“Scavolini” varžovus palaužė jų pačių ginklu, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Pezare “Žalgiriui” koją pakišo italų ekipos aikštės gynyba

Kauno “Žalgirio” krepšininkams nepavyko iškovoti trečiosios pergalės Eurolygoje, žaidžiant svečiuose. Dramatiško mačo Pezare pabaigoje sėkmė lydėjo aikštės šeimininkus – “Scavolini” įveikė “Žalgirį” 86:82. Lietuvos čempionai patyrė trečiąjį pralaimėjimą ir B grupėje smuktelėjo į šeštąją vietą, o “Scavolini” įsirašė trečiąją pergalę į savo sąskaitą.
Kitas Eurolygos rungtynes “Žalgiris” gruodžio 9 dieną žais Kaune su kitu italų klubu – Sienos “Montepaschi”.

Sėkmė lydėjo italų ekipą

Dvikova Pezare nuo pirmųjų minučių vyko labai atkakliai. “Žalgiriui” 5-ąją minutę buvo pavykę atitrūkti 13:5, tačiau netrukus svečių persvara jau buvo minimali.
Iki 18-osios minutės žalgiriečiams dar pavyko išsaugoti 1-5 taškų pranašumą, tačiau, varžovams pradėjus gintis aikšte, kauniečių atakos pradėjo strigti ir “Scavolini” perėmė iniciatyvą į savo rankas, po dviejų kėlinių pirmavusi 46:41.
Trečiajame kėlinyje užvirė permaininga kova, kelių taškų skirtumu pirmavo tai viena, tai kita komanda. Daugiausia nemalonumų kauniečiams kėlė amerikietis Čarlzas Smitas, kurio niekaip nesisekė sustabdyti. Viskas sprendėsi paskutiniajame ketvirtyje. Nesėkminga jo pradžia, kai aikštės šeimininkai atitrūko 72:65, 81:72, gerokai sumažino žalgiriečių viltis laimėti.
Vis dėlto jie nenuleido rankų ir po Dainiaus Šalengos tritaškio 39-ąją minutę “Žalgiris” atsiliko tik 77:81. Likus žaisti 10 sekundžių ir rezultatui esant 83:80, žalgiriečiai apsigynė ir surengė greitą ataką. Kamuolį per visą aikštę persivaręs Robertas Pekas pasirinko kitokį, nei visi tikėjosi, sprendimą – jis nutarė pats atakuoti iš po krepšio, nors prie tritaškio linijos laisvas kamuolio laukė keturis tolimus metimus tą vakarą pataikęs D.Šalenga. Likus 3 sekundėms, kauniečiai iškart prasižengė. Pražanga pasiteisino – Č.Smitas prametė abu baudos metimus, tačiau prie kamuolio pirmasis prišoko “Scavolini” žaidėjas Temu Ranikas, kuris dar suskubo atakuoti, bet buvo neleistinai sustabdytas ir įgijo teisę mesti tris baudas.

T.Berdas pyko ant savęs

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika teigė, jog rungtynių baigtį nulėmė “Scavolini” aikštės gynyba.
“Žinojome, kad rungtynės bus atkaklios ir sunkios. Buvome tikri, kad “Scavolini” nežais taip, kaip paskutiniąsias rungtynes su “Maccabi”, kurias pralaimėjo 50 taškų skirtumu. Norėdami reabilituotis jie aikštėje padarė viską, ką galėjo, ir kovojo iki galo, – kalbėjo treneris. – Pažiūrėjęs į statistiką matau, kad atkovojome tik vienu kamuoliu mažiau, tačiau jis ir buvo svarbiausias”.
Italų žurnalistų paklaustas apie Arvydą Sabonį, jis sakė, kad kol kas legendinis krepšininkas treniruojasi pagal individualų planą ir žadėjo, jog pamatysime jį po Naujųjų metų.
20 taškų pelnęs ir 13 kamuolių atkovojęs “Žalgirio” centras Tanoka Berdas pyko ir ant savęs: “Esu labai nusivylęs, nes buvome arti pergalės. Padarėme daug klaidų gindamiesi, daug daugiau nei prieš savaitę Barselonoje. Ypač esu piktas ant savęs dėl to neatkovoto paskutiniojo kamuolio ir poros pramestų baudų”.
“Scavolini” treneris Filas Melilas buvo gerokai linksmesnis: “Mes jau išmokome žaisti Eurolygos krepšinį ir apribojome Tanokos Berdo veiksmus aikštės gynyba – toks ir buvo mūsų tikslas. Paskutiniajame ketvirtyje pratrūko Markas Miličius, o Čarlzas Smitas tobulėja kiekvieną dieną”.

Nesuprantamas gynėjo sprendimas

“Žalgirio” ir “Scavolini” rungtynes pakomentavo Lietuvos krepšinio lygos treneriai.

Vilniaus “Sakalų” vyriausiasis treneris Linas Šalkus: “Laimėjo komanda, tą dieną buvusi stipresnė. “Žalgiris” žaidė pagal savo galimybes ir sunku įvardyti konkrečią priežastį, dėl kurios Kauno komanda pralaimėjo. Viena jų buvo “Scavolini” aikštės gynyba, kurią žalgiriečiai labai sunkiai įveikdavo.
Gerai po krepšiu kovojo Tanoka Berdas, Paulius Jankūnas, pagirtinai rungtyniavo Dainius Šalenga. Pezare gal kiek skubotai atakavo Robertas Pekas. Sunku paaiškinti jo paskutinį sprendimą, kai jis metė iš po krepšio. Galbūt jis tikėjosi, kad varžovai jį neleistinai stabdys, arba manė, kad po metimo dar liks laiko prasižengti. Taip ir įvyko, pražanga pasiteisino, nes Smitas neįmetė abiejų baudų. Tik nereikėjo leisti varžovams po to atkovoti kamuolio”.
“Lietuvos ryto” vyriausiojo trenerio asistentas Rūtenis Paulauskas teigė, jog R.Peko sprendimas buvo visai nesuprantamas ir niekuo nepaaiškinamas: “Visiems aišku, kad jis turėjo atmesti kamuolį prie šešių metrų linijos, o ne pats atakuoti”.

Nepasinaudojo suteiktu šansu

Kauno “Hidruvos-Atleto” vyriausiasis treneris Ramūnas Cvirka: “Žalgirio” žaidimas sugriuvo, kai varžovai pradėjo gintis aikšte. Visą laiką savo išskirtine aikštės gynyba garsėjo būtent žalgiriečiai, tačiau šįkart italų ekipa ją nesunkiai įveikė, o jie patys nerado priešnuodžių jai.
Nepaisant to, “Žalgiris” galėjo laimėti, nes “Scavolini” krepšininkai jiems suteikė daug šansų. Tačiau jais nebuvo pasinaudota – pramestos baudos svarbiu metu, nesuprantamas Peko sprendimas mesti iš po krepšio, o ne atiduoti kamuolį laisvam prie tritaškio linijos stovinčiam komandos draugui, neatkovotas kamuolys po netaiklių Smito baudos metimų.
“Žalgiriui” labai trūko atsarginių žaidėjų pagalbos. Kai visi šeši pagrindiniai “Žalgirio” krepšininkai pataiko, kaip buvo mače su “Barcelona”, tuomet viskas gerai ir komanda laimi. Bet jeigu iš tų šešių taškus renka tik keturi žaidėjai, tuomet ir atsiranda skylė. Šįkart nesisekė atakuoti Mindaugui Timinskui, neaktyvus buvo Vidas Ginevičius – jų pelnomų taškų ir pritrūko”.

Komentarai