišvengdavo klaidų, Vilniuje lietuviai turėtų parodyti geresnį žaidimą.

Kūrybos procesai Europoje 4

Ateinančiam sezonui pasiruošimą tęsiantys Ispanijos krepšinio grandai pranešė apie naujokus.

ACB lygos čempionė Malagos „Unicaja“ pasirašė dviejų metų kontraktą su jaunuoju Slovėnijos rinktinės vidurio puolėju Erazemu Lorbeku. Krepšininkas į Ispaniją keliasi iš Bolonijos „Climamio“ ekipos, kuriai atstovavo dvejus paskutinius sezonus. Jaunasis slovėnas šiemet negalės padėti šalies rinktinei pasaulio čempionate Japonijoje. Kelią jam užkirto kojos trauma.

Kroatas Roko Leni Ukičius lieka Ispanijoje, tačiau iš Vitorijos „Tau Ceramica“ komandos keliauja į Barselonos „Winterthur FCB“. Barca taip pat pasirašė ilgalaikį, ketverių metų, kontraktą su Ispanijos rinktinės vidurio puolėju Franu Vazquezu. Krepšininkas į „Barcą“ persikels iš Žeronos „Akasvayu“ ekipos, kurioje rungtyniauja buvęs žalgirietis D.Šalenga.
2004/2005 m. sezoną F.Vazquezas su Malagos „Unicaja“ jau rungtyniavo ULEB Eurolygos varžybose. Aukštaūgis 2005-aisiais buvo pakviestas NBA naujokų biržoje. 11-uoju šaukimu jį pasirinko Orlando „Magic“ klubas, tačiau ispanas nustebino visus pareiškęs, jog nori pasilikti Europoje ir pasirašė sutartį su „Akasvayu“.Rugpjūtį Japonijoje vyksiančiame pasaulio krepšinio čempionate F.Vazquezas negalės padėti Ispanijos rinktinei dėl nuolatinių nugaros skausmų

Tel Avivo „Maccabi“ komandoje rungtyniavęs įžaidėjas Willie Solomonas karjerą tęs Turkijoje. Įžaidėjas pasirašė vienerių metų sutartį su Stambulo „Fenerbahce-Ulker“ klubu. Amerikietis vienerius metus rungtyniavo NBA, „Memphis Grizzlies“ komandoje.

Oficiali Indianos „Pacers“ komandos svetainė pranešė, jog klubą papildys buvęs Šarūno Jasikevičiaus ekipos draugas iš Tel Avivo „Maccabi“ , amerikietis puolėjas Maceo Bastonas. M.Bastonas tapo jau trečiuoju amerikiečiu, palikusiu „Maccabi“ komandą šį tarpsezonį. Anthony Parkeris taip pat išvyko į NBA klubą, o W.Solomonas rungtyniaus Turkijoje

Slovėnijos nacionalinės rinktinės gynėjas Sani Bečirovičius atstovaus Atėnų „Panathinaikos“ ekipai. Aukštus tikslus keliančioje graikų komandoje S.Bečirovičius yra pirmasis įžaidėjas, kuris pakeis iš ekipos pasitraukusius Jaką Lakovičių bei Vasilį Spanoulį. Artimiausiu metu „Panathinaikos“ gali papildyti ir dar vienas gynėjas – amerikietis Jannero Pargo.

Graikijos spaudoje pasirodė pranešimų, kad legendinis Kroatijos žaidėjas Toni Kukočius gali sustiprinti „Panathinaikos“. Nors NBA komandoms veteranas jau nebereikalingas, Europoje jis vis dar kelia susidomėjimą. Dar šių metų pradžioje Madrido „Real“ klubas viliojo visose 5 pozicijose galintį žaisti kroatą.
Graikų teigimu, „Panathinaikos“ T.Kukočiui siūlo 2 metų kontraktą už kiekvieną sezoną mokant po 2 milijonus eurų.
T.Kukočius NBA lygoje rungtyniauvo 12 sezonų. Per savo karjerą jis žaidė Čikagos „Bulls“ klube, su kuriuo tris kartus tapo NBA čempionu, Filadelfijos „76ers“, Atlantos „Hawks“ ir Milvokio „Bucks“ komandose.

Tuo tarpu praėjusio sezono ULEB taurės finalininkė, Salonikų „Aris“ ekipa, kurios gretose žais buvęs žalgirietis S.Serapinas, toliau intensyviai ruošiasi sugrįžimui į Eurolygą ir stiprina savo gretas. Graikų klubas pasirašė ilgalaikį trijų metų kontraktą su amerikiečiu vidurio puolėju Kevinu Fletcheriu. Krepšininkas į Graikiją persikels iš Vroclavo „Slask“ ekipos.

Kroatijos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės treneris Jasminas Repeša patvirtino, jog kitą sezoną dirbs Romos „Lottomatica“ komandoje.Buvo manoma, kad J.Repeša pasirašė sutartį su Madrido „Real“ klubu, apie tai jau skelbė ir oficiali „Real“ komandos svetainė internete, tačiau krepšinio specialistas nusprendė likti Italijoje. (Praėjusį sezoną J.Repeša treniravo Bolonijos „Climamio“ komandą.) Trenerio apsisprendimu džiaugiasi Kroatijos spauda, nes jeigu strategas būtų pasirinkęs Karališkojo Ispanijos klubo pasiūlymą, pagal ACB lygos nuostatus, J.Repeša turėtų atsisakyti darbo rinktinėje.

Renaldas Seibutis kitą sezoną žais Atėnų „Maroussi“ komandoje. R.Seibutis ir toliau priklausys Pirėjo „Olympiakos“ klubui, o „Maroussi“ bus paskolintas.

Šių metų Prancūzijos čempionato nugalėtojas Le Mano „Sarthe Basket“ ruošiasi debiutui ULEB Eurolygoje. Prancūzai pasirašė dviejų metų sutartį su serbu, vetaranu Nebojsa Bogavacu.

Puolėjas Davidas Bluthenthalis vieną Italijos klubą keičia į kitą. Ateinantį sezoną šis krepšininkas, vietoj Bolonijos „Virtus“, kurioje buvo neginčijamas lyderis, rungtyniaus Bolonijos „Climamio“ ekipoje. Italijos pirmenybėse pernai D.Bluthenthalis buvo antras pagal rezultatyvumą

Vienas didžiausių praėjusio sezono Eurolygos atradimų Bambergo GHP ekipos lyderis amerikietis Spenceris Nelsonas pasirašė sutartį su Trevizo „Benetton“ klubu. Šią vasarą S.Nelsonas rungtyniavo NBA komandos Jutos „Jazz“ stovykloje, tačiau stipriausios pasaulio lygos klubų dėmesio nesulaukė.

O netrukus visų mūsų dėmesio lauks Lietuva. Japonija daugeliui bus per toli, tačiau šią šalį galime pasiekti kitaip – dideliu tikėjimu pergalėmis.

Komentarai