Pūskit, pergalių vėjai! 0

Lietuvos čempionų kelias krepšinio aikštėse vingiuoja tarsi linksmieji kalneliai. Vieną dieną žemyn, kitą – aukštyn. Praėjusią savaitę galima vertinti įvairiai, tačiau ji tikrai nebuvo nuobodi.

Mūsų atskaitos taškas ir vėl bus Eurolyga. Po atostogų susirinkęs Kauno „Žalgiris“  keliavo į Ispaniją. Baskų krašte žalgiriečių laukė dar vienas, tačiau tikrai ne itin skalsus patiekalas.O tiksliau, ACB lygos lyderiai „Tau Ceramica“ Kauno klubo krepšininkų burnose strigo kaip rupi ruginė lietuviška duona. O rungtynių finalą teko karčiai nuryti.

Tą ketvirtadienį „Žalgiris“ buvo pasimetęs, o Ispanijos krepšininkai nardė kaip žuvys vandenyje. Sakoma, kad pralaimėti gali bet kas, bet visuomet reikia pralaimėti garbingai.

 Būtent dėl to labiausiai ir apmaudu – Lietuvos čempionai Vitorijoje pergalę savo varžovams padovanojo dar nesibaigus dvikovai.

Tiesą pasakius, norėtųsi keletą žodžių pasakyti ir Kauno „Žalgirio“ gerbėjams: mylimos komandos pralaimėjimą taip pat reikia išmokti priimti garbingai ir nemurkdyti žaidėjų, kuriems vėliau plosite, į purvą. Kaip sakoma – ir džiaugsme, ir varge, ir laimėje, ir nelaimėje…

Kauno „Žalgiris“ ir po pastarojo skaudaus pralaimėjimo lieka vienas iš A grupės lyderių. Kauniečiai į priekį užleido baskus ir Italijos čempionato lyderius Trevizo „Benetton“. Pastarieji turėjo nemažai pasistengti, kad Palaverde arenoje pavogtų pergalę iš Strasbūro ekipos. Prancūzijos čempionai dar prieš šį mačą iš savo komandos pašalino keturias dienas po atostogų sugrįžti pavėlavusi amerikietį A.Youngą. Tvirta disciplina „Strasbourg“ klubui yra svarbiau, nei vieno iš lyderių netektis.

 Atėnų „AEK“, su kuriais žalgiriečiai kovos šią savaitę, bando kapstytis iš turnyro dugno – graikai namuose gana nelauktai skėlė antausį Bolonijos „Climamio“ klubui. Tačiau ir toliau tragiškai nesiseka geriausiai Slovėnijos ekipai – Liublijanos „Olimpijai“, kuri trečiadienį į „GHP Bamberg“ krepšį įmetė dviem taškais mažiau ir turėjo norom nenorom galutinai  palaidoti šio sezono Eurolygą. B grupėje į išsvajotąjį TOP 16 pretenduoja šešios komandos, panašu, kad už borto tikrai liks Sopoto “Prokom Trefl” ir Milano “Armani Jeans”. Abu klubai turi vos po dvi pergales – lenkai paskutiniame ture nerado kelio link pergalės mače su Zagrebo “Cibona”, o italams namie pritrūko trupučio, vienos sekundės, vieno taiklaus metimo, vieno atkovoto kamuolio ar rezultatyvaus perdavimo, bet to trupučio užteko “Lietuvos ryto” sėkmei.

 Gerą šoką gavusi „Barcelona“ praėjusią savaitę sugebėjo reabilituotis prieš savo žiūrovus, o pergalė prieš turkų „Efes Pilsen“ tituluotajam Katalonijos klubui buvo reikalinga kaip oras, kurio likimas ir gerbėjų kantrybė jau pradėjo kyboti ant plauko.

Tel Avivo „Maccabi“ savo žemėse sunkiai, tik šešiais taškais, bet palaužė Jono Kazlausko treniruojamą Pirėjo „Olympiacos“ ir atsirevanšavo už pirmajame abiejų komandų susitikime patirtą nesėkmę.

C grupėje Sienos „Montepaschi“ gavo „jugoslaviško“ krepšinio dozę – Belgrado „Partizan“ krepšininkai parodė, kad autsaiderių etiketę italai jiems uždėjo per anksti.

Tą patį padarė ir  „Pau – Orthez“klubas, pamokęs, kad su kiekviena komanda reikia skaitytis net ir karališkiesiems klubams – prancūzai Madrido „Realą“ įveikė keturių taškų skirtumu ir paliko ispanus nustebintais ir nusivylusiais veidais. 

 Atėnų „Panathinaikos“ su aštuoniomis  pergalėmis yra absoliutus Eurolygos lyderis, praėjusiame ture graikai „nuskriaudė“ Maskvos pasididžiavimą „CSKA“.

Į antrą vietą savo pogrupyje pakilo Malagos „Unicaja“, kuri savo sąskaitoje turi septynias pergales ir gali būti beveik rami dėl savo ateities – ispanams TOP 16 ranka pasiekiamas.

BBL paradui ir toliau vadovauja 17 pergalių turintis absoliutus čempionato lyderis Kauno „Žalgiris“. 

Šeštadienį Kauno „Žalgiris“ šiame turnyre rungtyniavo tarsi įsiutęs žvėris. Po Vitorijos košmaro Lietuvos čempionai priėmė Latvijos geriausiųjų iššūkį, tačiau visas problemas išsprendė per pirmąsias dešimt mačo minučių. „Venspils“ ekipa nė iš tolo neprilygo žalgiriečiams, kurių gretose spindėjo amerikiečio ir komandos kapitono T.Beardo žvaigždė.

Legionierius pelnė net 40 taškų, atkovojo aštuonis kamuolius ir blokavo du varžovų metimus. Aukštaūgis pataikė keturis tolimus metimus iš šešių. Tai tikrai neblogas rodiklis centro puolėjui. Legionierius ne tik atakavo, bet ir gerai dirbo gynyboje. Įspūdinga statistika yra ne vien tik amerikiečio, bet ir visos komandos vieningo žaidimo nuopelnas.

Nors galutinis rezultatas ir nėra triuškinantis, jis neatspindi  tikrosios to mačo eigos ir absoliutaus „Žalgirio“ dominavimo.

 Tačiau pergalingą vakarą aptemdė viena ne itin linksma naujiena – buvo oficialiai pranešta, kad puertorikietis L.Ayuso palieka „Žalgirio“ komandą. Legionierius pats pasiprašė paleidžiamas iš komandos, nes, anot krepšininko, Kauno klube jis nerado savęs. Šis susitarimas iš tikrųjų yra abipusis, o ne toks „susitarimų maketas“, prie kurio kažkas bando pripratinti krepšinio gerbėjus.

 O ar pasikeis ir kaip pasikeis žalgiriečių žaidimas be temperamentingojo  Larry Ayuso, pamatysime jau netrukus.

BBL čempionate šį savaitgalį buvo užfiksuotas vienas gana netikėtas rezultatas – LKL prizininkai „Šiauliai“ buvo priversti pripažinti Valmieros krepšininkų iš Latvijos pranašumą. Latviai nugalėjo Šiaulių ekipą savo aikštėje – šis Lietuvos klubas dar kartą įrodė, kad vis dar negali išsigydyti išvykos rungtynių sindromo.

Tačiau į akis krenta „įdomiai“ „Žalgirio“ atžvilgiu sudarytas čempionato tvarkaraštis  – Lietuvos čempionai po Eurolygos rungtynių su Bolonijos „Climamio“ vos spėjo sugrįžti namo, o jau turėjo stoti į kovą su „Lietuvos rytu“. Dabar žalgiriečiams, atvykusiems iš Vitorijos, jau kitą dieną teko priimti Latvijos čempionus. O tuo tarpu „Barons“, su Lietuvos rytu pirmojo rato rungtynes sužaidę dar gruodžio 29 dieną, atsakomąjį susitikimą „gavo“ jau sausio aštuntąją. Ar nebuvo galima pakeisti tvarkaraščio taip, kad žalgiriečiai sekmadienį priimtų Rygos „Barons“, o sostinės ekipa šeštadienį  sužaistų su Venspilio krepšininkais?

Kauno „Žalgiris“ ir toliau visiems įrodinės, kad yra čempioniško, tvirto charakterio ekipa.

Ir tegu neša pergalių vėjas geriausią Lietuvos ekipą kuo toliau. 

Komentarai