TOP-10: geriausi legionieriai „Žalgirio“ istorijoje 1

3840x530

Šįkart „Žalgiris Insider“ prenumeratoriams skirtas tekstas nusprendė užkopti į ne patį žemiausią kalną ir išrinkti 10 visų laikų geriausių Kaune žaidusių legionierių.

Bet kokiuose geriausiųjų dešimtukuose labai sunku išvengti nešališkumo principo – vieni sirgaliai dalies krepšininkų tuo metu žaidžiančių nematė, nes buvo per jauni ar tiesiog mažiau sekė rezultatus. Be to, kiekvienas iš mūsų turime skirtingus vertinimo kriterijus, kurie gali neatsispindėti ir statistikoje, bei būti labai svarbūs, pavyzdžiui: žaidėjo pasisakymai viešojoje erdvėje, santykis su sirgaliais ar aktyvi veikla už krepšinio aikštės ribų.

Sudarydami visų laikų TOP-10 „Žalgirio“ legionierių sąrašą „Žalgiris Insider“ atsižvelgė į kelis kriterijus: žaidėjo svarbą komandos rezultatams, pasiekimus (tiek asmeninius, tiek komandinius) asmeninę statistiką bei personos dydį už aikštės ribų.

10. Thomasas Walkupas (nuo 2018 m. – iki dabar)

Dalis sirgalių dešimtuke pamatę Thomasą Walkupą gali pradėti ginčytis: juk amerikiečio statistika niekada nebuvo tokia įspūdinga kaip Jameso Andersono, Justino Dentmono. Kur čia šuo pakastas? Toks argumentas būtų teisingas, bet į T.Walkupą šiame dešimtuke kviečiame žiūrėti iš platesnės perspektyvos.

Šarūno Jasikevičiaus į Kauną iš Vokietijos Liudvigsburgo klubo pakviestas ir prie komandos 2018–2019 m. sezone prisijungęs žaidėjas turėjo kantriai mokytis naujojo trenerio sistemos, kad įsitvirtintų „Žalgirio“ gretose. Sėkmę amerikiečiui net ir sunkiais momentais garanto puikus darbas gynyboje, o T.Walkupui buvo greitai patikėtos sunkios gynybinės užduotys.

Išgyvenęs pozicinę transformaciją, kai iš atakuojančio gynėjo tapo įžaidėju, T.Walkupas tapo elitiniu Eurolygos atakų organizatoriumi, o 2019–2020 m. vidutiniškai atliko po 5,5 rezultatyvaus perdavimo.

Krepšininkas nesunkiai prisitaikė ir Martino Schillerio sistemoje, kurioje T.Walkupui buvo patikėtas vieno svarbiausių komandos žaidėjų vaidmuo.

Be to, gynėjas, sutikęs rungtyniauti Kaune ir trečiąjį sezoną, tapo vienu iš nedaugelio užsieniečių „Žalgiryje“ praleidusių daugiau nei du sezonus.

Už aikštės ribų T.Walkupas yra vienas iš maloniausių sutiktų vyrukų. Žalgitrietis nekart garsiai deklaravo savo meilę komandai ir sirgaliams.

9.Edas Cota (2002–2004 m. ir dalis 2005–2006 m. sezono)

Puikiu kamuolio driblingu ir aikštės matymu išsiskyręs 183 cm ūgio Edas Cota į Kauną atvyko iš Ostendės „Telindus“ klubo, žaidusio Eurolygoje.

Amerikos ir Panamos pilietybes turintis žaidėjas netruko greitai užsirekomenduoti ir su „Žalgirio“ marškinėliais. Pirmose Eurolygos rungtynėse naujos komandos gretose E.Cota žaidė visas 40 minučių, per kurias į Sienos „Montepaschi“ krepšį įmetė 15 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Krepšininkas debiutiniame sezone su „Žalgiriui“ padėjo komandai susigrąžinti LKL čempionų titulą, kurį kauniečiai 2001–2002 m. sezone buvo užleidę tuometiniam Vilniaus „Lietuvos rytui“. Be to, E.Cota buvo nepralenkiamas Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus – 6,5.

Antrajame sezone kauniečių gretose E.Cota jau skirstė perdavimus ir Arvydui Saboniui, o Kauno klubas tik dėl dramatiškai pralaimėtų rungtynių Tel Avive vietos „Maccabi“ krepšininkams nepateko į Eurolygos finalo ketvertą. Amerikietis antrą sezoną iš eilės pirmavo Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus (5,7) bei džiaugėsi dar vienu LKL čempiono titulu.

Į „Žalgirį“ E.Cota grįžo po 2004–2005 m. sezono, praleisto Sank Peterburgo „Dinamo“ komandoje. Tiesa, 2005–2006 m. sezone gynėjas komandoje neužsibuvo – sezono viduryje E.Cota persikėlė į „Barcelona“ gretas.

E.Cota sirgalių atmintyje liko kaip patikimas atakų organizatorius bei mėgstamas žaidėjas. Be to, tiems, kas šio žaidėjo aikštėje taip gerai neįsidėmėjo, pažintimi su gynėju tapo „Be tabu“ laidos reportažas žalgiriečių rūbinėje, kurio metu E.Cota demonstravo savo lietuvių kalbos žinias.

Likusią teksto dalį gali pamatyti „Žalgiris Insider“ prenumeratoriai: https://insider.zalgiris.lt/.

Komentarai

  1. Bronko

    Nemanau, kad toks pinigu kaulijymas pritrauks investiciju. asmeniskai as nusivyliau, nors nesu didelis investitorius, bet bilietelius pirkdavau visada. Po sito nebepirksiu…