Pralaimėjusiems – šilti žodžiai 0

Retai būna, kad pralaimėjusi komanda sulauktų pagyrimų. Tačiau po vakarykščio kluptelėjimo Kauno „Žalgirio“ vyrai išgirdo kur kas daugiau šiltų žodžių nei kritikos. Mūsų tinklapiui „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA rungtynes komentavę krepšinio specialistai tvirtino, kad Kauno komanda žaidė pagirtinai.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Aš įpratęs žiūrėti kritiškai, tačiau galiu pasakyti, kad „Žalgiris“ rungtyniavo šauniai. O pradžia buvo tiesiog nuostabi. Reikia pagirti trenerius, jie gerai keitė žaidėjus. Teigiamas dalykas, kad aikštelėje beveik visą laiką buvo du aukšti „Žalgirio“ krepšininkai. Tą puikiai iliustruoja aiškiai laimėta kova dėl kamuolių.
Nors Artūras Javtokas ir jaunasis Paulius Jankūnas žaidė nerezultatyviai, tačiau juos reikia pagirti už kovingumą. Patiko Mindaugo Timinsko kovingumas, valia, žavėjo fantastiški Arvydo Sabonio kamuolio perdavimai. Koks vidurio puolėjas moka taip nuostabiai švystelėti kamuolį komandos draugui?
Vis dėlto „Žalgirio“ treneriai padarė nedidelių klaidelių. Lemiamu momentu, kai liko žaisti porą minučių, nereikėjo aikštelėje laikyti Dainiaus Šalengos. Dabar sunkiu momentu jis negali rungtyniauti, nes yra ir blogos formos, ir nepasirengęs psichologiškai. Kai Dainius gerai pasirengęs, jis tokių klaidų nedaro. Vietoj D.Šalengos reikėjo leisti Giedrių Gustą. Aš nesupratau, kodėl Giedrius tiek mažai rungtyniavo. Tikriausiai treneriai galvojo, kad jis nesugebės uždengti aukštesnį varžovą. Reikėjo bent trumpam leisti pailsėti įžaidėjui Edui Cotai, nes mačo pabaigoje jam akivaizdžiai trūko jėgų.
Suklydo krepšininkas, turėjęs prižiūrėti Victorą Alexanderį. Jis turėjo stovėti ne už varžovo nugaros, o jo priekyje ir neleisti aukštaūgiui sugauti kamuolį. Man nesuprantama, kodėl Sabas nekerta į baudos aikštelę. Čia ne Amerika, čia Europa, Arvydas turi kirsti į baudos aikštelę ir pelnyti po 20 – 30 taškų. Europoje po krepšiu A.Sabonio niekas negali sulaikyti. O jis bando žaisti atsitraukęs.
Dabar „Žalgirio“ treneriai su žaidėjais turi susėsti ir išanalizuoti, kokias klaidas buvo padarę. Sabas privalo kirsti į baudos aikštelę. Reikia surasti penketą, kuriame žaistų A.Sabonis su Tanoka Beardu. Jei treneriai sugebės padaryti, kad šie aukštaūgiai vienas kitam netrukdytų, tada „Žalgiris“ žais finaliniame ketverte. Ar sugebės? Nesiryžtu atsakyti. Tačiau galiu drąsiai teigti, kad LKL čempionai dar turi rezervų.
Aš nieko nenoriu kritikuoti. Paprasčiausiai rungtynes žiūriu ne kaip žiūrovas, o kaip treneris, todėl išsakau tai, ką pastebiu“.

Algirdas Linkevičius, buvęs „Žalgirio“ snaiperis: „Garbė „Žalgiriui“, kad taip sužaidė su tokia galinga komanda. CSKA – puiki ekipa, turinti ilgą suolelį. Maskviečiai ir gerai ginasi, ir labai greitai puola. Rusijos komandą laikau viena iš realiausių kandidačių laimėti Eurolygą. Nepaisant to, žalgiriečiai šauniai kovėsi ir buvo arti pergalės. Tik rungtynių pabaiga sugadino nuotaiką. Pasidarė kažkas nesuprantama, atrodė, kad mūsiškiams kojų raumenis sutraukė ar juos supančiojo.
Kas kaltas, kad paskutinę akimirką pataikė Victoras Alexanderis? Prieš varžovams išmetant kamuolį, pastebėjau paniką Arvydo Sabonio veide. Spėju, kad žalgiriečiai iki galo neaptarė kaip ginsis. Mūsiškiams pritrūko komandinių veiksmų gynyboje. Buvo aišku, kad Sabas turi stovėti po krepšiu. Tačiau V.Alexanderis liko laisvas. Kažkas iš žalgiriečių ne taip susikeitė. CSKA vyriausiasis treneris Dušanas Ivkovičius gerai sugalvojo leisti mesti aukštaūgiui, nes kauniečiai tikriausiai laukė metimo iš mažesnių žaidėjų.
Ir vėl prastai pasirodė Dainius Šalenga. Iš kai kurių jo klaidų jaučiasi, kad Dainius krepšinį žaisti pradėjo per vėlai – matosi krepšininko techninės spragos. Ir psichologiškai jis „sėdęs“. D.Šalengos veiksmai atrodo sukaustyti. Manau, kad daugiau turėtų rungtyniauti Giedrius Gustas. Šis gynėjas yra drąsus, pasitiki savimi. Psichologiškai Giedrius tvirtas, kodėl treneriai jo neišnaudoja? Gal ir Sabą reikėtų ilgiau laikyti aikštelėje, pasistengti, kad jis gautų kamuolį ne tik stovėdamas, bet ir darydamas judesį, arčiau krepšio.
„Žalgirio“ perspektyvas vertinu optimistiškai. Krizė buvo baisi, bet ji praeina. Visi žaidėjai sveiki, todėl galima tikėtis gerų rezultatų. Gal pateksime ir tarp keturių stipriausių Europos komandų. Žinoma, daug kas priklausys ir nuo trenerio. Jis turi būti geras psichologas, sugebėti suprasti žaidėjus ir nuteikti juos kovai“.

Edas Nickus, Kauno „LKKA-Rustedos“ vyriausiasis treneris: „Rungtynės paliko gerą įspūdį. Žalgiriečiai žaidė kur kas geriau nei iki šiol. Tik mačo pabaigoje nuo mūsiškių nusisuko Fortūna. Kita vertus, negalima taip klysti – Dainius Šalenga prarado kamuolį, Ainaras Bagatskis prasižengė puldamas. Paskutinį Victoro Alexanderio metimą galima vertinti įvairiai. Viena vertus – tai laimės dalykas. Tačiau aukštaūgis metė visiškai laisvas. Kai per pusantros sekundės sugebama pralaimėti rungtynes, galima daryti išvadas ir apie tam tikrą meistriškumą.
Patiko nuostabūs Arvydo Sabonio perdavimai. Džiugina jaunojo Pauliaus Jankūno žaidimas. Norėtųsi, kad aktyvesnis būtų A.Bagatskis. Tačiau latvis yra vyresnio amžiaus, todėl jam sunku. A.Bagatskis nėra toks puikus snaiperis, kokio reikėtų „Žalgiriui“.
Kad ir kaip būtų, reikia džiaugtis žalgiriečių iškopimu į kitą Eurolygos turnyro etapą. Aš nelaikau „Žalgirio“ silpnesne už kitas Eurolygos komandas. Tą kauniečiai įrodė vakar kovodami su galinga CSKA ekipa. Maskvos klubas – vienas iš Eurolygos favoritų, tačiau „Žalgiris“ su juo kovėsi gerai. Manau, kad žalgiriečiai turi visai geras perspektyvas. Būtų labai smagu, jei LKL čempionai prieš Olimpines žaidynes patektų į finalinį ketvertą“.

Komentarai