Jaunieji žalgiriečiai savaitgalį kausis Eurolygos jaunimo atrankos turnyre 0

Arūnas Abromaitis, „Vakaro žinios“

Kauno „Žalgirio“ jaunieji krepšininkai ketvirtadienį išskris į Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) atrankos turnyrą, kovo 19 d. prasidėsiantį Stambule. Šiemet atranka žalgiriečiams bus kitokia nei įprastai. Jiems nepadės namų sienos, o vėlyvesnė varžybų data apsunkino pasiruošimą. Be to, dėl traumos komandai nepadės potencialus jos lyderis Paulius Murauskas. Nepaisant visų nepalankių aplinkybių, treneris Arvydas Gronskis teigia, kad tikslas išlieka toks pats – patekti į finalinį Eurolygos jaunimo turnyrą.

Daugelį metų buvo įprasta, kad vienas iš atrankos turnyrų sausį arba vasarį vyksta Kaune. Jaunieji žalgiriečiai dažniausiai išnaudodavo namų aikštelės pranašumą ir turnyrą laimėdavo, nors pasitaikydavo ir išimčių.

„Namai yra namai, čia ir sienos padeda, bet gavosi taip, kad žaisime Turkijoje. Žiūrėkime į tai kaip į naują išbandymą“, – sakė A.Gronskis.

Gerai, kad atranka pagaliau įvyks, nes dėl jos buvo daug neaiškumų. Eurolyga „Žalgiriui“ buvo skyrusi vietą atrankos turnyre Miunchene (Vokietija). Jis turėjo vykti sausį, bet surengti varžybas sutrukdė pandemija. Galų gale priimti turnyrą sutiko Stambulo klubas „Anadolu Efes“.

Miunchenas ar Stambulas – ne taip svarbu. Svarbiau tai, kad pasikeitė data ir jauniai turės žaisti maždaug tuo pat metu, kai vyksta atkrintamosios varžybos Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Jose dalyvauja „Žalgirio“ dubleriai, treniruojami A.Gronskio. Dublerių komandoje įregistruoti ir keli krepšininkai, dalyvausiantys Eurolygos jaunių turnyre – gynėjai Titas Sargiūnas, Radvilas Kneižys, Liutauras Lelevičius, aukštaūgis Ugnius Jaruševičius. Kiti jaunių ekipos nariai rungtyniauja trečioje „Žalgirio“ komandoje Regionų krepšinio lygoje (RKL).

Žalgiriečiai NKL aštuntfinalyje peržengė Molėtų „Ežerūno“ barjerą, o dabar ketvirtfinalyje kaunasi su „Telšiais“. Pirmąsias rungtynes Kauno klubo dubleriai pralaimėjo po pratęsimo, o antrąsias antradienį laimėjo ir išlygino serijos iki 3 pergalių rezultatą. Dar vienas susitikimas vyks kovo 23 d.

Taigi A.Gronskiui ir keliems jo auklėtiniams tenka dirbti dviem frontais – Eurolygos varžybos įsiterpė į lemiamas NKL kovas. Treneris pripažino, kad dėl tokio tvarkaraščio pasiruošimas buvo sudėtingenis, bet to nesureikšmino: „Kažkiek trukdo, yra toks momentas, bet čia kaip tam studentui, kuriam vis tiek trūks paskutinės nakties. Mes šiam turnyrui nuosekliai ruošiamės visus metus, todėl didelio streso nėra, nors šiandien (antradienį, – red. past.) žaidžiame NKL rungtynes, o mūsų trečia komanda neseniai žaidė RKL taurėje. Galima sakyti, kad yra nepatogumo.“

Į Stambulą nevyks P.Murauskas, patyręs kelio traumą NKL aštunftinalio mače. 17-metis 203 cm ūgio puolėjas NKL čempionate renka po 10,2 taško, jis jau spėjo sužaisti ir trejas Lietuvos krepšinio lygos rungtynes pagrindinėje „Žalgirio“ ekipoje. „Mes tikėjomės, kad šiemet jis bus tas krepšininkas, kuris temps komandą. Gaila ir mums, ir jam pačiam, nes jis negaus šitos patirties. Tai yra didelė netektis komandai“, – teigė A.Gronskis.

Pasak jo, dabar aiškaus lyderio komandoje nėra: „Nenorėčiau kažko labai išskirti, bet mes visais jais tikime. Yra vaikinų, turinčių NKL patirties. Pavyzdžiui, T.Sargiūnas NKL atkrintamosiose varžybose sužaidė geras rungtynes su „Ežerūnu“. Yra ir R.Kneižys, U.Jaruševičius, NKL čempionate bandome L.Lelevičių. Broliai Dominykas ir Dovydas Butkos sėkmingai žaidžia RKL. Galėčiau išvardinti visus, nes vaikinai eina į priekį. Džiugina, kad dabar galėsime pasitikrinti jėgas su bendraamžiais iš užsienio, pamatyti, kur esamo.“

Stambule žalgiriečių varžovais B grupėje bus Patrų „Promitheas“ (Graikija), Bursos „Tofas“ (Turkija) ir Madrido „Real“ (Ispanija) jaunuoliai. A grupėje žais Stambulo „Anadolu Efes“, Saragosos „Casademont“ (Ispanija), Brno „Basket“ (Čekija) ir Romos „StellaAzzurra“ (Italija) ekipos. Grupių nugalėtojai pateks į finalą, o kelialapį į finalinį jaunių turnyrą, gegužės 27–30 d. vyksiantį Kelne (Vokietija), gaus tik geriausia atrankos varžybų komanda.

„Žalgirio“ jauniai finalinį turnyrą yra laimėję 2003 ir 2007 m. Atrankos varžybose tikslas visada būdavo aiškus – iškovoti kelialapį. Galbūt šiemet, netekus aikštelės pranašumo ir komandos lyderio, ambicijos sumažėjo? A.Gronskis tikina, kad ne.

„Važiuojame su tuo pačiu tikslu. Kol kas taip toli nežiūrime, dabar svarbiausios pirmosios rungtynės su graikais. Taip ir žiūrėsime – rungtynės po rungtynių. Aišku, visi viduje tikime, kad galime patekti į finalinį etapą“, – sakė jaunųjų žalgiriečių treneris.

Tvarkaraštis:

Kovo 19 d.
17 val. „Žalgiris“ – Patrų „Promitheas“

Kovo 20 d.
10 val. „Žalgiris“ – Bursos „Tofas“
20 val. „Žalgiris“ – Madrido „Real“

Komentarai