„Žalgirio“ stebuklas Kūčių išvakarėse, „Respublika“ 0

LKL čempionai Tel Avive parklupdė Eurolygos čempionų titulą ginančius "Maccabi" krepšininkus

Tadas LAURYNAS

"Meldėmės visa širdimi, kad istorija nepasikartotų", – taip apie ketvirtadienio Eurolygos rungtynes sakė Kauno "Žalgirio" vidurio puolėjas Tanoka Berdas. Ir maldos buvo išgirstos. Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionas "Žalgiris" Tel Avive per Eurolygos aštuntojo turo rungtynes 104:102 įveikė Eurolygos čempionę ir B grupės lyderę "Maccabi" (Izraelis) ekipą, kurioje pirmuoju smuiku griežė Šarūnas Jasikevičius.

Saldus revanšas

Šia pergale žalgiriečiai atsirevanšavo už pralaimėjimą pirmajame ture Kaune (75:102). Tai buvo ir revanšas už skaudų pralaimėjimą pavasarį Tel Avive, "Maccabi" atėmė kelialapį iš "Žalgirio" į finalo ketverto varžybas.
Tai – ketvirtoji "Žalgirio" krepšininkų pergalė, po kurios Kauno komanda B grupėje pakilo į penktą vietą. Eurolygos čempionams tai buvo antrasis pralaimėjimas.
Iki rungtynių pabaigos likus žaisti minutę "Žalgiris" pirmavo 98:91, tačiau po penkių iš eilės Š.Jasikevičiaus baudų metimų "Maccabi" priartėjo iki 98:96. Per likusias 22 sekundes kauniečiai įrodė, kad lemiamomis akimirkomis rankos nedreba. Robertas Pekas, Mindaugas Timinskas ir Paulius Jankūnas pataikė po dvi baudas ir įtvirtino saldžią pergalę. Beje, trečiajame kėlinuke penktą pražangą užsidirbo ir aikštelę paliko "Žalgirio" lyderis Tanoka Berdas. Bet ir be aukštaūgio amerikiečio paskutines 17 min. ir 17 sek. žaidę svečiai sugebėjo "Nokia" arenoje nutildyti 10 000 "Maccabi" aistruolių.
Rezultatyviausiai iš nugalėtojų žaidė Robertas Pekas. Jis pelnė 26 taškus ir 5 kartus kamuolį perdavė mesti. "Maccabi" klube išsiskyrė Šarūnas Jasikevičius ir Entonis Parkeris, jie pelnė atitinkamai 34 ir 31 tašką.

Priminė pavasario dvikovą

Po įspūdingos pergalės "Žalgirio" krepšininkai pabrėžė, kad rungtynių pabaiga priminė praėjusio sezono dramą.
"Po pralaimėjimo Kaune mes buvome aršiai nusiteikę, – sakė R.Pekas. – Rungtynės buvo mano stiliaus, man patinka, kai žaidžiama greitai. Kovojome nepaisydami to, kad Tanoka Berdas užsidirbo penkias pražangas trečiame kėlinuke. Metėme iššūkį "Maccabi" ekipai ir džiaugiuosi, kad mums tai pavyko iki galo".
Susitikimo pabaigą nuo atsarginių suolelio stebėjęs Tanoka Berdas sakė, kad komanda susižaidusi, išvykose demonstruoja labiau komandinį žaidimą, o savo aikštelėje – rungtyniauja individualiai.
"Patyriau "deja vu" žiūrėdamas šias rungtynes jau ant suoliuko ir meldžiausi iš visos širdies, kad istorija nepasikartotų", – džiūgavo amerikietis.
"Žalgirio" trenerio asistentas Gintaras Krapikas tinklalapiui zalgiris.lt irgi teigė, jog šis susitikimas dramatiškumu priminė pavasario dvikovą.
"Atrodytų, kad ši pergalė ne itin svarbi, tačiau situacija mūsų grupėje sudėtinga ir laimėjimas Tel Avive – dar vienas pliusas kovojant dėl patekimo į kitą etapą, – sakė treneris. – Manau, už priešininkus buvome stipresni komandine dvasia. Džiugu, kad penkiskart prasižengusį T.Berdą sėkmingai pakeitė Dariušas Lavrinovičius. Nebuvo staigmena ir rezultatyvus Simono Serapino žaidimas, nes per treniruotes jis demonstravo gerą sportinę formą".
"Puikios rungtynės su Vilniaus "Lietuvos rytu" ir "Maccabi" yra geriausia Kalėdų dovana ir mums, ir mūsų sirgaliams", – džiaugėsi G.Krapikas.

Kiek gali sektis?

Tel Avivo komandos vyriausiasis treneris Pinis Geršonas, ieškodamas pralaimėjimo priežasčių, buvo linkęs kaltinti teisėjus.
"Jaučiuosi nepatogiai ieškodamas mūsų pralaimėjimo priežasčių, bet manau, kad teisėjai dirbo nelabai gerai. Dėl pražangų kilo problemų ginantis nuo pat rungtynių pradžios. Sakiau žaidėjams, kad šįkart 90 taškų nepakaks. Tiesa, 100 taip pat neužteko… Žaidėme su viena geriausiai atakuojančių komandų Europoje ir jie tai įrodė rungtyniaudami su mumis. Reikia pripažinti, kad "Žalgiris" yra vertas pergalės".
Naudingiausias aštuntojo turo žaidėjas Entonis Parkeris pabrėžė, kad "Maccabi" gynyba nebuvo wakankamai gera: "Žalgirio" žaidėjai lengvai pelnydavo taškus. Mums nederėjo tikėtis, kad jie nepataikys baudų metimų. Net kai pirmavome, nemaniau, kad viskas jau padaryta. Praėjusį sezoną mums pasisekė, bet kiek tokie dalykai gali kartotis?"
"Maccabi" žaidėjas Talis Buršteinas teigė, kad komandos draugai nepataikė jiems įprastų metimų.
"Viskas, ką šiandien bandėme, nepadėjo. Štai ir rezultatas", – reziumavo jis.

Komentarai