Maskva jau prieš tris mėnesius kliedėjo „Žalgiriu“, “Respublika” 0

Jūratė ŽEMAITYTĖ

Rytoj Maskvoje laukiama didžiojo mūšio – per Eurolygos B grupės rungtynes susikaus seni varžovai – vietos CSKA ir Kauno "Žalgiris". Prieš kelionę į Maskvą kalbintas Kauno "Žalgirio" vyriausiasis treneris Antanas Sireika prisiminė, kad apie rytdienos rungtynes Rusijos žurnalistai domėjosi jau rugsėjo pradžioje, kai Švedijoje vyko Europos vyrų krepšinio čempionatas.

Komandos pasikeitė iš esmės

A.Sireika "Respublikai" sakė: "Kad šis susitikimas yra neeilinis įvykis, supratau jau rugsėjo mėnesį, kai buvau Stokholme. Ten man paskambino iš vieno Rusijos sporto laikraščio ir ėmė kalbinti. Pamaniau: kas gi čia, kodėl dabar, kai vyksta Europos čempionatas, manęs klausinėja apie Eurolygą, kuri dar kažin kada prasidės. Pasirodo, jiems šios rungtynės net tada buvo svarbesnės už Stokholme vykstančias varžybas. Žurnalistas manęs klausinėjo, ar Sabonis tikrai atstovaus "Žalgiriui", ar jis atvyks į Maskvą, ar artėjanti "Žalgirio" ir CSKA dvikova man neprimena 1985-1987 metais vykusių finalinių jų dvikovų (tada trejus metus iš eilės "Žalgiris" iškovojo TSRS čempiono titulą – aut. past.). Atsakiau, kad tos dvikovos ilgai žmonėms neišblėso ir neišblės iš atminties, nes tuo metu tai buvo gražiausias krepšinio įvykis. Juk daugiau nieko nematydavome. Bet pridūriau, kad dabar daug kas pasikeitę. Tik Sabonis vėl žaidžia "Žalgiryje".
Taigi įsivaizduoju, kad CSKA ir "Žalgirio" rungtynės Maskvoje laikomos neeiliniu įvykiu. O mes į šį susitikimą žvelgiame natūraliai. Juk iš buvusios CSKA liko tik pavadinimas. Treneris – serbas Dušanas Ivkovičius, o ir komandos gretose yra daug užsieniečių. Nesuprantu, kaip galima lyginti ankstesnį ir dabartinį CSKA klubą. Mūsų komandai tai bus eilinės Eurolygos rungtynės. Vykstame žaisti su grupės lydere, labai rimta varžove. Taigi euforijos nėra. Tiesiog ji kuriama aplink mus, neva būtinai turime įveikti amžiną priešą.
Arvydas (Sabonis – aut. past.) sako: "Žinoma, kausimės, kaip su visomis komandomis. Nesvarbu, kad Maskvoje. Duok Dieve, sveikatos ir kad viskas būtų gerai". Štai tokios mūsų nuotaikos – nei išskirtinės, nei pesimistinės. Tiesiog kausimės kaip visada".

A.Sabonis tapo masalu

Rugsėjo mėnesį Rusijos sostinės dienraštyje “Moskovskij komsomolec" pasirodė didžiulis straipsnis, pavadintas "Sabonis važiuoja į Maskvą!", o jo paantraštė skambėjo taip: "Ar CSKA sporto kompleksas atlaikys žiūrovų antplūdį?" Tai buvo tik vieno iš daugelio Rusijos leidinių reakcija į rugsėjo pradžioje Tel Avive vykusį vyrų krepšinio Eurolygos burtų traukimą, lėmusį Maskvos CSKA ir Kauno "Žalgiriui" žaisti toje pačioje (B) grupėje.
Rusijos leidinys "Sport Ekspress" rugsėjį pirmajame puslapyje išspausdino didelę A.Sabonio nuotrauką, o šalia jos – rašinį, pavadintą "Sabonis prieš CSKA". Rašinio autorius priminė, jog paskutinį kartą Maskvoje Sabonis Žaidė 1995 metų žiemą Eurolygos rungtynes, tuomet jis Į Rusijos sostinę atvyko su Madrido "Real" komanda. Visi norintieji netilpo įvidų. Nuo to laiko CSKA sporto rūmai nė sykio nebuvo sausakimši.
"Sport Ekspress" jau tada spėliojo, per kiek valandų bus parduoti bilietai į rytdienos rungtynes. Buvo dvejojama, ar nevertėtų tokio susitikimo iš CSKA rūmų perkelti įdidesnes patalpas – Lužnikų sporto rūmus arba "Olimpijskij" areną. Taigi ažiotažas sukeltas jau prieš tris mėnesius. Kas vyks rytoj vakare Maskvoje, turėsime progą pamatyti ir mes – dviejų legendinių klubų susitikimą transliuos TV3 televizija.

Bilietai išgraibstyti

Šios rungtynės turėjo vykti šiandien, gruodžio 17 dieną, tačiau CSKA vadovybė išsiuntė "Žalgiriui" oficialų raštą, prašydama pakeisti susitikimo Maskvoje laiką. Kauno klubo vadovai šį prašymą patenkino, tad rungtynės vyks gruodžio 18 d. Šio prašymo priežastis paprasta: armiečiai nori dovanoti savo žiūrovams ypatingą šventę, o gruodžio 18-oji – Arvydo Sabonio 39-ojo gimtadienio išvakarės. Bilietai į šį susitikimą jau senokai parduoti. Nepaisant didelių bilietų kainų, (nuo 100 iki 1200 rublių – apie 10-120 litų), visi išpirkti jau prieš dvi savaites.
Kiek aksčiau buvo svarstoma galimybė CSKA ir "Žalgirio" dvikovą surengti sporto komplekse "Olimpijskij", ten gali susirinkti 20 000 žiūrovų. Tačiau gruodžio 18 d. pagrindinė Rusijos sporto arena bus užimta. Tad susitikimą su "Žalgiriu" stebės mažesnė auditorija. Rungtynės įvyks CASK sporto komplekse, į jo salę telpa 5000 žiūrovų.

Fortūna atsisukusi į CSKA klubą

Ar nebijoma, kad, artėjant A.Sabonio gimtadieniui (gruodžio 19 d.), varžovai gali surengti didelę tikrą rusišką šventę dar prieš rungtynes? Į tai A.Sireika atsakė: "Ar turėčiau nuogąstauti dėl mums rengiamos provokacijos? Kada ji galėtų būti? Į Maskvą nuvyksime trečiadienį vakare, o ketvirtadienį jau žaisime. Abejoju, ar prieš rungtynes kas nors išdrįs mums trukdyti rimtai rengtis susitikimui. Nors kas žino, kaip ten bus… Gal sutiks su duona ir druska. (Šypsosi.)
Treneris A.Sireika prisipažino, kad buvo nustebęs, kai praėjusią savaitę Tel Avive Maskvos CSKA nugalėjo vietos "Maccabi". Jis kalbėjo: "Juk šeimininkai trečiame kėlinuke taip užtikrintai pirmavo prieš maskviečius net devyniolikos taškų skirtumu. Manau, tą sykį Fortūna buvo atsisukusi į CSKA, arba ji nusisuko nuo "Maccabi". Mačiau ir Malagos bei Maskvos komandų vaizdajuostę: visą laiką pirmavo Malagos komanda, o pabaigoje vis dėlto triumfavo CSKA. Nėra abejonių, kad tai labai pajėgi ekipa. Bet nuojauta man kužda, kad iki šiol Fortūna atsisukusi į ją.
Man daugiausia nerimo kelia du jų juodaodžiai – Braunas, Holdenas ir graikas Papalukas, šie gynėjai per rungtynes pelno daugiausia taškų. Jie sunkiai sulaikomi. Tai mums nėra paranku. Geriau, kad jie bandytų žaisti prieš Arvydą ar Tanoką – per didžiuosius mūsų žmones. O sugaudyti tuos jų žvirblius mums bus problemų.
Bet koks gi būčiau treneris, jei, važiuodamas į varžybas, nesitikėčiau laimėti. Juolab Maskvoje "Skipper" įrodė, kad galima įveikti ir CSKA klubą".
Štai kaip "Žalgirio" treneris apibūdino CSKA komandą: "Manyčiau, kad maskviškiai žaidžia greitą krepšinį. Nes minėtieji gynėjai, be to, Monia, kuriam pranašauja, kad kitais metais jau žais NBA, ir Chriapa yra labai greiti žaidėjai. Žinoma, jų aukštaūgiai nėra tokie greiti, ypač Aleksanderis. Tačiau klubas turi ir aukštaūgių – rodos, penkis, tad gali drąsiai vieni kitus keisti – Tarlačas, Bašminovas, Panovas… Žodžiu, CSKA yra labai pajėgi komanda. Tai rodo ir rezultatai. Ji yra grupės lyderė".

P.Jankūnas – nesugadintas žmogus

Paklaustas, ar sutinka, kad "Žalgiriui" labai trūksta gero tritaškius pataikančio metiko, A.Sireika buvo atviras: "Labai trūksta. Pasikvietėme Beričių, tikimės, kad jis taps tuo metiku. Bet kol kas jis nepateisina mūsų lūkesčių. Daugiau nekalbu ta tema".
Apie jaunąjį Paulių Jankūną A.Sireika kalbėjo noriai: "Manau, jis labai padorus. Pasak Sabonio, nesugadintas žmogus. Jis viską dedasi įgalvą, labai stengiasi per treniruotes ir rungtynes. Tuo, kad devyniolikos metų vaikinas, pirmą sezoną atėjęs į "Žalgirio" komandą, jau dalyvauja Eurolygos varžybose ir gali šitaip žaisti, reikia tik džiaugtis. Jam viskas prieš akis. Kai jis pirmą sykį atėjo į "Žalgirio" treniruotę, į Arvydą kreipėsi "jūs". Man tai labai patiko. Ir įstrigo, kad jaunas žmogus suvokia, kaip į ką reikia kreiptis. O Arvydas jam pasakė: "Ką tu čia dabar, mes gi visi žaidėjai".

Komentarai