Kaip suprojektuoti pergales? 0

Naujasis krepšinio sezonas nenumaldomai artėja. Taigi atrodo, jog geri dalykai patys mus suranda. Visos komandos atsakingai ruošiasi naujoms kovoms, ne išimtis ir Kauno „Žalgiris“. Praėjusią savaitę prie žalgiriečių prisijungė ir komandos kapitonas Tanoka Berdas. Amerikietis, planavęs į Kauną atvykti anksčiau, buvo priverstas užtrukti dėl šeimyninių problemų. Vis dėlto jo nusiteikimas dirbti nekelia jokių abejonių, krepšininkas yra sveikas ir kaip pats sakė, yra profesionalas, todėl žino, kur reikia skirti didesnį dėmesį, norint pasivyti jau tris savaites besitreniruojančius draugus.

Taigi – SVEIKAS SUGRĮŽĘS, T. :)

Kas dar naujo praėjusią savaitę dėjosi „Žalgirio“ virtuvėje? Kauno klubas pasirašė ilgalaikį kontraktą su jaunu ir labai perspektyviu Estijos krepšininku Siim – Sander Vene. Penkiolikmetis žaidėjas rungtyniaus „Žalgirio“ jaunimo komandoje. Aišku, tik laikas parodys, kokio kalibro krepšininkas iš jo užaugs, tačiau kiek teko kalbėtis su pačiu Siim, susidarė įspūdis, jog jis yra pasiruošęs rimtam darbui.

Estas kol kas dar yra truputį išsigandęs ir nedrąsus, turbūt jaučiasi panašiai kaip dabar aš šioje studijoje. Siim bando apsiprasti naujoje aplinkoje, aišku šio adaptacinio periodo metu jam labai padeda tiek „Žalgirio“ treneriai, tiek komandos draugai. S. Vene Kaune ne tik žais krepšinį, tačiau lankys vietos mokyklą, todėl po kurio laiko veikiausiai galėsime su juo šnekėtis ir lietuviškai.

„Žalgirio“ naujoką bandė pavilioti ir kiti garsūs klubai, tarp kurių buvo ir ispanų Malagos „Unicaja“, pastarosios jaunimo komandoje žais šiemet „Žalgirio“ paskolintas Vilmantas Dilys.

Tačiau Siim tvirtą apsisprendimą likti Kaune lėmė tai, jog „Žalgirio“ jaunimo komanda turi labai glaudų ryšį su pagrindine ekipa. Kaip tai iliustruojančius pavyzdžius krepšininkas paminėjo Manto Kalniečio sėkmingą karjeros šuolį – iš jaunimo komandos į pagrindinę „Žalgirio“ komandą ir nacionalinę vyrų krepšinio rinktinę, taip pat serbo Vladimiro Štimaco ir Vytenio Jasikevičiaus kelią – po praėjusio sėkmingo sezono jaunimo komandoje šie krepšininkai gavo šansą jėgas išbandyti ir vertę įrodyti pagrindinėje „Žalgirio“ ekipoje.

Siim tėtis, buvęs krepšininkas, kuris atlydėjo sūnų į Kauną, taip pat išskyrė aukšto lygio Kauno klubo trenerių kolektyvą bei labai konkurencingą terpę, kurioje Siim galės greitai tobulėti ir progresuoti.

Siim Sander gavo kvietimą pasilikti „Žalgiryje“ tuomet, kai rugpjūčio mėnesį surengtoje Kauno klubo stovykloje, pastarojoje dalyvavo dar keli Estijos, Latvijos ir Gruzijos krepšininkai, paliko labai gerą įspūdį klubo vadovams ir treneriams. Beje, „Žalgirio“ vadovai žadėjo, jog tokio pobūdžio stovyklos bus rengiamos nuolat, todėl galime tikėtis, jog tokių perspektyvių krepšininkų, ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių, mes sulauksime daugiau.

Tačiau ne viskas ant mūsų žemės taip gražu. Lietuvoje tęsiasi jau anksčiau prasidėję kivirčai tarp Lietuvos krepšinio federacijos ir rinktinės rėmimo fondo. Pirmoji, su Vladu Garastu priešaky siekia išsiaiškinti rinktinės rėmimo fondo veiklos skaidrumą ir perimti jo ūkį savo valdžion. O Algimanto Pavilonio vadovaujamas rėmimo fondas kaltina krepšinio federaciją aklu šmeižtu. Piniginiai klausimai mums visuomet yra labai rūpimi. Šiemetinis mūsų rinktinės biudžetas buvo 3 milijonai litų, tai sudaro maždaug 30-35 procentus pajėgiausių Lietuvos klubų biudžeto. O tarkim Lietuvos moterų rinktinės, kuri netrukus pradės kovas pasaulio čempionate Brazilijoje, iždas prisipildo nepilnu milijonu. Na, moterys aišku valgo mažiau, tačiau visas pasirengimo procesas, kelionės, viešbučiai kainuoja tiek pat. „Palangos jūros nuskendo mano meilė“ – dainavo žymus lietuvių estrados klasikas Danielius Dolskis. Gal ten rinktinės pasirengimo metu mįslingai nuskęsta ir rėmimo fondo litai. O šiaip gerai būtų pamąstyti, ar nevertėtų dalį rėmimo fondo pinigų skirti tiems mūsų šalies klubams, kurie ne du mėnesius, o visus, ištisus metus ruošia Lietuvos rinktinės žaidėjus .

Toliau pakalbėkime apie 2007 metų Europos krepšinio čempionato atrankos rungtynes. Tiksliau, kaip jose sekasi žaisti dviem “Žalgirio” naujokam – kroatui Marko Popovičiui ir suomiui Hanno Mottolai. Kroatijos rinktinė jau užsitikrino kelialapį į Ispanijoje vyksiančias Europos pirmenybes.

Ir tikrai neperdėsiu pasakydamas, jog Marko Popovičius yra vienas pagrindinių herojų savo šalies rinktinėje. Kroatai praėjusią savaitę iškovojo dar dvi pergales ir iš viso su keturiomis užsitikrino pirmą vietą D grupėje. Trečią pergalę Kroatai iškovojo beveik trisdešimties taškų skirtumu sutriuškinusi Estiją.Tame mače žalgirietis Marko Popovičius žaidė rezultatyviausiai: per 26 min. pelnė 16 taškų ir atkovojo 4 kamuolius.
Ketvirtąją pergalę kroatai iškovojo antrą kart nugalėję Latviją. Žalgirietis toje dvikovoje vėl buvo rezultatyviausias – pelnė net 21 tašką ir atliko tris rezultatyvius perdavimus.

Naujasis Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Hanno Mottola taip pat demonstruoja aukštą sportinę formą. Europos čempionato atrankos B diviziono rungtynėse jo vedama Suomijos rinktinė nugalėjo Islandijos komandą ir iškovojo antrąją pergalę iš eilės. Mottola per 27 minutes pelnė 25 taškus, atkovojo 15 kamuolių ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus. Suomijos krepšininkai kartu su Gruzijos atstovais C pogrupyje dalijasi 1-2 vietas. Kaip matai mielas Tadai, Tiek Marko Popovičius, tiek Hanno Mottola yra savo nacionalinių komandų lyderiai, su nekantrumu lauksiu jų atvykstant į Kauną. Kur kas smagiau bus matyti juos žaidžiančius taip gerai už mūsų “Žalgirį”.

O štai Eurolyga paskelbė geriausią praėjusio sezono šio turnyro trenerį. Juo tapo Eurolygos čempionų Maskvos CSKA strategas „profesoriaus” pravardę gavęs Ettore Messina – jam bus įteiktas Aleksandro Gomelskio vardo prizas. Messina šiais metais trečią kartą tapo Eurolygos čempionu, nepaisant to, kad finalo ketverto metu sunkiai sirgo jo sūnelis, o dėl traumos komandoje nerungtyniavo pagrindinis "centras" Davidas Andersenas. Prieš tai, 1998 ir 2001 metais, tai jam pavyko padaryti su Bolonijos "Virtus" komanda ("Kinder").

Garsusis Barelonos klubas nusprendė padidinti savo biudžetą nuo 18 iki 22 mln. Eurų. Tai bus didžiausias biudžetas klubo istorijoje. Ispanijos ekipos vadovai tikisi, kad padidinus biudžetą komanda turės galimybių iškovoti daugiau pergalių. Na, o “Žalgiris” šiame sezone, manau, tikrai pabandys įrodyti, kad ne tik pinigai yra viską lemiantys.

Eurolygos žaidėjų rinkoje turiu dvi svarbesnes naujienas. Pirmoji yra ta, jog vienas talentingiausių Italijos krepšininkų 20 metis Marco Belinelli lieka Bolonijos "Climamio" klube. Italijos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės narys dar turėjo galiojantį kontraktą su Bolonijos klubu, tačiau dėl didelio susidomėjimu žaidėju klubas nutarė pratęsti kontraktą net iki 2009-10 metų sezono pabaigos. Dėl Belinellio ypač kovojo kita Eurolygoje dalyvausianti Italijos komanda Romos "Lottomatica", kuri "Climamio" ekipai siūlė perpirkti žaidėjo kontraktą už 2 milijonus eurų.

O štai Ispanų Malagos “Unicaja” gali netekti vieno pagrindinių savo žaidėjų Puerto rikiečio Danielio Santiago. Aukštaūgis, sulaukęs susidomėjimo iš NBA klubų, nebenori grįžti į Europą. Nors Santiago dar turi galiojantį kontraktą su Unicaja, tačiau Malagos klubo vadovai pusę lupos prabilo apie tai, jog jau ieško pamainos šiam aukštaūgiui. Gal ir gerai, kad Santiago iškeliauja į NBA. Vis dar pamenu kaip jis nuskriaudė “Žalgirį” praėjusiame sezone, priešpaskutinėse Kauno klubo namų rungtynėse šis puolėjas į “Žalgirio” krepšį sumetė 19 taškų

Ir pabaigai apie tuos, kurių dažnai nemėgsta ir netgi keikia tiek krepšinio rungtynių žiūrovai, tiek patys krepšininkai, bet be jų rungtynės nebūtų įmanomos. Čia aš apie teisėjus. Europos krepšinio lygų sąjunga paskelbė 92 teisėjų, kitą sezoną dirbsiančių Eurolygoje ir ULEB taurėje, sąrašą. Jame yra ir trys lietuviai, dirbę praėjusį sezoną: Romualdas Brazauskas, Tomas Jasevičius ir Kęstutis Pilipauskas. Tačiau ne tai svarbiausia – ateinančiame sezone, šiame gausiame vyriškos giminės teisėjų būryje, turėsime ir vieną moterį – ispanę Anną Cardus. Pastaroji nori nenori mokys kultūringiau reaguoti į arbitro sprendimus.

Komentarai