Premjeras: „Lietuvos rytas” puolė mane už paramą ”Žalgiriui”, „Respublika“ 0

Romas Jankauskas,
Olava Strikulienė

Penktadienį premjeras Algirdas Brazauskas viešai patvirtino, kad po to, kai bandė padėti Kauno "Žalgiriui", jis asmeniškai tapo "Lietuvos ryto" taikiniu.

Vainauskas grasino Saboniui

"Visi kaltinimai klubo prezidentui (Gedvydui Vainauskui – red. Past.) liečia ir žeidžia mane patį. Ponas Arvydas Sabonis ir "Respublikos" atstovai atsakys už tai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą", – spaudai pareiškė "Lietuvos ryto" krepšinio klubo generalinis direktorius Jonas Vainauskas.
Jis yra "Lietuvos ryto" dienraščio vyriausiojo redaktoriaus ir krepšinio klubo prezidento sūnus. Kaip jau skelbė "Respublika", legendinis krepšininkas praėjusią savaitę prabilo apie Lietuvos krepšinio užkulisius.
"Komandos problema – aiški ir viena. Daugelis verslininkų bijo remti "Žalgirį", nes juos terorizuoja "Lietuvos rytas", – interviu "Respublikai" sakė Arvydas Sabonis. – Terorizuojami ir rėmėjai, ir teisėjai, ir žaidėjai".

A.Brazauskas buvo terorizuojamas

Teisiamųjų suolu A.Saboniui Vainauskai grasina už tiesą. Tai patvirtino ir Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas.
"Kai aš pabandžiau visokiais būdais remti "Žalgirį", prasidėjo "Lietuvos ryto" ir Vainausko puolimas prieš mane asmeniškai", – penktadienį Noreikiškėse susitikime su Kauno rajono gyventojais bei vietos Savivaldybės nariais sakė premjeras.
"Jūs matėte, kas darėsi liepos mėnesį, rugpjūtį? Prieš mane buvo pradėtas totalinis puolimas! Prikišo tokius dalykus, kokių gyvenime niekada nebuvo. Kaip paaiškėjo paskui, už tai, kad rėmiau "Žalgirį". Šiandien "Respublikos" laikraštį skaitėte? Vakar ir šiandien skaitėte? Matote, kas darosi?" – susijaudinęs kalbėjo Algirdas Brazauskas.
"Lietuvos ryto" smūgius A.Brazauskas pajuto praėjusią vasarą, kai – susitiko su A.Saboniu ir kalbėjo apie galimą pelningai dirbančių valstybės įmonių pagalbą Lietuvos krepšinio klubams ir "Žalgiriui". Tris mėnesius po to premjeras buvo kritikuojamas beveik kiekviename "Lietuvos ryto" dienraščio numeryje.

Vainauskienė auklėjo premjerą

"Dar vasarą Vyriausybės vadovas kategoriškai ir ryžtingai pasakė, kad valstybės biudžeto pinigais krepšinio nerems, kai aplink jį ratus suko ir suko Kauno "Žalgirio" krepšinio klubo savininkai, kaulydami klubui pinigų.
Tačiau A.Brazauskas pasielgė kaip tikras politikas: viešai pasakęs viena, jis slapčia susikvietę valstybinių įmonių vadovus ir nurodė paremti vargšą "Žalgirį".
Kol dar veikia A.Sabonio kerai, o Vyriausybės vadovas ištirpsta vien nuo jo žvilgsnio, "Žalgirio" savininkai vis dar gali išpurtyti valdžios kišenes. Bet kauniečiams reikėtų kuo greičiau atsikratyti iliuzijų, kad tai tęsis amžinai".
Ši citata – iš "Lietuvos ryto" žurnalistės Bronės Vainauskienės komentaro "Krepšinis – be šventinio makiažo". Juo buvo baigtas "Lietuvos ryto" puolimas prieš premjerą. Sutapimas ar ne, tačiau po to, A.Sabonio žodžiais tariant, "į krūmus nėrė" ne viena "Žalgirį" remti žadėjusi bendrovė.
"Žalgiris" liko atkirstas nuo rėmėjų lėšų, o premjerui buvo akivaizdžiai pademonstruota, ko daryti jis negali.

Rezultatai – nesvarbūs

Kad ne sportiniai principai ar reklamos galimybės lemia rėmėjų pasirinkimą tarp "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto", puikiai parodo "Švyturio-Utenos alaus" bendrovės pavyzdys.
Čempionui "Žalgiriui", kurio gretose yra A.Sabonis ir kuris žaidžia Eurolygoje, "Utenos alus" skiria kur kas mažiau lėšų nei "Švyturys" antrąją vietą Lietuvos čempionate užėmusiam ir kol kas nieko net silpnesniuose Europos turnyruose nelaimėjusiam "Lietuvos rytui". Tiesa, užtat "Švyturio-Utenos alaus" vadovo ir jo žmonos fotografijos dažnai spausdinamos "Stiliaus" žurnale.
"Lietuvos rytui" "Švyturys", redakcijos duomenimis, per metus skiria iki 1,5 milijono litų nepriklausomai nuo rezultatų. O "Žalgiris" ir milijoną gautų tik tuo atveju, jei laimėtų Eurolygą.
"Švyturio-Utenos alaus" savininkai, koncernas BBH, teigiama, reikalauja, kad bendrovė remtų sportą. Tačiau vargu ar skandinavai žino principus, pagal kuriuos skiriamos sumos vienai ar kitai komandai. "Švyturio-Utenos alaus" vadovas T.Kučinskas vakar "Respublikai" atsisakė komentuoti situaciją.

Komentarai