R.Grigas: „Žalgirio“ dubleriai – vieni talentingiausių Europoje“ 0

Kauno „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ pasirodymą Lietuvos krepšinio A lygos (LKAL) pirmenybėse jau baigė. „Žalgirio“ dubleriai reguliariajame čempionate žaidė puikiai ir tapo jo nugalėtojais. Komanda iškovojo 27 pergales ir patyrė tik 7 pralaimėjimus. Bet ketvirtfinalyje jaunieji žalgiriečiai netikėtai turėjo pripažinti Joniškio „Žiemgalos-Šiaurės vilko“ pranašumą.

Tačiau „Žalgirio“ dubleriams sezonas dar nesibaigė. Antradienį jie išvyks į tarptautinį šešių komandų turnyrą Tel Avive, kuriame kovos Maskvos CSKA, Jeruzalės „Hapoel“, Tel Avivo „Maccabi“, Sienos „Montepaschi“ ir Belgrado „Reflex“ jaunieji krepšininkai. Pernai mūsiškiai tapo tokio turnyro, vykusio Barselonoje, nugalėtojais. Krepšinio specialistai tvirtina, kad „Žalgirio“ jaunimas — labai perspektyvus, o vidurio puolėjas Martynas Andriuškevičius bei puolėjas Jonas Mačiulis — vieni talentingiausių tokio amžiaus krepšininkų Europoje. M.Andriuškevičiui prognozuojama karjera NBA.
Zalgiris.lt pasiteiravo, kaip komandos vyriausiasis treneris Rimantas Grigas vertina auklėtinių pasirodymą LKAL pirmenybėse, kurie žaidėjai labiausiai patobulėjo, kokių rezultatų tikisi turnyre Tel Avive.

Atsiliepė nuovargis

– Kauno „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ užtikrintai laimėjo LKAL reguliarųjį čempionatą, tačiau ketvirtfinalyje 1:3 nusileido Joniškio „Žiemgalai-Šiaurės vilkui“. Kuo tai paaiškintumėte?
– Taip atsitiko dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, rengiantis ketvirtfinalio varžyboms mes neturėjome visų žaidėjų. Kita priežastis – komandai labai svarbus buvo turnyras Vilagarsijoje (Ispanija), į kurį susirenka geriausi Europos krepšininkai iki 20 metų.
„Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ turnyrui Ispanijoje skyrė didelį dėmesį. Jame galima sužinoti komandos pajėgumą, pamatyti kaip atrodo bendraamžiai iš kitų Europos šalių. Vilagarsijoje žaidė geriausios ispanų, rusų, serbų ekipos. Turnyre svarbu gerai pasirodyti, nes kuo aukštesnę vietą užimi, tuo daugiau šansų jame dalyvauti kitais metais.
Mes į varžybas atsivežėme tik devynis krepšininkus, nes jaunesni vaikinai tuo metu atstovavo Lietuvos rinktinei Europos jaunių čempionate Lenkijoje. Tarp tų devynių buvo vienas jaunesnis, kuris tokio lygio varžybose dar nebuvo pasirengęs žaisti. Todėl didžiausias krūvis teko Jonui Mačiuliui, Gyčiui Furmanavičiui, Gediminui Navickui, Giedriui Rinkevičiui. Jie rungtyniavo beveik be keitimų. Per septynias dienas teko sužaisti septynias varžybas, kurios beveik visos vyko taškas į tašką. Vaikinai, pademonstravę kovingumą ir valią, tapo turnyro nugalėtojais. Tačiau iš Vilagarsijos jie grįžo labai pavargę, ypač pagrindinis mūsų žaidėjas J.Mačiulis. Tarp savo bendraamžių Jonas yra vienas geriausių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

– Vis dėlto ar pralaimėjimą joniškiečiams galėtumėte pavadinti labai netikėtu? Juk buvo kovojama iki trijų pergalių…
– Nepasakyčiau, kad „Žiemgalos-Šiaurės vilko“ pergalė buvo labai didelė staigmena, nes pirmosios aštuonios LKAL komandos yra maždaug vienodo pajėgumo. Paprasčiausiai reguliariajame čempionate „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ geriau ir aktyviau gynėsi, nes tada vaikinai turėjo daugiau jėgų. O per atkrintamąsias varžybas žaidėjai buvo pavargę, todėl negalėjo aktyviai gintis, daug kur vėlavo. Kai vyresnio amžiaus krepšininkai nebeturi jėgų, jie pradeda geriau mąstyti. Kai pavargsta jauni žaidėjai, sunkiau dirba ir jų galvos, vaikinai pradeda klysti, nervintis.

Aukštaūgis atsigavo

– Ar prie nesėkmės labai prisidėjo aukštaūgio M.Andriuškevičiaus trauma?
– Be M.Andriuškevičiaus ekipa žaidė trejas rungtynes. Tai buvo viena iš pralaimėjimo priežasčių, nes Martynas – pagrindinis ekipos vidurio puolėjas. M.Andriuškevičius yra greitas, todėl gali gintis ir prieš žemesnio ūgio „centrus“.

– Sezono viduryje Joniškio komandą pradėjo treniruoti patyręs krepšinio specialistas Rimantas Endrijaitis. Jis daug prisidėjo prie „Žiemgalos-Šiaurės vilko“ sėkmės?
– R.Endrijaitis – labai patyręs treneris, jis įnešė daugiau ir gynybos, ir puolimo variantų. Kai atėjo R.Endrijaitis, Joniškio ekipos žaidimas ir rezultatai ėmė gerėti.

– Šių metų LKAL pirmenybės buvo aukštesnio, žemesnio ar tokio pat lygio kaip pernai?
– Lygis buvo toks pat.

– Kaip įvertintumėte komandos žaidimą šiame sezone?
– Džiaugčiausi, jei būtume tapę lygos čempionais. Tačiau „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ laimėjo reguliarųjį čempionatą, o tai irgi neblogai. Patirties stoka, dideli krūviai padarė savo.

– Kurie krepšininkai šiemet padarė didžiausią pažangą?
– Didžiausią pažangą padarė M.Andriuškevičius. Labai gerą įspūdį paliko J.Mačiulis. Atsigavo G.Rinkevičius, kuris iš JAV grįžo labai prastos formos. Darbštumo dėka Giedrius vėl pakilo. Jis gerai žaidė turnyre Ispanijoje, taip pat per LKAL atkrintamąsias varžybas. Aukštaūgis ir gynėsi neblogai, ir pelnydavo nemažai taškų. Pakankamai gerai atrodė G.Navickas. Sezoną puikiai pradėjo G.Furmanavičius, bet vėliau jį iš vėžių išmušė trauma. Po jos G.Furmanavičius palūžo psichologiškai. Sezono pabaigoje vaikinas atsigavo.

Prognozuoja karjerą NBA

– „Žalgirio“ dubleriai nuolat papildo pagrindinę komandą. Kuriuos savo auklėtinius po šio sezono rekomenduotumėte „Žalgiriui“?
– „Žalgirio“ treneriai turi savo viziją. Aš manau, kad „Žalgiriui“ jau galėtų padėti M.Andriuškevičius ir J.Mačiulis. G.Rinkevičiui dar vertėtų parungtyniauti LKAL pirmenybėse, kad įgytų didesnį pasitikėjimą ir žaistų užtikrinčiau. Po metų ir Giedrius galėtų papildyti „Žalgirį“.

– Kurie jūsų auklėtiniai galėtų rungtyniauti ne „Žalgiryje“, bet kitose LKL komandose?
– LKL čempionate jau galėtų išbandyti jėgas gynėjas G.Navickas. Gediminas yra greitas, staigus, turi neblogą metimą. Jei sustiprėtų fiziškai, tiktų gynėjas G.Furmanavičius. Galėtų rungtyniauti ir puolėjas Juozas Ramanauskas, tačiau mes norime, kad jis dar sustiprintų savo kai kurias savybes. Iš LKL ekipų jau sulaukė dėmesio vidurio puolėjas Vilius Šumskis.

– Talentinguoju M.Andriuškevičiumi jau dabar domisi NBA klubai. Jūsų nuomone, po kelerių metų Martynas galėtų žaisti NBA?
– Jei M.Andriuškevičius tobulės taip, kaip dabar, po poros metų jis galės atstovauti NBA komandai. Ir ne šiaip sau truputį pasirodyti aikštėje, o visiškai įsilieti į gerą komandą. M.Andriuškevičius yra vienas iš talentingiausių savo amžiaus krepšininkų visoje Europoje. Jo didelės fizinės galimybės — Martynas aukšto ūgio, greitas, turi taiklią ranką, kovotojo savybes. Ateityje vaikinas gali tapti pagrindiniu Lietuvos rinktinės vidurio puolėju.

– Vidurio puolėjas G.Rinkevičius iš JAV į Lietuvą grįžo labai prastos sportinės formos, jo žaidimas buvo gerokai suprastėjęs. Ar per šį sezoną Giedrius gerokai patobulėjo?
– G.Rinkevičius į Ameriką išvyko būdamas žymiai aukštesnio lygio nei grįžo iš jos. Patys NBA vadybininkai, skautai sako, kad Lietuvos krepšinio treneriai dirba labai gerai, kai kurie net kur kas geriau už amerikiečius. Daug priklauso nuo paties žaidėjo noro. O Giedrius dirba nepaprastai entuziastingai, kartais treniruojasi net po tris kartus per dieną. Aukštaūgis nuo pusės aštuonių treniruojasi salėje su kamuoliu, nuo 11 valandos vyksta į fizinio rengimo treniruotę, o vakare jam būna dar vienas užsiėmimas. Atlaikyti tokius krūvius reikia didelio užsispyrimo. G.Rinkevičius gali atlaikyti didelius krūvius. Jis pritupia su 140 kg štanga. Darbas duoda rezultatus. Giedrius sparčiai daro pažangą.

Pagrindinis varžovas – CSKA

– Balandžio 29 – gegužės 1 dienomis Tel Avive vyks tarptautinis jaunimo (gim. 1986 – 1987 metais) šešių komandų turnyras. Jaunieji žalgiriečiai žais B grupėje su Maskvos CSKA ir Jeruzalės „Hapoel“ ekipomis. Kokie tikslai keliami komandai, kaip tikitės pasirodyti?
– Keliame kuo aukštesnius tikslus. Truputį neramina M.Andriuškevičiaus sportinė forma, nes jis balandžio 4 dieną gavo traumą ir daugiau nei dvi savaites nesitreniravo, tik prieš keletą dienų pradėjo sportuoti. O nuo jo žaidimo labai priklauso komandos rezultatai.
CSKA ekipą aš daugiau ar mažiau žinau, su ja žaidėme Vilagarsijoje. Tai aukšta, labai perspektyvi, puikių fizinių duomenų komanda. Iš dvylikos CSKA žaidėjų net devynių ūgis viršija du metrus. Maskviečiai labai šoklūs, net smagu stebėti jų apšilimą. Su CSKA kovoti bus sunku, o „Hapoel“ krepšininkų nesu matęs. Pagrindinis mūsų varžovas turėtų būti CSKA, bet nereikia pamiršti, kad varžybos vyks Izraelyje, todėl šeimininkai labai stengsis pasirodyti kuo geriau.

– Pernai Barselonoje tapote tokio turnyro nugalėtojais. Gal ir šiemet taip bus?
– Pernai mums viskas labai gerai susiklostė. Pirmose rungtynėse dviem taškais įveikėme „Barcelona“ krepšininkus. Ta pergalė beveik leido patekti į finalą, nes „Barcelona“, kaip ir mes, kitus varžovus nugalėjo. Finale mūsiškiai privertė pasiduoti „Maccabi“.

– Kurie krepšininkai vyks į Izraelį?
– Iš „Žalgirio-A.Sabonio mokyklos“ komandos, kuri dalyvavo LKAL pirmenybėse, galės žaisti tik keturi vaikinai – M.Andriuškevičius, Paulius Abramavičius, Andrius Aleksandrovas ir Mantas Kalnietis. Kiti yra vyresni, todėl vykti negalės. Ekipą papildys „saboniukai“ Vilmantas Dilys, Tautvydas Barštys, Martynas Maumevičius, kretingiškis Aidas Viskontas, mažeikietis Mantas Simonavičius ir kaišiadorietis Remigijus Trakimas.

– Kada išskrisite į Tel Avivą?
– Balandžio 27 dieną.

– Grįžę iš Izraelio atostogausite?
– Ne. Atostogos dar neprasidės. „Žalgirio“ dubleriai pradės rengtis turnyrui, kuris vyks Estijoje.

Komentarai