“Žalgiris” padėjo tašką kalboms apie permainas, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Stipriausią Lietuvos krepšinio komandą ir toliau treniruos A.Sireika bei G.Krapikas

Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro vadovai nutarė nekeisti Kauno “Žalgirio” vyrų krepšinio komandos trenerių Antano Sireikos ir Gintaro Krapiko. Toks sprendimas vakar buvo priimtas valdybos posėdyje, kuriame dalyvavo ir klubo savininkas bei valdybos pirmininkas A.Sabonis. Tačiau nuomonė – keisti ar palikti trenerius dirbti toliau – per dvi paras nuo sekmadienio iki antradienio “Žalgirio” užkulisiuose keitėsi ne vieną kartą. Klubo vadovai nenorėjo suklysti, todėl apsispręsdami gerai pasvėrė visus “už” ir “prieš”.

Sprendimą lėmė geri rezultatai

Oficialiai dėl rezultatų jokių pretenzijų A.Sireikai ir jo asistentui G.Krapikui vakar dienos posėdyje nebuvo pareikšta – 2003-2004 metų sezono komandos pasiekimai buvo įvertinti teigiamai. Kaip ir planuota, “Žalgiris” pateko į antrąjį Eurolygos etapą bei laimėjo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionatą.
Klubo vadovai kalbėjo, kad didžiausia kliūtis A.Sireikos ir G.Krapiko darbui “Žalgiryje” tapo Lietuvos vyrų rinktinė, dėl kurios jie negali laiku pradėti sezono “Žalgiryje”, tačiau A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas teigė, jog svarbiausia – geri komandos rezultatai.
“Netgi nesinori sakyti, kad buvo svarstomi kažkokie motyvai – juk visiems siūlėme palaukti, kol aptarsime sezono rezultatus ir nuspręsime, kas bus toliau. Juk taip dirbame kiekvienais metais. Todėl pusdienį pasėdėjome visi ir nutarėme, kad neverta ieškoti naujo trenerio, jeigu komandoje lieka žaidėjų branduolys. Taip pat nutarėme, kad ieškosime ir nedidelio pastiprinimo”, – kalbėjo G.Rutkauskas.

Treneris lengviau atsikvėpė

A.Sireika liko patenkintas tuo, kad klubo vadovai pažadėjo išsaugoti komandos branduolį, todėl ateinantį sezoną žaidėjams jau nereikės ilgai pratintis vieniems prie kitų.
“Manau, ir praėjusį sezoną, ypač jam baigiantis, žaidėme normaliai. Ir jeigu ne tos nelemtos rungtynės Tel Avive, galėčiau sakyti, kad rungtyniavome puikiai”, – sakė treneris.
Jo teigimu, dėl keletą dienų trukusios nežinomybės, ar liks dirbti “Žalgiryje”, jis nesinervino, tačiau jautėsi nesmagiai: “Nepasakyčiau, kad tas kelias dienas nervinausi, tačiau nemaloniai nuteikė man dėl to rodytas dėmesys ir gailestis, netgi užuojauta, nors nebuvau atleistas ir laikiau save “Žalgirio” treneriu. Dėl to nesmagiai jaučiausi”.
A.Sireika “Žalgirio” vyriausiuoju treneriu dirba nuo 2002-ųjų metų gruodžio, kai pakeitė Algirdą Brazį, kurio vadovaujamos komandos rezultatai netenkino nei klubo vadovų, nei krepšinio mėgėjų. G.Krapikas Kauno komandoje trenerio asistento pareigas eina nuo 2000-ųjų metų rudens.

Sieja seni ryšiai

Rimtu pretendentu tapti “Žalgirio” vyriausiuoju treneriu vadintas Šarūnas Sakalauskas Vokietijoje dirba ketvirtus metus. G.Rutkauskas neslėpė, kad su šiuo specialistu apie galimą darbą kalbėta ir gerokai anksčiau – 2002-ųjų lapkritį. Tačiau tąkart Š.Sakalauskas skaudančia širdimi buvo priverstas atsisakyti viliojančio pasiūlymo, nes jį saistė sutartis su Brėmerhafeno klubu. Treneris neslėpė, kad dirbti “Žalgiryje” – sena jo svajonė.
“Žalgirį”, Š.Sakalauską ir Brėmerhafeno klubą sieja ne vien šį sezoną Kauno komandoje epizodiškai rungtyniavęs Andrius Lepinaitis, atstovavęs “Baltųjų lokių” (taip lietuviškai skamba Vokietijos ekipos “Eisbaeren” pavadinimas) komandai 2002-2003 metais.
Šiemet kovo mėnesį Brėmerhafene viešėjęs G.Rutkauskas interviu “Eisbaeren” atstovui spaudai Borisui Butčkadofui (pokalbis buvo publikuotas interneto portale “Schoenen-Dunk”) sakė, kad pernai užmezgė glaudžius dalykiškus ryšius su klubo vadybininku Janu Ratjenu.
Vokiečiui nusistebėjus, kokie vėjai Europos krepšinio elitui priklausančios komandos atstovą atginė į Vokietijos antrojoje lygoje rungtyniaujančią Brėmerhafeno ekipą, G.Rutkauskas paaiškino: “Mes bendradarbiaujame su daugeliu Europos ir JAV klubų. Vienas iš jų yra “Eisbaeren”, per paskutiniuosius keletą metų padaręs didelę pažangą”.
A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius pridūrė: “Seniai bendrauju su savo geru pažįstamu Šarūnu Sakalausku – puikiu specialistu, aukščiausio lygio treneriu. Turiu ryšių ir su vadybininku Janu Ratjenu. Mes daug kalbamės apie įvairius bendros veiklos modelius”.
G.Rutkausko teigimu, Brėmerhafene galėtų “semtis žaidybinės patirties” tie krepšininkai, kurie nepatenka į pagrindines meistrų ar dublerių komandų sudėtis, pirmiausiai – jaunimas.

Vokiečiai žavėjosi lietuvių patirtimi

“Eisbaeren” atstovas spaudai praėjusią savaitę išplatino informaciją apie Brėmerhafeno klubo tarybos pirmininko Tomo Braumano bei vadybininko J.Ratjeno vizitą į Lietuvą.
Svečiai iš Vokietijos apsilankė Vilniuje ir Kaune, susitiko su Krepšinio federacijos ir LKL vadovais, “Žalgirio” klubo prezidentu Arvydu Saboniu, kai kurių kitų komandų žaidėjais, jų agentais, taip pat stebėjo LKL finalo rungtynes tarp “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto”.
“Galvodami apie mūsų jaunosios kartos ugdymą ir Krepšinio akademijos įkūrimą, iš lietuvių galime daug ko pasimokyti. Kaune tokiam darbui sukurtos tiesiog fantastinės galimybės”, – žavėjosi J.Ratjenas tuo, ką pamatė ir sužinojo Lietuvoje.
T.Braumanas ir J.Ratjenas, susitikę su G.Rutkausku bei tuo metu Lietuvoje buvusiu Š.Sakalausku, kalbėjosi apie galimybę parengti konkrečią bendradarbiavimo programą, kuri, pasak Vokietijos klubo atstovų, “būtų naudinga abiem partneriams”.

Komentarai