A.Sabonis – žaidėjų ir trenerių akimis, „Respublika“ 0

Kauno "Žalgirio" žaidėjai stengiasi labiau pasitempti ir perprasti Arvydo Sabonio perdavimus

Kristina KUČINSKAITĖ

"Žalgirio" krepšininkui Arvydui Saboniui išsigydžius kojos traumą ir debiutavus šį sezoną LKL varžybose, Kauno komanda aikštelėje atrodo dar stipresnė bei galingesnė. Ką apie legendinį žaidėją, krepšinio žvaigždę A.Sabonį mano jo ekipos nariai bei treneriai?

– Pasikeitė komandoje atmosfera po to, kai A.Sabonis per varžybas išbėgo į aikštelę?
"Žalgirio" antrasis treneris Gintaras Krapikas: Pasikeitimai yra aiškiai matomi. Sužaidus dvejas rungtynes, galima sakyti, kad žaidimas pagyvėja, kai Arvydas aikštelėje. Krepšininkai geriau nusiteikę. Jiems nuotaiką pakelia ir žiūrovai. Anksčiau į eilines LKL varžybas ateidavo tik draugai bei artimieji. O Arvydui ėmus žaisti, Kėdainiuose į sporto salę susirinko apie 4000 žmonių. Tai rodo, kad visi, kas apie Arvydą girdėję ar jį anksčiau matę rungtyniaujantį, nori pasižiūrėti į jį žaidžiantį dabar.

Arvydas žaidžia gerai. Jis aikštelėje ne todėl, kad tik joje pasirodytų. Jis joje dirba. Ir sunkiai dirba. Arvydas žaidžia su azartu, visiškai atsiduodamas tam, ką daro. Jis po aikštelę laksto tiek, kiek leidžia jėgos. Visa tai, žinoma, smagu matyti.

– Yra žaidėjų komandoje, su kuriais jau dabar A.Saboniui būtų nesunku kartu rungtyniauti?
G.K.: Truputį anksti apie tai kalbėti. Komandai dar reikia laiko. Arvydas buvo traumuotas. Be to, vėlai prie ekipos prisijungė legionierius Miroslavas Beričius. "Žalgiryje" yra ne vienas aukšto lygio krepšininkas. Nemanau, kad jiems reikės labai daug laiko vienam kitą perprasti.

– A.Sabonis kojos traumą išsigydė?
G.K.: Na, jei jau žaidė dvejas LKL rungtynes, vadinasi, išsigydė. Juk žaidė neblogai, o po varžybų nesiskundė skausmu.

– A.Sabonis padeda jums, treneriams?
G.K.: Tai jis daro tikrai netyčia. Patardamas, padrąsindamas jaunus krepšininkus, jis mums savotiškai padeda. Ne paslaptis, kad Arvydas daugeliui yra autoritetas. Kai komandoje rungtyniauja tokio lygio žaidėjas, automatiškai jo visi ima klausyti, nes žino, kad kalba žmogus, kuris žino, ką sako.

– Autoritetu A.Sabonis turbūt yra jaunesniems žaidėjams?
G.K.: Ne tik. Mūsų legionieriai taip pat stebisi Arvydo sugebėjimais ir noriai su juo žaidžia. Po rungtynių su "Nevėžiu" T.Beardas bei E.Kota neslėpė susižavėjimo Arvydu ir abu tvirtino, jog būtų labai laimingi, jei būtų galėję su juo susikauti vienoje gretoje tuomet, kai Arvydas tik įpusėjo sportinę karjerą. Legionieriai patenkinti pasitaikiusia galimybe rungtyniauti su Saboniu. Jie dabar gali savo akimis, o ne iš kalbų įsitikinti Arvydo sugebėjimais bei talentu.

T.Beardas, E.Kota ir M.Beričius tvirtino, kad Sabonis yra komandinis žaidėjas, nesiekiantis asmeninių rezultatų. Visi krepšininkai, ne tik jauni, per treniruotes bei varžybas šalia Arvydo pasitempia. Nė vienas nenori atrodyti "žioplas" jo akyse.

– Komanda sutvirtėjusi, pasitempusi, pakilios nuotaikos. Artėja Eurolygos sezonas. Ką apie tai galvojate, kalbate?
G.K.: Varžovai – grėsmingi bei tituluoti. Bet ir mes ne pėsti. Tik svarbu išsaugoti krepšininkų sveikatą. Pavyzdžiui, Mindaugas Timinskas persišaldė ir nedalyvavo treniruotėje. Jei niekas nesirgs, nesusižeis – viskas bus gerai. Bet jei neteksime lyderių…

– Ar kas nors pasikeitė krepšinio aikštelėje ir pačioje komandoje po to, kai LKL varžybose praėjusį savaitgalį debiutavo A.Sabonis?
Dainius Šalenga: Nieko ypatingo nenutiko. Nors – atmosfera ekipoje yra pakili. Arvydas Sabonis jau per treniruotes gerai atrodė. O aikštelėje dar labiau atsiskleidė jo profesionalumas.

Artūras Javtokas: Viskas pasikeitė. Žaidimas vyksta per komandos vidurį – per Arvydą.

Giedrius Gustas: Žaidimas pasikeitė į gerą pusę. Komanda sustiprėjo.

Mindaugas Timinskas: Arvydas su mumis treniravosi nuo sezono pradžios. Jau tada pratinomės vieni prie kitų, derinome veiksmus. Jam išėjus į aikštelę, didžiausia permaina įvyko gynyboje. Dabar turime žmogų, kuris yra aukštas, gali blokuoti daug metimų, atkovoti kamuolių, prisidėti prie puolimo. Arvydas gerai perduoda kamuolius. Jei aikštelėje aktyviai judi, gali gauti kamuolį itin patogioje situacijoje.

– Arvydas jums pataria per treniruotes?
Dainius Šalenga: Žinoma, kad jis mums duoda patarimų. Juk tiek daug laiko žaidžia krepšinį. Arvydas labai tinkamai perduoda kamuolį. Jis pamato, kurioje vietoje galima sužlugdyti priešininkų gynybą. Be abejonės, praeis šiek tiek laiko, kol kiekvieną jo judesį perkąsime ir suprasime, ko laukti. Prisitaikyti prie Arvydo reikės, nes jo, žaidžiančio centro pozicijoje, perdavimai kiek neįprasti. Komandoje dar nebuvo žaidėjo, kad taip perduotų kamuolį. Todėl dar reikia laiko susižaidimui.

Artūras Javtokas: Žaidėjai stengiasi labiau pasitempti, perprasti Arvydo perdavimus. Sabonis – patyręs žaidėjas. Iš jo yra ko pasimokyti. O kiekvienas patarimas – tik į naudą.

Giedrius Gustas: Ekipai vadovauja treneris. Jo nurodymų klausome. Arvydas neaiškina be reikalo. Kaip ir kiti žaidėjai. Jei matome, kad kažkas klysta, visi turime teisę patarti.

– O su kuo, jūsų nuomone, A.Sabonis jau yra susižaidęs?
Dainius Šalenga: Aikštelėje gerai atrodo Arvydo Sabonio ir Tanokos Beardo duetas. Arvydas tuomet žaidžia penktu, o Tanoka – penktu numeriu. Abu yra tvirti, aukšti ir vienas kitą gerai papildo.

Komentarai