Kauno „Žalgiris“ – dabar ir čia 0

„Kauno „Žalgiris“ ateina nugalėt. DABAR ir ČIA.“ – taip skamba paskutiniosios Lietuvos čempionų himno “Mes ateinam nugalėti” eilutės, himno, kuris į Lietuvos krepšinio istoriją įeis kaip pirmasis toks kūrinys, skirtas krepšinio klubui. Labai simboliška, kad pirmasis himnas sukurtas būtent Kauno „Žalgiriui“, komandai, kuri turtinga savo pergalių istorija, komandai, kuri tą istoriją vis dar kuria.

Praėjusį trečiadienį kauniečiai atvertė pirmajį naujojo 2005/2006 m. LKL/BBL sezono puslapį – Lietuvos čempionai, 3000 žiūrovų akivaizdoje nepasigailėjo „Valmieros“ krepšininkų iš Latvijos. Svečiai buvo išlydėti namo su 38 taškų deficitu.

Šį savaitgalį žalgiriečiai svečiavosi Estijoje, kur sužaidė dvejas BBL čempionato rungtynes su vietos komandomis – vargu ar kas nors suabejojo, kaip šios akistatos pasibaigs. Dvikova su Tartu „Rock“ gal kiek netikėtai baigėsi tik šešiais taškais iškovota pergale. „Mes patys sau prisidarome daugiau problemų, nei jų pridaro varžovai“ – sakė Gintaras Krapikas. Pasak trenerio, žalgiriečiams kartais pritrūksta nusiteikimo, susikaupimo, žaidžiant prieš silpnesnius varžovus. Tačiau reikiamais momentais kauniečiai gali susikoncentruoti, puikiai sužaisti vieną ar kitą mačo atkarpą, atsiskleidžia meistriškumo skirtumas. „Taip buvo ir rungtynėse su Tartu „Rock“. Tačiau mūsų krepšininkai turi suprasti, kad kiekvieną kartą savo pajėgumą reikia įrodyti aikštėje, reikia ne tik atkarpėles gerai sužaisti. Dar nieko nereiškia, jei „Žalgiris“ favoritu vadinamas „ant popieriaus““. Anot trenerio, su LKL/BBL čempionais kiekviena ekipa visada stengsis sužaisti kuo geriau, o išvykose žaisti ypatingai sunku. Ne išimtis ir estų klubai. Iš trejų sužaistų rungtynių, G.Krapikui geriausią įspūdį paliko mačas su „Valmieros“ ekipa. Gal ne tiek kokybės požiūriu, kiek užtikrintu rezultatu.

Kalbant apie Kauno „Žalgirio“ žaidėjus, ne vieno gero žodžio nusipelno Tanoka Beard‘as, kuris puikiai atlieka komandos kapitono vaidmenį. Legionierius vidutiniškai per kiekvienas rungtynes pelno 19 taškų bei atkovoja 8.6 kamuolio. Svarus ir kito amerikiečio Reggie Freeman‘o indėlis – „Žalgirio“ naujokas ne tik pelno taškus, tačiau sumaniai paskirsto kamuolius komandos draugams. Anot G.Krapiko, gražiai žaidžia ir protingai žalgiriečių atakas organizuoja Ed‘as Cota, nors statistikoje tai dažnai neatsispindi. E.Cota sportinė forma su kievienomis rungtynėmis tik gerėja, tačiau iki optimalios dar reikia padirbėti. Treneris dar kart pažymėjo, kad E.Cota žaidimą lemia objektyvios aplinkybės – jis vėliausiai prisijungė prie komandos. G. Krapikas pasidžiaugė, kad S.Serapinas, pasirengimo cikle žaidęs gana neužtikrintai, rungtynėse su Tartu „Rock“ pelnė10 taškų ir parodė, kad gali būti Kauno „Žalgirio“ ramstis. Jauniesiems krepšininkams, gal tik išskyrus P.Jankūną, vis dar trūksta stabilumo. Geriausiais pavyzdys – Jonas Mačiulis. Pirmose varžybose jis buvo vienas iš naudingiausių Kauno klubo žaidėjų, pelnęs 11 taškų ir atkovojęs penkis kamuolius. Dvikovoje su Tartu „Rock“ jaunasis „Žalgirio“ naujokas įmetė 7 taškus, su Talino „Kalev“ – 2.

Dar po pirmųjų žalgiriečių rungtynių su „Valmiera“, vyriausiasis Lietuvos čempionų strategas Antanas Sireika sakė, kad sunkiausias darbas ir bus – sulipdyti jaunus ir jau patyrusius žaidėjus.

„Vis augame – tiek kaip komanda, tiek individualiai“ – tvirtino G.Krapikas.

O ruošiantis Eurolygos turnyro iššūkiams, kiekvienas, nors ir mažiausias žingsnis pirmyn yra aukso vertės.

Žvelgiant į LKL/BBL čempionatą, galima pasakyti, kad situacija liko panaši kaip ir praėjusiais metais – lietuviai moko, o latviai ir estai mokosi. Aišku, išvadoms dar anksti, turnyras prasidėjo vos prieš dvi savaites, tačiau pirmieji rezultatai iškalbingi.

Lietuva – Latvija/Estija 14:3. BBL čempionate tik vienas mūsų šalies klubas dar neiškovojo nė vienos pergalės, o latvių/estų – keturi.

Pastarasis krepšino sezonas išsiskiria tuo, kad šiemet gerokai padidėjo konkurencija tarp LKL/BBL, NKL (Nacionalinė krepšinio lyga) ir LSKL (Lietuvos studentų krepšinio lyga) čempionatų – paaštrėjo kova dėl gero įvaizdžio. Visa tai Lietuvos krepšinį daro dar patrauklesniu ir paklausesniu. Lauko reklamos, sezonų atidarymo šventės, padidėjęs rungtynes transliuojančių televizijos kanalų skaičius – pagaliau Lietuvoje krepšinis tampa puikiu prekiniu ženklu. Šalyje, kur šis žaidimas yra antroji religija, toks procesas vyksta gana vėlai. Bet, kad ir kaip bebūtų, auganti krepšinio industrija labai naudinga tiek šios sporto šakos populiarinimui, tiek aistruoliams – televizijos kanalų konkurencija privers rodyti tas rungtynių transliacijas, kurios yra įdomesnės žiūrovams. Didžiausio susidomėjimo visuomet susilaukia žalgiriečių ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkų akistata, nemažai auditorijos prie televizoriaus ekranų pritrauka ir „Žalgirio“, „Lietuvos ryto“ dvikovos su kitomis LKL/BBL ekipomis.

NKL čempionato rungtynes transliuojantis „Penktas“ kanalas ir Kauno „Žalgirio“ varžybas rodantis Tango TV kanalas per likusias rungtynes gali lygiaverčiai konkuruoti su pagrindiniu BBL/LKL transliuotoju – LTV. Gal tokiu būdu padidės rodomų rungtynių atrankos kriterijai.

Kaip pasakytų legendiniai grupės „Queen“ muzikantai – „The show must go on[1]


[1] “Šou turi tęstis“ – angl.

Komentarai