EuroPusiaukelės scenarijai 0

Eurolygos reguliarusis sezonas – pusiaukelėje. Baigėsi pirmasis rungtynių ratas. Ir pakalbėsime kaip šio kelio ruožo paskutinę atkarpą įveikė žalgiriečiai. Kauno klubui nepavyko padidinti skaičiaus pergalių grafoje.

Atrodo, kad Kauno klubui ketvirtadienį kovojant su Po Ortezo „Elan Bernais“ krepšininkais iš Prancūzijos labiausiai pritrūko sėkmės. Po 50 minučių trukusios atkaklios kovos, turėję daug galimybių laimėti, kauniečiai nesugebėjo išlaikyti pergalės savo rankose.

“Žalgirio” ir “Elan Bernais” dvikova vyko pagal du scenarijus. Pirmuosius du kėlinius sąlygas diktavo “Žalgiris, vėliau – svečiai.Ko pritrūko arba ko reikėjo pergalei? Dviejų taiklių V.Ginevičiaus baudų metimų, drausmingesnio žaidimo lemiamais momentais, kokybiškesnio arbitrų darbo, kurie šeimininkų varžovams antrajame kėlinyje vietoj garantuoto dvitaškio užskaitė tritaškį? O gal visko po truputį?

“Du kėlinius varžovų treneris nesugebėjo iššifruoti mūsų dviejų derinių. Su jais galėjome žaisti visas rungtynes, jeigu būtume laikęsi drausmės.Trečiajame kėlinyje mūsų puolimas pradėjo strigti tik dėl to, kad pradėjome piktnaudžiauti individualiais veiksmais. Ir jau ne kartą pastebėjau, kad kai tik pradeda strigti puolimas, prasideda problemos ir ginantis.” – po rungtynių kalbėjo vyriausiojo trenerio pareigas einantis Rimantas Grigas.

Kauno "Žalgirio" komandos vidurio puolėjas Tanoka Beardas po septintojo turo rungtynių pateko į naudingiausių žaidėjų penketuką – jame ketvirtąją vietą pasidalijo su Jeremiah Massey iš Salonikų "Aris TT Bank" (Graikija). Abu krepšininkai surinko po 30 naudingumo balų.

Praėjusią savaitę „Žalgiris“ sužaidė ir dvejas BBL čempionato rungtynes – abejas su Valmieros „Lacplesu Alus“ komanda iš Latvijos. Abejas žalgiriečiai laimėjo. Pirmadienį R.Grigo vadovaujami ir dar po permainų nespėję atsigauti krepšininkai įveikė svečius rezultatu 102:95. Išvykoje „Žalgiris“ buvo labiau negailestingas latviams ir be vargo sutriuškino juos 18 taškų skirtumu.

Šią pergalę žalgiriečiai iškovojo be vis dar traumą besigydančio suomio Hanno Mottolos, dėl skaudančios pėdos žaisti negalinčio Marko Popovičiaus, be danties infekciją pasigavusio Pauliaus Jankūno ir serbo Vladimiro Štimaco. Jonas Mačiulis rungtyniavo sirguliuodamas, o Mantas Kalnietis – su skaudančia nugara, kurią susimušė mače su Po Ortezo klubu.

„Žalgiris“ po pirmojo BBL rato dvikovų liko vienintele komanda, kuri nepatyrė pralaimėjimo ir yra absoliuti lygos lyderė.

Praėjusi Eurolygos savaitė pasižymėjo itin atkakliais mačais. Jau apkalbėjome, kaip „Žalgirį“ tik po dviejų pratęsimų sugebėjo palaužti Po Ortezo „Elan Bernais“ krepšininkai.

Ir toliau pažvelkime apie mūsų grupės varžovų dvikovas. O pradėsiu nuo Trevizo „Benetton“ nesėkmės prieš sąlyginius svečius iš kito Italijos miesto – Neapolio „Eldo Basket“ komandą. „Žalgiriui“, kuriam vis dar lieka vilčių patekti į TOP 16 varžybas, labai nenaudinga, jog taškus renkasi turnyrinės lentelės kaimynės. Viena iš jų – „Eldo Basket“ ekipa. Trevizo klubas iki didžiosios dar turėjo šešių taškų pranašumą, tačiau dėl išlikimo kovojantys „Eldo Basket“ mobilizavo jėgas ir išplėšė pergalę tais pačiais šešiais taškais (64:70).

Kitas taip pat atkakliai susiklostęs mačas įvyko Barselonoje, kur tituluotieji „Winterthur FCB „ krepšininkai vargais negalais, tik trim taškais, šventė pergalę prieš Salonikų „Aris TT Bank“ komandą. Nors visas keturiasdešimt minučių katalonai turėjo pranašumą, tačiau dvikovos intriga išliko iki pat pabaigos. J.C.Navarro labiausiai prisidėjo prie šeimininkų pergalės. „La Bomba“ pelnė 26 taškus ir atkovojo keturis kamuolius. Graikijos klubo gretose ryškiai išsiskyrė du amerikiečiai – Michael Wilkinson ir Jeremiah Massey, pelnę po 25 taškus. Lietuvis Simonas Serapinas aikštėje praleido tik penkias minutes, per kurias spėjo tris kartus prasižengti, atkovoti ir perimti po vieną kamuolį.

“Winterthur FCB” – viena taikliausių komandų Eurolygoje, pataikanti 57 proc. dvitaškių ir 41 proc. tritaškių.

C grupės lyderiai, Eurolygos čempionai Maskvos CSKA krepšininkai tik po didžiosios pertraukos perėmė rungtynių iniciatyvą išvykoje žaisdami prieš Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ komandą ir nugalėjo varžovus rezultatu 64:74. Jau kelis mačus iš eilės maskviečių vyriausiasis treneris Etore Messina sėkmės raktą randa per paskutines dvidešimt minučių.

Pagrindini smuiku svečių komandoje grojo slovėnas Matjas Smodis, kuris pelnė 21 tašką, nepamainomas CSKA gretose yra ir graikas Theodoros Papaloukas, pridėjęs dar 15 taškų.

Maskvos ekipa antrą sezoną iš eilės ginasi geriausiai Eurolygoje – praleidžia vid. 64,6 taško.

Toliau absoliučiu Eurolygos lyderiu lieka Atėnų „Panathinaikos“ klubas, kuris praėjusią savaitę į savo sąskaitą įsirašė jau septintąją pergalę iš tiek pat galimų. Graikijos čempionai šįkart dviem taškais palaužė Tel Avivo „Maccabi“ pasipriešinimą. Atėnų komandą, kurios pasirodymą stebėjo 11.500 žiūrovų, į priekį vedė amerikietis Mike Batiste, pelnęs 21 tašką. Lietuvis Ramūnas Šiškauskas vis dar gydosi traumą, o Robertas Javtokas aikštėje praleido tik kiek daugiau nei keturias minutes per kurias įmetė du taškus. „Maccabi“ gretose puikiai veikė dviejų legionierių tandemas – amerikietis Will Bynum pelnė 22 taškus ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus, kroatas Nikola Vujčičius pridėjo 18 taškų ir atkovojo keturis kamuolius. Lietuvis Simas Jasaitis įmetė devynis taškus. Tiesa, pastarasis dar galėjo pakeisti rungtynių baigtį ir išplėšti pratęsimą „Maccabi“ komandai, tačiau paskutinėmis sekundėmis laisvas nespėjo išmesti kamuolio iš po krepšio.

Ilgiausią atsarginių žaidėjų suolą turintis Atėnų klubas iki šiol visus varžovus įveikdavo vidutiniu 11,7 taško skirtumu ir vos dvejas rungtynes laimėjo mažesniu nei 10 taškų skirtumu.

Finansinių sunkumų kamuojama Liublijanos „Olimpija“ pralaimėjo penktas rungtynes iš eilės – praėjusią savaitę slovėnų skriaudikais tapo turnyro debiutantai Badalonos „Joventut“ krepšininkai. Po dvidešimties žaidimo minučių ispanai atsilikinėjo aštuoniais taškais, trečiajame priartėjo iki dviejų, o užtikrintai sužaidę paskutinįjį, šventė jau ketvirtąją pergalę. Katalonų gretose išsiskyrė Rudy Fernandez, pelnęs 17 taškų.

Zagrebo „Cibona“ savo aikštėje nesugebėjo savo pranašumo prieš Romos „Lottomatica“ krepšininkus įrodyti per keturiasdešimt žaidimo minučių (75:75), tačiau per pridėtas penkias minutes išsaugojo daugiau jėgų ir įveikė varžovus septyniais taškais. Italijos komandai neužteko ir Dejano Bodirogos pelnytų 27 taškų. Šeimininkus į priekį vedė amerikietis Levour Warrenas (22 taškai) ir vietinis herojus Davoras Kusas (19 taškų).

Sėkmingas „Cibona“ komandos pasirodymas (4 pergalės) gana stebinantis, tai dar kartą įrodo, kad Eurolygoje kiekvienas varžovas yra vertas pagarbos.

ULEB Eurolygos turnyro septintosios savaitės laureatu su 35 naudingumo balais tapo Zagrebo "Cibona" komandos puolėjas amerikietis Brindley Wrightas. Jis į Romos "Lottomatica" klubo krepšį įmetė 17 taškų, sugriebė 13 ir perėmė 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, blokavo 2 varžovų metimus, dukart suklydo bei varžovus privertė prasižengti 12 kartų.

Ispanijos čempionai Malagos „Unicaja“, sustabdę Belgrado „Partizan“ lyderį aukštaūgį Predragą Drobnjaką, sustabdė ir visą serbų komandą bei įsirašė andalūzams labai reikalingą trečiąją pergalę. „Mūsų problema per pirmuosius du ketvirčius buvo kova dėl atšokusių kamuolių, po didžiosios pertraukos mes žaidimą po lenta sutvarkėme ir tai buvo viena sėkmės priežasčių. Komplimentai Carlosui Jimenezui, kuris neleido žaisti P.Drobnjakui“ – po mačo sakė „Unicaja“ strategas Sergio Scariolo.

“Unicaja” dėl pergalių toliau priversta kovoti be vieno savo lyderių Marcuso Browno. Visų laikų geriausias Eurolygos snaiperis bei Malagos "Unicaja" komandos lyderis gynėjas iš JAV ir vėl iškrito iš rikiuotės. Kiek laiko krepšininkas negalės išbėgti į aikštelę nėra skelbiama.

M.Browną kankina ta pati trauma, dėl kurios jis buvo priverstas praleisti sezono pradžią. Skelbiama, jog žaidėjui artimiausiu metu bus atlikti išsamūs tyrimai, po kurių paaiškės gydymo trukmė.

Atrodo, kad sėkmė nuo „Climamio“ komandos vėl nusisuko. Po praėjusio turo pergalės Bolonijos klubas savo aikštėje buvo sutryptas (77:91) svečių iš Lenkijos – Sopoto „Proko Trefl“. Visi 11 „Prokom Trefl“ krepšininkai pasirodė aikštėje ir prisidėjo prie pergalės, tuo tarpu italai turėjo verstis septyniese. „Pralaimėjome itin svarbias rungtynes, turime daug patyrusių žaidėjų, kurie paskutiniame ketvirtyje supanikavo ir tai mane labai stebina“ – apmaudą liejo italų komandos treneris Erginas Atamanas.

Le Mano „Sarthe“ komanda namuose tik trim taškais, tačiau pralaimėjo Vitorijos „Tau Ceramica“ krepšininkams. „Keletą kartų suklydome paskutinėmis minutėms ir tai lėmė mūsų nesėkmę. Mums trūko ir trupučio sėkmės ir patirties, žaidžiant su tokiu pajėgiu varžovu“ – po pralaimėjimo sakė Vincentas Collet. Baskų varikliu ir toliau lieka komandos kapitonas Luisas Scola, kuris buvo rezultatyviausias savo komandos gretose, pelnęs 17 taškų ir atkovojęs devynis kamuolius.

Kelno „Rhein Energie“ savoje aikštėje su Pirėjo „Olympiacos, kaip lygūs su lygiu kovojo iki didžiosios pertraukos (47:51), tačiau vėliau geležinė Pinhi Gershono ranka sustygavo graikų žaidimą ir įrodė šeimininkams, kad kas yra kas (81:88). James Pennas buvo rezultatyviausias „Olympiacos“ gretose, pelnęs 22 taškus, po 16 pridėjo dar tris krepšininkai – Alexas Ackeris, Andrija Zizičius ir Ioannis Bourousis. “Prieš mačą net akimirką nepagalvojau, kad galime pralaimėti” – po dvikovos pasitikėjimo savimi ir savais krepšininkais nestokojo P.Gershonas.

Rato geriausiųjų penketas:

Gynėjas: Theodoras Papaloukas, CSKA: vid 11,4 tšk., 5 rez. perd., 3,1 atk. kam., 15,7 naud. balų.

Atakuojantis gynėjas: Juanas Carlosas Navarro, „Winterthur“: vid. 21,6 tšk., 2,3 rez. perd., 22,6 naud. balų.

Lengvasis krašto puolėjas:, Alexas Ackeris, „Olympiakos“: vid. 16 tšk., 7,3 atk. kam., 2,7 rez. perd., 2,6 per. kam., 19,9 naud. balų.

Sunkusis krašto puolėjas: Mike’as Batiste, „Panathinaikos“: vid. 15,9 tšk., 70 proc. dvit., 7,1 atk. kam., 20,7 naud. balų.

Vidurio puolėjas: Nikola Vujčičius, „Maccabi“: vid. 15,7 tšk., 7,7 atk. kam., 4,4 rez. perd., 21,7 naud. balų.

Kauno „Žalgirio“ jaunimas praėjusią savaitę sužaidė dvejas Nacionalinės krepšinio lygos rungtynes. Pirmosiose išvykoje prieš Tauragės „Bremena“ krepšininkus šventė pergalę rezultatu 82:86. Kauno komandoje nesulaikomas buvo 23 taškus pelnęs buvęs Tauragės komandos žaidėjas Artūras Milaknis, jis pataikė 6 iš 10 mestų tritaškių. Antrosiose žalgiriečiai jau namuose taip pat įveikė varžovus iš to paties miesto – „LKKA – Atleto“ krepšininkus.Tame mače šeimininkus į priekį vedė po traumos vis geresnę sportinę formą demonstruojantis Rokas Ūzas (25 taškai). Tai buvo paskutinės „Žalgirio“ jaunimo namų rungtynės šiais metais.

Komentarai