Pergalių ir pralaimėjimų kaina 0

Kauno „Žalgiris“, sugrįžęs iš Ispanijos, po nesėkmingos dvikovos su „Winterthur FCB“ krepšininkais, jau kitą dieną paskelbė, jog Kauno komandą iki sezono pabaigos treniruos Rimantas Grigas. Tą pačią dieną buvo patvirtintas ir vyriausiojo trenerio asistentas. Juo tapo visam Lietuvos krepšinio pasauliui puikiai žinomas Darius Maskoliūnas, kuris, dar žaidėju būdamas, garsėjo kaip gynybos, o ypatingai individualios gynybos, specialistas. Naujasis treneris savo darbą pradeda nuo šiandien (01.08). Dar kelios naujienos mūsų laukia ateityje – „Žalgiris“ pasistiprins dviem žaidėjais – mobiliu gynėju ir aukštaūgiu, kuris turėtų padėti Tanokai Beardui. Žaidėjų kandidatūras pateiks naujieji treneriai.

Jei paanalizavus, kodėl taip susiklostė praėjusio turo Eurolygos rungtynės žalgiriečiams Barselonoje, galima pasakyti, kad pirmiausiai, labai trūko Marko Popovičiaus ir Manto Kalniečio. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Rimantas Grigas sakė, jog be šių žaidėjų negalėjo išpildyti tam tikrų derinių, puolimas nebuvo toks įvairiapusiškas, o jau ne pirmą kartą galima pastebėti, jog tuomet kai Kauno klubo krepšininkams nesiseka pulti, jiems sunku ir apsiginti. Kaip gali žaisti iš tikrųjų žalgiriečiai parodė tik po didžiosios pertraukos, kuomet trečiajame ketvirtyje buvo prie varžovų priartėję iki dviejų taškų. Tačiau traumų išretinta komanda negalėjo tos iniciatyvos išlaikyti iki pat galo. Labai trūko didesnio suomio Hanno Mottolos indėlio, kuris per kiek daugiau nei dvidešimt minučių atkovojo tik vieną kamuolį, o kuomet penkias pražangas susirinko Tanoka Beardas, ispanai pradėjo karaliauti po krepšiais.

Kita vertus, „Žalgirio“ startinio penketo žaidėjai (T.Beardas, P.Jankūnas, M.Machado, V.Ginevičius ir J.Mačiulis) pagal visas statistines kategorijas pasirodė kur kas geriau nei Barselonos komandos startinis penketas (J.C.Navarro, R.Ukičius, M.Kasunas, M.Kakiouzis ir F.Vazquez). Tačiau nuo atsarginių suolo pakilę katalonų žaidėjai buvo visa galva geresni nei svečių. Vadinasi, norint kaskart kaip lygus su lygiu kautis su Europos grandais arba dar geriau, juos nugalėti, reikia turėti mažiausiai dešimt lygiaverčių žaidėjų, vadinasi, mažiausiai dvigubai didesni biudžetą, nei „Žalgiris“ turi dabar. Kauno ekipos piniginė dabar yra kone ploniausia tarp visų turnyro komandų. Aišku, kažkas gali prisiminti „Žalgirio“ pranešimus prieš sezoną, jog ekipos biudžetas yra didinimas, tačiau atkreipkite dėmesį, jog biudžetus didinosi ir kitos komandos, vienos tiek, koks iš viso yra „Žalgirio“ biudžetas. Tai galima vadinti paprastai – „Eurolygos infliacija“. Štai tarkim iš Barselonos klubo, kuris jau pateko į TOP 16 etapą, stovyklos jau vėl pasirodo pranešimai, jog ekipa ieško pastiprinimo. Įsivaizduokite, pastiprinimo šalia tokių žaidėjų kaip „La Bomba“ Juanas Carlosas Navarro, Jaka Lakovičius, Mario Kasunas, Michalis Kakiousis ir t.t.

Kartais galima pagalvoti, kad „Žalgiris“ į finalinį ketvertą patektų vien su „Barcos“ atsarginiais žaidėjais.

Nors sakoma, jog ne pinigai žaidžia krepšinį, tačiau vargu ar pamatysime gegužės mėnesį Atėnuose (Graikija) vyksiančiose finalinio ketverto varžybose menkesnius biudžetus turinčias komandas, tokias kaip Badalonos „Joventut“, beje, apie tai kalba ir šio klubo gerbėjai, Zagrebo „Cibona“ ir kt. O tokia Eurolygos senbuvė kaip Bolonijos „Climamio“, kaip ir „Žalgiris“, neprasibrovė ir į antrąjį Eurolygos etapą.

Aišku, pinigų trūkumu nebandau pateisinti devynių „Žalgirio“ pralaimėjimų Eurolygoje, kai kuriais atvejais trūko tiesiog geresnio žaidimo.

Praėjusį savaitgalį žalgiriečiai, be Marko Popovičiaus ir Manto Kalniečio, sužaidė pirmąsias I diviziono BBL čempionato rungtynes namuose su Rygos „ASK Riga“ krepšininkais ir, vienu metu turėję 20 taškų pranašumą atsipalaidavo, leido varžovams sumažinti deficitą ir tik paskutinėmis sekundėmis išsprendė dvikovos likimą (91:89). Kaip ten bebūtų, „Žalgiris“ lieka vienintele BBL turnyro komanda, kuri dar nepatyrė nei vieno pralaimėjimo.

Dabar pažvelkime, kaip sekasi kitoms Eurolygos komandoms kovoti dėl patekimo į kitą varžybų etapą.

Į šešioliktuką geriausių Eurolygos komandų, be jau anksčiau ten vietą užsigarantavusių Maskvos CSKA ir Atėnų „Panathinaikos“, jau pateko, kaip jau buvo minėta anksčiau, Barselonos „Winterthur FCB“ , o taip pat Pirėjo „Olympiacos“ ir Vitorijos „Tau Ceramica“.

B grupės viršūnėje esantys „Panathinaikos“ po dešimtojo turo rungtynių turi visas dešimt pergalių. Graikijos čempionai ir, kol kas, lyderiai šiame sezone, praėjusią savaitę savoje arenoje devyniais taškais nugalėjo Liublijanos „Olimpija“ komandą. Ramūnas Šiškauskas nugalėtojų gretose buvo antras pagal rezultatyvumą kartu su Demos Dikoudis, pelnę po trylika taškų, Robertas Javtokas vėl žaidė mažai ir pelnė tik su taškus.

A grupės lyderė „Tau Ceramica“ namuose 19 taškų skirtumu įtikinamai įveikė Kelno „Rhein Energy“ . Šiame mače sublizgėjo serbas Igoris Rakoševičius, pelnęs 22 taškus, svariai prie komandos pergalės prisidėjo ir kroatas Zoranas Planiničius (18 taškų, 3 rezult.perd.) bei argentinietis Luisas Scola, kuris įmetė 17 taškų ir atkovojo penkis kamuolius.

Antroje A grupės vietoje esantys Pirėjo „Olympiacos“ išvykoje turėjo vargo su Sopoto „Prokom Trefl“, tačiau dėl pergalės kovojo iki pat galo ir ją iškovojo (64:73).

Lenkijos klubo gretose jau žaidė traumą išsigydęs Tomas Pačėsas. Tiesa, jis aikštėje praleido tik septynias minutes, per kurias atkovojo vieną kamuolį ir vieną kartą suklydo.

Iš lietuvių geriausiai sužaidė Donatas Slanina, pelnęs septynis taškus ir po krepšiais sugriebęs du kamuolius. Tomas Masiulis taip pat žaidė mažai, tik šešias minutes, per kurias nespėjo pasižymėti.

„Olympiacos“ gretose išsiskyrė trys legionieriai – amerikiečiai Alexas Ackeris (13 taškų, 7 atk.kam.), James Pennas (13 taškų, 2 rez.perd.) ir kroatas Andrija Zizičius (13 taškų, 6 atk.kam.).

B grupėje Tel Avivo „Maccabi“ pergale praėjusiame ture galėjo rezervuotis bilietą į TOP 16 traukinį, tačiau visus žydų planus sujaukė Romos „Lottomatica“, namuose, po pratęsimo, septyniais taškais įveikusi tituluotąjį varžovą. „Maccabi“ komandai nepadėjo ir 33 Nikola Vujčičiaus pelnyti taškai. Aukštaūgis taip pat atkovojo aštuonis kamuolius ir atliko net septynis rezultatyvius perdavimus. Vujčičius antrą kartą šį sezoną buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku. 33 taškai – jo asmeninis karjeros rekordas.

Lietuvis Simas Jasaitis nebuvo labai pastebimas, pelnęs tik penkis taškus, tačiau atkovojo devynis kamuolius. Nepaisant pralaimėjimo, „Maccabi“ šansai (6 pergalės) kvalifikuotis į atkrintamąsias varžybas yra daugiau nei realūs. Jų turi ir Romos krepšininkai (4 pergalės), kurie, anot vyriausiojo „Lottomaticos“ trenerio Jasmino Repešos, dėl patekimo tarp šešiolikos geriausiųjų kausis iki pat pabaigos.

Šešias pergales ir dideles galimybes patekti į TOP 16 turi Badalonos „Joventut“ krepšininkai, kurie paskutiniame mače, išvykoje, devyniais taškais nugalėjo Belgrado „Partizan“ (4 pergalės). Katalonų gretose išsiskyrė Rudy Fernandezas, pelnęs 26 taškus.

Būtent B grupėje dėl šio kelialapio vyksta įnirtingiausia kova. 4-7 vietą užimančios komandos turi po keturias pergales. Šios grupės šeštoji komanda kol kas turi geriausius šansus patekti į kitą Eurolygos varžybų etapą.

Ketvirtą pergalę praėjusią savaitę iškovojo Malagos „Unicaja“. Ispanijos čempionai namuose šešiais taškais įveikė tiek pat pergalių turinčią Zagrebo „Cibona“ komandą. Andalūzus į pergalę vedė puertorikietis Danielis Santiago. Aukštaūgis buvo naudingiausias komandoje, pelnęs keturiolika taškų ir atkovojęs septynis kamuolius bei išprovokavęs aštuonias varžovų pražangas. Malagos klubo pergalę stebėjo 9500 žiūrovų, tai didžiausiais vienerių rungtynių lankomumo rodiklis praėjusią savaitę.

A grupėje kitą savaitę (su sąlyga jei iškovos pergales) bilietą į TOP 16 etapą gali užsitikrinti ULEB taurės čempionai Maskvos „Dynamo“ ir Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkai. Abi komandos turi po šešias pergales. Turkai išvykoje, keturiais taškais, palaužė Le Mano „Sarthe“ klubą. Rusai išvykoje net 21 taško skirtumu sutriuškino Bolonijos „Climamio“. Nepaisant to vienas italų žaidėjas jau pateko į Eurolygos rekordų istoriją. Stefano Mancinelli tame mače perėmė net 10 kamuolių ir tai antras rezultatas po amerikiečio Jeffo Trepagniero, kuris praėjusiame sezone sugebėjo tai padaryti vienuolika kartų, atstovaudamas Stambulo „Ulker“ ekipai. Dabar jis žaidžia Neapolio „Eldo Basket“ gretose.

C grupėje dėl išgyvenimo arba trijų kelialapių į TOP 16 kovoja penkios komandos – Trevizo „Benetton“, Po Ortezo „Elan Bernais“, Stambulo „Fenerbahce – Ulker“, Salonikų „Aris TT Bank“ ir Neapolio „Eldo Basket“. „Benetton“, „Aris TT Bank“ ir „Elan Bernais“ gali tai padaryti jau kitą savaitę. Italai nepadidino savo pergalių skaičiaus (6) praėjusią savaitę išvykoje, 12 taškų skirtumu, pralaimėję Stambulo krepšininkams (5 pergalės).Tose rungtynėse nesustabdomas buvo latvis Kasparas Kambala, turkams įmetęs 23 taškus ir atkovojęs 8 kamuolius.

„Aris TT Bank“, namuose aštuoniais taškais nugalėjusi „Eldo Basket“ ekipą, pergalių skaičiumi susilygino su „Elan Bernais“ (5), kuri išvykoje nesugebėjo pasipriešinti Eurolygos čempionams Maskvos CSKA (78:58). Neapolio klubas kartu su “Fenerbahce – Ulker” turi po tris pergales.

Pabaigai, kelios naujienos iš stipriausios Europos krešinio lygos.

Ispanijos čempionate savaitgalį užfiksuoti du nauji rekordai. Naujas rungtynių lankomumo rekordas buvo pasiektas Bilbao mieste, baskų komandų derbyje tarp vietos “Lagun Aro” ir “Tau Ceramicos”. Mačą, kurį laimėjo Vitorijos klubas, stebėjo net 15 414 žiūrovų.

Barselonos „Winterthur FCB“ aukštaūgis Franas Vazquezas blokavo 12 varžovų metimų, o katalonai svečiuose nugalėjo Vajadolido krepšininkus.12 blokų – naujas lygos rekordas. Iš viso Barselonos komanda blokavo 14 metimų – tai taip pat naujas ACB lygos rekordas.

Komentarai