Šaltais žiemos vakarais – šiltas oranžinis krepšinio megztinis 0

Netikėtai į Lietuvą užsukę Sibiro šalčiai neatšaldė aistrų krepšinio aikštelėse. O Eurolygos turnyre –  vis gausėjantis derliaus metas.

Paskutinėse moterų Eurolygos grupės rungtynėse Vilniaus „Lietuvos telekomas“ išvykoje nusileido Valansjeno „USVO“. Kitų komandų rungtynių rezultatai nulėmė, jog šis pralaimėjimas neturėjo jokios įtakos super mergaičių vietai tarp šešiolikos aštuntfinalio dalyvių. Vilnietės tarp 16-os stipriausių žemyno komandų užėmė šeštąją vietą ir aštuntfinalyje susitiks su vienuoliktą vietą užėmusia Neapolio „Phard Napoli“ ekipa. Su italėmis mūsų krepšininkės rungtyniavo C grupėje. Pirmose rungtynėse Lietuvos čempionės varžoves sutriuškino 88:44, o atsakomosiose rungtynėse Italijoje netikėtai pralaimėjo 69:81.

Simboliška, kad po vienuoliktojo turo rungtynių į vyrų Eurolygos TOP 16 būrelį priimta jau vienuolika komandų, dar penki kvietimai laukia savo laimingųjų. A grupėje šalia jau anksčiau į atkrintamąsias varžybas vietas užsitikrinusių viena iš Ispanijos čempionato lyderių Vitorijos „Tau Ceramica“ ir italų Bolonijos „Climamio“, pateko Trevizo „Benetton“ bei Kauno „Žalgiris“.

Grįžtant į Lietuvos čempionų mūšį Trevize – pamatėme geriausiai sužaistas Kauno klubo rungtynes išvykoje ir tokius žalgiriečius, kuriuos visuomet ir norėtųsi matyti. Nepaisant to, kad „Žalgiris“ turėjo verstis be pagrindinio įžaidėjo (nors šį vaidmenį perėmė V.Ginevičius, tačiau šis gynėjas šimtu procentu šios spragos kompensuoti negalėjo), išvažiavo, galima sakyti, su septyniais žaidėjais, tais, kuriais A.Sireika pasitikėjo per kiekvienas Eurolygos dvikovas. Ir nors po keturiasdešimties žaidimo minučių, Palaverde arenoje „tifoziai“ džiaugėsi saviškių pergale, Kauno klubo nuteisti neišdrįso niekas, nes teisti nebuvo už ką.  Rungtynių baigtį nulėmė paskutinė minutė, paskutiniai keli metimai, truputis sėkmės.

Ką reikia daryti dabar? Lietuvos čempionų veiksmų planas turėtų būti paprastas – užimti kuo aukštesnę vietą savo pogrupyje, kas (gal) garantuotų palankesnį varžovą kitame etape.

B grupėje trys klubai jau taip pat gali jaustis ramiai – Tel Avivo „Maccabi“, Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Stambulo „Efes Pilsen“. Žvaigždutės vis dar nėra šalia „Barcelona“ komandos vardo. Blankiai startavęs Eurolygoje, šis Ispanijos klubas nebetampo likimo už ūsų, beveik galima neabejoti, kad iš penkių likusių bilietų į TOP 16, vienas atiteks šiam Katalonijos klubui.

 Į kitus keturis savo rankas tiesia „Olympiacos“, „Cibona“, „Prokom Trefl“. Norėdama pastiprinti komandą prieš dvikovą su Pirėjo „Olympiacos“ klubu, lenkų ekipa pasirašė trumpalaikę sutartį  (savaitės trukmės kontraktą) su gynėju Rashidu Atkinsu. Jei komandos vadovybę tenkins amerikiečio pasirodymas, su juo sutartis gali būti pratęsta.
C grupėje “Panathinaikos” ir “Unicaja” jau seniai gali tik stebėti bilietų dalybas, o patys dar šilčiau įsitaisyti šešioliktuko kėdėse. Šalia jų jau glaudžiasi Maskvos garbę ginantis ir ginsiantis “CSKA” bei karališkasis, bet be karūnos, Madrido “Real”. Dėl pastarųjų klubų kaimynystės kovos Sienos “Montepaschi”, Stambulo “Ulker” ir “Pau – Orthez”. Viską susumavus, galima paskaičiuoti – logiškas spėjimas – tris bilietus į atkrintamąsias varžybas pasiims “Barcelona” ir Olympiacos” bei „Cibona“, dėl likusių dviejų susikaus penkios komandos.  Tarp išrinktųjų gali prasibrauti Sienos klubas, kuriame žaidžia M.Žukauskas ir R.Kaukėnas, tačiau Italijos ekipai ateinančiame Eurolygos mače kone verkiant reikia laimėti prieš „Pau – Orthez“. „Ulker“ savo ruožtu reikėtų namuose nugalėti absoliutų Eurolygos autsaiderį Belgrado „Partizan“, su kuriuo praėjusią savaitę vos neprisižaidė Madrido „Real“.

Šį savaitgalį Lietuvą pasiekė NBA skonio naujiena. Į Kauną jau šį antradienį atvyks vienas ryškiausių stipriausios pasaulio lygos žaidėjų Kenny Andersonas, kuris per keturiolika NBA sezonų iš viso pelnė daugiau nei dešimt tūkstančių taškų, o per daugiau nei 900 rungtynių, šis gynėjas vidutiniškai atliko po šešis rezultatyvius perdavimus. “Žalgirio” prezidentas Arvydas Sabonis savo buvusį bendraklubį “Trail Blazers” komandoje įvertino trumpai, bet konkrečiai – tai žaidėjas, aikštėje mokantis viską.

Pats K.Andersonas tikino, jog yra ištroškęs krepšinio ir, vertindamas savo fizines galimybes, mano, kad dar trejus metus galėtų rungtyniauti. Apsispręsti vykti į Europą jam padėjo du dalykai – žinomi A.Sabonio ir “Žalgirio” vardai bei galimybė žaisti antroje pagal pajėgumą po NBA Eurolygoje. Taigi šio žaidėjo atvykimas duos dividendų  ne tik „Žalgiriui“, bet ir Eurolygai, kuriai, tokio kalibro krepšininkai, yra puikus traukos laukas. Eurolygos koridoriais visai neseniai teko vaikščioti „Žalgirio“ atstovams.

Barselonoje praėjusią savaitę įvyko Eurolygos ir šiame turnyre dalyvaujančių klubų vadovų susitikimas, kuriame Eurolygos direktorius Jordi Bertomeu sakė, kad yra patenkintas trejų metų reitingų sistema, pagal kurią klubai pasirašo ilgalaikes sutartis su Eurolyga. „Trejų metų ciklo reitingai atmeta atsitiktinumo faktorių, tačiau išlieka tikimybė, kad kažkuris iš Europos grandų gali likti už borto. Tai taip pat suteikia tam tikrą spaudimą klubams, kurie turi stengtis savo šalių čempionatuose, kad iškovotų teisę pasirašyti trejų metų kontaktą“ – sakė J.Bertomeu. Susitikime taip pat buvo aptarta ir ilgalaikė Eurolygos ekonominė strategija. Sportas yra verslas, o verslo variklis – pinigai. Klubai pliusus į savo kraitį kaupia ne tik pagal žaidybinius, bet ir ekonominius rezultatus. Kauno „Žalgiris“ kartu su Tel Avivo „Maccabi“ tarp visų dvidešimt keturių ekipų, pirmauja pagal arenos užpildymą, į kiekvienas Eurolygos rungtynes tiek Kauno sporto halė, tiek „Nokia“  arena užpildoma šimtu procentų.

Neseniai į paviršių išlindo keletas „visuomeninių“, atseit pilietiškų, veikėjų, kurie nutarė pakaišioti pagalius ir išsakyti negatyvią nuomonę dėl būsimųjų sporto rūmų statybos Nemuno saloje. „Kitas pasirinkimas“ – tokiu skambiu pavadinimu prisidengę veikėjai pasiūlė „Žalgiriui“, Kauno miesto reprezentacinei ekipai rungtyniauti Vilniuje (!). Tokia, akibrokštu tapusi ir visiškai neargumentuota kalba labiau juokino, nei vertė susimąstyti. O ir galvoti nėra apie ką, kiekvienas blaiviai mąstantis žmogus supranta naujų Kauno sporto rūmų svarbą ir būtinumą.

Barselonos susitikime dalyvavo ir svečias iš NBA – Bostono „Celtics“ prezidentas Chrisas Wallace, kuris kalbėjo, ką Eurolyga gali perimti iš stipriausios pasaulio krepšinio lygos, ką dar reikia tobulinti. Pagrindinė Ch.Wallace išsakyta mintis buvo paprasta – dar prieinamesnė, dar artimesnė Eurolyga, tokia, kurią žiūrovas galėtų tiesiog pačiupinėti.

 

Komentarai