Kaune apsipratęs M.Schilleris – apie „Chimki“ ir pirmąją sezono pusę (VIDEO) 0

Tautvydas Kubilius, Krepsinis.net

Kauno „Žalgiris“ penktadienį rungtynėmis namuose su Maskvos srities „Chimki“ pradės antrąjį Eurolygos ratą.

Prieš artėjančias 18-ojo rato rungtynes su „Chimki“ krepšininkais Kauno komandos vyriausiasis treneris Martinas Schilleris išskyrė varžovų pagrindinius lyderius.

„Pasiruošimas nebuvo ilgas, nes dar antradienį žaidėme taurės rungtynes. Pagrindinis dėmesys tenka varžovų lyderiams Švedui ir Bookeriui. Ypatingai svarbus jų tarpusavio ryšis ir žaidimas du prieš du. Tai labai gerai puolanti komanda, gebanti žaisti greitai ir galinti pataikyti gerai iš toli. Svarbu būti geriems gynyboje tranzicijoje“, – teigė treneris.

– Galbūt turite daugiau informacijos, ar rungtyniaus J.Timma, J.Jerebko bei S.Monia?
– Ruošiamės taip, lyg jie atvyktų į Kauną.

– Varžovų ekipa nuo sezono pradžios panaudojo 17 skirtingų žaidėjų. Kaip per šį laikotarpį keitėsi oponentų komandos veidas?
– Praėjo daug laiko nuo sezono pradžios. Didžiausias pokytis buvo, kai sugrįžo Švedas. Tai būtų didžiausias pasikeitimas visoms komandoms, kadangi tai labai aukšto lygio žaidėjas. Tam, kad jie panaudojo tiek daug žaidėjų, turėjo įtakos visa situacija su koronavirusu. Šiai ekipai reikėjo laiko, kad surastų savo sudėtį.

– Pirmajame mače „Chimki“ taikė zoninę gynybą. Ar ruošiatės tam ir šiame susitikime?
– Tai tikrai įmanoma, kadangi ši taktika yra naudojama jų žaidime.

– Sezonas jau įpusėjo. Kaip įvertintumėte komandos pasirodymą iki šio momento?
– Pragmatiškai žiūrint, mūsų pozicija ir pergalių skaičius labai džiugina, tačiau yra daugiau negu padėtis lentelėje. Buvome gana stabilūs puolime nuo pradžių ir stipriai pagerinome gynybą vėliau. Manau, tai buvo svarbiausia. Labiausiai sustiprėjo mūsų tarpusavio ryšiai, komunikacija gynyboje. Vis tik puolime jau nuo sezono pradžios viskas nebuvo blogai, tad turbūt gynyba buvo didžiausias postūmis.

– Atvykote į Lietuvą iš kitokios aplinkos. Ar buvo momentas, kai pajautėte, kad adaptavotės Kaune?
– Per savo gyvenimą daug keliavau ir dažnai tekdavo keisti aplinką. Turiu patirties, kai reikia prisitaikyti prie kitos šalies ar netgi kito žemyno, tačiau patirtis vis tiek nesutrumpina adaptacijos proceso. Vieną vakarą su asistentu Arne Woltmannu važinėjomės ir kalbėjomės, kad šiuo metu jau esu visiškai pripratęs prieš Kauno. Kai nuvykau į JAV, reikėjo laiko, kad priprasčiau prie miesto dydžio, žmonių kiekio, tačiau po kiek laiko taip pat prisitaikai. Darbine prasme taip pat reikėjo priprasti. Jeigu adaptacija nebūtų vykusi, turbūt čia nesėdėčiau. Nemanau, kad ir dabar esu iki galo adaptavęsis. To padaryti turbūt neįmanoma, o tame ir yra šio darbo grožis. Kiekvieną dieną susiduri su labai daug iššūkių, todėl visiška adaptacija sunkiai tikėtina.

 – M.Grigonis šuo metu yra vienas solidžiausiai atrodančių gynėjų Eurolygoje. Kas leido jam atsiskleisti?
– Visų pirma, jo paties žaidimo kokybė. Jis sunkiai dirba ir yra visiškas savo srities profesionalas, kuris labai nori laimėti. Visi nori nugalėti, bet per savo karjerą mačiau krepšininkų, kurie tiesiog nori laimėti, bet yra vaikinų, kurie to nori labiau.

– N.Hayesas taip pat atrodo solidžiai. Kiek tai galima sieti su jo persistūmimu per pozicijas?
– Norėjau pasikviesti jį jau į Jutą, kai dirbau šiame klube. Tai buvo dar prieš jam atvykstant į „Žalgirį“. Nigelui galėjome pasiūlyti tik dvipusį kontraktą, o tokį jis jau turėjo su „Knicks“. Tad šansų daug nebuvo, bet tiek aš, tiek klubo vadovai jo norėjome. Hayeso žaidimas man labai tinka – jis aukštas žaidėjas, galintis uždengti kelias pozicijas, todėl esu labai laimingas. Reikia paminėti, kad jis dirba labai sunkiai. Nigelas „trečioje pozicijoje“ šiek tiek žaidė ir praėjusį sezoną, bet reikia suprasti, kad nėra lengva rungtyniauti per dvi pozicijas. Jis mums duoda daug ūgio gynyboje ir tuo pačiu, kai turi Hayesą „trečiame numeryje“, tada Jankūnas arba Rubitas žaidžia „ketvirtu“, gaunasi savotiškas domino efektas, suteikiantis mums pranašumą.

– Kur norėtumėte matyti daugiausiai tobulėjimo kitoje sezono dalyje?
– Gynyboje. Turėjome gerą gynybinį mėnesį, tačiau neužtenka, kad tai būtų tik mėnuo. Tam turi būti tęstinumas, todėl norisi jį išlaikyti.

Komentarai