“Žalgiris” primena rusams gaivų “perestroikos” vėją, „Kauno diena“ 0

Kasparas LIUGAILA

Arvydas Sabonis prasitarė Rusijos žiniasklaidai apie Europai rengiamą naują Griunvaldą

Rusijos žiniasklaida šiomis dienomis nestokoja lietuviškų akcentų, tačiau prezidentinį skandalą jau užgožė sportas – rytoj Maskvoje vyksiančios Eurolygos rungtynės, kuriose susitiks CSKA ir Kauno “Žalgiris”.

Tribūnos bus sausakimšos

“Maskviečių kova su “Žalgiriu” turi gilias istorines šaknis. Šių komandų mačai būdavo pagrindinėmis SSRS čempionatų intrigomis.
Dabar nebeliko jokių politinių dingsčių, tačiau dviejų Europos krepšinio gigantų konkurencija yra tokia pat atkakli ir principinė”, – vieną priežasčių, kodėl verta pažiūrėti CSKA ir žalgiriečių rungtynes, naujajai Rusijos sostinės gyventojų kartai nurodo Maskvos vakarinis laikraštis “Stoličnaja”.
Tarp kitų argumentų – “legendinis Sabas”.
“Su “Žalgiriu” į Maskvą pirmą kartą per pastaruosius aštuonerius metus atvažiuoja legendinis Arvydas Sabonis, beje, kurio vardu sovietiniais laikais buvo vadinamas litrinis butelis degtinės. Rungtynės su CSKA – viena paskutinių galimybių pamatyti vis dar žaidžiančią pasaulio krepšinio istoriją. Kitą dieną po mačo Saboniui sukaks 39 metai”, – primena “Stoličnaja”.
Laikraštis taip pat pabrėžia, kad nueiti į varžybas, kuriose dalyvauja CSKA, dabar tapo “prestižo reikalu politikos bei verslo elitui ir viduriniojo sluoksnio atstovams. Apsilankyti Maskvos klubo universaliuose sporto rūmuose – gero tono ženklas. Į rungtynes su “Žalgiriu” visi bilietai į abejas VIP tribūnas jau seniai parduoti. Jeigu jums vis dėlto pasiseks ten patekti, tai suteiks jūsų visuomeniniam autoritetui papildomo svorio”.

CSKA strategas tikisi sėkmės

“Sabonis Maskvoje. Paskutinės gastrolės?” – klausia sporto dienraštis “Sovetskij sport”, atkreipdamas savo skaitytojų dėmesį, jog patekusieji į šį mačą galės vadintis laimingaisiais, nes bilietų į paskutines Eurolygos pirmojo rato rungtynes jau nėra.
Tik tarp kitko, “Sovetskij sport” primena jų kainas – nuo 100 iki 1200 rublių (apie 10-115 Lt).
“Tie, kurie žiūrės šį susitikimą, taps lietuvių vidurio puolėjo Arvydo Sabonio paskutinio pasirodymo Maskvoje liudininkais. Kokiais būdais CSKA trenerio Dušano Ivkovičiaus auklėtiniai sulaikys šiuolaikinio krepšinio legendą, atsisakiusią kontrakto NBA ir nusprendusią baigti karjerą “Žalgiryje”?
Ko gero, tai bus labiausiai kvapą gniaužiantis mačas šį sezoną”, – prognozuoja dienraštis.
“Moskovskije novosti” komentare apie pergalingą maskviečių susitikimą Rusijos čempionate su Samaros VVS ekipa D.Ivkovičius teigia: “Laukiame “Žalgirio” ir kruopščiai rengiamės šiai dvikovai. Norime užbaigti metus mažorine gaida, nors gerai žinau, kad šis mačas bus ypač sunkus. Sirgaliai tegul nesijaudina, kad su Samaros komanda nežaidė Mirsadas Turkčanas – turėdamas galvoje, kas mūsų laukia artimiausiomis dienomis, jam leidau pailsėti”.
Tik “Moskovskij komsomolec” įspėja, jog Eurolygos rungtynes su Novo Mesto KRKA Kaune A.Sabonis žaidė sirguliuodamas, o ar jau atsigavo – nežinoma. “Gal Sabas visai nesirengia į svečius?” – spėlioja dienraštis.

Sukilėliai iš žalios girios

Daug dėmesio A.Saboniui ir “Žalgiriui” skyrė laikraštis “Komersant”, savaitgalio priede apie sportą išspausdinęs du didelius straipsnius.
Vienas jų – Lietuvoje gerai žinomo korespondento Igorio Feino interviu su pačiu krepšininku. Tiesa, “Komersant” autoriaus klausimai A.Saboniui yra jau ne kartą publikuoti mūsų šalies žiniasklaidoje, kaip, beje, ir kai kurie atsakymai (pavyzdžiui, apie vidurio puolėjo planus atstovauti nacionalinei rinktinei 2004 metų Atėnų vasaros olimpinėse žaidynėse, stumdymąsi su “spinta” Šakilu O’Nilu ir apie tai, ko žalgirietis paprašytų auksinės žuvelės, jei ją sugautų).
Naujesnis akcentas tas, kad A.Sabonis, kalbėdamas apie grįžimą į “Žalgirį”, sako esąs “nusiteikęs parengti Europai naują Griunvaldą”.
Kitas “Komersant” korespondentas Piotras Mironenka savo rašinį pavadino “Sukilėliai iš žalios girios. Kaip mažoji Lietuva tarybinę armiją įveikdavo”.
Žurnalistas kelia netikėtą versiją, kodėl 1983-1988 metais, kai vyko garsieji SSRS čempionato superfinalai tarp CSKA ir “Žalgirio”, nemažai maskviečių palaikė Kauno krepšininkus ir lig šiol jiems jaučia didelę simpatiją.
“Daugelis “Žalgiryje” įžvelgė gaivius permainų vėjus, kurie tada pradėjo skverbtis į šalį. Lietuvos komanda buvo lyg Dovydas, metęs iššūkį Galijotui – pagrindiniam šalies klubui, simbolizavusiam sovietinės valstybės gremėzdiškumą”, – teigiama straipsnyje.

Komentarai