A.Sabonis Kaune pasineria į rūpesčius 0

"Kauno diena"

Rusijos sporto dienraštis “Sport-ekspress” šalies krepšinio 100-mečio proga išrinko geriausius visų laikų savo šalies ir buvusių SSRS respublikų krepšininkus. Į vyrų geriausiųjų penketą pateko ir Arvydas Sabonis, pripažintas geriausiu visų laikų vidurio puolėju.

“Sport-ekspress” rašė, kad A.Sabonis pasiekė akcijos rekordą, surinkęs devynis balus iš tiek pat galimų. Už lietuvį balsavo visi šeši specialistai ir 86,5 proc. skaitytojų.

Rusijos dienraščio žurnalistas kalbėjosi su A.Saboniu Kaune, prieš “Žalgirio” ir Maskvos CSKA dvikovą. Pateikiame sutrumpintą interviu.

Krepšinį žaidžia savo malonumui

– Žinoma, malonu, – “Sport-ekspress” rinkimus pakomentavo “Žalgirio” prezidentas. – Bet geram krepšiniui vieno “centro” maža. Reikia gero penketo.

– Kurį iš vidurio puolėjų galėtumėte pavadinti pagrindiniais konkurentais dėl visų laikų geriausio “centro” titulo?

– Aš žaidžiau prieš Belosteną, Tkačenką, Goborovą, Pankraškiną, Deriuginą. Turbūt juos.

– Gerokai iki Jūsų kartos buvo čečėnas Uvaisas Achtajevas. Sako, labai aukštas.

– Gaila, bet apie Achtajevą, Krūminį aš galiu spręsti tik iš svetimų kalbų. Pats jų žaidimo nemačiau. Tada žmonės buvo žemesni ir aukštaūgiai buvo labai vertinami. Prisiminkite Uljaną Semionovą – jos niekas negalėjo pasiekti, todėl ir buvo rezultatai.

– Neabejoju, kad žmonės už Jus balsavo ne dėl ūgio, bet dėl talento. Ar šiuo metu dar turite kur pritaikyti savo ūgį?

– Norite paklausti, ar dar žaidžiu krepšinį? Taip, dukart per savaitę susirenkame su draugais, pabėgiojame.

Pagerėjo treniruočių sąlygos

– Kaip klostosi Jūsų krepšinio mokyklos reikalai?

– Neblogai. Atidarius keturias krepšinio sales pajutome, kad yra stogas virš galvos. Vaikai treniruotėse gali jaustis kaip namuose. Anksčiau turėjome vieną salę, kitas nuomojome.

– Ar daug vaikų sportuoja mokykloje?

– 800. Praėjusiais metais surinkome ir dvi mergaičių grupes. Tad po truputį einame į priekį.

– Ko pasiekė geriausi Jūsų mokyklos auklėtiniai?

– Kai kurie žaidė “Žalgiryje”, dabar jau gina užsienio klubų garbę. Tai nestebina, nes mokykla gyvuoja jau dvyliktus metus.

– Ar miestas ir valstybė padeda?

– Kol kas nedaug. Bet, manau, situacija keisis. Svarbiausia, kad valdžios žmonės suprastų – tai ne mano vaikai, o mūsų visų. Valstybė turi kreipti į juos dėmesį.

Dirba Kaune, ilsisi Ispanijoje

– O “Žalgiriui” miestas padeda?

– Taip. Ši komanda – viena iš Kauno vizitinių kortelių, gali būti, ir Lietuvos. Savivaldybė tai supranta. Greitai baigsis mūsų senoji sutartis su Savivaldybe ir tikriausiai pasirašysime naują penkerių metų susitarimą, pagal kurį miestas mums kasmet skirtų po penkis milijonus litų.

– Kas Jums sunkiausia būnant “Žalgirio” prezidentu?

– Sunkiausia – būti čia (juokiasi). Ispanijoje, kur gyvena mano šeima, visą laiką ilsiuosi. O čia visą laiką sprendžiu kokias nors problemas. Šiuo atžvilgiu “Žalgiryje” yra ypatinga atmosfera. Niekas nesėdi nieko neveikdamas, visiems reikia pergalių, kad suteiktų džiaugsmo sirgaliams. Krepšinis mažytėje Lietuvoje – vienintelis dalykas, galintis sutraukti visą tautą prie televizorių.

– Kada Kauno centre turėtų atsirasti nauji sporto rūmai?

– Manau, artimiausiu metu pavyks užbaigti visus formalumus ir po pusantrų-dvejų metų naujoji arena jau stovės. Ji talpins daugiau kaip 10 tūkstančių žmonių.

– O kas bus su Sporto hale?

– Tai – relikvija. Įvertinus, ką ši salė davė Lietuvos krepšiniui, jai būtinai reikia užtikrinti garbingą senatvę.

A.Bagatskis – protingas ir ambicingas

– Tarp Jūsų draugų bei buvusių partnerių krepšinio aikštėje yra ir talentingų trenerių. Kodėl “Žalgirį” patikėjote latviui Ainarui Bagatskiui?

– Taip išėjo, kad keisti trenerius teko sezono viduryje, kai dauguma kandidatų turėjo darbą kituose klubuose. O Bagatskį aš gerai pažįstu, jis dvejus metus žaidė “Žalgiryje”. Protingas, ambicingas ir jaunas treneris. Kodėl gi jam nepabandžius? Ir mums, ir jam tai yra geras šansas.

– Kaune Jums lyg ir buvo žadama statyti paminklą.

– Ar jūs kartais ne balandžio 1-ąją apie tai išgirdote?

– Kada žadate aplankyti Maskvą?

– Sausio 17 dieną “Žalgiris” žais atsakomąsias rungtynes su CSKA. Manau, man pavyks atvažiuoti.

– Kokie Jūsų sūnų pasiekimai krepšinio aikštėje?

– Jie treniruojasi su malonumu – tai jau gerai. Vidurinysis pateko į vyresniųjų komandą, matyt, treneris jame įžvelgia perspektyvą.

– Pabaigai – nesportinis klausimas. Kažkada esate pasakojęs, kad Jums patinka “Nazareth”, “Deep Purple”, “Queen”. Įdomu, kokios muzikos klausote dabar?

– Melomanu niekada nebuvau. Mašinoje muzikos klausau pagal nuotaiką. Būdamas Ispanijoje – lietuviškos, Lietuvoje – ispaniškos.

Komentarai