Eurolygos Kalėdų seneliai 0

Prakeiktoji, užkeiktoji „Barcelona“. Kitaip ir negalėčiau pradėti praėjusios savaitės apžvalgos. Na, gal dar pora riebesnių žodelių norėtųsi tarti ir kitiems ketvirtadienio herojams – arbitrams.

Per visą „Barcelonos“ ir Žalgirio susitikimų istoriją Kaune, katalonai iškovojo visas penkias pergales, o dvi paskutines tikrai ne vien savo jėgomis. Dar praėjusiame sezone TOP 16 rungtynės su „Barca“ baigėsi labai apmaudžiai – kai teisėjai nedavė pražangos varžovui, neleistinai stabdžiusiam Reggie Freemaną. Šįkart jie mačo pabaigoje skyrė techninę pražangą žalgiriečiui Kirk Penney, šis arbitrų sprendimas nulėmė Žalgirio nesėkmę.

“Kalėdos Barselonai atėjo, kitaip nepasakysi. Kuo kitu galima paaiškinti nesportinę pražangą Kirkui? – po dvikovos piktinosi “Žalgirio” kapitonas Tanoka Beardas. Ir ne be reikalo.

„Labai gerbiu Barselonos ekipą ir jos žaidėjus, tačiau galima nesunkiai suprasti, kad dar prieš pradėdami grupės kovas jie turi vardinį bilietą į Eurolygos finalo ketvertą. Ką mes galime padaryti? Skaudu, kad mažesni, finalo ketverto varžybose retai dalyvaujantys klubai neturi galimybės laimėti rungtynių pagal taisykles. Atidavėme visą širdį, kovojome iš visų jėgų, pasirodo, to neužtenka. Dėl to esu labai piktas”, – išliejo visą susikaupusį pyktį M.Popovičius.

“Kirkui skirta nesportinė pražanga mums reiškė mirties nuosprendį”, – teigė ir Mantas Kalnietis.

“Parodėme, jog esame pajėgūs kaip lygūs su lygiais kautis su vienu galingiausių Europos klubų. Barselona turi keletą žaidėjų, kurie yra tarsi “palaiminti” – net jeigu jiems nesiseka, pagalbos susilaukia iš teisėjų”, – kalbėjo sėkmingai tose rungtynėse pasirodęs Hanno Mottola.

J.C.Navarro jau yra tarsi piktoji lemtis – jis ir vėl geriausias rungtynes sužaidė prieš “Žalgirį”. Nors rungtynių pabaigoje teisėjams pernelyg dažnai atrodė, kad jį, mažiuką, skriaudžia”, – kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis.

Gynėjas, kaip ir praėjusiame sezone po rungtynių su Žalgiriu, tapo naudingiausiu žaidėju, pelnęs 31 tašką, atlikęs 2 rezultatyvius perdavimus bei perėmęs 1 kamuolį ir užsidirbęs 35 naudinbumo balus.

“Winterthur FCB” lyderis Kaune jaučiasi kaip namuose: praėjusį sezoną jis Sporto halėje pelnė 32 taškus ir surinko 28 naudingumo balus (Barselonos ekipa laimėjo 86:85), o užpraėjusį – 19 taškų ir 16 balų (Ispanijos komanda irgi šventė pergalę 81:80).

Rungtynes su „Barcelona“ Kauno sporto halėje stebėjo 5000 žiūrovų, kurie po gražios ir lygios kovos su tituluotu   klubu plojo žalgiriečiams ir skandavo ačiū, ačiū. Kauno klubo vyriausiajam treneriui Ainarui Bagatskiui plojo ir į spaudos konferenciją susirinkę žurnalistai.

Beje, mače su „Barcelona“ puikiai pasirodė Jonas Mačiulis, pastarojo žaidimui gal dar kiek ir trūksta pastovumo, tačiau šis puolėjas tampa vis didesniu „Žalgirio“ ramsčiu. Taip pat labai geras rungtynes sužaidė Kauno klubo senbuvis Vidas Ginevičius, nusipelnęs daug komplimentų.

Trečiojo turo Eurolygos rungtynėse sekėsi Prancūzijos klubams, pastarieji pateikė didžiausias staigmenas. Pradėkime nuo to, jog Po Orthezo „Elan Bernais“ komanda namuose sugebėjo įveikti čempionų titulą ginančią Maskvos CSKA ekipą, pastaroji jau kitą ketvirtadienį atvyksta į Kauną. Prancūzai padarė meškos paslaugą žalgiriečiams, įsiutindami grėsmingąjį Rusijos lokį. Gal šis mačas būtų susiklostęs kitaip, jei CSKA būtų žaidęs stipriausios sudėties. Prancūzijoje dėl traumų nerungtyniavo Maskvos klubo legionieriai – vidurio puolėjas Tomas Van Den Špigelis ir krašto puolėjas Matjas Smodis, o Teodoras Papaloukas kovojo kęsdamas kojos skausmą.

Kita Prancūzijos komanda Le Mano  Sarthe išvykoje vienuolikos  taškų skirtumu nugalėjo Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkus, prieš dvikovą laikytus favoritais. Svečiai atkovojo 12 kamuolių daugiau ir blokavo net šešis varžovų metimus. Apskritai, šio sezono Eurolygoje turkų komandos atrodo silpniau, nei buvo tikėtasi, o prancūzai atvirkščiai – jų pasirodymas stebina.  Efes Pilsen A grupėje rikiuojasi ketvirta, o Fenerbahce, būsima šios savaitės „Žalgiro varžovė C grupėje, patyrusi visus tris pralaimėjimus,  yra paskutinė.  Pastaroji  trečiojo turo Eurolygos dvikovoje nesugebėjo pasipriešinti Trevizo „Benetton“ komandai.  Turkams nepadėjo ir 25  latvio Kasparo Kambalos pelnyti taškai. Fenerbahce gynyba buvo bejėgė prieš Benetton puolimą (93 tšk.).

Gana netikėtas rezultatas praėjusią savaitę buvo užfiksuotas Zagrebe, kur vietos „Cibona“, po pratęsimo, palaužė Ispanijos čempionę Malagos „Unicaja“ .Malagos komandai labai trūksta aukštaūgio Danielio Santiago  pagalbos, jis vis dar nedemonstruoja geros sportinės formos, paskutiniame mače jis pelnė vos keturis taškus. Ispanijos klubas pataikė tik šešis tolimus metimus iš dvidešimt bandymų ir metė net 47 baudas, iš kurių pataikė tik 27, kai tuo tarpu kroatai iš 30 baudos metimų, vos tris kartus metė pro šalį.

Pirėjo „Olympiacos“ toliau pergalingai žygiuoja Eurolygos reguliariojo sezono keliais. Graikai praėjusią savaitę 23 taškais sutriuškino lenkų Sopoto „Prokom Trefl“ krepšininkus.  Nors Donatas Slanina buvo rezultatyviausias Lenkijos ekipos gretose ir pelnė 19 taškų, tačiau „Prokom Trefl“ ryškiai pralaimėjo kovą dėl kamuolių (42:26), neveltui galioja tokia krepšinio taisyklė  – kas pralaimi kovą po krepšiu, tas pralaimi rungtynes.

Blogi laikai tęsiasi Bolonijos “Climamio” komandai, kuri patyrė jau trečiąjį pralaimėjimą iš eilės. Italai neatsilaikė prieš namie rungtyniavusius ULEB taurės laimėtojus Maskvos “Dynamo” krepšininkus. Beje, nors maskviečiai žaidė savoje arenoje, tačiau susilaukė gana kuklaus palaikymo, dvikovą su Bolonijos komanda stebėjo tik 2000 žiūrovų. Per penkias paskutines minutes italai suklydo tris kartus iš eilės ir to užteko maskviečių sėkmei.

Badalonos „Joventut“ namuose 31taško skirtumu tiesiog sumindė Belgrado „Partizan“ komandą. Serbų klubas suklydo net 22 kartus, kai tuo tarpu šeimininkai – tik septynis. Badalonos komanda nusipelnė pergalės sakė „Partizan“ klubo vyriausiasis treneris Duško Vujosevičius, bet kita vertus, nieko kito jis ir negalėjo pasakyti.

Neapolio „Eldo Basket“ po nesėkmes Kaune, Italijoje šiaip ne taip pergalę išvargo rungtynėse su Salonikų „Aris TT Bank“. Simonas Serapinas pelnė devynis taškus, atkovojo keturis kamuolius ir blokavo vieną varžovo metimą.

Vitorijos „Tau Ceramica“ traukinys išvykoje, 32 taškais, pervažiavo per Eurolygos debiutantus Kelno „Rhein Energy“ . Baskus į priekį vedė komandos kapitonas Luisas Scola, pelnęs 21 tašką. Po mačo šį aukštaūgį gyrė ir Vokietijos klubo vyriausiasis treneris Saša Obradovičius, kuris sakė, jei reikia garantuotų taškų baudos aikštelėje, atiduokite kamuolį L.Scola.  

Tel Avivo „Maccabi“ , stebimi daugiau nei 10.000 žiūrovų, užtikrintai įveikė Romos „Lottomatica“ komandą. Simas Jasaitis žaidė 13 minučių, per kurias nepelnė nei taško.

Na, ir pagaliau Liublijanos „Olimpijos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ dvikova. Čia stipresni buvo svečiai iš Graikijos, kurie yra ir  vienvaldžiai savo šalies grupės lyderiai. Eurolygos rungtynėse Atėnų komanda tvirtai kontroliavo žaidimo eigą ir slovėnams šansų nepaliko. Želko Obradovičiaus komanda tik prasčiau metė baudas, tačiau pagal visus kitus komponentus pranoko „Olimpijos“ krepšininkus. Prie prasto baudų pataikymo prisidėjo ir Robertas Javtokas, pateikęs vieną iš penkių mestų baudų. Iš viso jis pelnė penkis taškus. Kitas lietuvis Ramūnas Šiškauskas prie pergalės prisidėjo devyniais taškais. Tačiau lietuvių praleistų minučių skaičius aikštėje rodo, jog pastarieji ar neužsitarnavo serbų stratego pasitikėjimo.

Populiarumu negalinti skųstis Eurolyga dar labiau plečia gerbėjų auditoriją. Šį sezoną Eurolyga  transliuos visas be išimties turnyro rungtynes, kurias galės stebėti 126 šalys visuose penkiuose žemynuose. Į rungtynių transliuotojų sąrašą be neseniai prisijungusių Bulgarijos, Suomijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Juodkalnijos, dar  įsitraukė net ir tokios šalys kaip Makedonija ar Filipinai. Be to, ULEB Eurolygos vadovai pratęsė sutartis su Italijos (SKY) bei Izraelio televizija dar trims, su arabų „Al Jazeera Sport“ – dviems, o Čekijos (CT2 ir CT4 Sport) – vienam sezonui.

Aišku, lietuviai visas “Žalgirio” kovas tradiciškai stebi ir stebės TV3  televizijos kanalu.

Na, o apžvalgą pabaigsiu taip, kaip ir pradėjau – kalbėsiu apie žalgiriečius. Kauno komanda šį savaitgalį sužaidė dvejas BBL rungtynes – išvykoje ilgai stumdėsi su „Sakalais“, tačiau, kitaip ir negalėjo būti, juos nugalėjo. O namuose, stebint beveik 4000 žiūrovų, kauniečiai, vedami P.Jankūno ir T.Beardo,  nesunkiai nugalėjo „Šiaulius“ . „Žalgiris“, laimėjęs aštuonerias rungtynes iš eilės, užima pirmąją poziciją A pogrupyje, antroje vietoje žengia minėti „Šiauliai“, treti – Rygos „Barons“, kurie šia pozicija dalinasi su Klaipėdos „Neptūnu“. B pogrupyje po septynias pergales ir vieną pralaimėjimą turi Rygos ASK ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. Trečias žengia Latvijos čempionas Venspilio „Venspils“.

„Žalgirio“ jaunimo žaidimo kreivė vėl gerokai smuktelėjo. Žalgiriečiai praėjusią savaitę patyrė du skaudžius pralaimėjimus. Išvykoje, rungtyniaudami be pagrindinio įžaidėjo Šarūno Vasiliausko net 24 taškais pralaimėjo Alytaus „Alytus“ komandai, o antrą nesėkmę kauniečiai patyrė Vilniuje, dvikovoje su NKL čempionų titulą ginančiais Vilniaus „MRU“ krepšininkais.  Na, po tokių didelių pralaimėjimų, lieka laukti tik didelių pergalių.

Komentarai