“Žalgirio” bokštai rodė kelią į pergalę, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

LKL čempionų sėkmę prieš pagrindinius varžovus lėmė patikimas aukštaūgių žaidimas

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) trečiojo rato centrinė dvikova šeštadienį vyko Vilniuje, kur rungtyniavo čempionato lyderiai – “Lietuvos rytas” ir Kauno “Žalgiris”. Po dramatiškos kovos 74:73 pergalę išplėšė žalgiriečiai ir dar labiau sutvirtino lyderių pozicijas bei galimybes tapti reguliariojo sezono nugalėtojais.

Intriga tęsėsi 40 minučių

“Žalgiris” gerai pradėjo rungtynes, po Tanokos Berdo ir Arvydo Sabonio metimų 3 min. pirmavęs 7:0. Po minutės pirmuosius taškus baudų metimais pelnė vilniečiai, tačiau iš žaidimo jie pirmą kartą į krepšį pataikė tik 6 min. Patikimai žaidę kauniečiai vis didino persvarą, o 19-ąją min. jau pirmavo 38:25.
Tačiau po didžiosios pertraukos vaizdas aikštėje pasikeitė. Įsismagino “Lietuvos ryto” įžaidėjas Aronas Lukasas, du tritaškius pataikė iki tol nepasižymėjęs Dikis Simpkinsas, vis sunkiau sulaikomas buvo ir Ramūnas Šiškauskas, kuris 28-ąją min. pirmą kartą išlygino rezultatą 51:51. Nuo šios akimirkos kova aikštėje vyko taškas į tašką.
Likus žaisti maždaug pusantros minutės, Robertas Javtokas baudų metimais padidino “Lietuvos ryto” persvarą iki 73:70. Po to komandos pasikeitė nerezultatyviomis atakomis, o likus iki ketvirtojo kėlinio pabaigos 13 sekundžių, tritaškiu rezultatą išlygino kauniečių snaiperis Ainaras Bagatskis.
Pradėjęs regzti ataką, A.Lukasas lygioje vietoje pametė kamuolį, išleisdamas jį užribį. Vilniaus krepšininkai bandė gelbėtis prasižengdami prieš Edą Kotą. Likus 6 sekundėms, jis pataikė vieną iš dviejų baudų. Paskutinę ataką surengęs R.Šiškauskas vienas persivarė kamuolį per visą aikštę, tačiau po krepšiu jo jau laukė A.Sabonis, kurio iškeltos rankos neleido vilniečių lyderiui pelnyti pergalingų taškų.

Aukštaūgiai diktavo sąlygas

“Žalgirio” aukštaūgių žaidimas buvo pagrindinis pergalės garantas. Vienas A.Sabonis sugriebė 22 kamuolius, o visa “Lietuvos ryto” komanda – 34. Visi keturi vilniečių aukštaūgiai atkovojo tik 13 kamuolių.
T.Berdas bei A.Sabonis pranoko savo varžovus ir rezultatyvumu.
Iš žalgiriečių juoda diena buvo Giedriui Gustui, kuris žaidė tik 7 minutes ir spėjo surinkti 5 pražangas.
“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika teigė, kad puikaus aukštaūgių žaidimo dėka komandai buvo pavykę įgyti persvarą. Be to, kiekvienos komandos žaidimas priklauso nuo įžaidėjo, o Edas Kota, trenerio teigimu, pabaigoje sužaidė patikimai.
“Du kėlinius kovojome neblogai, bet trečiajame įkritome į duobę. Ne pirmą kartą rungtyniaujame taip banguotai. Vis dėlto mums nusišypsojo laimė, kai Lukasas pametė kamuolį”, – sakė A.Sabonis.
“Lietuvos ryto” vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra liko patenkintas ir auklėtinių kovingumu, ir dvikovą lydėjusia intriga: “Pradžia mums klostėsi nekaip. Žaidėme lėtai, klydome gindamiesi. Kai ištaisėme šias klaidas, pavijome varžovus. Tačiau laimėti sutrukdė klaidos ir prastas baudų pataikymas – nepataikėme net 12 metimų. Tačiau atidavėme visas jėgas ir niekas negali priekaištauti, kad nekovojome”.

Jėga – greitis

Tai, kad A.Sabonio ir T.Berdo meistriškumas yra gerokai aukštesnis nei priešininkų, atkreipė dėmesį ir visi “Žalgirio” interneto svetainėje dvikovą komentavę krepšinio specialistai.
“Žalgirio” aukštaūgiai yra gerokai pranašesni už “Lietuvos ryto”. Vilniečiai Povilas Čiukinas ir Saulius Kuzminskas dar tik ateityje galės būti gerais krepšininkais, o dabar jie negali konkuruoti su LKL čempionų priekinės linijos žaidėjais. Du kėlinius “Žalgiris” žaidė puikiai, bet vėliau kauniečių jėgos ėmė silpti, jiems pritrūko ištvermės ir nugalėjo jie tik laimės dėka”, – kalbėjo olimpinis čempionas Modestas Paulauskas.
“Du kėlinius “Žalgiris” gerai gynėsi, išnaudojo aukštaūgius – susirinkdavo kamuolius, pataikė iš po krepšio, todėl atitrūko. Pamatėme, kad A.Sabonis ir T.Berdas gali žaisti kartu. Prieš pertrauką atrodė, kad kauniečiai sutriuškins varžovus, bet pastarieji panaudojo savo ginklą – greitį – ir pavijo “Žalgirį”, kurio žaidėjai yra lėtesni ir jiems naudingiau žaisti pozicinį krepšinį. Todėl vaizdas aikštėje pasikeitė. Pastebėjau, kad G.Gustas per rungtynes su stipriais varžovais greitai surenka 5 pražangas. Taip yra todėl, kad per LKL varžybas su silpnomis komandomis teisėjai toleruoja jo žaidimą ties pražangos riba. Eurolygoje ar per mačą su “Lietuvos rytu” arbitrai taip gintis jau neleidžia ir švilpia Giedriui pražangas. Tai jį išmuša iš vėžių”, – komentavo lyderių dvikovą Kauno “TOPO centro-Atleto” treneris Ramūnas Cvirka.

Komentarai