“Žalgirio” karvedžiui pritrūko kariaunos paramos, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Eurolygos mače Maskvoje Kauno krepšininkų pralaimėjimą lėmė nesėkmingas ketvirtasis kėlinys

Kauno “Žalgirio” vyrų krepšinio komandai nepavyko laimėti didžiulį ažiotažą kėlusių Eurolygos B grupės rungtynių Maskvoje prieš CSKA klubą. Lietuvos čempionai nusileido stipriausiajam Rusijos klubui 81:90. Retai pagyrimus dalijantis CSKA treneris Dušanas Ivkovičius pavadino mačą geriausiu šį sezoną, o maskviečių gerbėjai jautėsi tapę istorinio įvykio dalyviais, savo akimis matydami legendinio Arvydo Sabonio žaidimą.
Eurolygos kovas žalgiriečiai tęs po Naujųjų metų – sausio 8 dieną jie rungtyniaus Atėnuose su “Panathinaikos”. Tai bus antrojo rato pirmoji dvikova.

Treneris įstrigo lifte

Kai permainingos dvikovos su CSKA trečiajame ketvirtyje “Žalgiriui” pavyko likviduoti 10 taškų deficitą (49:59) ir išsiveržti į priekį (60:59), atrodė, kad nugalėtojas paaiškės tik paskutinėmis dvikovos sekundėmis. Tačiau CSKA klubas viską išsprendė per 5 ketvirtojo kėlinio minutes, laimėjęs jas 13:0 ir atitrūkęs 77:64.
“Kiek tereikia tokiose rungtynėse – viena blogai sužaista atkarpa ir pergalės nebėra, – po rungtynių telefonu iš Maskvos sakė “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas. – Gerai kovojo Arvydas Sabonis, bet jo pavyzdžiu pasekė ne visi. Nustebino rezultatyvus varžovų puolėjo Viktoro Aleksanderio žaidimas, kaip ir laukėme, naudingai sužaidė Markusas Braunas ir Džonas Holdenas. CSKA sudėtis šiuo metu yra pajėgesnė. Tą ir rodo paskutiniųjų sezonų rezultatai Eurolygoje. Bet tai nereiškia, jog nesame nusiteikę siekti pergalės namie”.
Po rungtynių “Žalgirio” treneris A.Sireika atsidūrė kurioziškoje situacijoje – vykdamas į spaudos konferenciją, jis kartu su klubo rinkodaros direktoriumi Gediminu Navikausku bei dviem žurnalistėmis daugiau kaip valandai įstrigo lifte. Įkaitams situacija nebuvo juokinga – belaukiant užsitęsusio išlaisvinimo kai kuriems iš jų pradėjo trūkti oro. Laimei, nė vienam iš lifte buvusių žmonių neprireikė rimtesnės pagalbos.

Šeimininkai nusipelnė pergalės

“Manau, tai buvo geriausios rungtynės, kurias mes sužaidėme šį sezoną, – teigė D.Ivkovičius. – Šiandien aikštėje buvo dvi labai geros komandos, tačiau man atrodo, kad būtent mes nusipelnėme pergalės”.
CSKA strategas prisipažino nerimavęs, kai paaiškėjo, kad dėl ligos negalės rungtyniauti Mirsadas Turkčanas: “Buvo sunku per 24 valandas pakeisti taktinį žaidimo planą. Kaip darniai žaisti prieš tokį galingą Sabonio ir Berdo tandemą? Vis dėlto mums pavyko kontroliuoti rungtynių eigą ir nenusileisti varžovams kovoje dėl kamuolio”.
Starto penkete pasirodė Viktoras Aleksanderis, kuriam buvo iškelta užduotis išvilioti iš po krepšio A.Sabonį. Tačiau šis nepasirodė aikštėje nuo rungtynių pradžios ir patyręs amerikietis su kaupu išnaudojo tai, pelnęs 12 iš 20 pirmųjų CSKA taškų, o per du kėlinius surinkęs 16. Likusiai rungtynių daliai ir kovai su A.Saboniu jis jau neturėjo jėgų, tačiau ketvirtajame kėlinyje puikiai į žaidimą įsitraukė Draganas Tarlačas, kuris surinko 9 taškus ir padėjo įgyti persvarą, kai A.Sabonis nerungtyniavo.
“Esu patenkintas priekinės linijos krepšininkų žaidimu. Taip pat mes gerai kovojome prieš aikštės gynybą, o kai varžovai ėmė gintis asmeniškai, lyderio vaidmens sėkmingai ėmėsi Braunas, kuris pats sau susikurdavo situacijas ir jas realizuodavo, – pasakojo D.Ivkovičius. – Gerai sužaidė ir Holdenas, pataikęs penkis tritaškius. Nors kai kuriais rungtynių momentais ir buvome praradę rungtynių eigos kontrolę, bet mačas buvo tikrai geras”.

Sužaidė žemiau savo galimybių

“CSKA tiesiog buvo stipresnis už mus, – pripažino Tanoka Berdas. – Jie žaidė geriau ir nusipelnė pergalės. Bet, esu įsitikinęs, kad galime žaisti geriau, todėl dabar visą dėmesį skirsime būsimosioms rungtynėms”.
“Turėjome šansą laimėti, bet leidome CSKA žaidėjams pelnyti daug lengvų taškų, – sakė Miroslavas Beričius. – Kai paskutiniajame ketvirtyje jie spurtavo, tai mus visiškai sužlugdė. Žinojome, kad dėl Sabonio atvykimo atmosfera Maskvoje bus beprotiška, tačiau tai neturi reikšmės – tiesiog sužaidėme žemiau savo lygio”.

Prieš mačą – sveikinimai

Vakar 220 cm ūgio “Žalgirio” vidurio puolėjui ir klubo šeimininkui A.Saboniui sukako 39 metai. Maskvoje prieš mačą su CSKA legendinį krepšininką sveikino garsus Rusijos krepšinio treneris, “aukso karštligės” laikais treniravęs CSKA klubą ir SSRS rinktinę Aleksandras Gomelskis, taip pat – Rusijos krepšinio federacijos vadovai, Lietuvos ambasados Rusijoje kultūros atašė Juozas Budraitis.
“Žalgirio” rinkodaros direktorius Gediminas Navikauskas neatskleidė, kaip komanda ketina pasveikinti savo lyderį: “Mes žinome, kaip tai darysime, bet kol kas nenorime sakyti”.
Tikėtina, kad žalgiriečiai A.Saboniui norėtų padovanoti pergalę prieš “Lietuvos rytą” – LKL lyderių dvikova šįvakar vyks Vilniuje. Tai bus paskutinis 2003-iųjų mačas “Žalgiriui”.

CSKA legionieriai – geresni

1972 m. olimpinis čempionas, legendinis “Žalgirio” krepšininkas Modestas Paulauskas teigė, kad “Žalgirio” ir CSKA dvikova paliko nevienareikšmį įspūdį: “Nors pralaimėjo, žalgiriečių žaidimas, kovojant su labai stipriais varžovais, nebuvo blogas. CSKA – visai nerusiška komanda, turinti didelį biudžetą ir protingus vadovus, todėl neatsitiktinai Maskvos klube žaidžia labai stiprūs užsienio krepšininkai. Tai pirmiausia ir krito į akis – “Žalgirio” legionieriai neprilygo CSKA “importui”, vėl visiškai pilkas buvo Miroslavas Beričius. O CSKA ekipoje visi žaidėjai keldavo pavojų. “Žalgiryje” tokių krepšininkų buvo mažiau. Vėl tempė komandą karingumo nestokojęs Sabonis – karalius buvo geras, bet pėstininkai jam per mažai padėjo. Jeigu Kaune gerai sužais daugiau žalgiriečių, galime tikėtis revanšo”.
M.Paulauskas atkreipė dėmesį, jog šlubavo kauniečių gynyba, neretai CSKA žaidėjai atakuodavo laisvi arba pelnydavo lengvus taškus po greitų išpuolių.
“Žalgirio” aikštės gynybos Maskvos komandos žaidėjai beveik nepajuto – jie ardydavo tokią gynybą individualiais veiksmais”, – pastebėjo M.Paulauskas.
Praeityje garsus krepšininkas nerado vieno atsakymo, kas atsitiko žalgiriečiams ketvirtajame kėlinyje, kai jau atrodė, kad pavyko pasiekti persilaužimą: “Toks įspūdis, kad CSKA tik ir laukė momento spurtui. Sunku pasakyti, kodėl mūsiškiai jo nesustabdė. Galbūt nuovargis pasireiškė, gal keitimai, o gal ir psichologiniai dalykai sutrukdė ar ryžtingumo stoka puolant. Aišku viena – jeigu “Žalgiryje” gerai sužaistų visi krepšininkai, kuriais treneriai remiasi, įveikti būtų galima ir CSKA, ir “Maccabi”.

Ketvirti tarp dvidešimt keturių

Susumavus Eurolygos komandų pirmojo rato statistikos rodiklius, “Žalgiris” surinko 93,9 balo ir tarp 24 ekipų užima ketvirtąją vietą.
Pirmauja Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis) – 102,3 balo. Toliau rikiuojasi Trevizo “Benetton” (Italija) – 100 bei Vitorijos “Tau Ceramica” (Ispanija) – 99,6. Maskvos CSKA (Rusija) klubas – penktas (91,9).
Neginčytinas Kauno komandos lyderis yra A.Sabonis – jis rezultatyviausias (pelnė 109 taškus), atkovojo daugiausiai kamuolių (84), blokavo daugiausiai metimų (32), išprovokavo daugiausiai varžovų pražangų (32) ir efektyvumu (192 reitingo balai, vidurkis – 27,4) gerokai pranoksta kitus savo ekipos draugus.
Į naudingiausių “Žalgirio” žaidėjų penketuką patenka du legionieriai – Edas Kota (reitingas 111, vid. 15,8) ir Tanoka Berdas (90, vid. 12,8), taip pat Dainius Šalenga (69, vid. 9,8) ir Mindaugas Timinskas (60, vid. 8,5). D.Šalenga yra taikliausias dvitaškių metikas (66,6 proc.), E.Kota atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų (36, vid. 5,1).
Taiklumu išsiskiria ir Giedrius Gustas: tritaškių – 87,4 proc. (7/8) bei baudų – 100 proc. (4/4). Kol kas nė vieno taško nepelnė Simonas Serapinas (žaidė dvejas rungtynes).

Dar vieno lietuvio debiutas

Paskutiniame pirmojo rato ture tik vienas B grupės rezultatas nepalankus “Žalgiriui” – Bolonijos “Skipper” svečiuose 80:72 įveikė Malagos “Unicaja”.
Kauno ir Bolonijos ekipos turnyro lentelėje žengia greta. Žalgiriečiai namuose yra nugalėję “Skipper” dešimties taškų skirtumu (87:77). Jei abu klubai ir toliau taip persekios vienas kitą, antrojo rato mačas Italijoje gali būti išskirtinai svarbus.
Nuo lyderio CSKA neatsilieka “Maccabi”: ketvirtadienį Izraelio komanda Sienoje 89:85 įveikė “Montepaschi”. Šarūnas Jasikevičius nugalėtojams pelnė 9 taškus, per 38 minutes pataikęs po 1 dvitaškį ir tritaškį iš 3, realizavęs visus 4 baudų metimus, atlikęs 1 rezultatyvų perdavimą ir perėmęs du kamuolius.
Mindaugas Žukauskas aikštės šeimininkams per 31 min. pelnė 7 taškus. Jis pataikė 1 tritaškį iš 4, visus 4 baudų metimus, atkovojo 1 ir perėmė 2 kamuolius bei atliko 4 rezultatyvius perdavimus.
“Maccabi” gretose nesulaikomas buvo gynėjas Entonis Parkeris, pelnęs 30 taškų (dvitaškiai 5/5, tritaškiai 4/5, baudos 8/9), atkovojęs 10 ir perėmęs 2 kamuolius bei atlikęs 2 rezultatyvius perdavimus. Amerikiečio naudingumo koeficientas – net 40 balų.
Trečiosiose grupės rungtynėse dar vieną pralaimėjimą patyrė autsaideris Novo Mesto KRKA (Slovėnija) klubas, kuriame debiutavo Mindaugas Budzinauskas. Trenerio Petaro Skansio auklėtiniai namie 64:74 nusileido įsibėgėjančiai Atėnų “Panathinaikos” (Graikija) ekipai.
Eurolygos debiutantas šeimininkams per 17 minučių pelnė 6 taškus. M.Budzinauskas prametė 3 dvitaškius, pataikė 1 tritaškį iš 2, realizavo 3 baudų metimus iš 4 ir po krepšiais atkovojo 3 kamuolius.

“Cibona” ir “Ulker” kovos iš naujo

A grupėje kol kas nesužaistos vienerios rungtynės – Eurolygos vadovybei nusprendus, jog per Zagrebo “Cibona” (Kroatija) ir Stambulo “Ulker” (Turkija) mačą buvo pažeistos taškų skaičiavimo taisyklės, šios komandos susitiks dar kartą.
Vienvalde grupės lydere tapo “Barcelona” (Ispanija), pirmąjį ratą baigusi triuškinama pergale 92:57 prieš “Ulker”. Dramatiškai susiklostė Po Ortezo “Elan Bearnais” (Prancūzija) ir Romos “Lottomatica” (Italija) dvikova – tik pratęsus rungtynes 106:110 laimėjo Romos krepšininkai. Beje, Prancūzijos ekipa tritaškius mėtė net 70,8 proc. taiklumu (17/24), o Loranas Fuarė pataikė 7 tritaškius iš 9.
Nelauktai žemą vietą užima Liublianos “Union Olimpija” (Slovėnija), septintajame ture savo aikštėje 86:95 nusileidusi “Cibona”. Atėnų AEK (Graikija) įveikė Belgrado “Partizan” (Serbija ir Juodkalnija) 95:92.
Atkakliai klostosi varžybos C grupėje. Ketvirtadienį joje irgi prireikė vieno pratęsimo – Pirėjaus “Olympiakos” (Graikija) namuose 96:95 nugalėjo Berlyno ALBA (Vokietija).
Kitų susitikimų rezultatai: Vitorijos “Tau “Ceramica” (Ispanija) – Vilerbano ASVEL (Prancūzija) 92:76, Stambulo “Efes Pilsen” (Turkija) – Valensijos “Pamesa” (Ispanija) 69:59, Trevizo “Benetton” (Italija) – Vroclavo “Idea-Sląsk” (Lenkija) 98:56.

Sabas ir Macas – reitingo viršūnėje

Naudingiausiuoju 7-ojo turo žaidėju tapo “Tau Ceramica” lyderis Arvydas Macijauskas: jis per C grupės susitikimą namuose su ASVEL lietuvis pelnė 40 taškų (dvitaškiai 4/7, tritaškiai 6/6, baudos 14/14), atkovojo ir perėmė po 2 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 9 varžovų pražangas.
Maco reitingas – net 50 balų. Lig šiol daugiausiai balų – 48 – buvo surinkęs 2-ojo turo naudingiausias žaidėjas, lietuvio komandos draugas Andreasas Nočionis. 1-ajame ture pasižymėjusio Lyno Gryro iš “Idea-Sląsk” sąskaitoje buvo 44 balai.
Bendrojo reitingo lyderiu ir efektyviausiu pirmojo rato žaidėju tapo žalgirietis A.Sabonis, surinkęs 192 balus (vid. 27,42). Toliau šioje klasifikacijoje rikiuojasi E.Parkeris iš “Maccabi” – 184 (26,28) ir A.Macijauskas – 180 (25,71).
A.Sabonis taip pat pirmauja pagal atkovotus kamuolius (84, vid. 12) ir blokuotus metimus (13, vid. 1,85), o A.Macijauskas – pirmasis tarp rezultatyviausių žaidėjų (162, vid. 23,14) bei yra neprilygstamas varžovų pražangų provokatorius (57, vid. 8,14).
Žalgirietis E.Kota yra antrasis pagal rezultatyvius perdavimus (36, vid. 5,14), o Š.Jasikevičius šioje klasifikacijoje – trečiasis (35, vid. 5).

Komentarai