“Žalgiriui” sąlygas diktavo varžovai, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Silpna gynyba ir stichiškas puolimas sužlugdė Kauno komandos viltis nugalėti

Įsibėgėjusį Kauno “Žalgirį” Eurolygos antrojo etapo varžybose sustabdė Valensijos “Pamesa”. Užvakar Ispanijoje trečiosiose G grupės rungtynėse žalgiriečiai patyrė pirmąjį pralaimėjimą, 76:85 turėję pripažinti varžovų pranašumą. Kitą Eurolygos mačą Kauno komanda žais kovo 25 dieną Kaune su Stambulo “Ulker” (Turkija).

Rungtynes baigė be A.Sabonio

Išskyrus pirmąsias dvikovos Valensijoje minutes, “Žalgiris” visą laiką vijosi varžovus. Kauniečių treneriai į starto penketą vietoje Arvydo Sabonio išleido Tanoką Berdą, kuris po krepšiais kovojo kartu su Artūru Javtoku.
Vis dėlto gintis be A.Sabonio buvo sunku – “Pamesa” žaidėjai nemažai lengvų taškų pelnė iš po krepšio. Tik kai šeimininkai 7-ąją minutę įgijo 7 taškų pranašumą (20:13), aikštėje pasirodė ir pagrindinis kauniečių “centras”. Tačiau atvėsusiam A.Saboniui įsitraukti į žaidimą nuo atsarginių suolo nebuvo lengva.
Didžiausia krizė prasidėjo trečiajame kėlinyje. Žalgiriečiai stichiškai ir nerezultatyviai puolė, prastai gynėsi ir 28-ąją minutę “Pamesa” atitrūko 63:50.
Paskutiniojo ketvirčio pradžioje buvo atgijusios pergalės viltys, kai svečiai, laimėję pirmųjų dviejų minučių atkarpą 9:0, priartėjo iki 63:66. Tačiau tuoj patyrė smūgį žemiau juostos, praleidę du tritaškius iš eilės. Nesugebėdami patys pataikyti iš toli, žalgiriečiai tai leido daryti varžovams. Atsigavusi Valensijos ekipa vėl perėmė iniciatyvą, be to, likus žaisti maždaug 4 minutes “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika visam laikui ant atsarginių suolo pasodino daugelį dvikovų dėl kamuolio laimėjusį A.Sabonį. Tuomet “Pamesa” žaidėjai vėl beveik netrukdomi šeimininkavo po krepšiais.

Pražudė tolimi metimai

Komandos nesėkmę nulėmė keli varžovų tritaškiai mačo pabaigoje, kai atrodė, jog pavyks pasiekti persilaužimą. Taip po rungtynių tvirtino A.Sireika.
“Prieš rungtynes planavome, kaip sustabdyti “Pamesa” priekinę liniją. Kai atrodė, kad tai pavyko, varžovai pradėjo pataikyti iš toli. Montekija ir Rigodo nubaudė mus svarbiais tritaškiais”, – konstatavo A.Sireika faktą, kuris jau ne pirmą kartą komandai pakišo koją.
“Pamesa” treneris Pakas Olmosas neslėpė džiaugsmo: “Manau, matėme aukšto lygio rungtynes, kuriose mano komanda sužaidė puikiai. Raktas į pergalę buvo gera gynyba ir kova dėl atšokusių kamuolių. Tai leido mums sutramdyti “Žalgirio” jėgą po krepšiu”, – sakė ispanas.
Pasak jo, lemiamas buvo trečiasis ketvirtis, kai jo auklėtiniai susitelkė po krepšiu ir privertė svečius mesti iš toli.
P.Olmosas pažymėjo, kad dabar rungtynės su Tel Avivo “Maccabi” jo ekipai prilygs finalo ketverto mačui.

Taikėsi prie varžovų taktikos

Rungtynes komentuoja krepšinio ekspertas, buvęs žinomas treneris Algis Gedminas: “Eurolygos antrajame etape jau matėme pagerėjusią “Žalgirio” gynybą, tačiau Ispanijoje ji buvo klaiki. Dvikovoje su “Pamesa” pasireiškė chroniška žalgiriečių liga – jie nemoka gintis prieš snaiperius.
Manau, treneriai pasodino Sabonį, kai dar buvo pakankamai laiko kovoti dėl pergalės, dėl to, kad susitaikė su pralaimėjimu. Peršasi mintis, kad tokiu metu keisti Arvydą buvo ne pats protingiausias sprendimas. Nors tai ir nebuvo geriausios jo rungtynės, tačiau per 2-3 minutes Sabas galėjo daug nuveikti ir pakeisti rungtynių eigą.
Dar vienas dalykas, ne pirmą kartą kritęs į akis, yra tai, kad visuomet “Žalgiris” taikosi prie varžovų, o ne atvirkščiai. Jeigu priešininkai mažina ūgį, taip elgiasi ir žalgiriečiai. O gal vertėtų tokiu atveju išnaudoti ūgio pranašumą, kuris krepšinyje yra labai svarbus veiksnys?
Grįždamas prie gynybos noriu pasakyti, kad man susidarė įspūdis, jog Kauno žaidėjams trūksta juodo darbo treniruotėse – treneriui yra sunkiausia priversti krepšininkus tai daryti, ypač – žvaigždes. Tuomet labai reikalinga kieta trenerio ranka. Antanas Sireika – geras specialistas, aš jį labai gerbiu, tačiau, atrodo, kad galbūt jis yra truputį per “minkštas”.
Dėl to, kad priešininkai “Žalgiriui” dažniausiai primeta savo valią, o ne atvirkščiai, stebėjosi ir buvęs garsus krepšininkas, pasaulio ir Europos čempionas Sergejus Jovaiša: “Stipri komanda pasižymi tuo, kad sugeba diktuoti savo sąlygas. Tai, kad kauniečiai dažnai taikosi prie varžovų, keičia aukštesnius žaidėjus į mažesnius tuomet, kai tai daro kita komanda, yra visiška nesąmonė. Valensijoje matėme ir kitą pasikartojantį dalyką – kai komandos netempia Sabas, niekas kitas to padaryti taip pat negali. Gynyba šįkart buvo silpnesnė nei dvikovoje su “Maccabi”, vėl nesustabdėme tritaškininkų.
Man buvo neaišku, kodėl rungtynių pabaigoje nežaidė Sabonis. Nors jis neblizgėjo puldamas, tačiau gynėsi gerai, tad lemiamu momentu jo labai trūko”.

Komentarai