“Žalgirį” aikštėje valdė emocijos, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Šaltakraujiškai ir racionaliai žaidusi “Pamesa” nepaliko kauniečiams jokių vilčių laimėti

Kauno “Žalgirio” krepšininkai pralaimėjo Eurolygos G grupės penktojo turo rungtynes namuose Valensijos “Pamesa” ekipai 87:100 (14:22, 15:22, 24:20, 34:36), tačiau neprarado vilčių patekti į finalo ketverto varžybas.
Viską lems paskutinioji grupės dvikova Tel Avive balandžio 8 dieną, kai tarpusavyje kovos “Maccabi” ir “Žalgiris”.

Aplodismentai – varžovams

Atsisveikinimo rungtynės su visą sezoną ištikimai Sporto halėje komandą palaikiusiais žiūrovais “Žalgiriui” nepavyko. Kauniečiai, kuriems “Pamesa” krepšininkai diktavo savo valią nuo pirmos iki paskutinės minutės, sužaidė blogiausias sezono rungtynes. Aikštės šeimininkai nė karto nepirmavo. Visą laiką iniciatyvą turėjusių svečių didžiausia persvara trečiojo kėlinio pradžioje siekė 20 taškų (49:29) ir vėliau nebuvo mažesnė nei 10 taškų.
Baigiantis rungtynėms Sporto halės žiūrovai jau plojo puikiai kovojusiai Ispanijos komandai.
Mačui teisėjavo visi trys arbitrai iš Italijos. Kai kurie jų sprendimai jau nuo pirmųjų minučių kėlė šeimininkų pasipiktinimo audrą.
“Žaidėme paskutines Eurolygos rungtynes namie, norėjome gražiai jas užbaigti. Bet buvome nervingi, keli teisėjų švilpukai dar labiau “užvedė”, todėl iš pradžių sužaidėme labai nesėkmingai, padarėme daug klaidų. Antroje pusėje kovojome daug geriau, bet jau buvo vėlu. “Pamesa” – neparanki komanda, nemokame prieš ją žaisti. Dukart rungtyniavome, dukart neparodėme savo žaidimo. Jie visą laiką diktavo savo sąlygas, o iš mūsų nė vienas nesužaidė gerai. Patys sau duobę išsikasėme, nesugebame prieš tuos “oranžinius” laimėti. Gal ta morkų spalva akina”, – kalbėdamas apie nesėkmę bandė šmaikštauti “Žalgirio” vidurio puolėjas Arvydas Sabonis.
Kalbėdamas apie arbitrus A.Sabonis tvirtino, kad jie darė, ką norėjo: “O ko vertas paskutinis švilpukas likus vienai sekundei? Aš teisėjui paskiau pasakiau, kad jis rizikuoja, taip švilpdamas. Kur nors Graikijoje už tokią sušvilptą baudą daktarai siūlų tiek neturėtų, kiek jų reikėtų jo galvai susiūti”.

Žaidėjai pakluso aistroms

“Tai buvo blogiausios mūsų rungtynės šį sezoną. Labiausiai trūko proto, žaidėjus valdė emocijos ir aistros. Gaila, kad toks žaidimas buvo nuo pradžių. Turbūt pirmą kartą Eurolygoje taip ryškiai pralaimėjome kovą dėl kamuolio. Be to, kietai “Pamesa” gynybai labai tiko toks teisėjavimas. Net Arvydą varžovai trankė, stumdė kiek norėjo, bet jokių baudų arbitrai varžovams nefiksavo. Dėl to prasidėjo nervinė krizė aikštelėje, psichozė”, – kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Anot trenerio, tuštesnis, nei galima tikėtis, buvo Dainius Šalenga, niekuo nepasižymėjo Ainaras Bagatskis. Niekas iš atsitraukusios linijos žaidėjų, A.Sireikos teigimu, neparodė gero žaidimo.
“Pamesa” yra greitesnė už mus, ir tai sukėlė krūvą problemų, – “Žalgirio” įžaidėją Edą Kotą vakar citavo ELTA. – Aš sužaidžiau dvi skirtingas varžybų puses – pirmojoje rungtyniavau, kaip iš manęs buvo reikalaujama, o antrojoje parodžiau, kaip galiu žaisti”.

Nei gynybos, nei drausmės

Kritikos už blogą žaidimą žalgiriečiams negailėjo ir krepšinio specialistai.
Buvęs ilgametis “Žalgirio” žaidėjas, pasaulio ir Europos čempionas Sergejus Jovaiša Kauno komandos interneto svetainėje komentuodamas rungtynes teigė, kad žalgiriečiai buvo visai nepasirengę kovai: “Panašu, kad krepšininkai, rengdamiesi varžyboms su “Pamesa”, ramiai pasižiūrėjo vaizdo įrašą, pavalgė ir nuėjo miegoti, pagalvoję, kad kaip nors laimės. Mane nuvylė ne atskiri žaidėjai, o blogas bendras pasirengimas. Noriu pastebėti, kad Lietuvos treneriai geriausiai moka teisintis, o kartais pamiršta apie pasirengimą varžyboms.
Ispanijos komanda paliko labai gerą įspūdį. Visi žaidėjai beveik užsimerkę žino, ką turi daryti aikštėje”.
Algis Gedminas, buvęs treneris, krepšinio ekspertas: “Buvo nemalonu žiūrėti į žalgiriečius ir pirmą kartą norėjosi išjungti televizorių. Kauniečiai išėjo rungtyniauti visai nepasirengę. Nei psichologiškai, nei taktiškai. Atrodė, kad jie dvi savaites nesitreniravo.
“Žalgiris” turi galingiausią priekinę liniją Europoje, tačiau pralaimėjo kovą dėl kamuolio. Sabonis vos kelis kartus atsidūrė po krepšiu. O juk kauniečiai pagrindinį dėmesį turi skirti vidurio puolėjams. Tačiau žaidėjai mėtė iš toli, užuot mėginę atiduoti kamuolį savo aukštaūgiams. Taip žaidžiančio “Žalgirio” dar nemačiau. Nebuvo jokios taktikos, jokios drausmės. Apie gynybą geriau patylėti. Treneriai komandos nevaldė, žaidėjai nekovojo. Krepšininkai privalo tvardytis ir negauti nesportinių pražangų, nes jos paverčiamos lengvais taškais. Po tokių rungtynių sunku tikėtis “Žalgirio” pergalės Tel Avive”.

Laimėti Tel Avive nesitiki

A.Sireika iškart po rungtynių su “Pamesa” pradėjo galvoti, kaip reikės atstatyti komandos dvasinę būseną iki lemiamos dvikovos su “Maccabi”. Tačiau jis pripažino, kad didelių vilčių laimėti prieš žydų klubą nepuoselėja: “Atrodo, visi Eurolygoje supranta, kad “Maccabi” privalo būti finaliniame ketverte. Praktiškai nematau šansų laimėti, bet nematau ir kito kelio, kaip kovoti iš paskutiniųjų”.
Pasak A.Sabonio, dabar svarbiausia, kad komanda nesužaistų dvejų tokių blogų rungtynių iš eilės: “Manykime, tai buvo repeticija, kaip nereikia žaisti. O situacija aiški – reikia laimėti Tel Avive. Matysime, kaip sugebėsime sužaisti ir psichologiškai, ir techniškai”.

Komentarai