“Žalgirio” treneris idėjų sėmėsi NBA klube 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ, „Kauno diena“

Kauno komandos fizinio parengimo specialistas A.Kosauskas stebėjo “Cleveland Cavaliers” treniruotes

Kauno “Žalgirio” vyrų krepšinio komandos fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas sugrįžo iš stažuotės NBA klube “Cleveland Cavaliers”.

Patyręs specialistas turėjo progos stebėti, kaip sezonui rengiasi NBA krepšininkai, tarp kurių yra ir du iš Kauno kilę lietuviai – 30 metų 221 cm ūgio Žydrūnas Ilgauskas bei 19-metis 218 cm ūgio Martynas Andriuškevičius.

Kolegai iš NBA pažadėjo žūklę Kaune

Ar buvo naudinga išvyka į Klivlendą? – “Kauno diena” pasiteiravo A.Kosausko.

– Be abejo. Visi buvo labai geranoriški man. Su “Cavaliers” fizinio parengimo treneriu Stenu Keleriu pasidalijome mintimis apie darbą, stebėjau komandos treniruotes, jų turimas priemones, aiškinausi, kas kam tarnauja. Komandoje dirba trys fizinio parengimo treneriai. S.Keleris – vyriausiasis – parodo, ką reikia daryti, kiti padeda žaidėjams tai atlikti, pataria, prižiūri. Niekas niekam netrukdo, visi užsiėmę ir žino savo darbą.

Manau, kad pasisėmiau naujų idėjų, minčių. Bandysiu kai ką improvizuoti.

Pagal NBA ir ULEB Eurolygos susitarimą, yra nedidelė galimybė, jog kitais metais “Cavaliers” atvyks į Lietuvą žaisti ikisezoninių rungtynių. Jeigu nepavyks atvykti Klivlendo komandai, galbūt atvyks klubo generalinis vadybininkas Denis Feris, su kuriuo Žydrūnas Ilgauskas dar kartu žaidė, ir Stenas Keleris, kuris, pasirodo, yra aistringas žvejys. Žūklę Lietuvoje aš jam jau pažadėjau.

Ar iš to, ką matėte “Cavaliers” pratybose, galėsite ką nors pritaikyti “Žalgirio” krepšininkams?

– Kai kurias priemones jau užsakiau, dėl kitų teks pavažinėti po Lietuvos miestus ir paieškoti medžiagos, iš kurios galima bus padaryti reikalingas priemones.

Niekas nesėdi be darbo

Kas Jus labiausiai nustebino NBA klube?

– Į fizinio parengimo treniruotes krepšininkai ateina savo noru, o ne kieno nors varomi. Stenas Keleris ateina į salę, likus dviem valandoms iki krepšinio treniruotės pradžios, ir dirba su tais žaidėjais, kuriems to reikia. Tik jauniems mandagiai patariama ateiti į fizinio parengimo pratybas. O visi kiti į jas renkasi savo noru. Kam reikia kojas stiprinti, kam rankas – visi turi specialias programas ir po bendrų treniruočių dirba individualiai. Jie daugiausia dirba su treniruokliais.

Man labai patiko vienas dalykas. Salėje yra daug treniruoklių, bėgimo takelių, “stepų”, dviračių. Kai treneris aiškina derinius, vieni juos atlieka aikštėje, o kiti tuo metu mina dviračius, dirba su treniruokliais ir stebi, kas vyksta aikštėje ir mokosi derinių. Taip neatšąla ir žaidėjų kūnas. Įdomu tai, kad netgi rungtynių dieną jie daro jėgos pratimus. Pas mus tai neįprasta.

Galima teigti, kad jų darbo metodika kitokia nei Europoje?

– Metodika, požiūris skiriasi ir kituose NBA klubuose. Svarbiausia, kad visi žino savo pareigas ir jas atlieka. S.Keleris – labai konkretus specialistas, ramiai bendraujantis. Turi ką veikti visi septyni klubo treneriai. Man jų darbinė nuotaika labai patiko.

M.Andriuškevičius pasirodė sutvirtėjęs

Kaip sekasi mūsų krepšininkams Martynui Andriuškevičiui ir Žydrūnui Ilgauskui?

– Kol kas viskas neblogai. Su jais kartu ir po Klivlendą pavažinėjome, ir vakarieniavome, tad turėjome progos pabendrauti. Stebėjau “Cavaliers” rungtynes Vašingtone su “Wizards” ir Pitsburge su Bostono “Celtics”, gyvenome visi viename viešbutyje. Martynas pasirodė gerokai fiziškai sutvirtėjęs, suvyriškėjęs ir net surimtėjęs. Vaikinas labai stengiasi, manau, jis turi perspektyvą. Gali būti, kad mes su agentūros “Interperformances” atstovu Virginijumi Bulotu ir buvome kviesti iš dalies dėl to, kad psichologiškai Martynui padėtume, kad jis patikėtų, jog viskas bus gerai. Jam svarbu kuo greičiau išmokti taktikos dalykų, derinių.

Žydrūnas – senbuvis. Per rungtynes jis pristatomas “Zydrunaaaaaaas Ilgauskaaaaaaas. Zi, Lithuania”. Kaip anksčiau Arvydas Sabonis. Kai išėjo kartą į aikštę Martynas, jo pavardę informatorius ištarė sunkiai.

Viešėjo antrąkart

Aleksandrą Kosauską atvykti į “Cleveland Cavaliers” stebėti, kaip NBA klubas rengiasi naujajam sezonui, asmeniškai pakvietė klubo generalinis vadybininkas D.Feris.

A.Kosauskui tai buvo antroji galimybė savo akimis pamatyti NBA klubo treniruočių procesą.

1998 metais A.Kosauskas yra buvęs Portlende, kai “Trail Blazers” ekipoje žaidė A.Sabonis.

“Tačiau tuomet buvo vasara, o dabar mačiau, kaip pagrindiniai žaidėjai rengiasi sezonui. Buvo proga pasisemti naujų žinių”, – teigė 10 dienų JAV viešėjęs fizinio parengimo treneris

Komentarai