Kauno krepšininkus sugniuždė “Maccabi” atakų škvalas, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Žalgiriečių treneris pripažino, jog jo komanda neišlaikė psichologinės įtampos

Eurolygos B grupės 12-ojo turo rungtynėse Kauno “Žalgirio” krepšininkai ketvirtadienį išvykoje pralaimėjo Tel Avivo “Maccabi” klubui 83:92 (17:27, 27:29, 14:23, 25:13) ir patyrė septintąjį pralaimėjimą. Iš paskutiniųjų šešių dvikovų Eurolygoje kauniečiai laimėjo tik vienerias.

Nokautavo efektingais dėjimais

“Neišlaikėme psichologinės įtampos. Buvome pasirengę žūtbūtiniam mūšiui, o varžovai iš pradžių pelnė lengvus taškus efektingais metimais. Tai jiems suteikė papildomų jėgų, o mus sutrikdė”, – sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Mačas su “Maccabi” prasidėjo galingomis ir greitomis šeimininkų atakomis, kurių žalgiriečiai negalėjo sustabdyti tris kėlinius. Įsismaginęs Maseo Bastonas, nepaisydamas prieš jį stovėdavusio Arvydo Sabonio, po krepšiu darė, ką norėjo. Žydų ekipa vis didino persvarą (21:11, 36:20, 54:34) ir 29-ąją minutę skirtumas pasiekė 21 tašką (79:58).
“Maccabi” krepšininkai didžiąją taškų dalį pelnė metimais iš po krepšio ir įspūdingais dėjimais. Per pirmuosius du kėlinius jie pataikė 21 iš 24 dvitaškių, o kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo dvigubai.
Tačiau šešias ketvirtojo kėlinio minutes kauniečiai laimėjo 17:2 (81:75), įgydami realių galimybių pasiekti persilaužimą. Vis dėlto lemiamu metu “Žalgiriui” nepavyko kelios atakos, pasipylė klaidos. Šioje dramatiškoje situacijoje “Maccabi” išgelbėjo jos lyderiai Nikola Vujčičius ir M.Bastonas, pataikę svarbius metimus iš po krepšio.

Taktika nepasiteisino

Žydų spaudoje vakar buvo cituojamas E.Kota, kuris dėl nesėkmės apkaltino trenerius: “Starto penkete buvo išleisti Sabonis ir Berdas – per daug lėti žaidėjai, kurie galėtų pasipriešinti savo oponentams. Iškart praleidome keletą smūgių, po kurių nesugebėjome atsitiesti”.
A.Sireika neneigė to: “Nepasiteisino tai, kad rungtynes pradėjome dviem aukštais žaidėjais. Varžovai bėgo taip greitai, kad mes nespėdavome pamatyti, iš kur mums meta taškus. Iš tokios krizės bandėme išeiti ne komandiniais veiksmais, o kažkokiais ieškojimais. Žaidimas vyko neorganizuotai, nors Kota individualiai sužaidė gerai. Kaip parodė ketvirtasis kėlinys, tokį žaidimą buvo galima atrasti anksčiau, tačiau mes panikavome aikštėje po vieną. Jeigu ne tokia bloga pradžia, galbūt rungtynių eiga būtų buvusi kitokia”.
Į klausimą, kodėl iš pat pradžių greitą ir šoklų M.Bastoną buvo patikėta dengti A.Saboniui, nors pirmoje dvikovoje Kaune “Maccabi” puolėją sėkmingai dengė Artūras Javtokas, A.Sireika atsakė: “Negalėjome įsivaizduoti, kad Sabonis neapsigins po krepšiu ir laikyti jį ant suolo, o leisti žaisti Javtokui ar dar kažkam. Negalvojome, kad Bastonas bus toks agresyvus ir jam taip seksis”.

Debiutantas nenuvylė

Kai “Žalgiris” paskutiniajame ketvirtyje spurtavo 10:0, treneriai pakeitė tuo metu lyg ir įsibėgėjusį A.Sabonį. Šią situaciją A.Sireika pakomentavo taip: “Viskas buvo gerai net kai pakeitėme Arvydą, nes laimėta atkarpa padidėjo iki 17:2. Tikėjomės, kad sunkiausios bus paskutinės 4 minutės, todėl nutarėme leisti Arvydui atsikvėpti. Tai nebuvo klaida”.
Antrajame kėlinyje Eurolygoje debiutavęs 212 cm ūgio Darjušas Lavrinovičius greitai prisirinko pražangų, nespėdamas reaguoti į varžovų veiksmus.
“Jis sužaidė normaliai, – sakė A.Sireika. – Leidome jį atsižvelgdami į varžovus, o ne dėl to, kad jis būtų geresnis už Artūrą Javtoką ar Paulių Jankūną. Paulius per lengvas, kad sulaikytų Bastoną. Tai padaryti galėjo Javtokas arba Lavrinovičius. Pastarasis neblogai atrodė, be to, jis pataiko iš toli ir jeigu jam būtų kritę, būtų buvę kitiems lengviau po krepšiu. Galvodami apie tai ir išleidome Darjušą į aikštę”.

Išsprendė A.Sabonio problemą

Praeityje garsus “Žalgirio” gynėjas Algirdas Linkevičius, komentuodamas dvikovą su “Maccabi”, teigė, kad labiausiai krito į akis silpna žalgiriečių priekinės linijos žaidėjų gynyba.
“Apskritai pasigedau komandinės gynybos. Jos trūko ir rungtyniaujant su “Skipper”. Jau ne pirmose varžybose pastebiu, kad “Žalgirio” krepšininkai silpnai ginasi vienas prieš vieną. Galbūt yra susilpnėjusi jų fizinė būklė, o gal komandoje trūksta drausmės”, – svarstė A.Linkevičius.
Pasak jo, “Maccabi” komanda buvo labai gerai atlikusi namų darbus ir pasirengusi žaisti prieš A.Sabonį: “Jie ištraukdavo Sabą 3 metrus nuo krepšio ir arba iškart taikliai atakuodavo, arba apeidavo jį. Tai buvo pats geriausias būdas įveikti Sabonio gynybą. Būtų gerai, kad kitos komandos to nesuprastų”.

Lietuvis užsitraukė nemalonę

Dvikovoje su “Žalgiriu” tik 14 minučių žaidė pagrindinis “Maccabi” įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius. Net per tokį trumpą laiką pirmoje mačo pusėje lietuvis spėjo pelnyti 7 taškus ir atlikti 4 rezultatyvius perdavimus. Po didžiosios pertraukos liūdnai nusiteikęs Š.Jasikevičius visą laiką praleido ant atsarginių suolo ir aikštėje daugiau nepasirodė.
Izraelio spauda rašė, jog paauklėti įžaidėją “Maccabi” treneris Pinis Geršonas nusprendė dėl to, kad paskutinėmis antrojo kėlinio minutėmis Šarūnas prasižengė ir prarado kamuolį, o komandai tai kainavo 5 taškus.

Komentarai