Iki istorinės pergalės pritrūko dviejų sekundžių, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Skaudesnio pralaimėjimo už nesėkmę Tel Avive nebuvo patyręs nė vienas “Žalgirio” žaidėjas

Neįmanoma sugalvoti labiau neįtikėtino pralaimėjimo scenarijaus lemiamose rungtynėse, kokį užvakar Tel Avive patyrė beveik 40 minučių puikiai žaidęs Kauno “Žalgiris”. “Maccabi” krepšininkai nesugebėjo iškovoti pergalės patys – ją kartu su kelialapiu į Eurolygos finalo ketverto varžybas gavo dovanų iš “Žalgirio” ekipos, kuri per 15 sekundžių nepajėgė išlaikyti 6 taškų pranašumo. Pergalę paskutinėse G grupės rungtynėse po pratęsimo 107:99 šventė “Maccabi”.

Pražudė nepaaiškinami dalykai

Pasibaigus dvikovai ašarojo žalgiriečiai. Tačiau likus keliolikai sekundžių iki ketvirtojo ketvirčio pabaigos dar verkė “Maccabi” žaidėjai ir vadovai – ilgai puoselėtas Izraelio klubo viltis žaisti namuose vyksiančiose finalo ketverto varžybose, regis, į šipulius baigė sudaužyti Arvydo Sabonio komanda.
Likus žaisti 15 sekundžių, Kauno ekipa, nepaisant to, kad nebežaidė pražangų limitą išnaudojęs Sabas, pirmavo 92:86, likus dviem sekundėms – 94:91. Tuo metu abiejų baudų nepataikė Giedrius Gustas, prieš kurį specialiai prasižengė net 37 taškus šioje dvikovoje pelnęs “Maccabi” įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius.
Palikdamas aikštę lietuvis pirmiausia priėjo prie “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos. Šaras apsikabinęs trenerį pabučiavo, paspaudė jam ranką ir taip be žodžių pasveikino su pergale, kuri po kelių sekundžių išslydo iš kauniečių rankų.
Kai “Maccabi” rengė paskutinę ataką, kuriai turėjo vos dvi sekundes, žalgiriečiai kažkodėl net nepabandė sukliudyti varžovams išmesti kamuolį iš užribio, kuris pateko tiesiai į Deriko Šarpo rankas ties tritaškio linija. Kažkodėl šalia buvęs Edas Kota neprasižengė varžovui priimant kamuolį, o tai būtų leidę D.Šarpui mesti dvi baudas, bet ne tritaškį. Desperatiškas “Maccabi” gynėjo tolimas metimas, vienintelis šiame mače, buvo tikslus.
Pratęsimo metu “Žalgiris” žaidė be A.Sabonio, tačiau varžovai jau neturėjo trijų pagrindinių gynėjų -Š.Jasikevičiaus, Antonio Parkerio ir Deriko Šarpo. Pastarasis 5-ąjį kartą prasižengė pirmąją pratęsimo minutę. Bet nokdauną patyrę žalgiriečiai tuo nepasinaudojo. Viską išsprendė “Maccabi” aukštaūgiai Nikola Vujčičius ir iki tol beveik nepasižymėjęs Maseo Bastonas.
Iš džiaugsmo kone žadą praradę “Maccabi” klubo atstovai net nepakvietė “Žalgirio” trenerių į spaudos konferenciją.

Ištraukė nelaimingą bilietą

Į Karmėlavos oro uostą vakar parskridusius žalgiriečius pasitiko kelios dešimtys ištikimiausių sirgalių. Pirmąjį laukimo salėje pasirodžiusį Antaną Sireiką, netrukus – ir A.Sabonį jie sutiko plojimais ir sveikinimo šūksniais, tuo gerokai nustebindami “Žalgirio” vyriausiąjį trenerį: “Juk pralaimėjome, kodėl mus sveikina?”

– Ar tai buvo geriausios “Žalgirio” rungtynės, nepaisant to, kas nutiko baigiantis mačui? – “Kauno diena” pasiteiravo A.Sireikos.
– Sunku jas pavadinti geriausiomis, nes jos buvo skaudžiausios. Mano gyvenime taip dar nebuvo. Ir visi žaidėjai sakė, kad tai – pati skaudžiausia nesėkmė. Juk jau buvome patekę į finalo ketvertą. Vis dėlto po mačo padėkojau vyrams, sakiau, kad jie kovėsi kaip tikri gladiatoriai.

– Kokius nurodymus davėte komandai prieš paskutinę “Maccabi” ataką?
– Šaukiau, kad tik neleistų mesti tritaškio, sakiau, žiūrėkite Šarpą, bet visi žiūrėjo kažkur kitur. Bagatskis dar klausė, gal dengti tą žaidėją, kuris išmes kamuolį iš užribio, bet aš liepiau dengti Šarpą. Galima buvo prasižengti prieš metimą, galima buvo ir kitų priemonių imtis.

– Kodėl daugiau kaip 39 minutes puikiai žaidę žalgiriečiai išleido iš savo rankų istorinę pergalę?
– Buvo gal 100 variantų, kaip laimėti, ir gal tik du – kaip pralaimėti. Vienas iš jų mums ir pasitaikė. Negalima kaltinti Giedriaus Gusto, kuris nepataikė baudų, juk anksčiau ne vieną baudą prametė ir kiti žaidėjai. Visi klaidų padarėme, aš – taip pat.

Skaudžiausia Sabo nesėkmė

A.Sireika teigė visai nebaręs G.Gusto – netgi guodė jį, kad taip neišgyventų dėl lemiamu metu nepataikytų baudos metimų. Vakar vienoje interneto svetainėje pasirodė informacija, kad po rungtynių T.Berdas rūbinėje užsipuolė G.Gustą, juos teko skirti kitiems žaidėjams. Tačiau tokias žinias paneigė ir A.Sireika, ir vienas klubo vadovų Gediminas Navikauskas.
“Rūbinėje visi tylėjo ir vos neverkė.Tik kai kažkas iš organizatorių pravėrė duris ir pasigirdo didžiulis triukšmas, kurį kėlė “Maccabi” gerbėjai, Mindaugas Timinskas griežtai užriko ant jų, kad uždarytų duris”, – sakė A.Sireika.
Gerokai sutrikęs dėl nesėkmės atrodė ir A.Sabonis, savo karjeroje matęs visokių netikėtumų: “Ką čia komentuoti? Žiauru, dar neatsigavome po tokio smūgio. Tokio skaudaus pralaimėjimo aš savo karjeroje dar nesu patyręs. Gavau pamoką į pabaigą. Ir ištaisyti jai jau turbūt neturėsiu laiko. Gaila, žiauriai gaila. Sunku patikėti, kad taip gali būti. Reikia kautis iki pabaigos, nes dvi sekundės krepšinyje – daug laiko”.

Liūdėjo dėl saviškių

“Rungtynės nėra baigtos, kol nepasibaigęs jų laikas, – po laimingos atomazgos sakė “Maccabi” treneris Pinis Geršonas.- Į finalo ketvertą pateko keturios buvusios B grupės ekipos, todėl mums teko nueiti sunkiausią įmanomą kelią. Viskas ateina iš aukščiau ir tai yra Dievo valioje. Sunku žaisti jaučiant tokį spaudimą”.
Treneris pažymėjo, kad įmesti 94 taškai yra daugiau nei jų vidurkis Eurolygoje, tačiau ginantis yra daug problemų, kurias teks taisyti, norint sėkmingai sužaisti finalo ketverte.
“Rungtynės buvo jau pralaimėtos, bet mes kažkaip jas laimėjome ir iškovojome vietą finalo ketverte, – sakė 37 taškus pelnęs Š.Jasikevičius. – Esu tuo patenkintas ir labai liūdžiu dėl lietuvių. Šios rungtynės mums ėjosi sunkiai, jautėme spaudimą, o jie rungtyniavo ramiai ir organizuotai. Kaip visada, buvo sunku žaisti prieš Sabonį”.
“Per pratęsimą neapvylėme lūkesčių ir tai yra svarbiausia, – teigė M.Bastonas. – Rungtynės buvo neįtikėtinos. Mes tokiu pačiu būdu laimėjome Bolonijoje, Maskvoje ir šįvakar, tik bijau, kad per vieną sezoną to gali būti per daug”.

Komentarai