Muzikiniame teatre paminėtas „Žalgirio“ jubiliejus 0

Sekmadienį Kauno muzikiniame teatre populiariausias, daugiausia kartų ištartas žodis buvo „Žalgiris“. Garsiausią Lietuvos klubą, švenčiantį 60-metį, sveikino daug žinomų žmonių.

Sveikino ir Lietuvos Prezidentas

Pagerbti žalgiriečių atvyko Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, Kauno meras Arvydas Garbaravičius, Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Vytas Nėnius, Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu, Eurolygos klubų atstovai, legendinis treneris Aleksandras Gomelskis.
Skambant oratorijai „Tas kosminis krepšinio jausmas“ buvo pademonstruotas filmas apie „Žalgirį“, jo pergales.
„Kauno “Žalgiris“ darė milžinišką įtaką augančiai kartai, netiesiogiai ugdė patriotiškumą, vienijo tautą. Krepšinis buvo jėga, kurios nesugebėjo sunaikinti joks okupantas. „Žalgiris“ vienijo visus lietuvius, nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje jie begyventų. Aš dėkingas visiems žalgiriečiams už jų atliktą darbą. Krepšininkams linkiu ir toliau būti pavyzdžiu jaunajai kartai“, – sveikindamas „Žalgirį“ sakė Valdas Adamkus.
„Žalgiris“ – tai Lietuvos turtas. Sakoma, moki žodį, žinai kelią. Tai tiesa. Tas žodis daugelyje pasaulio šalių padės surasti kelią. Tas žodis padaro tave draugu. Tas žodis jau tapo tarptautiniu. Tas žodis – „Žalgiris“. Arba A.Sabonis. Ačiū tau, „Žalgiri“, už pergales, už gebėjimą vienyti tautą. Ačiū už tai, kad pasaulis „Žalgirio“ dėka lengvai taria Lietuva“, – žalgiriečiams komplimentų negailėjo Artūras Paulauskas.
„Žalgiris“ ne tik skynė pergales, bet ir mokė tautiškumo. Kauniečiams „Žalgiris“ ir Lietuva beveik neatskiriami žodžiai“, – teigė Arvydas Garbaravičius.

Buvusio rėmėjo siurprizas

Eurolygos vardu legendinį Lietuvos klubą pasveikino Jordi Bertomeu: „Man didelė garbė dalyvauti šiame renginyje ir pagerbti vieną iš geriausių Europos klubų. Per 60 metų „Žalgiris“ daug pasiekė ir tikrai turi kuo pasigirti. Yra keletas žmonių, kuriuos norėčiau išskirti: Vladas Garastas, Arvydas Sabonis, Arūnas Pakula“.
Sporto departamento vadovas Vytas Nėnius A.Saboniui įteikė ordiną „Už nuopelnus Lietuvos sportui“. Originaliai žalgiriečius pasveikino buvęs komandos rėmėjas Šabtajus Kalmanovičius. Jis kreipėsi savo kūrybos eilėmis. Š.Kalmanovičius susirinkusiems pateikė siurprizą: atvežė Barselonos operos solistą Džafarovą. Po pirmos atliktos arijos Š.Kalmanovičius jį aprengė „Žalgirio“ marškinėliais. „Aš visada sergu už „Žalgirį“ ir linkiu jam sėkmės“, – teigė Baku gimęs dainininkas.

A.Gomelskis negailėjo komplimentų

Buvęs Maskvos CSKA ir SSRS rinktinės treneris Aleksandras Gomelskis džiaugėsi, kad Kaune sutiko daug senų pažįstamų. „Jau spėjau pabendrauti su Sergejumi Jovaiša“, – prieš renginio pradžią kalbėjo A.Gomelskis. Jis sakė, kad apie „Žalgirio“ jubiliejų sužinojo ne todėl, kad gavo pakvietimą. „Aš pats viską puikiai žinojau. Esu Lietuvos nusipelnęs treneris. Jei ne Lietuvos vaikinai, aš niekada nebūčiau tapęs olimpiniu čempionu“, – mūsų šalies krepšininkus, atstovavusius SSRS rinktinei, gyrė maskvietis.
A.Gomelskis sakė, kad dabar telefonu dažnai pasikalba su Rimu Kurtinaičiu, Valdemaru Chomičiumi, Arvydu Saboniu. „Džiaugiuosi, kad esu Kaune. Tai mano mylimiausias miestas. Jame mane visi sveikina, linki sėkmės“, – tikino dabartinis Maskvos CSKA klubo prezidentas.

Apdovanoti geriausi žalgiriečiai

Mūsų tinklapis buvo paskelbęs dvylikos geriausių visų laikų „Žalgirio“ krepšininkų ir dviejų geriausių trenerių rinkimus. Patekusius tarp išrinktųjų apdovanojo A.Sabonis ir Kauno meras A.Garbaravičius. Vieno iš dvyliktuko – Stepo Butauto – jau nėra tarp gyvųjų. Apdovanojimų negalėjo atsiimti dar keturi buvę žalgiriečiai: Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Saulius Štombergas, Tyusas Edney. Jie dabar atstovauja užsienio klubams.
Prizai įteikti Stanislovui Stonkui, Kaziui Petkevičiui, Romualdui Venzbergui, Algirdui Linkevičiui, Modestui Paulauskui, Sergejui Jovaišai ir, žinoma, Arvydui Saboniui. „Labai džiaugiuosi, kad patekau į geriausių dvyliktuką“, – zalgiris.lt teigė A.Linkevičius.
Geriausiais treneriais išrinkti Vladas Garastas ir Jonas Kazlauskas. Pastarasis dabar dirba Graikijoje, todėl iškilmėse nedalyvavo. „Kadangi mane apdovanojo, tai aš Lietuvos krepšinio federacijos vardu noriu apdovanoti A.Sabonį“, – sakė V.Garastas ir įteikė Arvydui taurę.
„Dėkoju visiems, kurie padėjo, padeda ir padės, kad išliktų „Žalgiris“. Norėtųsi, kad atšvęstume ir 100-ąjį „Žalgirio“ gimtadienį“, – sakė A.Sabonis.
A.Sabonio „Žalgirio“ krepšinio centras dėkoja Sauliui Sondeckiui, suorganizavusiam nuostabų jubiliejinį „Žalgirio“ 60-mečio renginį.

Komentarai