40 minučių 0

40 minučių – tiek laiko Jums neprireiks, norint perskaityti šią savaitės krepšinio įvykių apžvalgą. 40 minučių – tiek dažniausiai trunka viena krepšinio kova. 40 minučių – tiek kartais neužtenka, norint išaiškinti tos kovos nugalėtoją. 40 minučių – kartais jų negalime pamiršti visą gyvenimą.

“Žalgiris” daugiau kaip pusę rungtynių lygiai kovėsi su “Benetton”, tačiau jau ne pirmą kartą šį sezoną antroje pusėje neatsilaikė. Tai buvo pirmoji Italijos komandos trenerio Davido Blatto pergalė Kaune per visą jo karjerą.

Šįkart “Žalgirio” komandą pakirto ne nuovargis, o patirties stoka. Sėdėdami ant atsarginių suolo kovą stebėjo Marko Popovičius, Paulius Jankūnas, Hanno Mottola, o antrajame kėlinyje prie jų prisijungė ir kojos traumą gavęs Kirkas Penney. Starto penkete dvikovą pradėjo 19-metis Vladimiras Štimacas, netrukus į žaidimą įsitraukė 20-metis Mantas Kalnietis, o 21-erių Jonas Mačiulis aikštėje apskritai jau atrodo kaip visko matęs žaidėjas. Su “Benetton” kovęsis 38 minutes puolėjas buvo naudingiausias komandos žaidėjas. Eurolygoje debiutavo ir dviem taškais spėjo pasižymėti 21 metų snaiperis Vytenis Jasikevičius. Jo emocijos, pelnius pirmuosius taškus, labai priminė ir jo brolį Šarūną ankstyvoje jaunystėje. Jaunų krepšininkų žaidimas – turbūt vienintelis guodžiantis dalykas šiame nesėkmių ruože. “Visi labai stengėmės. Pralaimėjome ne todėl, kad nekovojome, o todėl, jog nebuvo pagrindinių žaidėjų ir mums trūko patirties. Eurolygoje debiutavo Vytenis Jasikevičius, ilgai rungtyniavo Vladimiras Štimacas, Darius Šilinskis. Galima sakyti, jog žaidė praėjusių metų “Žalgirio” dublerių komanda. Tad mums tiesiog pritrūko patirties. Tikiuosi, žiūrovai nesupyks. Vienu metu atrodė, kad Jonas Mačiulis vos ne miršta aikštelėje”. – po dvikovos kalbėjo Mantas Kalnietis. Jonas Mačiulis antrino Mantui ir taip pat sakė, jog trūko patyrusių žaidėjų. „Visi stengėmės, tačiau kai kuriose situacijose patyrę žaidėjai galbūt būtų sužaidę geriau. Jeigu būtų aikštėje buvęs judresnis ir greitesnis Hanno Mottola, galbūt Tanokai Beardui būtų buvę lengviau po krepšiu kautis”.

Nors Kauno „Žalgiriui“ dar lieka teorinių vilčių prasibrauti į TOP 16 varžybas, tačiau jos vis labiau gęsta. Tai – didžiulis išbandymas visiems Kauno ekipos gerbėjams. Vis dėlto, kol tos viltys visiškai neužgeso, nereikia patiems jų užgesinti.

Žalgiriečiai šį savaitgalį namuose dar sužaidė ir vienerias LKL čempionato rungtynes su Marijampolės „Sūduvos“ krepšininkais. Šiose rungtynėse, be M.Popovičiaus, H.Mottolos, P.Jankūno ir K.Penney taip pat nežaidė ir sirguliavęs J.Mačiulis. Tačiau ir be minėtų žaidėjų, šeimininkai labai daug vargo su varžovais neturėjo. Per pirmuosius du kėlinukus Kauno klubas dominavo aikštėje, o per likusias dvidešimt minučių, truputį atsipalaidavo ir leido priartėti suvalkiečiams, bet mačo baigtis abejonių nekėlė.

Eurolygos čempionai Maskvos CSKA toliau skina vieną pergalę po kitos. Šįkart namuose raudonarmiečių kelyje pasitaikiusios Neapolio „Eldo Basket“ barikados nebuvo nei per aukštos, nei per stiprios. Rungtynių baigtis, galima sakyti, buvo nulemta jau pirmajame ketvirtyje, kai šeimininkai laimėjo šią dvikovos dalį rezultatu 28:7. Beveik visą rungtynių laiką komandas skyrė dvidešimt taškų ir tik paskutiniame ketvirtyje rusai truputį atleido greitį ir laimėjo mačą dešimties taškų skirtumu – 82:72. “Nuo pat pirmųjų minučių buvau nustebintas CSKA krepšininkų fizinių galimybių ir tuo, kokį spaudimą jie mums darė“ – po pralaimėjimo sakė „Eldo Basket“ strategas Pier Luigi Bucchi.

Maskvos klubo gretose pirmaisiais smuikais griežė slovėnas Matjas Smodis, pelnęs 18 taškų, 12 pridėjo amerikietis Davidas Vanterpoolas. Tačiau ne šis mačas tapo Rusijos laikraščių pirmąja naujiena. Mat Neapolio komanda nepasinaudojo priimančios pusės vaišingumu ir niekam nepasakiusi pati išsirinko ir apsigyveno viešbutyje, kuris yra Maskvos priemiestyje.Maža to, italai atsisakė ir rusų pasiūlyto autobuso ir į rungtynes bei iš jų vyko Maskvos metropolitenu. Svečiai šeimininkams leido vienintelį dalyką – palydėti juos į metro ir sumokėti už važiavimą.Tiesą pasakius, “Eldo” krepšininkai buvo sužavėti Rusijos sostinės metro stočių apdaila ir tai išreiškė po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje.“Mums labai patiko važiuoti Maskvos metro, – sakė Neapolio klubo vidurio puolėjas Domenicas Morena. – Tačiau nereikia manyti, jog CSKA komandai iškrėtėme akibrokštą – tai ne pirmoji tokia mūsų komandos kelionė į rungtynes. Kaune taip pat važiavome į dvikovą metro, tačiau Maskvos metropolitenas gražesnis”.

Barselonos „Winterthur FCB“ toliau nei per žingsnį neatsilieka nuo C grupės lyderių Maskvos CSKA krepšininkų. Katalonai namuose „suvalgė“ Po Ortezo „Elan Bernais“ komandą iš Prancūzijos 18 taškų skirtumu. Šįkart šeimininkų gretose mažiau pastebimas buvo „La Bomba „ J.C.Navarro (12 taškų), tačiau kol kas geriausias savo rungtynes sužaidė kroatas Mario Kasunas, kuris pelnė 29 taškus ir atkovojo aštuonis kamuolius. Barselonos klubas mačo baigtį nulėmė jau antrajame ketvirtyje, kuomet jį laimėjo 28:12.

B grupės ir absoliutus Eurolygos lyderis Atėnų „Panathinaikos“ praėjusią savaitę vėl šventė pergalę, jau aštuntąją. Graikai namuose, stebimi palyginti mažai 7500 žiūrovų, matyt, pastarieji išlepo nuo “Panathinaikos” pergalių, nugalėjo Badalonos “Joventut” krepšininkus. Prie Atėnų komandos pergalės labiausiai prisidėjo slovėnas Sani Bečirovičius, kuris pelnė 18 taškų ir atliko du rezultatyvius perdavimus, 16 taškų pridėjo ir šešis kamuolius po krepšiu sugriebė Mike Batiste. Robertas Javtokas per kiek daugiau nei šešias minutes įmetė vieną tašką, pataikęs baudos metimą iš dviejų. Po traumos sugrįžęs Ramūnas Šiškauskas pridėjo septynis taškus ir tris atkovotus kamuolius.

B grupės antroje vietoje žengia Tel Avivo „Maccabi“. Neveno Spahijos auklėtiniai praėjusią savaitę Malagoje užtikrintai nugalėjo „Unicaja“ komandos krepšininkus. Ispanijos čempionų nesėkmę šešiolikos taškų skirtumu stebėjo kone 10.000 žiūrovų. Andalūzų gretose išsiskyrė puertorikietis Danielis Santiago, kurio vienintelio nepavyko pristabdyti „Maccabi“ žaidėjams. Ispanijos klubo aukštaūgis pelnė 22 taškus ir atkovojo šešis kamuolius.Nugalėtojų gretose suspindėjo vietinis herojus Yotamas Halperinas, pelnęs 24 taškus ir atkovojęs penkis kamuolius. Antras pagal rezultatyvumą komandoje buvo lietuvis Simas Jasaitis, pridėjęs dar 17 taškų ir atkovojęs taip pat penkis kamuolius.

Finansinių sunkumų kamuojama, bet matyt, algas žaidėjams jau sumokėjusi Liublijanos „Olimpija“ namuose keturiais taškais palaužė Zagrebo „Cibona“ komandą. Tačiau nugalėtojui išaiškinti nepakako įprasto rungtynių laiko, keturiasdešimties minučių (83:83), o per pridėtą laiką charakterį parodę slovėnai paliko aikštę pakeltomis galvomis. Šiame mače šeimininkams jau padėjo lietuvis Saulius Kuzminskas, kuris pelnė šešis taškus ir atkovojo tris kamuolius.

Mače tarp namuose žaidusių Belgrado „Partizan“ ir Romos „Lotomattica“ krepšininkų triumfavo pirmieji. Serbai, kurių gretose yra tik vienas legionierius, italus įveikė dviženkliu pranašumu (73:63). „Partizan“ gretose tradiciškai išsiskyrė aukštaūgis Predragas Drobnjakas, pelnęs 15 taškų ir atkovojęs du kamuolius. Jam puikiai talkino amerikietis Vonteego Cummingsas, kuris nors ir pelnė tik devynis taškus, tačiau atkovojo penkis kamuolius ir atliko net aštuonis rezultatyvius perdavimus bei buvo naudingiausias Belgrado komandos gretose.

A grupės lyderių dvikovoje tarp Vitorijos „Tau Ceramica“ ir Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkų, triumfavo namuose žaidę baskai. Graikus ispanai įveikė užtikrintai – 15 taškų skirtumu (89:74). Vitorijos komandą į priekį vedė mažojo plano žaidėjai – Igoris Rakoševičius (23 taškai) ir Serkanas Erdoganas (24 taškai). „Olympiacos“ strategas Pinhi Gershonas po mačo turėjo daug priekaištų rungtynių arbitrams ir neslėpė pykčio jiems.

Trečioje A grupės vietoje esanti Maskvos „Dynamo“ komanda išvykoje keturiolikos taškų skirtumu nugalėjo Kelno „RheinEnergy“ krepšininkus. Po mačo maskviečių treneris Dušanas Ivkovičius pasidžiaugė, jog komandos aukštaūgis graikas Lazaros Papadoupolos, sugrįžęs po traumos, demonstruoja vis geresnę sportinę formą. O dvikovoje su vokiečiais jis „pridemonstravo“ tikrai nemažai. Pelnė 25 taškus ir atkovojo aštuonis kamuolius bei surinko 38 naudingumo balus. Būtent šis krepšininkas ir tapo naudingiausiu Eurolygos aštuntosios savaitės žaidėju.

Sopoto „Prokom Tref“ namuose nesugebėjo rasti pergalės recepto prieš Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkus. Turkai įveikė šeimininkus septyniais taškais ir įsitvirtino ketvirtoje A grupės pozicijoje. Stambulo komandai amerikietis Horace Jenkins pelnė 23 taškus ir atkovojo du ir perėmė tris kamuolius. Lenkams nepadėjo ir dviejų lietuvių gana sėkmingas pasirodymas. Tomas Masiulis pelnė aštuonis taškus ir atkovojo šešis kamuolius, o 17 taškų pelnęs Donatas Slanina buvo rezultatyviausias „Prokom Trefl“ gretose.

„Žalgirio“ konkurentų dėl patekimo į TOP 16 varžybas Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ ir Salonikų „Aris TT Bank“ akistatoje stipresni buvo išvykoje žaidę graikai. Svečiams amerikietis Michaelis Wilkinsonas pelnė 24 taškus ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus. Lietuvis Simonas Serapinas pridėjo keturis taškus ir atkovojo tris kamuolius. „Pralaimėjome rungtynes, kurias turėjome laimėti“ – sakė šeimininkų vyriausiasis treneris Aydinas Orsas. „Mums reikia dar trijų sėkmingų rungtynių, kad patektume į TOP 16” – pergalių alkį pademonstravo „Aris TT Bank“ strategas Andrea Mazzonas.

Bolonijos „Climamio“ išsaugojo viltis patekti į atkrintamąsias varžybas. Italai namuose iškovojo gyvybiškai svarbią pergalę prieš Le Mano „Sarthe“ komandą iš Prancūzijos.

Ir viltį Bolonijos klubui sugrąžino du legionieriai krepšininkai, labiausiai prisidėję prie šios pergalės. Amerikietis ir mums gerai pažįstamas Tyusas Edney pelnė 20 taškų ir atliko tris rezultatyvius perdavimus, 20 taškų pridėjo, keturis kamuolius atkovojo ir tiek pat rezultatyvių perdavimų komandos draugams atliko Davidas Bluthenthalis.

Sienos "Montepaschi" komandos legionierius lietuvis gynėjas Rimantas Kaukėnas dalyvaus Turine gruodžio 23 dieną vyksiančiose Italijos "Serie A" pirmenybių "Visų žvaigždžių" rungtynėse.Lietuvis nebuvo išrinktas į startinį legionierių komandos penketą, tačiau lietuvį pasirinko užsieniečių komandai vadovausiantis strategas Davidas Blattas.
Legionierių rinktinė prieššventiniame mače kovos su geriausiais "Serie A" rungtyniaujančiais Italijos krepšininkais.

Kauno „Žalgirio“ jaunimas praėjusią savaitę sužaidė dvejas NKL čempionato rungtynes, abejas išvykoje. Pirmoji žalgiriečių dvikova įvyko Šilutėje. Beje, prieš mėnesį vykusias

rungtynes Kaune laimėjo šilutiškiai, todėl svečiai atvyko su vienu noru – revanšo. Tačiau revanšas pasiektas nebuvo. Kauno klubas nusileido varžovams rezultatu 98:90. Pastariesiems Donatas Motiejūnas pelnė 27 taškus, 16 pridėjo Rokas Ūzas. Antrasis mačas žalgiriečiams susiklostė daug sėkmingiau. Nors aikštės šeimininkai Joniškio „Delikateso“ krepšininkai po trečiojo kėlinuko dar pirmavo vienu tašku, tačiau per likusį laiką kovingą charakterį pademonstravę svečiai šventė pergalę rezultatu 90:106. Geriausias savo rungtynes kol kas sužaidė žalgirietis Donatas Motiejūnas, pelnęs net 40 taškų ir atkovojęs 15 kamuolių. 19 taškų pridėjo ir penkis rezultatyvius perdavimus atliko Šarūnas Vasiliauskas.

Komentarai