“Olimpija” pranoko “Žalgirį” drausme ir kovingumu, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Liublianos klubo barjeras Kauno komandai tampa neįveikiamas

Kauno “Žalgirio” krepšininkai dar kartą neįveikė Liublianos “Olimpija” (Slovėnija) barjero. Eurolygos trečiojo turo rungtynėse ketvirtadienį “Žalgiris” namuose 78:83 buvo priverstas pripažinti varžovų pranašumą. “Olimpija” Kauno klubą Eurolygos turnyre parklupdė jau septintą kartą iš eilės.

Nesėkmę lėmė bloga pradžia

Po liūdnai pasibaigusių rungtynių “Žalgirio” rūbinėje tvyrojo mirtina tyla. Mindaugas Timinskas pasistengė kuo greičiau įlįsti į dušą, tarstelėjęs, jog neturi ką pasakyti apie tokias rungtynes, kiti sėdėjo žemai panarinę galvas. Tik žurnalistų klausimai privertė žalgiriečius garsiai pagalvoti, kodėl teko kapituliuoti prieš favoritams nepriskiriamą, pirmo ryškumo žvaigždžių neturinčią “Olimpija” ekipą.
“Varžovai pirmoje pusėje labai taikliai atakavo, o mes puolėme chaotiškai. Antrajame kėlinyje sukaupta persvara ir nulėmė “Olimpijos” pergalę”, – sakė Dainius Šalenga.
Vidas Ginevičius pastebėjo, kad bloga rungtynių pradžia jau tapo tikra bėda.
“Baigiantis mačui atrodė, jog pavyks pasiekti persilaužimą, bet nespėjome. Pritrūko dar poros minučių. Nereikėjo varžovų paleisti rungtynių pradžioje, kai jie gerai pataikė iš toli, nes antroje pusėje jų taiklumas buvo gerokai prastesnis. Aišku, tuomet mes jau geriau gynėmės”, – kalbėjo V.Ginevičius.

Tritaškiai varė iš proto

“Galiu pasakyti, kodėl toks rezultatas – jau tapo tradicija blogai pradėti rungtynes. Taip vyksta ir Eurolygos, ir LKL varžybose. Kodėl taip yra, reikės ieškoti priežasčių, nes vyrai įsibėgėja tik trečiajame ar ketvirtajame kėlinyje, – sakė “Žalgirio” strategas Antanas Sireika. – Tačiau reikia pagirti ir varžovus. Jų tritaškiai pirmoje žaidimo pusėje mus varė iš proto. Jie žaidė tikrai gerai. O mes daugiau nervinomės, panikavome. Antroje mačo pusėje vyrai parodė charakterį, įrodė, jog gali kovoti, bet rezultatas vis tiek liūdnas”.
Jis stebėjosi, kad žaidėjai nepataikė iš patogių padėčių, net iš po krepšio: “Arba Fortūna nusisuko, arba toks mūsų lygis”.
Treneris pripažino, jog amerikiečiai per daug piktnaudžiavo individualiais veiksmais ir retoriškai klausė: “O ką daryti?”
A.Sireika teigė, kad reikia laukti, kol į rikiuotę sugrįš visi traumuoti žaidėjai. Tai bus tik po Naujųjų metų.
“Mums labai svarbu, kad komanda galėtų ne tik žaisti, bet ir treniruotis penkiese prieš penkis. Kol kas tokių galimybių neturime”, – atsiduso treneris.

Išvengė skaudžios pabaigos

“Olimpijos” vyriausiasis treneris 34 metų Saša Filipovskis gyrė savo auklėtinius, kurie aikštėje sunkiai dirbo ir sulaukė už tai puikaus atlygio – pergalės.
“Kiekvienas atlikome savo darbą, visas rungtynes žaidėme protingai, atidžiai gynėmės, gerai puolėme”, – vardijo sėkmės veiksnius S.Filipovskis.
Jis džiaugėsi, kad šįkart pavyko gerai užbaigti mačą, nes pirmuose dviejuose su Pezaro “Scavolini” ir “Barcelona” Liublianos ekipa gerai žaidė tik tris kėlinius: “Tuomet pralaimėjome per paskutiniąsias penkias minutes. Tokios baigties baiminausi ir šįkart, nes mūsų komanda – nepatyrusi, nemažai žaidėjų Eurolygoje rungtyniauja pirmą sezoną, todėl nenuostabu, kad lemiamu metu jie pradeda klysti. Vis dėlto šįkart mums viskas baigėsi laimingai”.

Žalgiriečiai yra ieškojimų kelyje

“Žalgirio” žaidimą komentuoja buvęs “Žalgirio” krepšininkas, olimpinis čempionas ir prizininkas Rimas Kurtinaitis: “Žalgiris” turi daug problemų. Pirmoji yra ta, jog niekaip nepavyksta laiku sukomplektuoti komandos. Šįkart žaidėjai pradėjo rinktis rugsėjį, o įžaidėjas Robertas Pekas atvyko dar gerokai vėliau. Komanda gali žaisti gerai ir neturėdama ryškių žvaigždžių, svarbu, kad žaidėjai kartu būtų kuo ilgiau. Kai dauguma žaidėjų kartu rungtyniauja 3-5 metus, tuomet galima tikėtis geresnių rezultatų. Atsimenu, kai mes vasarą susirinkdavome į Lietuvos rinktinę, reikėdavo mažiausiai mėnesio, kad atsigautų tarpusavio ryšiai, nors, regis, buvome ir protingi, ir patyrę, ir anksčiau kartu daug žaidę.
Galbūt todėl ir “Žalgiris” dabar taip banguotai rungtyniauja. Momentais – labai gerai, kai kada – silpnai. Krito į akis, jog mačą su “Olimpija” žalgiriečiai pradėjo be užsidegimo, be noro kovoti. Sunku pasakyti, ar jie blogai apšilo, ar tikėjosi lengvai laimėti.
“Olimpijos” biudžetas, kiek girdėjau, šiemet sumažėjo 3 kartus, tačiau komanda su jaunu treneriu sugebėjo išlaikyti ir žaidimo braižą, ir kovinę dvasią. Manau, bėgiodami stadione “Žalgirio” žaidėjai būtų aiškiai pranašesni, tačiau nusiteikimu, žaidimo drausme “Olimpija” šeimininkus aiškiai pranoko.
Daug kas linksniuoja trenerius, tačiau turi būti ir žaidėjų atsakomybė. Pavyzdžiui, keletą kartų labai sėkmingai Pekas su Berdu rezgė derinį “du prieš du”, tačiau po to Pekas kažkodėl sugalvojo pats mesti. Pastebėjau, jog “Žalgirio” krepšininkai visiškai nesigina žaisdami vienas prieš vieną, praleidžia varžovą. Be to, “Olimpija” krepšininkai visus tritaškius pataikė atakuodami laisvi, vadinasi, kauniečių gynyba nebuvo gera. Mano akimis, “Žalgiriui” trūko ir greito puolimo. Dar viena problema, kuri turėjo labai didelės reikšmės kovojant su “Olimpija” – po metimų žalgiriečiai neatitverdavo varžovų ir šie labai svarbiu metu keletą kartų atkovojo kamuolį po mūsų krepšiu, įgydami šansą pakartotinei atakai.
Visos šios problemos yra išsprendžiamos. “Žalgiris” dabar yra ieškojimų kelyje, nes komanda daro tai, ką turėjo padaryti rugsėjį”.

Neįveikė kibios varžovų gynybos

Buvęs “Žalgirio” žaidėjas, pasaulio čempionas, olimpinis prizininkas Sergejus Jovaiša: “Žalgiriečiai nebuvo pasirengę tokiam varžovų puolimui ir labai kibiai gynybai. Be to, pirmuosius du kėlinius patys silpnai gynėsi ir pernelyg statiškai puolė, trūko taiklių tolimų metimų. Kai po pertraukos pradėjo kristi ir tritaškiai, vaizdas ėmė keistis.
Mano manymu, pradėjus vytis nutolusius “Olimpijos” krepšininkus, žalgiriečiams vertėjo paspausti juos bent nuo vidurio aikštės, kad išbalansuotų jų puolimą.
Suprantama, “Žalgiriui”, neturinčiam daugelio žaidėjų, yra sunku, trūksta jėgos. Be to, nesisekė Mindaugui Timinskui, Pauliui Jankūnui. Apmaudu, kad žaisdami namuose su tikrai įveikiama komanda nesugebėjome jiems primesti savo valios. Bet sezonas dar net neįsibėgėjo, dar ne viskas prarasta, todėl neabejoju, kad žalgiriečiai padarys reikiamas išvadas, ir jų žaidimas gerės.
Kalbant apie “Olimpijos”, akivaizdu, jog yra didelis abipusis trenerio ir jaunų žaidėjų pasitikėjimas. Tai ir leido komandai žaisti drausmingai, vykdyti visus nurodymus. Nors “Olimpija” kasmet išleidžia savo geriausius žaidėjus į kitus klubus, gera krepšinio mokykla, kvalifikuotas darbas su jaunimu leidžia nejausti komandai žaidėjų kartų kaitos”.

Tęsiasi draugystė su “LG Electronics”

Po “Žalgirio” ir “Olimpijos” rungtynių Sporto halėje buvo pratęsta “Žalgirio” ir “LG Electronics Inc.” bendradarbiavimo sutartis. Ta proga “LG Electronics” padovanojo “Žalgiriui” didžiulį televizorių.
Bendradarbiavimo sutartį pasirašė “LG Electronics” rinkodaros direktorius Kyungas Namas Munas ir viešosios įstaigos “Kauno “Žalgirio” rėmėjas” direktorius Gediminas Navikauskas.
“Žalgiris” su Korėjos bendrove bendradarbiauti pradėjo praėjusiais metais.

Komentarai