A.Sireika: „Pergalę padėjome po Kalėdų eglute“, „Respublika“ 0

Saulius RAMOŠKA

"Tai jau ne pirmos mūsų atkaklios rungtynės su "Maccabi". Mums šįkart pergalei pakako ir sėkmės, o šis laimėjimas mus gerokai pastūmės į priekį", – taip po pergalingų Eurolygos rungtynių prieš nugalėtojos titulą ginančią Tel Avivo "Maccabi" kalbėjo Kauno "Žalgirio" vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Po rungtynių Antanas SIREIKA atsakė į "Respublikos" klausimus.

– Puikią dovaną Arvydui Saboniui keturiasdešimtmečio proga pateikėte!
– Kodėl Sabui? Visai Lietuvai. Pergalę padėjome po eglute. (Juokiasi.)

– Kas vyko ne pagal planą?
– Svarbiausia, manau, banguotas mūsų žaidimas būna dėl žaidėjų psichologijos. Nuvykus į "Nokia" areną juos dar veikia pavasario rungtynių atgarsiai. Taip kovojančių krepšininkų dar turbūt niekas nematė.
Be to, mūsų komandoje jau daugiau žaidėjų – juk Simonas Serapinas vyko ne dėl skaičiaus. Tik jis buvo ilgai nežaidęs. O Dariušas Lavrinovičius jau Prancūzijoje buvo išbėgęs į aikštelę. Nuvylė Tanoka Berdas. Tik nemanau, kad jis tai specialiai darė. Bet, matyt, taip reikėjo. Jis gavo penkias pražangas, tada teko žaisti kitiems.
Bet Dievas nuo mūsų nenusisuko.

– Kaip žaidėjai rūbinėje priėmė pergalę?
– Šūkavo, džiaugėsi. Va taip, žinokite, Eurolygos čempionai!

– Šį sezoną tiek jaunų žaidėjų komandoje, kol kas nežaidžia Sabonis, ketvirtadienį negalėjo rungtyniauti V.Ginevičius, tačiau "Žalgiris" nugalėjo Eurolygos čempionus. Nugalėjote visus B grupės lyderius. Kur paslaptis?
– Čia jūs turėtumėte gerai pagalvoti! Gerai dirba trenerių kolektyvas. Daugiau neturiu ką pridurti. Aišku, trūksta pastovaus žaidimo, bet pavyksta mobilizuoti žaidėjus ir jie peržengia savo galimybių ribas. Vadinasi, nesėdime sudėję rankų.
Dar dirbdamas Šiauliuose sakydavau – šventa vieta tuščia nebūna. Ir tai pasitvirtina. Daugiau nėra jokios paslapties.
Yra nerašyta taisyklė: jei kas netikėta atsitinka, kitus žaidėjus tai priverčia susitelkti. Išvakarėse manėme, kad V.Ginevičius žais, bet jam pakilo temperatūra, vos bepaėjo. Tada sakau Robertui Pekui – reikės žaisti 40 minučių. Jis sako: viskas gerai, esu pasirengęs. Per susitikimą jis pasitempė koją. Tada Mindaugui Timinskui sakau, jog šiam reikės žaisti kaip įžaidėjui. Nes daugiau nėra kam. Kiekviena lazda turi du galus. Kažkam blogiau, bet tuomet kiti mobilizuojasi. Žmogaus galimybės yra neišsemiamos, reikia tik jas laiku pasiekti.

– Tanoka Berdas labai išgyveno, kad taip anksti baigė rungtynes?
– Jis mažiausiai džiaugėsi pergale. Po rungtynių padėkojo komandos draugams, o pats nulindo į kampą ir sėdėjo galvą nuleidęs… Priėjo, atsiprašė, kad nuvylė mane.
Kas žino, kaip būtų buvę, jei jis ir toliau būtų žaidęs. Gal pabaigoje jis būtų taip nežaidęs – būtų saugojęsis pražangos. O aikštelėje pasirodęs Lavrinovičius po krepšiu žaidė agresyviai, pataikė baudas.

– Kodėl Šarūnas Jasikevičius su "Žalgiriu" žaidžia rezultatyviai?
– Todėl, kad gerai mus pažįsta. Tada jis kitaip nusiteikia rungtynėms. Jis žino, kaip žaisti, kai jį dengia Šalenga, Serapinas ar Bagatskis.

– "Žalgiris" įveikia komandas, prieš kurias mažiausiai tikimasi laimėti. Ir pralaimi klubams, kuriuos, atrodo, be vargo turėtumėte įveikti. Kaip tai paaiškintumėte?
– Tai jūs tikitės pergalių prieš atskiras komandas. Aš pergalių tikiuosi žaisdamas su visomis komandomis. Bet ne visada tai pavyksta.
Paskutinis Eurolygos turas manęs nenudžiugino. Ir tai rodo, kad visos komandos grupėje yra pavojingos. Negalima nurašyti nė vienos komandos.

– Dabar žalgiriečiai atostogaus?
– Bus tik Kalėdų atostogos. 27 dieną jau vėl renkamės į treniruotes. Legionieriai prisidės tik po Naujųjų metų.

Komentarai