Kaunas nusilenkė “Žalgiriui”, „Kauno diena“ 0

Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS

Per 60-ąjį krepšinio klubo gimtadienį Arvydas Sabonis trumpam pakeitė amplua ir tapo oratorijos atlikėju

Nemuno saloje keli tūkstančiai krepšinio klubo “Žalgiris” gerbėjų šeštadienio vakarą dalyvavo nepaprastoje šventėje.
Jos kulminacija tapo oratorija “Tas kosminis krepšinio jausmas”, kuriame solo partiją atliko ir pats Arvydas Sabonis.
Legendinis krepšininkas scenoje užtruko vos keletą minučių. Perskaitęs savo tekstą, pasitraukė į užkulisius.

Žvaigždės iš legendų rankų

Simboliška – “Žalgirio” gimtadienio šventė prasidėjo 20 valandą 30 minučių. Būtent tokiu metu vyksta ir Eurolygos rungtynės. Gimtadienio vedėjas Vytautas Kernagis pirmąjį į sceną pakvietė “Žalgirio” veteraną, o dabar dublerių komandos trenerį Kazį Petkevičių. Šis krepšininkas “Žalgiryje” žaidė nuo 1947-ųjų iki 1960-ųjų.
Vėliau scenoje išvydome ir daugiau įvairių kartų legendinių krepšininkų: Romualdą Venzbergą, Algirdą Linkevičių, Sergejų Jovaišą, Rimą Kurtinaitį, Mindaugą Arlauską, Vitoldą Masalskį, Gediminą Budniką, Mečislovą Dėdelį, Henriką Giedraitį ir Modestą Paulauską.
“Žalgirio” legendos dabartiniams klubo žaidėjams perdavė žvaigždes su užrašu “60 metų spindžiu ir spindėsiu”.
Nemuno saloje publikai pristatyti tik dalis žaidėjų, kurie šį sezoną žais “Žalgiryje”: Vidas Ginevičius, Darjušas Lavrinovičius, Ainaras Bagatskis, Mindaugas Timinskas, Paulius Jankūnas, Artūras Javtokas, Simonas Serapinas, Martynas Andriuškevičius ir Arvydas Sabonis. Jiems ir atiteko žvaigždės iš legendų rankų. A.Saboniui ją įteikė olimpinis čempionas M.Paulauskas.
Šventėje dalyvavo ir daugiau buvusių klubo krepšininkų. Vėliau jie visi kartu pasirodė scenoje. Tiesa, dar prieš renginį kai kurie veteranai neslėpė nusivylimo, nes į gimtadienį nebuvo pakviesti.

Gerbėjų laukia Sporto halėje

“Ateinančioms kartoms norėčiau palinkėti laimėti Europos taurę, ir ne kartą”, – sakė R.Kurtinaitis. Sėkmės “Žalgiriui” linkėjo ir kiti veteranai. “Kai bus nelengva, krepšininkai turėtų prisiminti, kad sunkumuose slypi galimybės. Norėčiau, kad po rungtynių jiems nereiktų sakyti, kad gynyboje pritrūko kruopštumo, o puolime – meistriškumo”, – linkėjo V.Masalskis.
Neliko skolingi ir dabartiniai “Žalgirio” krepšininkai. A.Sabonis sakė, kad komanda dar formuojama. Jai keliami tokie patys tikslai, kaip ir pernai. Tuo tarpu kai kurie veteranai neslėpė, kad savo mylimą komandą norėtų išvysti Eurolygos didžiojo ketverto varžybose.
“Tikiuosi, kad gerbėjai mus palaikys ir ateityje, kai žaisime Kauno sporto halėje”, – sakė komandos vyr. trenerio asistentas Gintaras Krapikas. Jam pritarė ir komandos kapitonas Mindaugas Timinskas.

Sveikino ir muzikantai

Šeštadienio vakarą publika scenoje išvydo ne tik krepšininkus, bet ir nemažai atlikėjų. Pasak renginio vedėjo V.Kernagio, šiuo metu visa Lietuva spėlioja, kas yra tas paslaptingasis AMB. “Mes jį jums pristatome – tai Amberlife”, – juokavo vedėjas.
Vėliau scenoje pasirodė Geltona, Edmundas Kučinskas, grupė Žas. Muzikantai negailėjo sveikinimų legendinei krepšinio komandai.
“Žalgiryje” žaidžia ne tik patys geriausi krepšininkai, bet ir patys gražiausi vyrai”, – tikino Geltona. Tuo tarpu grupė Žas scenoje atliko kultinę dainą “Euroliga”.
“Kas būtų Kaunas be “Žalgirio”? Mažas taškelis žemėlapyje. Mes visi mylime šią komandą. Jai plojame net tada, kaip pralaimi. Juk žinome, kad vyrai visada atiduoda visas jėgas ir kovoja iki galo”, – teigė Kauno meras Arvydas Garbaravičius.
Tiesa, miesto vadovui ir šįkart nepavyko išvengti Arvydų temos. Renginio vedėjas jį pristatė kaip Artūrą. “Aš ne Artūras, o Arvydas”, – šypsojosi meras.

Tas kosminis krepšinio jausmas

60-mečio proga “Žalgirį” pasveikino ir aistringiausi klubo gerbėjai. “Kad ir kas nutiktų, mes – su jumis”, – tikino fanų atstovas Vaidas.
Tačiau renginio kulminacija tapo oratorija “Tas kosminis krepšinio jausmas”, kuriai muziką sukūrė Vidmantas Bartulis, o žodžius parašė poetas Gintaras Patackas. Publika scenoje išvydo Kauno valstybinį chorą, Pažaislio festivalio simfoninį orkestrą ir atlikėjus Virgilijų Noreiką, Sigutę Stonytę, Ariną bei Liną Adomaitį.
Prieš šią premjerą būta spėlionių, kokią partiją atliks legendinis krepšininkas A.Sabonis. Kai kurie šventės rengėjai net intrigavo, kad jis lavina balsą. Krepšininkas taip pat dalyvavo ketvirtadienį vykusioje repeticijoje.
Scenoje išvydusi A.Sabonį publika džiūgavo. Legendinis krepšininkas neuždainavo, tačiau perskaitė eilėraštį ir taip pradėjo oratoriją. Vėliau jis tyliai pasitraukė į užkulisius, o scenoje karaliavo profesionalūs muzikantai.
“Muzika ir krepšinis – tai neatsiejami dalykai. Kol bus muzika, tol bus ir krepšinis”, – sakė oratorijos muzikos autorius V.Bartulis. Skambant paskutiniams kūrinio akordams, Kauno padangę sudrebino fejerverkas.

Įspūdingi istoriniai faktai

1944-aisiais Kauno miesto krepšininkai susibūrė į komandą, kuri vėliau tapo “Žalgiriu”. Jau po trejų metų kauniečiai laimėjo Sovietų Sąjungos čempionatą. Iki 1989-ųjų metu “Žalgiris” penkis kartus laimėjo aukso, septynis kartus – sidabro ir šešis kartus – bronzos medalius.
Sėkmingai kauniečiai pasirodė ir Europos turnyruose. 1986-aisiais komanda žaidė Europos čempionų taurės turnyre. Deja, tada pralaimėta Zagrebo “Cibonai”. Tiesa, šiai komandai buvo atsirevanšuota ir į Kauną iš Argentinos kartu su stipriausia pasaulio klubine komanda atkeliavo V.Džonso taurė.
1999-aisiais jau nauja krepšininkų karta tapo Eurolygos čempionais.
Įspūdingi ir kai kurie statistiniai skaičiai. Didžiausiu rezultatu kauniečiai laimėjo prieš Leningrado srities komandą: 135-0. Daugiausiai taškų į priešininkų krepšį per vienerias rungtynes įmetė A.Sabonis. 1989-aisiais per mačą su Maskvos “Dinamo” jis pelnė 53 taškus.
Gimtadienio vedėjas V.Kernagis buvo teisus sakydamas, kad “Žalgiris” – tai šventė, kuri jau 60 metų su mumis.

Komentarai