„Žalgiriui“ pergalę lėmė geresnis aukštaūgių žaidimas 0

LKL lyderiai – Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ krepšinio aistruoliams neleido atsipalaiduoti iki paskutinės rungtynių akimirkos. Žalgiriečiai, išplėšę pergalę 74:73, pradžiugino gausius gerbėjus ir pakėlė sau nuotaiką prieš labai svarbias Eurolygos rungtynes su Maskvos CSKA komanda.
Po mačo zalgiris.lt pakalbino krepšinio specialistus. Jie dar kartą pastebėjo, kad „Lietuvos ryto“ priekinė linija meistriškumu gerokai nusileidžia „Žalgirio“ aukštaūgiams. Tą puikiai iliustruoja ir faktai: „Žalgiris“ atkovojo 43 kamuolius, „Lietuvos rytas“ – 34. Keturi Vilniaus ekipos aukštaūgiai – Robertas Javtokas, Dickey Simpkinsas, Povilas Čiukinas, Saulius Kuzminskas kartu pelnė tik 22 taškus ir atkovojo vos 13 kamuolių.
Tuo tarpu vien „Žalgirio“ vidurio puolėjas Arvydas Sabonis sugriebė net 22 kamuolius. Kauniečių aukštaūgiai – A.Sabonis, Tanoka Beardas ir Artūras Javtokas žaidė ir rezultatyviau už savo oponentus. Jie kartu pelnė 36 taškus.

Modestas Paulauskas, olimpinis čempionas, buvęs „Žalgirio“ krepšininkas:“ Žalgiriečiai du kėlinukus žaidė puikiai, bet vėliau kauniečių jėgos ėmė silpti, jiems pritrūko ištvermės. Antroje rungtynių pusėje Arvydas Sabonis pavargo, o jauni ir šoklūs Vilniaus ekipos žaidėjai kovojo gerai. „Žalgiris“ laimėjo tik laimės dėka.
Po visiems gerai žinomų įvykių tvyrojo nežmoniška įtampa. Sabas yra spaudžiamas ir tai trukdo žaisti.
„Žalgirio“ aukštaūgiai yra pranašesni už „Lietuvos ryto“. Vilniečiai Povilas Čiukinas ir Saulius Kuzminskas dar tik ateityje galės būti gerais krepšininkais. P.Čiukinas dabar tik netyčia gali pataikyti. Abu šie vaikinai tikrai negali konkuruoti su LKL čempionų aukštaūgiais. Sostinės komandos vidurio puolėjas Robertas Javtokas labai netaikliai mėtė baudas – iš 10 pataikė tik 4. Galima drąsiai tvirtinti, kad „Žalgirio“ „centrai“ A.Sabonis ir T.Beardas gerokai pranoksta savo oponentus iš Vilniaus.
Mačas buvo įdomus. Abi ekipos negailėjo jėgų, nors jų laukia labai atsakingos tarptautinės varžybos“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Išvydome klasišką intrigą. Tačiau žaidimo lygis nebuvo aukštas. „Žalgirio“ priekinė linija neabejotinai stipresnė už „Lietuvos ryto“. Tačiau aš ilgai nesupratau, kodėl Arvydas Sabonis nekirto į baudos aikštelę. Tiksliai nežinau, bet spėju, kad taip jis elgėsi dėl komandos draugo Tanokos Beardo. Amerikietis yra įsikalęs į galvą, kad jis negali gerai žaisti kartu su A.Saboniu. Manau, kad Antanas Sireika bandė Sabui paaiškinti, kad jei jie kartu su T.Beardu nežais, tai nieko gero nebus.
Jau praėjo daugiau kaip pusę sezono. A.Sabonis su T.Beardu per tiek laiko turėjo priprasti vienas prie kito. Šį kartą Sabas gerai išnaudojo T.Beardą, bet pats nekirto į baudos aikštelę, todėl pelnė tik 12 taškų. Arvydas tikriausiai taip elgėsi norėdamas nuraminti amerikietį.
„Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas R.Javtokas atrodė psichologiškai palūžęs, jis rungtyniavo taip, kaip „centrai“ žaidė prieš 40 metų. Per trumpai aikštėje išbuvo Saulius Kuzminskas. Jis yra gabus, taiklią ranką turintis vaikinas, kur kas talentingesnis už P.Čiukiną.
Vilniečiai kovojo labai gerai, bet taktiniu brandumu nepasižymėjo. Kai sostinės ekipai vadovavo Jonas Kazlauskas, vilniečiai buvo primetę kauniečiams sau parankų žaidimą. Šį kartą to padaryti jiems nepavyko.
Pirmą kartą puikiai pasirodė „Lietuvos ryto“ lyderis R.Šiškauskas. Silpnokai rungtyniavo „Žalgirio“ įžaidėjas E.Cota, kuris gal dar neatsigavęs po ligos“.

Ramūnas Cvirka, Kauno „TOPO centro-Atleto“ treneris: „Du kėlinukus „Žalgiris“ gerai gynėsi, išnaudojo aukštaūgius – susirinkdavo kamuolius, pataikydavo iš po krepšio, todėl atitrūko. Pamatėme, kad A.Sabonis ir T.Beardas gali žaisti kartu. Prieš pertrauką atrodė, kad kauniečiai sutriuškins varžovus, bet pastarieji panaudojo savo ginklą – greitį ir pavijo „Žalgirį“. Kauniečiai lėtesni, todėl jiems naudingiau žaisti pozicinį krepšinį.
Po pertraukos vaizdas aikštėje pasikeitė, nes vilniečiai pradėjo rungtyniauti greičiau. „Žalgirio“ aukštaūgiai yra vyresnio amžiaus, jie pavargo ir nebegalėjo taip sėkmingai kovoti dėl kamuolių.
Pastebėjau, kad G.Gustas per rungtynes su stipriais varžovais greitai surenka 5 pražangas. Taip yra todėl, kad per LKL varžybas su silpnomis komandomis teisėjai toleruoja Giedriaus žaidimą ties pražangos riba. Eurolygoje ar per mačą su „Lietuvos rytu“ arbitrai taip gintis jau neleidžia ir G.Gustui švilpia pražangas. Taip jį išmuša iš vėžių“.

Rimantas Endrijaitis, Joniškio „Žiemgalos-Šiaurės vilko“ vyriausiasis treneris: „Kauniečiai, atsižvelgiant į jų sudėtį, sužaidė kukliai. Vilniečiams atsitiko nelaimė: sunku suvokti, kaip A.Lucasas prarado kamuolį.
„Žalgiris“ neišnaudojo savo pajėgumų. Gal žaidėjams buvo sunku, nes jie tik penktadienį grįžo po sunkių Eurolygos varžybų. Ko gero žalgiriečiai dar jautė Eurolygos varžybų įtampą ir mačui su „Lietuvos rytu“ buvo pasirengę nevisiškai. Tačiau „Žalgiris“ sugebėjo susitvarkyti.
Kauno komandos priekinė linija galingesnė, bet jie to neišnaudoja iki galo. Vilniečiai parodė daugiau entuziazmo, energijos, nes žaidė savo salėje ir turėjo daugiau laiko pasirengti varžyboms. Jie buvo arčiau pergalės, bet dėl klaidų ją išleido“.

Alvydas Šidlauskas, buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas: „Tikėjausi lengvesnės kauniečių pergalės. Gal per pertrauką kai kurie „Žalgirio“ krepšininkai pagalvojo, kad jau viską padarė ir apsiramino. Gal galvojo, kad mes turime Sabą ir laimėsime. Bet ir jis nėra geležinis.
„Žalgirio“ priekinė linija geresnė, o „Lietuvos ryto“ kraštai pranoko žalgiriečius. Galiu pasakyti taip: žalgiriečiams dar reikia ieškoti rezervo“.

Komentarai